Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

Witam.

Konkurencja to akurat nie tutaj i nie wśród tutaj piszących ... :rolleyes: (no ... są tzw. "czeskie wyjątki").

Niktspecjalny - nie próbuj nawet wciągnąć Piotra w dyskusję ze sobą ... bo się zrazi do pisania ...

Pozdrawiam.

PS. Żarcik taki ... ale z morałem :bye:

Szkoda ci odpowiadać.Powiem Ci jeszcze ,że nie wciągam go w dyskusje tylko robię reklamę a praktycznie czyli wykonanie to już nie na FM.Konkretny facet i tyle.Twój jadzik nadal działa. hehehe

P.S Żarcik taki ... ale z morałem.pzdr

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może tutaj ktoś będzie wiedział:

MAM WĄTPLIWOŚCI CO DO PRAWIDŁOWOŚCI MONTAŻU HAUBY: półkę mam od strony szyby, a na różnych rysunkach (dotyczą całej serii HKD) ze strony producenta widzę, że jest od strony tylnej ściany paleniska, o tak:

http://img233.imageshack.us/img233/7786/hkd.png

Czy HKD 2.2 ma odwrotnie?

Wie ktoś?

Powinno być tak jak na rysunku. Taki labiryntowy układ lepiej służy dopalaniu, ale gorzej się zachowuje podczas otwierania drzwiczek w czasie palenia.

Tylko, że ten wkład jest szczególny i nie lubi przewietrzania. Najlepiej załadować do "pełna", zamknąć i długo cieszyć się ładowaniem ciepełka.

Może tutaj ktoś będzie wiedział:

MAM WĄTPLIWOŚCI CO DO PRAWIDŁOWOŚCI MONTAŻU HAUBY: półkę mam od strony szyby, a na różnych rysunkach (dotyczą całej serii HKD) ze strony producenta widzę, że jest od strony tylnej ściany paleniska, o tak:

http://img233.imageshack.us/img233/7786/hkd.png

Czy HKD 2.2 ma odwrotnie?

Wie ktoś?

Raczej bez znaczenia....

Ale Romole opisał to bardzo ładnie .....

Dzięks za odpowiedzi.

Tak też mi się wydawało, że powinno być jak na rysunku.

Myślę, że gdyby nie było półki od przodu, to miałabym bardziej czyste boczne szamotki, bo to gorąco nie szło by w głębi, tak bezpośrednio (jak strzała) w rurę, tylko miało by okazję "liznąć" trochę przód komory spalania i sklepienie.

Hkd, który mam, przyjmuje w jednym wsadzie tylko 4 kg (max). A polana to max 33 cm długości ustawiane pionowo. - Tyle producent. pewnie to miałeś na myśli, romole, pisząc "do pełna".

Edytowane przez bajanadjembe

Dzięki Piotrze, choć chodziło mi o coś bardziej nowoczesnego, w prostej formie, ale ten też jest sympatyczny :)

Z jakiego kamienia jest zrobiona obudowa?

To portugalski Mocca Creme oraz włoski Breccia Sarda. Ciekawostka - zdobienia wykonano przy użyciu wody pod wysokim ciśnieniem na obrabiarce numerycznej wprowadzając rysunek wykonany w autocadzie. Rzecz jasna podstawą do całej operacji był projekt zrobiony przez artystę plastyka.

Przepraszam za pytanie, bo napewno przewijalo sie juz na tym wątku pewnie nie raz ale :

Ile płaciliscie za drewno kominkowe w tym sezonie ?

Bardzo mnie to interesuje do pewnej analizy:)

W tym sezonie jeszcze nie kupowałem. W 2009 kupiłem 2m3 buczyny porąbanej i wysezonowanej po 200 za metr. Jeszcze prawie metr mi został:)

Moim zdaniem nietypowy kominek w wyjątkowo brzydkim pomieszczeniu.

O gustach się nie dyskutuje, szczególnie o gustach klientów...:p Kwestia indywidualnego upodobania. Podejrzewam że ten, nieco cieplejszy w odbiorze też pewnie komuś wybitnie może się nie podobać.

PICT0045.JPG