Liwko 18.02.2011 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Masz rację Forest, trzeba wrócić do korzeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 18.02.2011 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Masz rację Forest, trzeba wrócić do korzeni. Do jakich korzeni........... Tak, ja ci mogę polecić nie robienie kominka z płaszczem. Sorry za zgryźliwość ale po kilku latach zrozumiesz o czym mówiłem. O czym ty mówisz człowieku??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 18.02.2011 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Dziękuję. Tak powstawał w zaciszu warsztatowym.http://images45.fotosik.pl/626/cde5159533f03aa0gen.jpg Ten kominek wykonano z płyt krzemianowo - wapniowych Varmsen , a nie s suporeksu. Suporeks jest do budowania ścian . Kominki powinny być wykonywane z innych materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 18.02.2011 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 eniu ale ty masz oko!!!!Podstawa jest z siporeksu Obudowa z innego materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s9 pat 19.02.2011 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 witam szukam dobrej jakości kominka (wkładu) z płaszczem wodnym: panoramicznego, z szybą podnoszoną do góry, użytkowa powierzchnia domu ok 260m2, cena do 15 tys. Możecie mi coś polecić??? Z góry dziękuję Ania w tej kwocie powinno sie zmiescic takie cosik.z systemem nadmuchu powinno byc akurat na ta powierzchnie:) http://img233.imageshack.us/img233/1605/00wkad.jpg wklad arysto 900 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagi69 19.02.2011 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Korzeń.http://images31.fotosik.pl/83/997446795457b242.jpg wkład KAW-MEDszyba pryzmatycznaobudowa estetycznaciepłość uchodzi kratkamigrzejąc domek nocami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.02.2011 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Korzeń. http://images31.fotosik.pl/83/997446795457b242.jpg wkład KAW-MED szyba pryzmatyczna obudowa estetyczna ciepłość uchodzi kratkami grzejąc domek nocami Fajny ten wkład widać tu ład z karton gipsu chyba obudowa dla mnie super odlotowa ciepełko jak kratkami uchodzi jawnie do sukcesu cieplnego doprowadzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek2005 19.02.2011 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Czy ja będę mogła pokazać kominek bez wierszyka? Słaba poetka ze mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagi69 19.02.2011 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Czy ja będę mogła pokazać kominek bez wierszyka? Słaba poetka ze mnie Ależ prosim - zapodawaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 19.02.2011 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 (edytowane) Witam. Grapa to w "góralszczyźnie" stromy stok, urwiste zbocze góry. Pod grapą beskidzką domek stoi gdzie dwa koty od niedawna mieszkają razem z właścicielami swymi. Mieszkańcy domku tego prawie całą Polskę "zwiedzili" zanim to miejsce znaleźli - piękne jest aż góralska zazdrość bierze ... W centralnym miejscu w domu chcieli kominek mieć, ale taki żeby ciepłem swym promieniował i długo je oddawał. Marzyli też o kuchni prawdziwej, ale miejsca na nią nie było. Ale w myśl tego że marzenia się spełniają ... Palenisko Spartherm Varia 2Rh Linear. Ramka kaflowa wokół paleniska - Kafel-Art, zabudowa ciepła - szamotowa plus cegła ręcznie formowana. Piekarnik wyłożony szamotem (na jego dnie - specjalny, z atestami higienicznymi do stosowania w piecach chlebowych, stanowi sporą masę akumulacyjną. "Przy okazji" można w nim piec, smażyć, gotować i dusić domowe przysmaki. Drzwi piekarnika fińskiej firmy Pisla. Okładzina wokół piekarnika i we wnęce na drewno z gresu, dobranego tak by był identyczny jak fronty mebli kuchennych. Pozdrawiam. Edytowane 19 Lutego 2011 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 19.02.2011 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 (edytowane) Witam. A teraz dedykacja dla niektórych firm, które żałują czasu na to by pokazać "świeżemu" jeszcze posiadaczowi kominka jak z niego korzystać i równoczęsnie przepis jak nauczyć wszystkiego by ten bezproblemowo go używał: Trzeba odżałować tak z połowę dniówki, albo i dzień cały. Po drodze wstąpić wypada po jwkieś wino dobre dla Pana Domu i czekoladę jakąś (niestety tych od Jabłonowskiego już w kraju naszym nie ma) lub inną słodkość dla Gospodyni. Jak się czasu ma trochę dla ludzi to i można zdjęcia całości oraz detali około-kominkowych porobić Ludziom o drewnie trzeba opowiedzieć by głupot nie robili i wodą nie próbowali palić. Tako im pokazać jak ogień podkładać dobrze i powietrzem operować. W międzyczasie trzeba ich zaskoczyć miło, ot choćby jabłka w piekarniku rumieniąc, by ich zapach po domu się rozszedł a smak dzieciństwo przypomniał u Babci spędzone. Ognia trza na bieżąco pilnować i opowiadać o nim, a czujnym być trzeba by jabłko się zbytnio nie spiekło. Szamot doprowadzić trzeba do momentu gdy się już ładnie wybieli. Wtedy użytkownik kominka zrozumie po co on jest i jaką rolę spełnia. c.d.n Pozdrawiam. Edytowane 19 Lutego 2011 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 19.02.2011 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Witam. c.d. Przy miłej rozmowie czas szybko leci. Niestety gadułom się zdarza czasami czegoś nie dopilnować. Co w niczym jabłku na ten przykład nie przeszkadza nadal być smacznym. Tak paląc sobie wypada doczekać do drugiego czy trzeciego nawet podłożenia drewna, by w pełni walory paleniska i pieca w całości pokazać. Ot i 5-6 godzin jak z bicza ... Gospodyni domu nowego też niespodziankę zrobić potrafi i by kropkę nad i postawić takie oto smaczne "cudeńka" przygotować potrafi Oczywiście w kominku (piekarniku) wyrosły ... No i można już ze spokojnym sumieniem do domu jechać. Tylko co żona powie jak obiadu człowiek odmówi ... bo już nie ma go gdzie zmieścić ...? Na wszelki wypadek dowody zbrodni w postaci bułeczek radzę zabrać, by zbytnich podejrzeń nie wzbudzać ... Jakoś nie żałuję nigdy czasu tak "straconego" i takich "dniówek"... