Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

Witam.

Nie wiem czy życzył by sobie tego Forumowicz - użytkownik tego kominka.

Ale pokrętnie odpowiem (:D), że całość inwestycji zmieściła się prawie w kwocie samych kafli - jeżeli pochodziły by z niemieckojęzycznej części Europy. Oczywiście pewne ograniczenia projektowe są, choćby o wiele mniejszy asortyment w ofercie polskich kaflarni i czasami formaty i wymiary nie takie jak by się jeszcze chciało. Ale idzie ku lepszemu w tym względzie, a oszczędność rzędu kilkunastu tysięcy (taki komplet kosztował by c.a 7-9 tys. Euro) bywa przekonującym argumentem.

Tym razem coś bardziej retro.

Zamkowa baszta - piec kaflowy umieszczony centralnie w energooszczędnym drewnianym domu szkieletowym (systemowy, dosyć znanej firmy). W poprzednim mieszkaniu właściciele mieli zielony bardzo ładny, choć prostej konstrukcji, piec. Darzyli go dużym sentymentem i stąd powstał pomysł żeby przenieść go do nowego domu i wkomponować w nową bryłę.

W tylnej części pieca - barek na "różne rzeczy", w kształcie małej kuchni kaflowej. Palenisko piecowe, wykonane konkretnie pod tę realizację, z podwójnym przeszkleniem, częściowo izolowane, przeznaczone do akumulacji - nie jest seryjnie produkowanym "wkładem" kominkowym czy piecowym.

Skąd taka forma pieca? Życie bajką jest wszakże ... właściciele są pozytywnie zakręceni na punkcie rycersko - zamkowych spraw. Na poważnie zajmują się rekonstrukcjami historycznymi, robią stroje i uzbrojenie z tamtej epoki. Chcieli mieć trochę zamkowych klimatów na codzień :D

Projekt i wykonanie Forest-Natura Pracownia Zduńska.

Pozdrawiam.

Zamkowa baszta.jpg

Zamkowa baszta 1.jpg

Zamkowa baszta 2.jpg

Zamkowa baszta 4.jpg

Zamkowa baszta 6.jpg

Edytowane przez Forest-Natura

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Nie wiem czy życzył by sobie tego Forumowicz - użytkownik tego kominka.

Ale pokrętnie odpowiem (:D), że całość inwestycji zmieściła się prawie w kwocie samych kafli - jeżeli pochodziły by z niemieckojęzycznej części Europy. Oczywiście pewne ograniczenia projektowe są, choćby o wiele mniejszy asortyment w ofercie polskich kaflarni i czasami formaty i wymiary nie takie jak by się jeszcze chciało. Ale idzie ku lepszemu w tym względzie, a oszczędność rzędu kilkunastu tysięcy (taki komplet kosztował by c.a 7-9 tys. Euro) bywa przekonującym argumentem.

Tym razem coś bardziej retro.

Zamkowa baszta - piec kaflowy umieszczony centralnie w energooszczędnym drewnianym domu szkieletowym (systemowy, dosyć znanej firmy). W poprzednim mieszkaniu właściciele mieli zielony bardzo ładny, choć prostej konstrukcji, piec. Darzyli go dużym sentymentem i stąd powstał pomysł żeby przenieść go do nowego domu i wkomponować w nową bryłę.

W tylnej części pieca - barek na "różne rzeczy", w kształcie małej kuchni kaflowej. Palenisko piecowe, wykonane konkretnie pod tę realizację, z podwójnym przeszkleniem, częściowo izolowane, przeznaczone do akumulacji - nie jest seryjnie produkowanym "wkładem" kominkowym czy piecowym.

Skąd taka forma pieca? Życie bajką jest wszakże ... właściciele są pozytywnie zakręceni na punkcie rycersko - zamkowych spraw. Na poważnie zajmują się rekonstrukcjami historycznymi, robią stroje i uzbrojenie z tamtej epoki. Chcieli mieć trochę zamkowych klimatów na codzień :D

Projekt i wykonanie Forest-Natura Pracownia Zduńska.

Pozdrawiam.

Forest

przyznaję bez bicia - takich zdolności nie można się wyuczyć.

