Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Aleksandryta, nie wiem jak jest teraz w Anglii, ale mieszkałam tam przez kilka lat i wszyscy wokół palili węglem i drewnem - pewnie w zgodzie z zasadą, że nakazy są po to aby je łamać :-).

Ja podejrzewam, że są odstępstwa od tego zakazu i te restrykcje dotyczą tylko pewnej grupy kominków lub domów, w których te kominki są. W każdym razie, jak moja znajoma kupiła mieszkanie w bardzo dobrze utrzymanej kamienicy z połowy XIX wieku, z otwartym kominkiem, na którym można było upiec małego świniaka na Wielkanoc :) , to nawet nie było dyskusji z zarządcą. Absolutnie przerobienie na gaz. I właśnie wtedy moja znajoma dowiedziała się o tym zakazie w Londynie. Nie wnikała w szczegóły, ale tak jest.

Zauważ, że zakaz obowiązuje od pół wieku, a z tego co mówił zarządca, to podobno pod koniec lat 50tych słońce nie mogło przedrzeć się przez smog wiszący nad Londynem i w tym mieście nastały ciemności o których pisze Biblia. :D

Podobny problem występuje u nas w Zakopanem. Ale i tak jest lepiej niż parę lat temu.

http://www.polskawita.pl/_items/obrazy/Inne/gory_snieg_stok_29.JPG

Edytowane przez Aleksandryta

Podobnie jest w Bawarii. Problem zawsze występuje gdy ukształtowanie terenu jest.. kotliną. Dbałość o ochronę warunków życia ludzi dotyczy w sposób szczególny najbliższego otoczenia , ciekawym tego przykładem jest najnowsza NIEMIECKA :yes: norma czystości spali z kominków DIN PLUS . Wiele z oferowanych na naszym rynku wkładów kominkowych nie może być instalowane "za Odrą" . Wszystkie oferowane przez nas wkłady Romotop posiadają certyfikaty czystości spalin zgodne z normą DIN PLUS , dotyczy to także najnowszej wersji wodnego kv.6.6.2TV :yes:

Dlatego ludzie świadomi wybierają produkty, które spełniają normy dotyczące emisji i czystości spalin, i to bez względu na to czy mieszkają na wzgórzu, czy w kotlinie. Myślą o innych, o przyszłości... o tym jakie środowisko pozostawią następnym pokoleniom.

Natomiast ci zorientowani bardzo "praktycznie", jak np. mój sąsiad, który spala wszystko, nie myślą o tym, na co narażają sąsiadów (nie tylko w kwestii złego samopoczucia z powodu "podwędzania", ale i zdrowia, bo to podwędzanie to przecież bez wpływu na zdrowie nie jest), ani tym bardziej o potomnych.

Pokazuje się tu kominki nasze...

Ale więcej o nas samych mówi dym z komina, do którego ten kominek jest "przyczepiony".

Tylko patrzeć, jak na każdy komin mierniki czystości spalin będą zakładane i monitoring emisji trucizn się rozpocznie. I będą pieniążki w http://manu.dogomania.pl/emot/am.gif kasie państwa .

A ludziska, co liczą się z kondycją samej natury... ulgi podatkowe powinni mieć!!! http://manu.dogomania.pl/emot/zly.gif http://manu.dogomania.pl/emot/tn.gif

Ale... pokazujcie kominki... to wątek o nich, a nie o dymie.

Edytowane przez bajanadjembe

Chodziło mi o kominki z certyfikatami czystości spalin i emisji zanieczyszczeń zgodne z normą unijną.Ty też oczywiście o takich piszesz.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?170434-Kominki-a-normy-unijne

zapomniałeś o tym wątku tu ciebie też wspomina Forest.Przypomnij sobie zanim coś twierdzącego napiszesz.

Edytowane przez niktspecjalny

No to żeby nie było:

Pokazujcie wszystkie kominki.

Własne, podpatrzone, wykonane komuś, wykonane sobie, wykonane przez Kogoś... kartonowe, wełniane, kaflowe, kamienne, tynkowane... otwarte, zamknięte... kombi, hypokausty...piecokominki, kuchnie, piece chlebowe, grile... i...

A teraz do Nikta: nawet jeśli ktoś kupi palenisko z "certyfikatami jakosci", jak to ująłeś, to i tak to za mało. Tu najważniejsza jest świadomość. Nic nie da posiadanie "zdrowego" paleniska, jak paliwo będzie nieodpowiednie, komin żle dobrany, dopływ powietrza nieprawidłowy i niekontrolowany.... Potrzeba wiedzy o samym spalaniu i... kultury i...świadomości, że jest się tylko cząsteczuszką wielkiego systemu jakim jest natura, którego "funkcjonowanie" bardzo zależy od naszych działań, bo nas nie będzie, a skutki będą odczuwać nasze wnuki i ich wnuki. Już wiesz o co mi chodziło, gdy pisałom poprzedni komentarz?

