Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Słuchajcie a gdzie najlepiej kupić wkład kominkowy?

Market, miejscowy sprzedawca czy w internecie?

I czym tak naprawdę różnią się od siebie wkłady? Na co zwracać szczególną uwagę?

Interesuje mnie coś takiego:

http://schornsteineundkamine.de/UserFiles/Produkty/2008100367584345848e5e9ca9aace.jpg

Kominek prosty i niewielki gabarytowo. Mam mało miejsca stąd taki wybór. Narożnik, w którym jest przewidziany kominek ma 68cm x 103cm.

Jakiej wielkości powinien więc być wkład by się zmieścił z obudową w taki róg?

Edytowane przez mr6319

Witam mysle ze odpowiedni byl by wklad np.45/45 np sparke,schmid,spartherm.....

Co do pytania gdzie kupic...to zdecydowanie nie w markecie!!!

Jeśli zamierzasz sam obudowywac to mozesz kupic i w internecie,jesli bedzie ci to robiłamiejscowa firma kominkowa to lepiej kupic u nich ....przy kompleksowej usłudze pewnie bedzie taniej ,a i gwarancja na montaz itp....

Edytowane przez escape

Kominek prosty i niewielki gabarytowo. Mam mało miejsca stąd taki wybór. Narożnik, w którym jest przewidziany kominek ma 68cm x 103cm.

Jakiej wielkości powinien więc być wkład by się zmieścił z obudową w taki róg?

sprawdz kominki Hajduk http://www.hajduk.com.pl/pl/katalog/14-Wklady_kominkowe/54-Wklady_Volcano?str=2 seria Volcano jest połowe tańsza od Spartherm, tez sie nimi interesuję

Wątek jest długi i nie za bardzo mam czas na przeszukiwanie.

Potrzebuję podpowiedzi.

Mój wykonawca powiedział, że zamiast wełny z jednej strony obłożonej folią aluminiową preferuje blachę ze stali ocynkowanej oczywiście z wełną po właściwej stronie.

Wydaje to się do przyjęcia ale chciałbym aby ktoś kto się z tym spotkał podpowiedział mi co o tym sądzi?

Według mnie trochę za dużo tej cegły. Pomyśl nad zmianą koloru tej wystającej części przy wkładzie.

Efekt końcowy będzie taki:

http://images37.fotosik.pl/184/4c55d7de8767c7d7med.jpg

To już chyba całkiem przyjemne krematorium ;)

To jest dokładnie ten sam materiał- cegła ręcznie formowana francuska postarzana (aparat przekłamuje - w rzeczywistości nie jest taka gładka jak na moim zdjęciu).

Mnie odpychają nowoczesne kamienne kominki, to zupełnie nie nasz klimat domu. O gustach... wiadomo.