jarett 08.08.2011 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 - na pewnym serwisie aukcyjnym znajdziesz obudowy za 1 zł (słownie jedną złotówką) - wystarczy że kupisz do niej palenisko konkretniej firmy - zainteresuj się - ja ten kominek zrobił bym za 15 tysięcy, więc ten chcący Cię zrobić w wała wykonawca jest naprawdę tani Pozdrawiam PS. Wbrew pozorom moja wypowiedź jest też bardzo rzeczowa. Z trudem oddzielam w tym rzeczowość od ironii, a dodanie do mojej wypowiedzi słowa 'w wała' znacząco zmienia (wykrzywia) jej koloryt, ale najwyraźniej tak pasowało do Twojej teorii. W żadnym wypadku nie miałem na myśli, że wykonawca chce mnie oszukać (cudzysłów, uśmieszek) - wręcz przeciwnie, z rozmów z nim i opinii na forum wnioskuję, że jest konkretnym profesjonalistą. Uznam jednak, że poważnie wyceniłeś to na 15tys. zł. (co jednak z kolei zupełnie rozmija się z wypowiedzią bohusza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 08.08.2011 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 (edytowane) Witam. Na przykładzie kominków Merksa i Jaretta warto uprzytomnić innym złudność podobieństwa w wyglądzie dwóch "niemal identycznych" kominków, zanim kolejny raz padnie pytanie kto kogo, dlaczego i na ile "chce zrobić": -paleniska podobne, ale może w jednym jest szyba gięta a w drugim łączona - różnica 500 - 700 zł -jeden jest przyklejony do ściany, drugi ma "plecy" - różnica na materiale i robocie 300 - 500 zł -w jednym może być tanie Daino Reale (300 zł/m2) w drugim Star Galaxy za 1200 zł/m2 -"bebechy" do jednego i drugiego (przyłącze dymowe), widać ? - nie, a różnica może wynieść kilkaset zł -dojazd 200 km - po co brałeś firmę z tak daleka, przecież to też decyduje o kosztach robocizny (kilkaset zł) PS.1. Nie mam nic wspólnego z rzeczonym projektem ani samym wykonaniem kominka - wkurzył mnie fakt tak łatwego szafowania przez Ciebie Jarett kreśleniami "cwaniakowanie" i "mnie wykonawca chce zrobić" - nie należy na bliźnich patrzeć zawsze przez pryzmat własnego "ja" ... PS.2 - wycena 15 tys. była by dyktowana tylko tym, że nigdy nie wsadził bym takiego paleniska bez drzwiczek podnoszonych w górę oraz starał bym się zrobić to w technologii "ciepłej" ... kominek wyglądał by identycznie - cena o połowę większa ... za 2-3 lata podziękowania od inwestora że nie zrobił tego kominka tak jak chciał - za dychę. PS.3 Przepraszam jeżeli poczułeś się urażony - moim zamiarem było uświadomienie że będziesz miał całkiem sensowny i niedrogi kominek ... Pozdrawiam. Edytowane 8 Sierpnia 2011 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 08.08.2011 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Ok, czyli jednak te 15tys. to było na poważnie.Nie ma sensu już sensu drążyć niuansików semantycznych - uznajmy, że ani bagi się nie popisał ani ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merks 08.08.2011 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Jak już napisałem wyżej mój wkład to Hajduk. Szyba łączona (wysokość 51cm), ale wkład Arysto o którym pisał Jarett też pewnie taką ma. "Plecy" mam oczywiście zrobione z płyt Promat. Kamień to oczywiście jest kwestia gustu i zasobności portfela. Ja nie znając cen, taki akurat wybrałem, chociaż do wyboru miałem kilka różnych próbek w różnych kolorach. Ceny oczywiście za wykonanie miałem różne, ale ŻADNA nie przekraczała 12tys. Z tą odległością to się zgadzam, bo to musi podnieść cenę końcową. Kominka w jeden dzień nie zbudują, więc albo będą jeździć albo gdzieś nocować co też kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 08.08.2011 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Witam. Obydwoje macie naprawdę fajne kominki, których różnica cenowa to niuanse właśnie w kwestii wielu drobnych spraw, sumujące się na kwotę 1-2 tys. zł. Te 15 tys. wynika z rzeczy o których napisałem. W technologii w jakiej będziesz miał kominek - większość tutaj obecnych wyceniła by to bardzo podobnie i zbieżnie. Proponuję żeby następny post w tym wątku zawierał już zdjęcia gotowego kominka Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 08.08.2011 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 To nie jest wątek techniczny . Przenieś ten post do innego , tam Ci pomożemy A tutaj nie mozna ..... macie takie sztywne zasady ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 08.08.2011 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 A tutaj nie mozna ..... macie takie sztywne zasady ???? Wszyscy widzę olewają zasady... świat na psy schodzi... Edyta , to się może udać ,nawet z kominkiem 500-800 kg. Daj mniej styro na płycie OSB i po 20-40 cm poza nią . Dzięki temu będzie grubsza wylewka , w którą włóż solidne zbrojenie. Tą konstrukcje oparłbym na chudziaku usuwając punktowo (np 10x10 cm) w kliku miejscach syro na obrzeżach kanału pod kominkiem. Jeśli tak zrobisz , możesz postawić nawet piec kaflowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 08.08.2011 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Wszyscy widzę olewają zasady... świat na psy schodzi... Edyta , to się może udać ,nawet z kominkiem 500-800 kg. Daj mniej styro na płycie OSB i po 20-40 cm poza nią . Dzięki temu będzie grubsza wylewka , w którą włóż solidne zbrojenie. Tą konstrukcje oparłbym na chudziaku usuwając punktowo (np 10x10 cm) w kliku miejscach syro na obrzeżach kanału pod kominkiem. Jeśli tak zrobisz , możesz postawić nawet piec kaflowy. Hejka dzieki ENIU .... myslalam zeby pod kominkiem dac 10 cm. styro parking i oczywiscie dodatkowe zbrojenie + grubsza wylewka .... ( docelowo na parterze bedzie 22 cm. styro + 8 cm. wylewki w pozostalych pomieszczeniach ). Milego dnia i dzieki za " zlamanie zasad " . