Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

Forest-Natura no to mozy Ty mi pomożesz bo nadal jakoś nikt nie ma opinni na mój problem pod adresem: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=52407&highlight=,

Czy sprawdził by się tu wkłąd z płaską lub panoramiczną szybą ? Najbardziej pasował by wkład z boczną ale ceny porządnego wkładu z boczną są zabójcze. Obudowa najbardziej pasowała by mi tu prosta nowoczesna.

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

http://foto.onet.pl/upload/18/78/_515280_n.jpg

Forest! Nieprawdopodobnie podoba mi się ten kominek! Ale mam ochotę jakoś go "uwyraźnić" albo kolorem, albo jakąś fakturą, bo na razie jest dla mnie ciut za mdły. Czy w ogóle obudowy kominków można obkładać taką okładziną kamieniopodobną? Czy to nie będzie przypominało jaskółczego gniazda? A czy można kłaść na obudowę np. tynk mozaikowy? Czy mógłbyś zaproponować jakieś mocniejsze akcenty na tym kominku? (wystrój w salonie będzie waniliowo-rudy)

Pozdrowionka,

A.

Witam.

Zeljka - myslę że przy "dużym" dziecku najważniejszą sprawą było by zabezpieczenie przed otworzeniem przez nie drzwiczek wkładu kominkowego. I tu sprawę rozwiązać może "odczepiana" klameczka, którą można schować przed dzieciakiem. Takie wkłady są albo można odpowiedni wkład zamówić z takim patentem. No bo tego żeby nie dotykać gorącej szyby kominka to napewno się nauczy po pierwszym zetknięciu z kominkiem. Można też ewentualnie pomyśleć o "podwójnym" przeszkleniu, gdzie przed wkładem kominkowym są jeszcze dodatkowe, ozdobne, przeszklone dzwiczki - fasada z szybą hartowaną (nie "tłucze się").

Agnieszek - ten kominek ma taką wyróżniająca się fakturę, tyle że słabo ją widać na zdjęciach. "Normalnie" ten tynk akurat kładzie się w ten sposób że kielnią sztukatorską wyciąga się miejscami jego połysk i przypomina to skrzyżowanie "kornika" z połyskującym stiukiem weneckim. W tym kominku zrezygnowałem z uwyraźnienia tego efektu bo po wykońzeniu wnętrza ten kominek stanowi łagodny dysonans do wyrażnych i zdecydowanych ciemnych barw podłogi i drewnianych wykończeń sufiu (jedno i drugie - merbau) oraz do ciemniejszego koloru ścian. Tu na zdjęciu wszystko jest mdłe i zlewające się ze sobą bo kominek był pierwszą rzeczą z "wykończeniówki" w tym domu.

Mimi - a ty się nie "zrażaj" tylko dalej wklejaj zdjęcia kominków. Ja mam "hopla" na punkcie kominków amerykańskich architektów, takich bez wkładów i jakiejkolwiek funkcji grzewczej, służących praktycznie ozdobie i stanowiących "dizajnerski akcent" całego domu. Tyle że w naszych realiach autorskie realizacje tego typu są tak rzadko "zamawiane" że zamieszczane m.in. tutaj przez Ciebie zdjęcia znakomicie "poprawiają" kominkowe "fantazje" inwestorów. Przez internet można zamówić znakomite albumy i książki obcojęzyczne o kominkach. Ja praktycznie sprowadzam je z dwóch krajów: USA i...Rosji. No bo nie wie nic o kominkach ten, kto nie widział też tradycyjnych kominków, bań i pieców rosyjskich, stawianych ze "zwykłej" klinkierowej cegły, bez jakichkolwiek izolacji , wkładów kominkowych i tynków.

Tak dla odmiany coś zupełnie innego, dla odzwierciedlenia że kominek musi być dopasowany wyglądem do wnętrza które go otacza.

http://foto.onet.pl/upload/12/99/_519956_n.jpg

To dzieło mojego przyjaciela, też "kominkarza".

Pozdrawiam.

Forest! Dzięki za odpowiedź! A nie bierzesz czasem zleceń w mazowieckim? :) Albo może znasz tutaj jakiegoś fachowca godnego polecenia?

I wracam jeszcze do mojego pytania o tynk mozaikowy: czy na obudowie kominka (w tym przypadku na tej wypukłej części) można położyć tynk mozaikowy? Podoba mi się taki tynk caparola, ale nie wiem czy nadaje się akurat w takie miejsce? Czy nie będzie pękał, odpadał?

Jakie wymiary ma ta obudowa? tzn jak bardzo odstaje od ściany?

Agnieszek

na przedostatniej stronce mojego wątku mimi-inspiracje podałam akurat wiele cieklawych kolorów farb z numeracjami i z nazwami barw w odcieniach brązów.

Mnie by się podobał jakiś brązik z kolekcji Levis - wszystkie barwy ziemi są w niej śliczne :D .

dokładnie piszę o nich na 36 stronce.

zapraszam, nie chcę powielać postów :D

• 2 weeks później...