Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Dla wszystkich którzy rzadko goszczą na "kominki dla każdej rodzinki"

http://images40.fotosik.pl/860/9dbd0746de02f144gen.jpg

Odlewnia Bolimów wkład Leinster Lily Arch

Portal marmurowy prosto z Zhongguo .

Wkład przy zdjętych drzwiczkach można traktować jaki palenisko otwarte.

Pozdrawiam Stanisław

Nowoczesny kominek na bazie wkładu Spartherm Arte U70. Widok ognia pięknie wyeksponowany na cały salon. Konstrukcja z płyt silikatowo-cementowych do której przyklejone są ciemno-szare płytki gresowe w wym 90x45. Kominek - jak to niektórzy określają, wykonany w starej technologii - czyli zimny, nie grzejący..., no może trochę przez kratki i szybę ;)

IMG_0201 small.jpg

Kolejny to już 100% ciepły, grzejący wykonany z płyt akubetonowych CPA, co więcej jest możliwość odzyskania ciepła ze spalin kierując je na kanały kumulacyjne. Wokół wkładu rama ze szkła hartowanego. Zdjęcie jeszcze z budowy ale w przyszłości, po wykończeniu domu "bezczelnie wprosiłem się" do klienta na kawę aby udzielić kilku cennych wskazówek jak prawidłowo użytkować taki kominek.

Tomasz Stabika.jpgIMG_0030.jpgIMG_0025.jpghtc 091.jpg

• 3 weeks później...

witam po raz pierwszy :)!

za chwilę zaczynamy budowę domu i mam ostania szansę coś zmienić z kominkiem w salonie - bo to chyba najsłabszy punkt mojego projektu:

więc tak -plan był taki, kominek narożny:

http://img821.imageshack.us/img821/6941/z124rzut10.jpg Uploaded with ImageShack.us[/img]

ale takiego nie chcemy, wolimy z jedną szybą skierowana na salon, ale żeby zabudować komin, wkład kominkowy i słup, wspierający konstrukcję, który przy nim stoi zabierzemy mase miejsca i powstanie wielka budowla między salonem a kuchnią coś na wzór (ściągniętego z netu - jeśli ktoś rozpoznaje swoje foto przepraszam - usunę) :

<a href=http://img10.imageshack.us/img10/1356/pat00000000000206233.jpg' alt='pat00000000000206233.jpg'> Uploaded with ImageShack.us[/img]

co robić? jak to rozwiązać fajnie?? wydaje mi się, że potrzebuję bardzo wąskiego wkładu kominowego i mniejszego komina systemowego ( bo w kominku będziemy palić tylko okazjonalnie) a komin jest zaprojektowany o wielkości 48x80 z wkładem o średnicy 20, może go obrócić o 90 stopni?

jak ktoś chce i może coś dorzucić w tym i innym temacie - będę wdzięczna i dziękuję:)

ach Liwko chodzi mi o wąski/na głebkości nie o szybę, bo nawet jak taki zrobię to w moim przypadku wypadnie mniej więcej tak: http://img607.imageshack.us/img607/1231/przykadowazabudowa.jpg' alt='przykadowazabudowa.jpg'> Uploaded with ImageShack.us[/img]

u mnie problemem jest wielki komin postawiony wzdłuż no i słup

na Twojej focie widzę że sam komin jest malutki? czyli chyba mogłabym postawić u siebie też mniejszy?

ach Liwko chodzi mi o wąski/na głebkości nie o szybę, bo nawet jak taki zrobię to w moim przypadku wypadnie mniej więcej tak: Uploaded with <!--url{0}-->

u mnie problemem jest wielki komin postawiony wzdłuż no i słup

na Twojej focie widzę że sam komin jest malutki? czyli chyba mogłabym postawić u siebie też mniejszy?

Ten wkład jest właśnie wąski na głębokość. W moim projekcie też nie wygląda to super, architekt nie widział jednak innych możliwości. Wykonawca kominka napomknął, że można było zaplanować postawienie wkładu z boku komina.

Na zdjęciach katalogowych obywają się nawet bez murowanego komina.

[ATTACH=CONFIG]61046[/ATTACH]

Edytowane przez Matilde1

Wandeczka, widziałam tu na forum, że niektórzy robią coś na zasadzie wylewanej półki, pod spód wsuwa się wkład kominkowy a kominy są budowane dopiero na tej półce.

Rozglądałam się też za takim rozwiązaniem ale u mnie było już z późno bo wymurowany komin, dlatego kominek "zerżnęłam" prawie żywcem od Liwko ;)

wygląda tak

DSCN1149.JPG

komin sam ma 130cmx50cm, a z obudową 130x100, nie przytłacza moim zdaniem, ale to chyba kwestia kształtu obudowy, postawiłam na podziały obudowy bo bałam się właśnie takiego molocha na środku domu

PS. wkład ten co u Liwka, bardzo, bardzo fajny :)

Edytowane przez KamaG