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_lisa 12.08.2011 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Trochę roboty, pomyśleń i taki prosty kominek: [ATTACH=CONFIG]51296[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]51297[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]51298[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]51299[/ATTACH] Oczywiście proszę nie porównywać tego kominka z kominkiem jaki zamieścił ostatnio Forest. Zupełny inny przedział cenowy i inna zasada działania (grzania) Bohusz czy zdradzisz co to za wkład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 12.08.2011 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 Tak:http://www.kominki.owo.pl/38-unico-hermes-4-modern.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellwirka 13.08.2011 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Witam Jestem właśnie na etapie poszukiwania wkłądu kominkowego. Interesuja mnie wkłady bardziej podłużne, może i panoramiczne jesli ich cena nie będzie zaporowa. Czy ktoś mógłby mnie pokierowac w obszarze jakich firm powinnam sie poruszac? Jestem totalnym laikiem w tej kwestii ale procz wygladu wkładu chciałabym, żeby był on porządny. Dodam, że kominek ma służyc do ewentualnego dogrzewania dołu (ok.70 m2) oraz gory do ktorej poprowadzone sa już rury wraz z anemostatami. Gora może miec ponad 100 m2, bo leżacy pod nia garaz nie bedzie ogrzewany kominkiem. Dziekuje bardzo z gory za ewentualne sugestie i porady. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escape 13.08.2011 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Witam,określ mniej więcej kwotę do jakiej interesuje cie wkład....cena zaporowa niewiele mówi ,a dla każdego może byc inna........dla jednych to 20 tys a innych 3 tys..Podaj jakis zakres cenowy wtedy szybciej bedzie mozna coś doradzić ....pozdrawiam Ilona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellwirka 13.08.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Nie orientuje sie za bardzo w jakich cenach sa te wklady. Ale wydaje mi sie za 5 tys to jest max cena. Pewnie ze byłoby super gdybym znalazla cos tanszego Ale tak jak mówie nie wiem czy w tej cenie znajde cos "ciekawego" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 13.08.2011 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Nie orientuje sie za bardzo w jakich cenach sa te wklady. Ale wydaje mi sie za 5 tys to jest max cena. Pewnie ze byłoby super gdybym znalazla cos tanszego Ale tak jak mówie nie wiem czy w tej cenie znajde cos "ciekawego" ? to nie jest wątek techniczny . Przenieś ten post do innego , tam ci pomożemy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 14.08.2011 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Jest takie fajne Morso .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_lisa 14.08.2011 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Tak: http://www.kominki.owo.pl/38-unico-hermes-4-modern.html Dziękuję Bardzo ładnie wygląda A czy moglibyście powiedzieć coś na temat BYRSKI CYKLOP 490 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 14.08.2011 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Cena obniżona o 7% ?? Cyklopa widziałem .. oko ma rzeczywiście jak cyklop.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 14.08.2011 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Cena obniżona o 7% ?? To do mnie? Jeżeli tak, to oczywiście że stosuje okresowe krótkotrwałe obniżki na wybrane towary. Coś na styl marketowych promocji... ale takie okresowe obniżki to już były, to nie wymysł dzisiejszych czasów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_lisa 15.08.2011 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Cena obniżona o 7% ?? Cyklopa widziałem .. oko ma rzeczywiście jak cyklop.. Oko i ja widziałam a coś poza tym możesz powiedzieć o tym wkładzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marko222 17.08.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Bardzo spodobał się nam wkład Kwline E1000. Niestety to chińszczyzna!!! składana w Polsce. Może jest to solidnie wykonany wkład, ale ja chcę coś sprawdzonego, dlatego szukam dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts