bohusz 19.01.2010 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 MockinbirdMoze staraj się nie ingerować w gusta użytkowników tego forum. Bo każdy ma prawo wyboru i każdy ma prawo do własnych decyzji. Zwróć uwagę na głębokość rzeżb, itp.Te głębokości to nieraz 8-12 cm, a nieraz i więcej. Tego nie robią same maszyny, tylko maszyny są wykorzystywane jako narzędzia przez pracowników. Własnie narzędzia, park maszynowy i wyszkolona kadra dezydują o jakości i efekcie końcowym. No i materiał jest niezwykle ważny przecież.Czyli dostęp do materiałów i posiadanie parku maszynowego to podstawa pewnych realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mockinbird 19.01.2010 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 No nic w takim razie juz nieco spokojniej pozdrawiam i Życzę Powodzenia, masz racje nie ingeruje sie w gusta pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 19.01.2010 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 do mmmm ; ten kominek to obecnie mój faworyt , piękny . Napisz proszę jaki to kamien jakie wymiary , ile cię wyniósł, no i może masz zdjęcia z innych ujęć - stron Gratuluję , może zrobię podobny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmm 19.01.2010 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Kamień to Rain Forest Green. 2,8x1,6.Płyta kosztowała 2500.Przeglądałam zdjecia ale wszystkie mam z tej samej stronyTo zdjecie zrobione chwile po przyklejeniu płytyhttp://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/le/eh/bgat/ZJON9zZ0VdVf6P16yX.jpg I takie troche innehttp://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/le/eh/bgat/qIGxOsNhFNXnEUXucX.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lutca 19.01.2010 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Witajcie to ja też dołączę fotkę mojego tradycyjnego kominka http://pl.fotoalbum.eu/images1/200808/51291/406787/00000002.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 19.01.2010 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Forumowicze!...moze ktos z Was widzial gdzies jakies zdjęcia kominkow lekko zaokrąglonych ( mam taki lekko zaokrąglony panoramiczny wklad) prostych,bardziej nowoczesnych niz babcinych....mam z ogromny problem z wybraniem obudowy boi wszędzie są albo narozne albo zupelnie proste albo mocno zaokraglone,jezeli ktos cos widzial to nioech wklei:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur67 20.01.2010 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Mam pytanie, czy ktoś z szanownych Grupowiczów robił może sobie kominek z ciepłą obudową (bez kratek wentylacyjnych?). A jeśli tak to czy do takiej obudowy stosowany był jakiś zwykły wkład kominkowy i czy nie ma z nim problemów? Tym bardziej ciekawi mnie to, iż podobno większość (jak nie wszyscy?) producenci wkładów zastrzegają, że należy w obudowie kominka wykonać kratki wywiewne o określonej powierzchni, a w technologii ciepłej obudowy kominka kratek nie robi się wogóle... witam, nie można robić kominka z wkładem bez kratek wentylacyjnych!!! nie można też stosować na obudowie kratek z żaluzją!!!Kratki te po pierwsze wytrzymują tylko do ok.250 stopni C, po drugie zamknięcie ich zamyka obieg powietrza wokół wkładu i problemy gotowe. wszyscy producenci podają minimalne powierzchnie kratek do wentylowania wkładu i nie użycie ich skończy się pęknięciem wkładu. mój prywatny [email protected], jak ktoś potrzebuje dobrego fachowca od ciepłych obudów( współpracuję z takim- raczej małopolska) lub porady co do wkładu ( to już ja) zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 20.01.2010 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Forumowicze!...moze ktos z Was widzial gdzies jakies zdjęcia kominkow lekko zaokrąglonych ( mam taki lekko zaokrąglony panoramiczny wklad) prostych,bardziej nowoczesnych niz babcinych....mam z ogromny problem z wybraniem obudowy boi wszędzie są albo narozne albo zupelnie proste albo mocno zaokraglone,jezeli ktos cos widzial to nioech wklei:-) Taki? http://www.greatinteriordesign.com/wp-content/uploads/2009/07/focus-contemporary-fireplace-built-in-models.jpg tu blog/wlasciciel zdjecia: http://www.greatinteriordesign.com/ Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 20.01.2010 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 