Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

JM!

Zapytam trochę z innej beczki. Mianowicie mam podobnie rozwiązanie schodów z kominkiem (tylko pod schodami zamiast betonu - pustka). Jak zamierazsz to wykończyć? Robicie zwykłą barierkę czy coś fikuśnego? Szkoda chyba zabudować taką fajną przestrzeń, nie? Ale z kolei całkiem bez barierek trochę niebezpiecznie dla dzieci...

Jak zrobię fotkę to wkleję moje rozwiązanie, może coś doradzicie. ominek też chcę taki prosty.

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Monika B

Ja się upieram i żona zresztą też ( teściowa niestety jest innego zdania ) żeby nie robić tam nic. I tak najprawdopodobniej zostanie. Jeżeli chodzi o dzieci to narazie i tak prowizorycznie na początku i na końcu tych schodów bedzie musiała być barierka. Jak już uznamy że dzieci są na tyle świadome niebezpieczeństwa schodów że będzie można je puścić same to i będą świadome że przez tę dziurę także można wypaść.

A to mój jeszcze w wersji totalna surówka, ale za to już działa :)

http://img176.imageshack.us/img176/1395/kominek8wu.th.jpg

Wersja finalna przewiduje tylko dołożenie kratek ( są już założone ale nie mam zdjęcia ) i jakiś kolor tylko, czyli wersja totalna finalna surówka :lol:

Od razu skoczyłam do pytań. Zdradź JM proszę: czy to firma, czy własne siły, z czego jest zrobiony - wygląda na tynk, a co jest pod spodem, jaki tynk? i w ogóle ile trzeba mieć w sakiewce? - chciałabym aby mój kominek był taki sam (w pomyśle i założeniu) - mam kominek narożny i chcę go po prostu od góry do dołu schować w "ścianie"

taJoasia

Kartongips, taki specjalny do kominków na stelażu z profili aluminiowych takich od zabudowy poddaszy, sam kominek oczywiście posadowiony na wymurowanym "stelażu". Od środka tradycyjnie to co w każdym kominku czyli specjalna wata z termoizolacją i parę rurek doprow. i rozprowadzających powietrze. Robiła mi to można nazwać "firma", która robi mi większość prac wykończeniowych. Co do sakiewki to raczej nie drogo się opędziłem :D ...ale to ew. tylko na prv.

My mamy 2cm grubosci bo bylo taniej :) Poza tym zadnej korzysci nie widzialem z grubszej plyty.

No własnie.. różnica jest zauważalna (dla kieszeni oczywiście :wink: ) i stąd moje pytanie.

My mamy 3cm, bo płyta jest duża i przy 2-ch zachodziła obawa, że się może złamać.

Obawy uzasadnione, aczkolwiek jeśli zlecić firmie, aby wykonała taką płytę z dostawą i montażem, to na nich spoczywałoby całe ryzyko...

Dziękuje Wam za odp.

Może jeszcze Joola "się przyzna" :wink:

taJoasia

Co do sakiewki to raczej nie drogo się opędziłem :D ...ale to ew. tylko na prv.

Straszne dzięki i bez kasy - po wiekach budowania mam już pojęcie o skali wielkości. :wink: A tak z dziedziny szczegółów, to zdradź proszę co masz przy samym wkładzie (no chyba, że masz duuuuże powiększenie ładnego zdjęcia). Widziałam projekt z wkładem obmurowanym klinkierem, ale to była tragedia, wolałabym gładko do ścianki wkładu.

Witam.

Wkleję coś znowu :D

http://foto.onet.pl/upload/32/24/_541062_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/0/99/_541063_n.jpg

Wkład Tarnava Comfort 16 kW, czekoladowo-brązowy gres i czerwono-wiśniowa kolorystyka kominka z podświetleniem wnęk i półeczek. Detale wykońvczeniowe - aluminium i nierdzewka. Projekt: inwestor/autorski

Pozdrawiam.

Witam.

"Na żywca" właśnie ta ława "robi" asymetryczny urok kominka, tak jak czerwone "pudło" obudowy, które jest wysunięte 3 cm przed brązowy gres.

Wnęka po prawej stronie na ławie jest przeznaczona na drewno.

W kominkach staram się unikać idealnej symetrii. Jak się ją złamie jakimś detalem czy częścią obudowy efekt jest przyjemniejszy dla oka.

Pozdrawiam.

No to jeszcze się pochwalę że ten kominek powyżej (bordowo-czekoladowy) Forest robił u mnie w domu :)

Wnętrze jeszcze nie wykończone, ale z drugiej strony (symetrycznie do tej brązowej odnogi) będzie niziutka komódka w kolorze ciemny orzech, nowoczesna, ze srebrnymi wykończeniami i mam nadzieję, że w całości z kominkiem będzie dobrze wyglądać....