Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

Witam.

Eniu ... przecież to normalne w dzisiejszych czasach ...

Mercedesy, Audi, Fiaty, VW, Alfa Romeo, Lancia, Ford i kilka innych marek nie są przecież gorsze przez to, że niemal wszystkie plastiki, oświetlenie, fotele, poduszki powietrzne, skrzynie biegów i mnóstwo innych rzeczy do nich, robione są w kilku zakładach w Polsce, Rumunii, Czechach ... Ford Ka jest "made in Tychy", Ople niektóre to w Gliwicach "mieszkają", Audi TT to samochód węgierski, a wszystkie "koreańskie" Lanosy jeżdżące po Ukrainie , do niedawna robione były w Warszawie ...

A wracając już do naszej branży ... większość włoskich piecyków i palenisk robią Węgrzy i Słoweńcy, Czesi i Polacy robią dla Niemców, Słowacy dla Belgów, Belgowie dla Norwegów ... a jak bardzo porządna firma niemiecka zaczęła nieco "nacjonalistycznie" podchodzić do swojej produkcji (pewnie wiesz jaka) to spadła jej sprzedaż niemal w całej Europie ...

Takie czasy ...

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Eniu ... przecież to normalne w dzisiejszych czasach ...

Mercedesy, Audi, Fiaty, VW, Alfa Romeo, Lancia, Ford i kilka innych marek nie są przecież gorsze przez to, że niemal wszystkie plastiki, oświetlenie, fotele, poduszki powietrzne, skrzynie biegów i mnóstwo innych rzeczy do nich, robione są w kilku zakładach w Polsce, Rumunii, Czechach ... Ford Ka jest "made in Tychy", Ople niektóre to w Gliwicach "mieszkają", Audi TT to samochód węgierski, a wszystkie "koreańskie" Lanosy jeżdżące po Ukrainie , do niedawna robione były w Warszawie ...

A wracając już do naszej branży ... większość włoskich piecyków i palenisk robią Węgrzy i Słoweńcy, Czesi i Polacy robią dla Niemców, Słowacy dla Belgów, Belgowie dla Norwegów ... a jak bardzo porządna firma niemiecka zaczęła nieco "nacjonalistycznie" podchodzić do swojej produkcji (pewnie wiesz jaka) to spadła jej sprzedaż niemal w całej Europie ...

Takie czasy ...

Pozdrawiam.

Mnie ciekawi ile dobrych produktów francuskich ,żabojady robią sami ..., a producent to producent

Ps . winunio i serki nie daj Boże czeskie :)

A ja se tam robie dla Polaków, ale tak naprawde to se robie dla siebie na zarobek. Przy okazji zarabia też kilka osób, no i firm. Bo przecie sam nie wydole, a i materiały też musze choinka kupować.. Ale przyznam, że dzwonią i piszą Polacy "zaklimatyzowani" poza Polską za wkładami i obudowami. Ale przeca najpierw tutaj w Polsce muszę się odrobić, no i nie mają normalnych pieniędzy tylko jakieś euro...

A ja se tam robie dla Polaków, ale tak naprawde to se robie dla siebie na zarobek. Przy okazji zarabia też kilka osób, no i firm. Bo przecie sam nie wydole, a i materiały też musze choinka kupować.. Ale przyznam, że dzwonią i piszą Polacy "zaklimatyzowani" poza Polską za wkładami i obudowami. Ale przeca najpierw tutaj w Polsce muszę się odrobić, no i nie mają normalnych pieniędzy tylko jakieś euro...

Zawsze należy wspierać produkty polskie a przynajmniej u nas produkowane:)

Pzdr

Witam.

Wytwórnie powstają jak grzyby po deszczu !
To niestety prawda. Dlaczego niestety?

Bo niektóre nasze rodzime "wy-tfu-rnie" produkują takie knoty i buble że aż robi się szkoda naiwniaków, którzy to kupują. Dobry marketing, tania cena i ... kaska sama spływa bo jest ssanie na rynku ... Mało ważne jest, że sami na dobrą sprawę nie wiedzą co robią, jak to mają robić i dlaczego akurat tak a nie inaczej.