Będą one zawsze powodem mojej zazdrości ...

pozdrawiam

Jako "nowy" na forum też się czymś pochwalę. Może na początek obrazkiem z awatara: jest to kominek kaflowy z kafli wyprodukowanych przez Manufakturę Nakomiady. W środku technika zduńska (kumulacja) i oczywiście palenisko ceramiczne. Temperatura w palenisku dochodzi do 900 stopni Celsjusza, natomiast do komina wpadają spaliny o temperaturze 200 - 250 stopni. Całe ciepło zostaje zatrzymane we wnętrzu. Piec "trzyma" owe ciepło od 10 do 20 godzin w zależności od tego ile w niego zainwestujemy.

DSC05995..JPG

DSC05996..JPG

DSC06008..JPG

O super.

Głównie mnie cieszy, że może będzie mniej tu pokazywanych kominków obudowanych GIPS kartonem + wełna...

No i jak ktoś wklei kominek końcowy, postara się również opisać jego działanie, efekt grzewczy, z jakich materiałów został wykonany.

Bo efekt końcowy (wygląd) to sprawa istotna, ale nie najważniejsza w kominku. No chyba, że mamy na myśli atrapę kominka.

O super.

Głównie mnie cieszy, że może będzie mniej tu pokazywanych kominków obudowanych GIPS kartonem + wełna...

No i jak ktoś wklei kominek końcowy, postara się również opisać jego działanie, efekt grzewczy, z jakich materiałów został wykonany.

Bo efekt końcowy (wygląd) to sprawa istotna, ale nie najważniejsza w kominku. No chyba, że mamy na myśli atrapę kominka.

Panie Boguszu.O co Panu chodzi Panie Boguszu?

No już bardziej zrozumiale nie potrafię. Od lat jestem przeciwnikiem stosowania kartonu + gips + wełna do budowania obudowy wkładu kominkowego który ma za zadanie grzać...

Hipokryzja tu wieje lub brakiem aktualizacji strony.

Wszakże zali w ofercie swej Panie Boguszu nie stoi?- "Projektujemy i wykonujemy również nieszablonowe obudowy kominkowe

kominki szamotowe ciepłe

kominki zimne

Nieszablonowość i indywidualny niepowtarzalny projekt to nasza dewiza."

Na tym chciałbym zakończyć nasza konwersację i wrócić do swoich nieudolnych konstrukcji.

Czułem.

Przecież nie wszyscy jeżdżą wypasionymi furami.

Tak z marszu bez analizowania szczegółów poza kanałem doprowadzającym , przyczyny mogą być następujące: 1) woda (syfon) zatkała częściowo przepływ powietrza,

2) coś siedzi w rurze 3) za mały dopływ (fi)

Zacznij od sprawdzenia drożności kanału.

Przyczyną zasysania powietrza w odwrotnym kierunku często jest szczelność nowych budynków (szczelne okna, drzwi)

Spotkałem się z przypadkiem zasysania powietrza do domu (podczas palenia we wkładzie) poprzez kanały wentylacyjne, mimo iż jest doprowadzone powietrze z zewnątrz fi150mm. Sprawdź: podczas rozpalania uchyl okno.

Forest Natura ostatnio nie moge dostac się na Twoją stronę internetową... nie wiem czy to tylko mój problem czy po prostu czasowo cos nie działa. Wchodziłam tam wczesniej wielokrotnie i podpatrywałam piece, wraz z gotowym opisem wykonanych prac, zastosowanego wkładu, kafli, materiałów etc.

Czy w międzyczasie gdy strona nie działa znajdziesz chwilę opisać na priva jak powstał kominek kaflowy z dużym formatem czarnych kafli z ceramiki Kornak. Wkład narożny. Chyba będziesz pamiętał tą swoją reaklizację.

Dzięki.

Na pewno w grudniu byłam na stronie z realizacjami Forest Natura. Z obszerną galerią i opisami kominków. Jeśli nie była to ta: http://www.forestnatura.pl to pewnie inna do której adresu obecnie nie pamiętam. Może istnieje inny adres i ktoś pamieta i może podpowiedzieć/przypomnieć.