Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Jestem właśnie na etapie poszukiwania wkłądu kominkowego. Interesuja mnie wkłady bardziej podłużne, może i panoramiczne jesli ich cena nie będzie zaporowa. Czy ktoś mógłby mnie pokierowac w obszarze jakich firm powinnam sie poruszac? Jestem totalnym laikiem w tej kwestii ale procz wygladu wkładu chciałabym, żeby był on porządny. Dodam, że kominek ma służyc do ewentualnego dogrzewania dołu (ok.70 m2) oraz gory do ktorej poprowadzone sa już rury wraz z anemostatami. Gora może miec ponad 100 m2, bo leżacy pod nia garaz nie bedzie ogrzewany kominkiem.

Dziekuje bardzo z gory za ewentualne sugestie i porady.

Pozdrawiam

Jestem na tym samym etapie i prawie, ze zdecydowalem sie juz na Firmę Austroflamm - /model K 75 cm x 39 cm/.

oto nasz kominek, jeszcze trzeba to i owo doszlifowac ale postanowilam juz teraz sie nim pochwalic:) wzorowalismy sie na kominku Utka (mam nadzieje ze sie nie obrazi:)

Obudowa bardzo ładna.

Szkoda tylko, że wkład żeliwny. Szyba będzie się brudzić, ale jak w każdym wkładzie o takiej konstrukcji. Jeżeli nie będzie zbyt mocno eksploatowany to kilka/kilkanaście lat wytrzyma. Pod warunkiem, że prawidłowo jest zainstalowany.

Edytowane przez margod

Witam.

Synthia- podłoga to panele balterio,dąb tasmanski z v-fugą, znajomi myślą ze to decha;)

Lukarna- galeria,może jak reszta będzie bardziej urządzona albo przynajmniej jak posprzątam;)

margot- myslelismy o zabezpieczeniu tej ścianki ale doszlismy do wniosku ze jak drzewo tam caly czas bedzie leżec to brudnej sciany nie będzie widac;)

Dziękuję, fajnie ze się kominek wam podoba:)

Opis . Specjalnie dla kolegi Foresta Natury ; Wkład kominkowy Spartherm Varia 2RLh 57 , kafle Mk barwa starobrązowa transparentna , kafle wzór NK i RK 220x280mm , klej zduński Kammal 30, fuga zduńska Sparal . Koszt całości... znany właścicielowi :cool: Projekt i realizacja Dariusz Bielawski .

Witam.

Ale ja to wszystko wiem - pisz własnie takie rzeczy (i więcej nawet) innym Forumowiczom w miejsce nachalnych reklam czeskiego producenta.

Pozdrawiam.

PS. Bardzo piękna w formie o kolorystyce realizacja kaflowa (to tak dla przeciwwagi Twojej niedawnej wypowiedzi o jednym z moich projektów jaką popełniłeś w swoim zacietrzewieniu) :yes:

Witajcie

Mam pytanie do ekspertów co sadza o wkładzie KFD Eco Line 5172L- poniewaz nie bardzo sie orientuje w tym temacie prosze o informacje na w/w materiał.Co to jest, czy nie ma tam chińszczyzny i czy warto to kupić etc.

dzieki

Zależy od tego jakie jest przeznaczenie . Jeżeli chcesz do sporadycznego przepalania , aby posiedzieć przy ogniu - tak. Jeżeli myślisz o funkcji bardziej grzewczej lub mocno wspomagającej ogrzewanie podstawowe -nie.

pzdr.

dzieki Bader za odp.Właściwie to mało precyzyjnie sie wyraziłam w kwestii tego co potrzebuje. Poszukuje wkładu max.do 7 tyś , kominek ma tylko dogrzewać pomieszczenia(mam rozprowadzenie ciepła w pomieszczeniach na pietrze) i ogrzewac w porze przejściowej ,bez płaszcza wodnego, z narozną jednolita szybą bez słupka. Co polecacie?