Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

GK + wełna:sick: .. standard w naszym kraju .. Wiele pracy mamy na przyszłość jak ludziska poczytają o "walorach zdrowotnych" takich technologi w komikach :popcorn: Kominek / piec kaflowy może ogrzewać inne pomieszczenia nie tylko te w których jest palenisko. Przykładowo kominki z naszej strony; Jaktorów kilka pomieszczeń w tym jedno jako piec , Vertikal 4 pomieszczenia , Tomaszów 2 pomieszczenia.

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam! Nawet na myśl mi nie przyszło żeby robic coś z GK. Dom będzie na emeryturę, wnuk w drodze i chciałabym aby moje wnuki miały takie wspomnienia z dzieciństwa jak ja. Kochani dziadkowie w milusim domku.Jak się wróciło z sanek to tyłkiem do pieca się stało. Człowiek wiedział, że żyje. Tyko się czaiło żeby dziadek pozwolił do pieca dorzucić kawałek drewna. Jakoś nie bardzo widzę się w roli babci biegającej od wskażnika do wskażnika z kalkulatorem w ręku. Tak jak pisalam w pierwszym poście jakaś alternatywa będzie, wolę jednak zepchnąć ją na drugi plan. Dzięki za odzew!

Dużo kaflowych kominków ostatnio "wew" wątku ,więc żeby nudno

się nie zrobiło : z kafli , ale czy kaflowy ?:)

(kafle z Jasby , inkrustowane platyną - Kafel Kar też tak umie! )

http://www.kominki-batura.pl/kaflowy2_3s.html

Edytowane przez Kominki Piotr Batura

Witam wszystkich, w bliżej nieokreślonym czasie, ze względów oczywiście finansowych planuje instalację kominka z płaszczem wodnym, w związku z tym prosze o radę jaki kształt kominka byłby najlepszy, poniżej zamieszczam zdjęcie miejsca gdzie będzie w przyszłości kominek, wydaje mi się że najlepszy byłby narożny, ale proszę o wszelkie rady. Domek parterowy o powierzchni 105,7 m2+garaż nieogrzewany 17,6m2. Planuje ogrzewanie podłogowe w łazienkach,przedpokoju, wiatrołapie, kuchni i salonie. Kominek byłby połączony z piecem gazowym kondensacyjnym.

Witam

taki narożnik nasuwa kilka rozwiązań na wybudowanie kominka. Można zrobić tradycyjną zabudowę w narożniku z wkładem z szyba prostą, czy półokrągłą, albo pójść w ciekawe rozwiązanie z wkładem z szybą boczną. Trzeba przemyśleć w jakim stylu ma być zabudowa kominkowa i można pokombinować z jej wykonaniem i doborem wkładu kominkowego. Chętnie pomogę w wyborze wkładu i zabudowy. Proszę o info w jakim stylu chcesz wykańczać wnętrze, a ja zaproponuję kilka rozwiązań - moze być na priv.

Czekam na kontakt.

Pozdrawiam.

Realizacje

Coraz większym zainteresowaniem, owocującym sporą ilością zleceń, cieszą się stosunkowo proste i niedrogie obudowy kaflowo szamotowe.

Z reguły w prostym nie wydziwionym kształcie. Kształt i kolorystyka kafli dowolna (z ofert kaflarni)

Wkład kominkowy: UNICO Hermes 4

2.jpg

2.jpg

Edytowane przez bohusz

Taki materiał stosuje się w miejscach gdzie mają być przyklejone kafle i także tam gdzie ma być malowane? Czy przed malowaniem potrzebna jest jeszcze jakaś obróbka np. tynk, gładź, grunt?

pozdrawiam

Matilde.

Proponuję byś przeniosła się z pytaniami do któregoś z wątków technicznych

i tam zadała pytania , poprzedzając je jednak jakimś wprowadzeniem : co ,

po co i dlaczego chcesz zrobić.

Matilde.

Proponuję byś przeniosła się z pytaniami do któregoś z wątków technicznych

i tam zadała pytania , poprzedzając je jednak jakimś wprowadzeniem : co ,

po co i dlaczego chcesz zrobić.

Eniu, kilka postów wcześniej krytykujesz technologię zabudowy kominka płytą G-K. Masz okazję wypowiedzieć się w temacie lepszych metod a co za tym idzie douczenia inwestorów - to nie chcesz podpowiedzieć jak to się robi.

Kominek chcę mieć prosty, ścianki obudowy w dużej części po prostu pomalowane. Nie wiem czego wymagać od wykonawcy aby mieć ściany kominka gotowe do ostatecznego malowania.

Eniu, kilka postów wcześniej krytykujesz technologię zabudowy kominka płytą G-K. Masz okazję wypowiedzieć się w temacie lepszych metod a co za tym idzie douczenia inwestorów - to nie chcesz podpowiedzieć jak to się robi.

Kominek chcę mieć prosty, ścianki obudowy w dużej części po prostu pomalowane. Nie wiem czego wymagać od wykonawcy aby mieć ściany kominka gotowe do ostatecznego malowania.

Tam wystarczyła lakoniczna odpowiedź jednym zdaniem. Tobie chciałbym

pomóc ,ale nie wydaje mi się ,by się udało jednym zdaniem . Wątek jest

tak często sprowadzany na boczne tory, że próbuję tego uniknąć...

:-)

To jest tu jakiś główny wątek? ;)

Zawsze założyciel wątku miał jakiś cel .Zwykle określa go w pierwszym

poscie.

W dziale KOMINKI jest sporo tematów technicznych . Wybierając jeden z nich

,nie będziemy robić większego bałaganu niż jest :) A inni którzy tylko

czytają , znajda tam może coś na swój temat.

Witam.

"Kwiaty polne" - piec kaflowy z dużą wizją ognia.

Prosta bryła i białe, kafle o większym formacie (28 cm) są tłem dla tytułowego, trójwymiarowego obrazu z ceramiki szamotowej. Po lewej stronie pieca wnęka na drewno maskująca "niezbyt" ładne drzwiczki wyczystkowe komina.

Na przykładzie tego pieca można bardzo dobrze zobrazować bezmyślność współczesnych projektantów domów w kwestii umieszczania w nich kominów. Projekt pieca czy kominka to po prostu maskowanie i ukrywanie takiego komina, "wywalonego" na samym środku salonu, często jeszcze z "przepięknymi" drzwiczkami wyczystkowymi i trójnikiem na jego froncie.

Polskie kafle z Kaflarni Grochowskich (Radomsko), wykonane specjalnie do tego projektu i realizacji, szamotowy obraz na froncie pieca - Twurnia Manufaktura Ceramiczna.

Pozdrawiam.

Kwiaty polne 3.jpg

Kwiaty polne 2.jpg

Kwiaty polne 1.jpg

Kwiaty polne.jpg

Edytowane przez Forest-Natura

Realizacja

Klient chciał taki kominek, to zrobiliśmy jaki chciał.

Robimy kominki dla klientów poprostu.

Przepraszam za jakość zdjęcia, ale jak to bywa zapomnieliśmy aparatu fotograficznego i zdjęcie jest z roboczego telefonu komórkowego.

Oczywiście obudowa kominkowa wykonana w najnowszej technologi, czyli kominek ciepły szamotowy.

Wkład kominkowy UNICO Hermes 3

4.jpg

Edytowane przez bohusz