witam, nie można robić kominka z wkładem bez kratek wentylacyjnych!!! nie można też stosować na obudowie kratek z żaluzją!!!Kratki te po pierwsze wytrzymują tylko do ok.250 stopni C, po drugie zamknięcie ich zamyka obieg powietrza wokół wkładu i problemy gotowe. wszyscy producenci podają minimalne powierzchnie kratek do wentylowania wkładu i nie użycie ich skończy się pęknięciem wkładu. mój prywatny [email protected], jak ktoś potrzebuje dobrego fachowca od ciepłych obudów( współpracuję z takim- raczej małopolska) lub porady co do wkładu ( to już ja) zapraszam. Takie stwierdzenie wygląda na jednoznaczne. Nie jest do końca zgodne z prawdą. Wszystko zależy od sytuacji, jak obudowa jest wykonana, z jakich materiałów, jaki wkład kominkowy, czy jest DGP, czy są bloki akumulacyjne, itp, itp, itp..... Tak więc rozwiązań jest wiele. Trudno tu rozpisywać się i wyjaśniać możliwe opcje rozwiązań. Oczywiście rozmawiamy o sytuacji gdy klient poważnie rozumie i docenia efekt grzewczy jaki można uzyskać z kominka. Nie biorę pod uwagę w tej rozmowie obudów wykonanych z płyt GK i obudów kominkowych na pokaz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartolinka 20.01.2010 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Kamień to Rain Forest Green. 2,8x1,6. (...) mmmm, masz piękny, prosty kominek z przepięknym kamieniem . Też wybrałam forest green, jutro zaczynają robić kominek. Napisz proszę, czy czy położyłaś kamień antykowany czy poler? Ale jak patrzę, to raczej poler, prawda? Z ciekawości pytam, bo ja już wybrałam - szczotkowany. bartolinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 21.01.2010 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Witam.Jak najbardziej można zrobić kominek czy pieco-kominek bez kratek...tyle, że trzeba wiedzieć jak to zrobić, z jakich materiałów i jakich palenisk można do tego użyć...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur67 21.01.2010 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 z uwagą czytam zawsze Twoje posty - na pewno są one pomocne i inspirujące. Twierdzę jednak, że w przypadku większości wkładów ( a przynajmniej tych które znam) istneje konieczność zapewnienia cyrkulacji powietrza. Pisząc ,,kratki'' miałem na myśli albo kratki albo dgp. Witam. Jak najbardziej można zrobić kominek czy pieco-kominek bez kratek...tyle, że trzeba wiedzieć jak to zrobić, z jakich materiałów i jakich palenisk można do tego użyć... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 21.01.2010 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Witam.Jak najbardziej masz rację pisząc "w większości wkładów". Ale jest bardzo dużo (kilkanaście modeli i kilkadziesiąt ich wariantów, kilku firm) palenisk, które są przeznaczone do tego typu zabudów. Materiały też muszą być diametralnie inne niż płyta GK.Piece kaflowe też były (i są) wyposażane w osobne paleniska stalowe czy żeliwne. Robiono takie już na początku XX w, tyle, że nie miały...szyb do podziwiania ognia (no, czasami posiadały płytki z cieniutkiej, przezroczystej miki)Taka zabudowa to świetna rzecz dla alergików.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur67 21.01.2010 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 no i dochodzimy do sedna. Jeśli ktoś pyta ,,jak zrobić ciepły kominek bez kratek'' ( w domyśle chce to zrobić sam) - uważam, że nie powinien się za to sam zabierać. piece kaflowe to naprawdę wyższa szkoła jazdy i nie odważyłbym się podpowiedzieć : wystarczy znaleźć wkład lub kasetę do tego przeznaczoną i obłożyć szamotem. Zamykając temat - GK dla majsterkowiczów (efekt wizualny naprawdę może być doskonały) inne rozwiązania - raczej fachowiec. pozdrawiam Witam. Jak najbardziej masz rację pisząc "w większości wkładów". Ale jest bardzo dużo (kilkanaście modeli i kilkadziesiąt ich wariantów, kilku firm) palenisk, które są przeznaczone do tego typu zabudów. Materiały też muszą być diametralnie inne niż płyta GK. Piece kaflowe też były (i są) wyposażane w osobne paleniska stalowe czy żeliwne. Robiono takie już na początku XX w, tyle, że nie miały...szyb do podziwiania ognia (no, czasami posiadały płytki z cieniutkiej, przezroczystej miki) Taka zabudowa to świetna rzecz dla alergików. