Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

Asiulek ładny masz kominek. Ciekawie wyglądają te otwory na kratki, jakby usmiech jakiś :).

A tak naprawdę to piszę żeby zapytać się, czy kratki wentylacyjne z tej komory pod sufitem to nie powinny być jedna niżej, a jedna wyżej (żeby wymusić ruch powietrza)?Pamietam, że kominkarz mnie na to uczulał i mówił że nie mogą być na jednym poziomie, bo to nic (prawie) nie pomaga.

Aha, w końcu zrobiłem tak jak on kazał i rzeczywiście dmuchało jedynie z tej która była wyżej, mimo że tylko o jakieś 15cm.

pzdrw

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szczerze powiedziawszy to nic mi o tym nie wiadomo, ale ten kominek jest z płaszczem wodnym i temperatura w drugiej komorze nie jest już tak wysoka i być może nie było potrzeby wymuszania dodatkowego ruchu powietrza. Tak sobie to właśnie wymyśliłam a pyzatym jak masz jedną kratkę wyżej a drugą niżej to naturalne, że powietrze zawsze będzie wychodzić tą górną, przecież ciepło zawsze idzie do góry.

Bardzo mi miło, że podoba się nasz kominek.

:D

Brak wentylacji w salonie kominkowym?? Kto wam takich kitów nawciskał.... kominiarz ?? Jest korporacja kominiarzy tam zapytajcie od odbiór domu bez wentylacji .... i o tego kominiarza.

Jesli tak się znasz na tych rzeczach, to może przytoczysz jakieś przepisy, przykłady, argumenty.... jak to np obok kominka ma być kratka wentylacyjna

asamluk nie wygłupiaj się i nie bądź taki skromny :lol: . Z mojego punktu widzenia wszystko jest ok, naprawdę fajny. Mój kominek jak koza wygląda niezabudowany jest i tak na razie pozostanie.

Dziekuję bardzo za pozytywną ocenę. Niestety kominek nie jest jeszcze dopieszczony. Brakuje listewek wykończeniowych przy podłodze i w koło belki.

No i nie jest jeszcze piaskowiec zimpregnowany.

mam pytanie czym wyczyscic kominek z piaskowca?

Jeśli nie był zaimpregnowany to może być problem. Piskowiec powinien być zaimpregnowany np. środkiem Sarsil W. Po nałożeniu tego preparatu tworzy sie bardzo gładka, szklana powierzchnia i można juz bez problemu szyścić, zmywać i szorować piaskowiec.

Witam.

Stal nierdzewna INOX fakturowana (szlif). Mniej się "palcuje" od gładkiej.

Kanty i obramówki gresu (również na opasce na górze - czego za bardzo nie widać) listwa aluminiowa mat - satyna.

Gres z nowej kolekcji Tubądzina, który jest dla mnie "ponad" wszelkimi innymi firmami obecnymi na naszym rynku (mowa o całej tegorocznej kolekcji). Cała reszta obudowy - "ciepła", kumulująca ciepło. Kratki (także stal ze szlifem) w celu "przyspieszenia" wymiany cieplnej powietrza w salonie. Z prawego boku wnęka na drewno (do ozdoby bardziej niż ze względów praktycznych).

No i wkład - oczywiście Spartherm (Mini 2Rh) z jednolitą szybą 90 stopni, podnoszoną do góry (podnosimy do góry i mamy kominek otwarty).

Pozdrawiam.

Witam.

Wykonawca.

A wykonuję to co sam zaprojektuję.

Ale zdarzało mi się współpracować z architektami wnętrz.

Czasami inwestorzy też mają ciekawe pomysły i robię to co sami zaprojektują. Doradzam wtedy tylko żeby wszystko miało "ręce i nogi" pod względem technicznym i bezpieczeństwa użytkowania kominka.

Tym razem trochę minimalizmu.

Wkład Spartherm Speedy R 570S, Ramki wokół wkładu - marmur Daino Reale, półka - trawertyn Istria Beige, tynk Oikos Trawertino, projekt autorski. Kominek ogrzewa salon z otwartą kuchnią i dwa pomieszczenia na piętrze (w sumie ok. 80 m2).

http://foto2.m.onet.pl/_m/a3b76c1342f2b8dcba223bbe9a648032,10,19,0.jpg

Pozdrawiam.