Czytałam kiedyś: "Ojcowie jedli kwaśne winogrona, a synom ścierpły zęby".

A te czasy z monitoringiem spalin... bardzo możliwe, że nastaną. (Przy tak powszechnej ignorancji problemu.)

Kończę ten temat, bo bardzo poważnie się robi.

Chętnie zobaczę nowy kominek -obojetnie jaki (chociaż Założyciel wątku prosił o "z jakiegoś kamienia").

Nowe niemieckie normy DIN PLUS spełnia jedynie część wkładów kominkowych , dość powiedzieć że pewna skandynawska firma ma tylko 3 model które się mieszczą w nowej normie. Oczywiście na innych rynkach w tym w Polsce , można je legalnie montować .

Nie bądź uparty jak Forest :) Nie ma czegoś takiego jak norma DIN PLUS - jest za to certyfikat, składający się z kilku norm, które mówią raczej o utrzymaniu bez zmian sposobu produkcji , użytych materiałów, konstrukcji itp. Cała ta masa bzdur dopisywanych do tego certyfikatu jest porażająca, np. o szczelności czy poborze powietrza z zewnątrz budynku :D. Radzę wcześniej zapoznać się z tekstem źródłowym a nie powtarzać informacji z tzw. szkoleń ;)

Poniżej "szczyt technologiczny" zgodny z certifikatem DIN PLUS :D

pzdr.

ps. skleroza nie boli;) Miało być zdjęcie kominka z kamieniem

916396332.jpg

20110424245.jpg

Edytowane przez Bader
skleroza

Nie bądź upierdliwy jak bader:D.Sie czepiasz bader ;).Dobra.... DIN Plus to jedynie certyfikat, a nie jakaś tam nowa norma.O to chciałeś kaman- zaznaczyć??? Ten certyfikat ma po prostu oznaczać spełnienie wysokich standardów europejskich w produkcie-paliwie do np.kominka.Tak bym to ujął zaczerpnąwszy wiedzy fachowej,która tu na FM i tak niczemu nie dowodzi.

Żeby mnie nie dopadła skleroza jak ciebie.Chce jeszcze wybudować nowy KZPŁW zgodny z normą,certyfikatem i innym tam sratem duperatem:);).

Niżej choć nie mój ale zgodny z jakąś tam normą tak dla zrównoważenia poglądów dotyczących obudowy z kamienia.:D

http://img40.imageshack.us/img40/8701/rockfireplacee129482935.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Nie bądź upierdliwy jak bader:D.Sie czepiasz bader ;).Dobra.... DIN Plus to jedynie certyfikat, a nie jakaś tam nowa norma.O to chciałeś kaman- zaznaczyć??? Ten certyfikat ma po prostu oznaczać spełnienie wysokich standardów europejskich w produkcie-paliwie do np.kominka.Tak bym to ujął zaczerpnąwszy wiedzy fachowej,która tu na FM i tak niczemu nie dowodzi.

Żeby mnie nie dopadła skleroza jak ciebie.Chce jeszcze wybudować nowy KZPŁW zgodny z normą,certyfikatem i innym tam sratem duperatem:);).

Niżej choć nie mój ale zgodny z jakąś tam normą tak dla zrównoważenia poglądów dotyczących obudowy z kamienia.:D

http://img40.imageshack.us/img40/8701/rockfireplacee129482935.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Specjalny, jestem upierdliwy do bólu. Poszukaj w necie czego dotyczy certyfikat a na tym forum poszukaj co piszą o nim propagatorzy wkładów nim obdarzonych;) Ja tutaj doczytałem się rewelacji, między innymi ,że obdarzone są nim wyłącznie wkłady z dolotem powietrza z zewnątrz :D etc.

Pamiętaj , że każda głupota powtarzana po wielokroć staje się obowiązującą prawdą. A Poxilina ma certyfikat Poxipolu :D ( lub na odwrót )

I aby tracycji stało się zadość-

20100819192.jpg

Baderecki certyfikat DIN plus dotyczy produktu-paliwa a nie urządzenia tak jak to wyżej napisałem.Co nie które firmy świadczące usługi związane z produkcja paliw utożsamiają się właśnie:

http://gryfskand.pl/PL/wegiel-drzewny-i-jego-pochodne/dnv-din-plus.html

poczytaj a paradoks w nazewnictwie czy to norma czy certyfikat ,a może norma certyfikująca będzie tego świadectwem.

Pamiętaj , że każda głupota powtarzana po wielokroć staje się obowiązującą prawdą. A Poxilina ma certyfikat Poxipolu ( lub na odwrót )

ciekawe czego lub kogo to dotyczy??? ;);)

.Polska na razie ma "dziki zachód" w kwestii norm .

Widzę ,że niektórym tęskno do "zamordyzmu" :)

Awatarek na osłodę.(więcej tu : http://www.kominki-batura.pl/kaflowy4_2s.html )

DSC05995..JPG

Edytowane przez Kominki Piotr Batura