Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

Witam.

(..) Gres z nowej kolekcji Tubądzina (...).

Pozdrawiam.

Czyli gresem można "obkładać" kominki? Bo już różne rzeczy mi mówiono... A czy samemu można obudować kominek? W chwili obecnej moja tarnava stoi sobie na nóżkach, a jej góra jest obłożona wełną z folią (sorry za totalną ignorancję w temacie :oops: ). I u góry wystają lużno metalowe rury, które jak sądze będą potem podłączone do kratek.

Planujemy totalnie prostą obudowę z GK i obłożenie go gresem. Czy mogłabym prosić o instrukcje obudowy (jeśli to wogóle możliwe) :D Fachowiec mi mówi o 4 000 co jest dla nas kwotą astronomiczną (przynajmniej w tym momencie)

Ps. czy ten gres Tubądzina to taka lekka imitacja bardzo ciemnego drewna?

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a ja właśnie kupiłem sobie najzwyklejsza w świecie koze za 110 polskich nowych złociszy!!!!!!! spale w niej cale to drewno ktore pozostawalo z więźby :lol: a i na chwilke się cieplo zrobi w salonie.

Docelowo płąszcz wodny albo dmuchawa...zobaczymy...póki co to jeszcze duuuuuużo pracy przed nami :-?

Ale spodobał nam się komienk "G".....zajefajny ... :lol:

Mam problem z nowym kominkiem.

Cieplo nie wychodzi przez kratki pod sufitem. Czy powodem moze byc nie zamkniete pomieszczenie pod wkladem kominkowym? ( tam doprowadzone jest powietrze z zewnatrz i przechodzi obok wkladu do komory nad wkladem -grzewczej). Nie potrafie tego trafnie opisac, mam nadzieje, ze ktos mnie zrozumie i cos poradzi. :oops: [/img]

rozumiem, że pod wkładem masz otwarta przestrzeń, a sam kominek jest już zabudowany?.

- w takim razie spróbuj zatkać otwory na salon i zobacz, czy ciepłe powietrze wypływa z kratek.

- jaka rura doprowadzono powietrze /jednoczesnie do spalania i nawiewu?/

Powietrze z zewnatrz jest doprowadzone rura o sr. 100cm.

Kominek jest zabudowany do podlogi, ale dwie strony ( te bez szyb) maja wolna przestrzen - od podlogi do komory grzewczej - nad wkladem.

Tzn. powietrze spod kominka nie jest "zmuszone" do przeplywu przez palenisko, moze przechodzic obok wkladu do komory z ktorej ogrzane powietrze powinno wychodzic kratkami na pokoj. :(

Z innej beczki: swego czasu na forum udzielał się fachowiec od kominków o nicku Forest-Natura. Nie miał oporów przed dzieleniem się swoją wiedzą i zainteresowanym wysyłał opisy nt. tego, jak własnoręcznie zamontować kominek. Ze wstydem przyznaję, że gdzieś mi ten materiał zniknął, czego bardzo żałuję. Czy ktoś z Was tymi opisami dysponuje ?

Powietrze z zewnatrz jest doprowadzone rura o sr. 100cm.

Kominek jest zabudowany do podlogi, ale dwie strony ( te bez szyb) maja wolna przestrzen - od podlogi do komory grzewczej - nad wkladem.

Tzn. powietrze spod kominka nie jest "zmuszone" do przeplywu przez palenisko, moze przechodzic obok wkladu do komory z ktorej ogrzane powietrze powinno wychodzic kratkami na pokoj. :(

podejrzewam, że całe powietrze jest wykorzystywane do procesu spalania. Za mała srednica rury doprowadzającej powietrze :roll:

spróbuj zrobic otwór zasysający powietrze nad wkładem i zobacz czy jest poprawa.

JM, podoba mi się ta Twoja surówka, ja będę miała coś podobnego tylko mój nie jest do niczego "przyklejony", taki filar, co go można wkoło obejść - dobrze będzie grzał :D dzieli kuchnię i salon. Aha i ja bym wkład trochę niżej dała. Kiedyś jak będzie więcej kasy to może obłozymy go piaskowcem takim łupanym a na początku będzie w wersji surowej - też piknie :D

Witam

Chciałbym zapytać jakiej grubości płyty kamienne macie w swoich kominkach?

Pytanie to kieruję do Soniki, Jooli i Is75, ale również do wszystkich, którzy mają kominki z pionową kamienną płytą na froncie, albo jakieś przemyślenia w tym temacie :wink:

Pozdrawiam

Carl

My mamy 2cm grubosci bo bylo taniej :) Poza tym zadnej korzysci nie widzialem z grubszej plyty.

JM, podoba mi się ta Twoja surówka, ja będę miała coś podobnego tylko mój nie jest do niczego "przyklejony", taki filar, co go można wkoło obejść - dobrze będzie grzał :D dzieli kuchnię i salon. Aha i ja bym wkład trochę niżej dała. Kiedyś jak będzie więcej kasy to może obłozymy go piaskowcem takim łupanym a na początku będzie w wersji surowej - też piknie :D

Dzięki :)

Mój jest przyklejony górą bo tam idzie rursko od DGP, też mnie drażniło więc wymyśliłem półeczki i powiększyłem "przyklejenie" do takich rozmiarów. No, oczywiście jest też przylkejony do schodów ale i na to nie miałem większego wpływu.

Niżej też chciałem ale instalator się zawziął i zrobił tak jak widać :)

A to mój jeszcze w wersji totalna surówka, ale za to już działa :)

http://img176.imageshack.us/img176/1395/kominek8wu.th.jpg

Wersja finalna przewiduje tylko dołożenie kratek ( są już założone ale nie mam zdjęcia ) i jakiś kolor tylko, czyli wersja totalna finalna surówka :lol:

Mnie się też podoba taki prosty- tak właśnie lubię bez wodotrysków :wink:

a jak reszta domku?? pokaż

Witam

Chciałbym zapytać jakiej grubości płyty kamienne macie w swoich kominkach?

Pytanie to kieruję do Soniki, Jooli i Is75, ale również do wszystkich, którzy mają kominki z pionową kamienną płytą na froncie, albo jakieś przemyślenia w tym temacie :wink:

Pozdrawiam

Carl

My mamy 3cm, bo płyta jest duża i przy 2-ch zachodziła obawa, że się może złamać.