olamil 01.07.2011 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 bartosz-w dawaj dawaj te nowe foty Przyznam szczerze, że jakoś wcześniej nie trafiłam na tego producenta. Powiedz czy jesteś zadowolony? Czy miałeś już okazję praktycznie z niego korzystać, to znaczy czy masz już sezon za sobą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 01.07.2011 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 To mały polski producent , w kłady o dość oryginalnej konstrukcji zarówno powietrzne jak i wodne . Kiedyś sporą grupę odbiorców tych wkładów stanowili sąsiedzi za wschodniej granicy . Od pewnego czasu wpisy o tej firmie pojawiają się na FM , dostałem także niedawno katalogi i cenniki tej firmy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 02.07.2011 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 oj chłopaki ...eniu i Liwko...... pisałam o kominku do Foresta .....ale wkońcu wyedytowałam to moje pisanie, ja nie wystawiałam swojego kominka, czeka na modyfikację....- nie ma co pokazywać...... jeszcze!!! ale Twoj Liwko to bardzo mi się podoba!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 02.07.2011 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 A co powiecie na taki automatyczny piec c.o.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 02.07.2011 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 oj chłopaki ...eniu i Liwko...... pisałam o kominku do Foresta .....ale wkońcu wyedytowałam to moje pisanie, ja nie wystawiałam swojego kominka Ja zdążyłam przeczytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.07.2011 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 A co powiecie na taki automatyczny piec c.o.?[ATTACH=CONFIG]63932[/ATTACH] fajny tylko brzęczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 02.07.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 fajny tylko brzęczy Ten model nie posiada nadmuchu, jest piecem z płaszczem wodnym. Te, o których mówisz posiadają nadmuch powietrza do pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.07.2011 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Ten model nie posiada nadmuchu, jest piecem z płaszczem wodnym. Te, o których mówisz posiadają nadmuch powietrza do pomieszczenia. ale to peleciak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 03.07.2011 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 ale to peleciak ? Tak peleciak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorzowianka 03.07.2011 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 witam Jesteśmy na 90% zdecydowani na palenisko zduńskie wraz z masą kumulacyjną. Szukam i szukam i nie widzę Proszę mi powiedzieć, czy istnieją jakieś minimalne wymiary takiego paleniska? Chciałabym aby było one w prostokącie, ale płaskim. Czy jest możliwe osiągnięcie wymiaru, mierząc od ściany 40cm? Kominek jest zlokalizowany na ścianie nośnej grubości 24cm. Do takiego paleniska zduńskiego lepszy jest komin murowany z cegieł czy komin Schiedel? Komin ten służył będzie tylko kominkowi, ponieważ w domu będzie zainstalowany rekuperator. Proszę specjalistów o zabranie głosu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki.fm 03.07.2011 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Polecam komin ceramiczny systemowy. W przypadku kominka z masą akumulacyjną spaliny przebiegające przez komin nie są zbyt gorące i może byc tak, że w kominie znajdzie się tzw. punkt rosy (skraplanie się dymu). W przypadku komina z cegieł, powstała kwasowa wilgoć może "wyjść" przez fugi komina. W związku z tym, komin ceramiczny będzie lepszym rozwiązaniem. Biorąc pod uwagę rekuperację, należy przede wszystkim zadbać o to, by kominek był z zamkniętą komora spalania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.07.2011 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 witam Jesteśmy na 90% zdecydowani na palenisko zduńskie wraz z masą kumulacyjną. Szukam i szukam i nie widzę Proszę mi powiedzieć, czy istnieją jakieś minimalne wymiary takiego paleniska? Chciałabym aby było one w prostokącie, ale płaskim. Czy jest możliwe osiągnięcie wymiaru, mierząc od ściany 40cm? Kominek jest zlokalizowany na ścianie nośnej grubości 24cm. Do takiego paleniska zduńskiego lepszy jest komin murowany z cegieł czy komin Schiedel? Komin ten służył będzie tylko kominkowi, ponieważ w domu będzie zainstalowany rekuperator. Proszę specjalistów o zabranie głosu Palenisko zduńskie ma przewagę nad pozostałymi . Przewaga ta polega na możliwości zrobienia, dopasowania go do potrzeb, czasami do "widzimisię" zleceniodawcy. Mało informacji na jego temat , bo mało kto wie co to za ptica, a jeszcze mniej osób umie je zaprojektować , a potem zbudować ( na trochę