Paradoksem jest, że niektóre z takich firm uchodzą nawet za potentatów naszego rynku palenisk kominkowych (przynajmniej sądząc po ilości sprzedanych urządzeń).

I właśnie dlatego często wychodzę z innego założenia niż Bohusz ...

Pozdrawiam.

Witam.

To niestety prawda. Dlaczego niestety?

Bo niektóre nasze rodzime "wy-tfu-rnie" produkują takie knoty i buble że aż robi się szkoda naiwniaków, którzy to kupują. Dobry marketing, tania cena i ... kaska sama spływa bo jest ssanie na rynku ... Mało ważne jest, że sami na dobrą sprawę nie wiedzą co robią, jak to mają robić i dlaczego akurat tak a nie inaczej.

Paradoksem jest, że niektóre z takich firm uchodzą nawet za potentatów naszego rynku palenisk kominkowych (przynajmniej sądząc po ilości sprzedanych urządzeń).

I właśnie dlatego często wychodzę z innego założenia niż Bohusz ...

Pozdrawiam.

Forest ! powielić i rozesłać po wszystkich wątkach ...

Drogi Forest-Natura, a czy mógłbyś podzielić się swoją prywatną listą TOP 5 naszych rodzimych producentów wkładów kominkowych??

Bardzo cenię Twoje zdanie, więc byłaby to dla mnie ważna wskazówka przy wyborze wkładu dla mnie.

Innych "wielkich tego wątku" równiez proszę o podzielenie się swoimi spostrzeżeniami.

Z góry dzięki Panowie!

Zaraz powoli.

Z jakiego ja założenia wychodzę Forest?

To napewno, że popieram i chcę wspierać polski rozwój gospodarczy. Czysto polski, jeżeli się da i mam taką możliwość.

No w pewnych sytuacjach nie mogę za bardzo, przykładowo jeżdże Fiatem DOBLO, chociaż mógłym Nysą z 1980 roku, bo taką syn kupił od Straży dla zabawy.

No ale wole jechać na robotę, czy rozwozić wkłady fiatem DOBLO, bo jest większa szansa na dojechanie.

Druga sprawa, to drastycznie staram się unikać narzekalnictwa, w szerokim zakresie tego słowa. Nawet uciekam z takiego towarzystwa gdzie takie tematy są poruszane.

Przykładowo gdy sprzedaż nie idzie, czy jakoś chwilowa brak zleceń, to winie pierwsze siebie, za swoje ewentualne niedbalstwo, lenistwo, czy wybranie niewłaściwego kierunku działań.

Pozdrawiam

Temat trochę zszedł na boczne tory więc może odświeżę główny wątek.

Kominek wykonany 2 lata temu, fotka zrobiona przy okazji przeglądu gwarancyjnego.

Wkład: Spartherm Varia 2Lh51

Kamień: Brecia Sarda (Daino)

http://img255.imageshack.us/img255/3875/nw9501medium.jpg

By margod at 2011-01-17

ps. W temacie popierania rodzimej produkcji - po latach doświadczeń z różnymi "wynalazkami do wędzenia drewna" skłaniam się do opinii Foresta.

Temat trochę zszedł na boczne tory więc może odświeżę główny wątek.

Kominek wykonany 2 lata temu, fotka zrobiona przy okazji przeglądu gwarancyjnego.

Wkład: Spartherm Varia 2Lh51

Kamień: Brecia Sarda (Daino)

http://img255.imageshack.us/img255/3875/nw9501medium.jpg

By margod at 2011-01-17

ps. W temacie popierania rodzimej produkcji - po latach doświadczeń z różnymi "wynalazkami do wędzenia drewna" skłaniam się do opinii Foresta.

Fajny kominas , nieżle "siedzi " w realiach salonu - ja bym popracował tylko nad kratkami :)

http://www.szczytno-kominki.pl/home.html

Witam

Wykonuje Kominki na mazurach (Szczytno, Mrągowo, Ruciane Nida i okolice)

Zbliża się wiosna wiec sezon na budowę kominków czas zacząć.

Zapraszam

Podaj konto to wyśle Ci 300 PLN na roczną reklamę w tym miejscu ........