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 19.02.2011 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Witam. Jeśli kominek ma być alternatywnym źródłem ogrzewania w sytuacji braku prądu, to zdecydowanie odradzam wkład z płaszczem wodnym, ponieważ układ pomp działa w oparciu o zasilanie. Poza tym na 95m kw. powierzchni za całą pewnością nie potrzeba 18 kW. Kiedyś przyjmowało się zasadę, że 1 KW ogrzewa 10 m kw., ale obecnie budynki są znacznie lepiej ocieplane. Polecam instalację normalnego wkładu "powietrznego" z dystrybucją gorącego powietrza. Będzie mniej kłopotliwy niż kominek wodny i - po odpowiednim wykonaniu kominka - skutecznie zapewni relatywnie tanie ogrzewanie. Dziękuję za odpowiedź. Na razie zapadła decyzja o zakupie 8-10kW kominka. Pozostał dylemat jakiej firmy. Mam prośbę,czy mógłbyś mi wytłumaczyć przewagę wkładu "powietrznego" nad wkładem z płaszczem wodnym:(? Jako,że jestem "sztuczna"inteligencja:p, to niektórych tematów nie kumam. Jak mówi mój syn. Powiem tylko ,że wkład z płaszczem wodnym ma doprowadzać wodę do kaloryferów na piętrze -grawitacyjnie,bez żadnej pompki i ma być jakoś połączony z piecem i kaloryferami w łazienkach. tak zrozumiałam naszego hydraulika. Przepraszam z góry wszystkich ,co chcą tylko kominki gotowe oglądać,ale kiedy będę miała takie cacko to będę też się chwaliła. Ale chcę unuknąć błędów,więc pytam:yes: Z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 19.02.2011 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 (edytowane) Brawo Forest, tak powinno wyglądać zakończenie budowanie kominka grzewczego. To prawie sytuacja idealna do której warto dążyć. No ale Forest skupiłeś się na efekcie końcowym, nic nie napisałeś po co klienci zdecydowali się na kominek, no i jakie będą efekty w nim palenia. Myślę, że takowe informacje będą bardzo pomocne, dla planujących lub mających obudowy z gipsu i kartonu (papieru) + izolacja z wełny. Czyli dla tych co chcą izolować żródło ciepła znajdujące się w salonie.... Pozdrawiam EDIT Przepraszam, ale teraz doczytałem, JEST bardziej szczegółowy opis kominka Edytowane 20 Lutego 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek2005 19.02.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Napisał, napisał .... post 5566 (kilka wyżej) P.S. Czekam na zdjęcia, żeby je wrzucić .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 19.02.2011 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Witam. c.d. Przy miłej rozmowie czas szybko leci. Niestety gadułom się zdarza czasami czegoś nie dopilnować. Co w niczym jabłku na ten przykład nie przeszkadza nadal być smacznym. [ATTACH=CONFIG]44106[/ATTACH] Tak paląc sobie wypada doczekać do drugiego czy trzeciego nawet podłożenia drewna, by w pełni walory paleniska i pieca w całości pokazać. Ot i 5-6 godzin jak z bicza ... Gospodyni domu nowego też niespodziankę zrobić potrafi i by kropkę nad i postawić takie oto smaczne "cudeńka" przygotować potrafi [ATTACH=CONFIG]44104[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]44102[/ATTACH] Oczywiście w kominku (piekarniku) wyrosły ... No i można już ze spokojnym sumieniem do domu jechać. Tylko co żona powie jak obiadu człowiek odmówi ... bo już nie ma go gdzie zmieścić ...? Na wszelki wypadek dowody zbrodni w postaci bułeczek radzę zabrać, by zbytnich podejrzeń nie wzbudzać ... Jakoś nie żałuję nigdy czasu tak "straconego" i takich "dniówek"... Pozdrawiam. Apetytu Forest narobiłeś ! Skąd ja teraz takie bułeczki wytrzasnę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 20.02.2011 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 A ile taki piecyk chlebowy miejsca w obudowie zajmuje? Ile kpln kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 20.02.2011 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 A ile taki piecyk chlebowy miejsca w obudowie zajmuje? Ile kpln kosztuje? Klsyczny to ok 75x75 cm i do 50 cm na wysokość . Ale jak sie nie ma co się lubi to trza polubić to co się ....może mieć. To mogą być gabaryty małego piekarnika . Nad Twoją Varią , możesz piekarnie otworzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nazwa12 20.02.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 ALE Ty bohusz pierdzielisz,jeszcze nic tu mądrego nie napisaleś.Tu inwestorzy pokazują swoje kominki,które nie koniecznie muszą mieć wypasione.Każdy ma jaki ma ,nie każdego stać na wypasiony.A jak ktoś chce z papieru ,to co Ci do tego:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 20.02.2011 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Nad Twoją Varią , możesz piekarnie otworzyć Nad moja Varia będzie instalacja do legalettu. Dogadam usytuowanie ze zdunem, już kiedyś mi to proponował. Mnie wystarczy mini piekarnik (chlebek, babeczka) bo standardowego piekarnika w kuchni mieć i tak nie zamierzamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.