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akselek 22.01.2010 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Witam. Kiedyś wkleiłem zdjęcia niedokończonego jeszcze pieca kaflowego i obiecałem, że jak będzie gotowy to go pokażę w całości. Jako się rzekło: Piec kaflowy wzorowany nieco na XVIII-to wieczny piec z Domu Uphagena w Gdańsku. Kafle - Manufaktura Pałac Nakomiady, drzwiczki z przeszkleniem i widokiem ognia, projekt wizualny Piotr Ciszek, projekt techniczny wnętrza pieca i realizacja FN. http://foto1.m.onet.pl/_m/ffa0be7628b6d9e5c11102701a240c3d,10,19,0.jpg http://foto3.m.onet.pl/_m/2727db4ca41c384823368ae501576723,10,19,0.jpg http://foto2.m.onet.pl/_m/2f66ef7b90dc01af9a144a2c80ecb6ce,10,19,0.jpg Piec ma doprowadzone z zewnątrz domu powietrze do spalania, można w nim też palić tak jak w typowym kominku - dla rozrywki i przyjemności. Pozdrawiam. FOREST bardzo ładny kominek!!!!!!!!!!!!!!!!!!! rewelacja i bardzo pasuje do wnętrza. Gratulacje!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 22.01.2010 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Witam. ...Piec...taki prawdziwy. A, że ma przeszklenie i możliwość pooglądania pląsających płomieni, to już zasługa współczesnej techniki zduńskiej Pozdrawiam i dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siloj 24.01.2010 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Witamjestem laikiem w tym temacie i chciałem się poradzić kogoś kto sie tym interesuje bądź zajmuje, a widzę że na tym forum jesteście ekspertami w dzidzinie kominków. Moje pytanie brzmi: co sądzicie o takim wkładzie : http://www.kominki.radom.pl/?akcja=produkty&idm=2&idpr=34 do domu o powierzchni 165m kw gdzie kominek bedzie służył jako alternatywne źródło ogrzewania domu i C.W.U? i jeszcze jedno (może głupie) pytanie, czy kominek z płaszczem podłączony do C.O. może być w dowolnym momencie odcięty jakimś zaworem od instalacji i uzywac go bez C.O.Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiamJacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur67 25.01.2010 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 o praktyczność i przydatność kominków z PW najlepiej zapytać teraz kilkadziesiąt tysięcy osób odciętych od prądu... jeśli tak jak piszesz ma to być alternatywne źródło ogrzewania - znaleź sobie solidną firmę kominkową i zbuduj klasyczny kominek powietrzny - satysfakcja gwarantowana, no i bez kotłowni w salonie. To oczywiście tylko moja opinia. Witam jestem laikiem w tym temacie i chciałem się poradzić kogoś kto sie tym interesuje bądź zajmuje, a widzę że na tym forum jesteście ekspertami w dzidzinie kominków. Moje pytanie brzmi: co sądzicie o takim wkładzie : http://www.kominki.radom.pl/?akcja=produkty&idm=2&idpr=34 do domu o powierzchni 165m kw gdzie kominek bedzie służył jako alternatywne źródło ogrzewania domu i C.W.U? i jeszcze jedno (może głupie) pytanie, czy kominek z płaszczem podłączony do C.O. może być w dowolnym momencie odcięty jakimś zaworem od instalacji i uzywac go bez C.O. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siloj 25.01.2010 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 tak jak napisałem ma to byc alternatywa, na przykład jest awaria pieca to wrzucam troche drewna do kominka i mam ciepło w całym domu. poza tym jeśli dla nastroju zapalam sobie w kominku to jednoczesnie ogrzewam dom bo po co wówczas palić w piecu w kotłowni. Piszesz o ludziach którzy nie mają prądu.... ale dlaczego nie odbierają agregatów które gmina chce im wyporzyczyć? Poza tym żyjemy w takich czasach że stać większość ludzi na kupno agregatu za 750pln i problem z głowy. Kto powiedział że będę robił kotłownię z salonu? czy ja napisałem że będę cały czas ogrzewał kominkiem dom? czy majac kominek bez płaszcza i paląc w nim to nie robię kotłowni z salonu?Owszem są gusta i guściki a moim zdaniem, bomogę takie mieć, to w okresach przejsciowych wiosna tudzież jesień można sobie wrzucić 3 polana do kominka i cieszyć się ciepłem w domu i oraz przyjemną atmosferą. pozdrawiam jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzenka11 25.01.2010 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Ludzie nie odbierają tych agregatów bo koszt używania tegoż przewyższa ich możliwości finansowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts