Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytanie do specjalistów: mamy juz zainstalowany kominek z płaszczem wodnym, jest od wysuniety dosyc mocno na salon (bo komin systemowy odstakje ok 10 cm od lica sciany) a obudowa ma byc prosta do góry , fachowiec od kominkow (inny niz ten co kominke montował) zaproponował że schowa kominek w ścianie w której jest wbudowany komin systemowy (umiesci kominek pod kominem) i rure ta od kominka wpuści od razu do komina, czyli sadza bedzie wpadala do kominka. Czy taki sposób instalacji kominka jest do przyjęcia. Zazaczam że bardzo zależało by mi na tym aby rzeczywiście bryła kominka po zabudowie byla mniejsza.

Pozdrawiam

Ponawiam pytanie o zwykłe, proste białe kafle kominkowe. Gdzie warto takich szukać i czy jest to duży koszt? Czy kafle mocno odchodzą od wkładu kominka - chciałabym uniknąć półki. A na górze jest blacha od rozprowadzenie kominka więc zlicować za bardzo się nie da. Kominek jest narożny wieć to pewnie też utrudnia.

Mamy już nagranego pana który ma nam zabudować kominek i koncepcja już ustalona. Jednak strasznie namieszał mi kominek kaflowy który pokazał FN z "Ceglanego domu". Muszę więc sama poszukac jakiś informacji i drążyć, drążyć... by moja wizja przeszła. Liczę na wsparcie i pozdrawiam.

Dzięki za informacje. Właśnie doczytałam że FN poleca zakład w Wągrowcu do którego mam żabi skok. Będę musiała się tam wybrać tylko czy dostanę u nich same kafle bo na firme raczej nie będę mogła sobie pozwolić. Jeszcze ponownie przeszukam net i podzwonię. Kafli potrzebuję malutko bo chcę połączyć "ludwikowy" salon z raczej nowoczesną kuchnią. Bardziej zależy mi na informacjach jak to położyć. pozdrawiam

Witam.

Doziołko - jeżeli "masz nagranego Pana" i tenże Pan nie wie nawet gdzie kupić kafle, to proponuję byś darowała sobie wykonanie kominka kaflowego. Przynajmniej przez tego właśnie "Pana".

Generalnie dobra rada w temacie wykonania kominka - kominek kosztuje dużo jeżeli chodzi o stronę materiałową. Jeżeli ma go zrobić osoba, która mówi inwestorowi by zapewnił całe zaopatrzenie materiałowe, to niechybnie znak, że jest to ktoś, kto tak naprawdę miernie orientuje się w branży kominkowej.

Nawet "zwykli wioskowi zdunowie" (których darzę ogromnym szacunkiem) zawsze potrafili powiedzieć inwestorowi gdzie są wg. nich najlepsze kafle, najładniejsze okucia, jak zrobić piec, czy kominek. Potrafili też mądrze doradzić i pokierować inwestora na właściwe tory jeżeli chodzi o projekt techniczny i wizualny (no z tym to różnie czasem bywało :wink: ). Czyli słowem jednym - byli kompetentni w temacie.

O to chyba chodzi...no bo przecież nie zleca się wykonania instalacji elektrycznej panu hydraulikowi...i na odwrót...

Pozdrawiam.

Forest-Natura zgadzam się jak najbardziej z twoim postem tylko że na korzyśc tego "Pana" wiele przemawia. Mieliśmy wielu fachowców konkretnych od konkretnych zadań a ten Pan siedzi juz długo na naszej budowie i poprawia po wszystkich, ulepsza itp. Podejmował się rzeczy "niemożliwych" dla innych niby szkolonych i robi to bardzo dokładnie i niestety/stety wolno. Może obdażam go zbyt wielkim zaufaniem ale gdybym mu podpowiedziała za Waszą pomocą to szanse spore. A może trzeba będzie rzeczywiście odpuścić ale jeszcze pokombinuję a wszelkie wskazówki będę mile widziane.

Witam.

Oj, bo się nadąsam jak..."fioletowy kwietnik" :-)

"Pan Forest" myślał że po prostu ze względu na porę roku, temat przełożony do wiosny aż cokolwiek się zacznie dziać w temacie budowy...Tak to chyba było ustalone...

Nie prościej było napisać e-mail... :roll: To przecież parę minut zajmie...

Pozdrawiam.

Ponawaim prośbę o poradę:

Mam pytanie do specjalistów: mamy juz zainstalowany kominek z płaszczem wodnym, jest on wysunięty dosyc mocno na salon (bo komin systemowy odstaje ok 10 cm od lica sciany) a obudowa ma byc prosta do góry , fachowiec od kominkow (inny niz ten co kominek montował) zaproponował że schowa kominek w ścianie w której jest wbudowany komin systemowy (umiesci kominek pod kominem) i rure ta od kominka wpuści od razu do komina, czyli sadza bedzie wpadala do kominka. Czy taki sposób instalacji kominka jest do przyjęcia. Zazaczam że bardzo zależało by mi na tym aby rzeczywiście bryła kominka po zabudowie byla mniejsza.

Pozdrawiam

systemowy, czyli z wkładką ceramiczną?

jesli taki komin chce ktoś "postawić" na wkładzie, to uzyję mocnych słów:

...albo i nie :D

spytaj go po prostu czy się dobrze czuje :D

Ponawaim prośbę o poradę:

Mam pytanie do specjalistów: mamy juz zainstalowany kominek z płaszczem wodnym, jest on wysunięty dosyc mocno na salon (bo komin systemowy odstaje ok 10 cm od lica sciany) a obudowa ma byc prosta do góry , fachowiec od kominkow (inny niz ten co kominek montował) zaproponował że schowa kominek w ścianie w której jest wbudowany komin systemowy (umiesci kominek pod kominem) i rure ta od kominka wpuści od razu do komina, czyli sadza bedzie wpadala do kominka. Czy taki sposób instalacji kominka jest do przyjęcia. Zazaczam że bardzo zależało by mi na tym aby rzeczywiście bryła kominka po zabudowie byla mniejsza.

Pozdrawiam

Dorusia bardzo podoba mi się Twój kominek, szczegolnie kamień wokół wkładu. Jest taki prosty i pięęęęęęękny w swojej prostocie :D

Mam prośbę mogłabys napisać mi na priva np jaki był koszt samego kamienia wokół paleniska?

Pozdrawiam