Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

Czas pochwalić się jakimś kominkiem. Prezentowany na zdjęciach posiada palenisko ceramiczne naszej własnej produkcji z szybą łukową. W środku ukryty oczywiście zestaw kumulacji zbudowany w oparciu o kształtki szamotowe naszej konstrukcji. Siadając na ławeczce mamy ciepło i w tyłek, i w plecy. Kafle niemieckiego producenta - Jasba. W tym przypadku dojście do wyczystek jest możliwe przez kratki, które demontuje się bardzo łatwo, a stosując takie z żaluzją nie wentylujemy bez potrzeby obudowy pieco-kominka.

Ładniusi, taki rozległy...

mój musi iść bardziej w górę (mało miejsca);

jednak strefę bezpośrednio nad paleniskiem wolę w kaflach (Jasba - oglądałam, wpadła mi w oko manufaktura, a kolory marone i ... kurczę, nazwa mi uciekła... trawertyn)

Czy kaflowy piecyk, oddający ciepło jedynie na zasadze promieniowania, musi mieć kratki?

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Żeby na zanudzić forumowiczów kaflami, dzisiaj daniem dnia jest kominek wykończony kamieniem. Obudowa rustykalna z wkładem kominkowym Spartherm Varia 1Vh, który pozwala na korzystanie z funkcji kominka otwartego. Część kamienna to twardy portugalski marmur o nazwie Rosso Portugalo. Elementy wycinane w całości łączą się z płytkami o złamanych krawędziach. Na podłodze sporych rozmiarów płyta w jednym kawałku o mocno zeszlifowanych krawędziach.

22.jpg

20.JPG

21.JPG

Czas pochwalić się jakimś kominkiem. Prezentowany na zdjęciach posiada palenisko ceramiczne naszej własnej produkcji z szybą łukową. W środku ukryty oczywiście zestaw kumulacji zbudowany w oparciu o kształtki szamotowe naszej konstrukcji. Siadając na ławeczce mamy ciepło i w tyłek, i w plecy. Kafle niemieckiego producenta - Jasba. W tym przypadku dojście do wyczystek jest możliwe przez kratki, które demontuje się bardzo łatwo, a stosując takie z żaluzją nie wentylujemy bez potrzeby obudowy pieco-kominka.

Kurde ..Nie masz sobie równych tu na FM.Zajefajnie się reklamujesz.Wszyscy moi znajomi na czele ze mną pytają czy masz może w swoich technologiach kominek który obudowany jest keramzytem?Np. takim

http://www.google.pl/images?hl=pl&biw=1680&bih=935&q=keramzyt&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi

Kurde ..Nie masz sobie równych tu na FM.Zajefajnie się reklamujesz.Wszyscy moi znajomi na czele ze mną pytają czy masz może w swoich technologiach kominek który obudowany jest keramzytem?Np. takim

http://www.google.pl/images?hl=pl&biw=1680&bih=935&q=keramzyt&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi

Taki keramzyt w kominkach funkcjonuje już od kilkunastu lat. Najpowszechniejsze i doskonałe jakościowo elementy pod nazwą Brulapor robi firma Brula. Brula jest na polskim rynku od kilkunastu lat, ale bez większych sukcesów. Stan ten znacznie się zmieni, gdyż firmę kupił właśnie właściciel Sparthermu.

trzeba było Piotrze od razu napisać, że takich jeszcze nie robiłes :p

Nie robił ale zrobi....Piotr już zrobiłem ci reklamę w lubelskim...Skutek odczujesz po zleceniach.

Dzięki za odp z keramzytem.Możesz to opisać praktycznie.?Nie musi być tu na FM.Lepiej na prv ...konkurencja czuwa.

serdecznie pozdrawiam.

Witam.

Konkurencja to akurat nie tutaj i nie wśród tutaj piszących ... :rolleyes: (no ... są tzw. "czeskie wyjątki").

Niktspecjalny - nie próbuj nawet wciągnąć Piotra w dyskusję ze sobą ... bo się zrazi do pisania ...

Pozdrawiam.

PS. Żarcik taki ... ale z morałem :bye:

trzeba było Piotrze od razu napisać, że takich jeszcze nie robiłes :p

Robiliśmy już takie kominki. Często łatwiej jest nam zrobić ładny kominek niż dobre zdjęcie, bo to trzeba jeszcze umieć :-)

Na zdjęciach komineczek z kafli Jasba model Scala, złocone elementy - swego czasu dość drogi, dzisiaj oddam za niewielkie pieniążki, oferty mile widziane na mail :p pozdrowienia dla niktspecjalny

DSC07903.JPG

DSC07904.JPG

DSC07901.JPG

Jednak jak się poszuka w komputerze, to się coś zawsze znajdzie. Mam jeszcze kilka superasów, ale nie chcę zapychać wątku wszystkimi fotami na raz.

Dzięki Piotrze, choć chodziło mi o coś bardziej nowoczesnego, w prostej formie, ale ten też jest sympatyczny :)

Z jakiego kamienia jest zrobiona obudowa?

Cześć ! Ooo .... muszę Was zmartwić, to niestety nie są kopie Kafel-Karu. MK Profi produkuje wzór ten pieca Nordica od 2002 roku, stopniowo powiększając ofertę o nowe korony i gzymsy, aktualnie mamy skatalogowane 16 wersji tego pieca. We wzorniku na 2010 r. mamy 74 kolory szkliw. Kafle podstawowe są w wysokości 34,5 cm oraz 30 cm, powierzchnia kafli jest gładka, w przypadku kafli z Kafel-Kar są "powgniatane".

piec004.jpg