więcej niz dwa sezony ) Myślę ,że rozmowa na ten temat w tym wątku , to nie najlepszy pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 03.07.2011 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Czy ktoś może polecić jakiś ładny kominek wodny, maksymalnie 7KW mocy, z zamkniętą komorą spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 03.07.2011 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Czy ktoś może polecić jakiś ładny kominek wodny, maksymalnie 7KW mocy, z zamkniętą komorą spalania. Nie wiem co rozumiesz pisząc ładny. Ma być w kropki, w paski, itp.? Mamy wkład z płaszczem wodnym o mocy 8 KW w swojej ofercie: http://www.kominki.owo.pl/kominki-wodne-10kw/85-unico-neptun-12.html Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 03.07.2011 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Nie wiem co rozumiesz pisząc ładny. Ma być w kropki, w paski, itp.? Mamy wkład z płaszczem wodnym o mocy 8 KW w swojej ofercie: http://www.kominki.owo.pl/kominki-wodne-10kw/85-unico-neptun-12.html Pozdrawiam A coś z piecy kominkowych? Popielnik musi być zintegrowany z komorą spalania. Powietrze tylko z zewnątrz, wtórne również. Ładny w sensie nie kobyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 03.07.2011 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Romotop KV 075W . Możesz go zobaczyć na naszej stronie , występuje także w wersji nowoczesnego pieca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anake2 06.07.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Witam wszystkich doradców!Wiele piszecie o kominkach i piecach kaflowych. Moim wielkim marzeniem, od kiedy pamiętam, jest posiadanie właśnie takiego pieca. Mam nadzieję, że to marzenie spełni się już niedługo... przejdę do konkretu Mam stare kafle z odzysku- lata ok 30-40 ubiegłego wieku chciałabym zbudować (oczywiście ze zdunem) piec narożny proszę o podpowiedzi jak najlepiej oddać urodę kafli i dodatkowo wstawić wkład z szybą. Jak ułożyć kafle? Z przewężeniem, czy prosto. Może w waszych galeriach macie przykłady ze starymi kaflami. Przeczytałam całe forum, niestety pokazane są realizacje z wykorzystaniem nowych kafli, co niektóre przepiękne. Podziwiam prace Pana Ziemowita- gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 06.07.2011 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 (edytowane) Witam wszystkich doradców! Wiele piszecie o kominkach i piecach kaflowych. Moim wielkim marzeniem, od kiedy pamiętam, jest posiadanie właśnie takiego pieca. Mam nadzieję, że to marzenie spełni się już niedługo... przejdę do konkretu Mam stare kafle z odzysku- lata ok 30-40 ubiegłego wieku chciałabym zbudować (oczywiście ze zdunem) piec narożny proszę o podpowiedzi jak najlepiej oddać urodę kafli i dodatkowo wstawić wkład z szybą. Jak ułożyć kafle? Z przewężeniem, czy prosto. Może w waszych galeriach macie przykłady ze starymi kaflami. Przeczytałam całe forum, niestety pokazane są realizacje z wykorzystaniem nowych kafli, co niektóre przepiękne. Podziwiam prace Pana Ziemowita- gratulacje! Wklepałem w wyszukiwarkę - stare piece kaflowe , i od razu kilka wyskoczyło ... trzeba tylko chcieć Stare kafle , najlepiej ułożyć zgodnie ze starą sztuką ich układania. Niektóre kafle ,same podpowiadają ,co z nich można zrobić . Trzeba tylko umieć z nimi gadać. Edytowane 6 Lipca 2011 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anake2 06.07.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Witam!Dziękuje za szybką odpowiedz! Przewertowałam już wiele galerii ze starymi piecami, niestety mało jest tych narożnych (z pięknymi ażurowymi drzwiczkami na froncie). Wymagają one chyba specjalnej techniki budowy? Jak zamontować mądrze wkład, aby nie docinać kafli i nie stosować połówek (narożnik), oraz aby to prezentowało się ładnie, a nie tylko było OK wizualnie! Co ciekawe w starych piecach układano kafle na mijankę, a teraz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.07.2011 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Witam! Dziękuje za szybką odpowiedz! Przewertowałam już wiele galerii ze starymi piecami, niestety mało jest tych narożnych (z pięknymi ażurowymi drzwiczkami na froncie). Wymagają one chyba specjalnej techniki budowy? Jak zamontować mądrze wkład, aby nie docinać kafli i nie stosować połówek (narożnik), oraz aby to prezentowało się ładnie, a nie tylko było OK wizualnie! Co ciekawe w starych piecach układano kafle na mijankę, a teraz.... Teraz też można na mijankę , ale czy to jest akurat ładne ? Nie martw się jak to zrobić , tylko znajdź interesującą Cię bryłę . Zdun powinien poradzić sobie z kaflami (jeden lepiej drugi gorzej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts