toomyem 14.09.2011 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 (...) zakaz palenia w kominkach węglem i drewnem. Tylko gaz. Tylko gaz? Buhahaha. No to ja dziękuję za taki kominek na gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 15.09.2011 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Niemcy maja przepis , zezwalający na używanie kominka otwartego w nieliczne ,określone dni (nie wiem czy we wszystkich landach). To chyba jeden z nielicznych krajów , gdzie taki przepis można było wprowadzić Dziwne jak na ZDUNA który podobno pracował" za Odrą ".. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 15.09.2011 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 (edytowane) Aleksandryta, nie wiem jak jest teraz w Anglii, ale mieszkałam tam przez kilka lat i wszyscy wokół palili węglem i drewnem - pewnie w zgodzie z zasadą, że nakazy są po to aby je łamać . Ja podejrzewam, że są odstępstwa od tego zakazu i te restrykcje dotyczą tylko pewnej grupy kominków lub domów, w których te kominki są. W każdym razie, jak moja znajoma kupiła mieszkanie w bardzo dobrze utrzymanej kamienicy z połowy XIX wieku, z otwartym kominkiem, na którym można było upiec małego świniaka na Wielkanoc , to nawet nie było dyskusji z zarządcą. Absolutnie przerobienie na gaz. I właśnie wtedy moja znajoma dowiedziała się o tym zakazie w Londynie. Nie wnikała w szczegóły, ale tak jest. Zauważ, że zakaz obowiązuje od pół wieku, a z tego co mówił zarządca, to podobno pod koniec lat 50tych słońce nie mogło przedrzeć się przez smog wiszący nad Londynem i w tym mieście nastały ciemności o których pisze Biblia. Podobny problem występuje u nas w Zakopanem. Ale i tak jest lepiej niż parę lat temu. http://www.polskawita.pl/_items/obrazy/Inne/gory_snieg_stok_29.JPG Edytowane 15 Września 2011 przez Aleksandryta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 15.09.2011 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Podobnie jest w Bawarii. Problem zawsze występuje gdy ukształtowanie terenu jest.. kotliną. Dbałość o ochronę warunków życia ludzi dotyczy w sposób szczególny najbliższego otoczenia , ciekawym tego przykładem jest najnowsza NIEMIECKA norma czystości spali z kominków DIN PLUS . Wiele z oferowanych na naszym rynku wkładów kominkowych nie może być instalowane "za Odrą" . Wszystkie oferowane przez nas wkłady Romotop posiadają certyfikaty czystości spalin zgodne z normą DIN PLUS , dotyczy to także najnowszej wersji wodnego kv.6.6.2TV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 15.09.2011 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 (edytowane) Dlatego ludzie świadomi wybierają produkty, które spełniają normy dotyczące emisji i czystości spalin, i to bez względu na to czy mieszkają na wzgórzu, czy w kotlinie. Myślą o innych, o przyszłości... o tym jakie środowisko pozostawią następnym pokoleniom.Natomiast ci zorientowani bardzo "praktycznie", jak np. mój sąsiad, który spala wszystko, nie myślą o tym, na co narażają sąsiadów (nie tylko w kwestii złego samopoczucia z powodu "podwędzania", ale i zdrowia, bo to podwędzanie to przecież bez wpływu na zdrowie nie jest), ani tym bardziej o potomnych. Pokazuje się tu kominki nasze...Ale więcej o nas samych mówi dym z komina, do którego ten kominek jest "przyczepiony". Tylko patrzeć, jak na każdy komin mierniki czystości spalin będą zakładane i monitoring emisji trucizn się rozpocznie. I będą pieniążki w http://manu.dogomania.pl/emot/am.gif kasie państwa . A ludziska, co liczą się z kondycją samej natury... ulgi podatkowe powinni mieć!!! http://manu.dogomania.pl/emot/zly.gif http://manu.dogomania.pl/emot/tn.gif Ale... pokazujcie kominki... to wątek o nich, a nie o dymie. Edytowane 15 Września 2011 przez bajanadjembe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.09.2011 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Idąc dalej tokiem twojego rozumowania to ten wątek powinien być tylko dla kominków z certyfikatami jakości "tymi unijnymi"????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 16.09.2011 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 No tak, bo tutaj tylko są pokazywane kominki z UNI.To forum Polskie, czyli Unijne.Na tym forum, w tym temacie nie widziałem kominków spoza UNI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.09.2011 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 (edytowane) Chodziło mi o kominki z certyfikatami czystości spalin i emisji zanieczyszczeń zgodne z normą unijną.Ty też oczywiście o takich piszesz. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?170434-Kominki-a-normy-unijne zapomniałeś o tym wątku tu ciebie też wspomina Forest.Przypomnij sobie zanim coś twierdzącego napiszesz. Edytowane 16 Września 2011 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 16.09.2011 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Nowe niemieckie normy DIN PLUS spełnia jedynie część wkładów kominkowych , dość powiedzieć że pewna skandynawska firma ma tylko 3 model które się mieszczą w nowej normie. Oczywiście na innych rynkach w tym w Polsce , można je legalnie montować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.09.2011 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Ty oczywiście z tymi wymogami jesteś za pan brat.Wszystko "białko"tak jak to bohunio pisze o kominkach w tym topiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 16.09.2011 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 No to żeby nie było:Pokazujcie wszystkie kominki. Własne, podpatrzone, wykonane komuś, wykonane sobie, wykonane przez Kogoś... kartonowe, wełniane, kaflowe, kamienne, tynkowane... otwarte, zamknięte... kombi, hypokausty...piecokominki, kuchnie, piece chlebowe, grile... i... A teraz do Nikta: nawet jeśli ktoś kupi palenisko z "certyfikatami jakosci", jak to ująłeś, to i tak to za mało. Tu najważniejsza jest świadomość. Nic nie da posiadanie "zdrowego" paleniska, jak paliwo będzie nieodpowiednie, komin żle dobrany, dopływ powietrza nieprawidłowy i niekontrolowany.... Potrzeba wiedzy o samym spalaniu i... kultury i...świadomości, że jest się tylko cząsteczuszką wielkiego systemu jakim jest natura, którego "funkcjonowanie" bardzo zależy od naszych działań, bo nas nie będzie, a skutki będą odczuwać nasze wnuki i ich wnuki. Już wiesz o co mi chodziło, gdy pisałom poprzedni komentarz? Czytałam kiedyś: "Ojcowie jedli kwaśne winogrona, a synom ścierpły zęby".A te czasy z monitoringiem spalin... bardzo możliwe, że nastaną. (Przy tak powszechnej ignorancji problemu.) Kończę ten temat, bo bardzo poważnie się robi.Chętnie zobaczę nowy kominek -obojetnie jaki (chociaż Założyciel wątku prosił o "z jakiegoś kamienia"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.09.2011 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 I o to chodzi.Skoro kominki nasze to kominki nasze.Tak swoją drogą by nie zapędzać się w wir kąśliwych potyczek słownych może ograniczyć się do magicznych słów typu:-łady, brzydki,duży,mały,itp bez zbędnych sarkazmów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagi69 17.09.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Kominek z Rokitna najnowsza realizacjahttp://images35.fotosik.pl/915/372cf4a4003877d2.jpgPozdrawiam Stanisław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 17.09.2011 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 (edytowane) Nowe niemieckie normy DIN PLUS spełnia jedynie część wkładów kominkowych , dość powiedzieć że pewna skandynawska firma ma tylko 3 model które się mieszczą w nowej normie. Oczywiście na innych rynkach w tym w Polsce , można je legalnie montować . Nie bądź uparty jak Forest Nie ma czegoś takiego jak norma DIN PLUS - jest za to certyfikat, składający się z kilku norm, które mówią raczej o utrzymaniu bez zmian sposobu produkcji , użytych materiałów, konstrukcji itp. Cała ta masa bzdur dopisywanych do tego certyfikatu jest porażająca, np. o szczelności czy poborze powietrza z zewnątrz budynku . Radzę wcześniej zapoznać się z tekstem źródłowym a nie powtarzać informacji z tzw. szkoleń Poniżej "szczyt technologiczny" zgodny z certifikatem DIN PLUS pzdr. ps. skleroza nie boli;) Miało być zdjęcie kominka z kamieniem Edytowane 17 Września 2011 przez Bader skleroza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 18.09.2011 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Nie bądź upierdliwy jak bader:D.Sie czepiasz bader .Dobra.... DIN Plus to jedynie certyfikat, a nie jakaś tam nowa norma.O to chciałeś kaman- zaznaczyć??? Ten certyfikat ma po prostu oznaczać spełnienie wysokich standardów europejskich w produkcie-paliwie do np.kominka.Tak bym to ujął zaczerpnąwszy wiedzy fachowej,która tu na FM i tak niczemu nie dowodzi. Żeby mnie nie dopadła skleroza jak ciebie.Chce jeszcze wybudować nowy KZPŁW zgodny z normą,certyfikatem i innym tam sratem duperatem:). Niżej choć nie mój ale zgodny z jakąś tam normą tak dla zrównoważenia poglądów dotyczących obudowy z kamienia. http://img40.imageshack.us/img40/8701/rockfireplacee129482935.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdazaba 18.09.2011 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 http://img40.imageshack.us/img40/8701/rockfireplacee129482935.jpg Uploaded with ImageShack.us O Matko !!! Jak w grobowcu - wprost mnie przytłacza ta liczba głazów (bo to trudno nazwać komieniami) - ale trzeba przyznać ORYGINALNE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 18.09.2011 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Nie bądź upierdliwy jak bader:D.Sie czepiasz bader .Dobra.... DIN Plus to jedynie certyfikat, a nie jakaś tam nowa norma.O to chciałeś kaman- zaznaczyć??? Ten certyfikat ma po prostu oznaczać spełnienie wysokich standardów europejskich w produkcie-paliwie do np.kominka.Tak bym to ujął zaczerpnąwszy wiedzy fachowej,która tu na FM i tak niczemu nie dowodzi. Żeby mnie nie dopadła skleroza jak ciebie.Chce jeszcze wybudować nowy KZPŁW zgodny z normą,certyfikatem i innym tam sratem duperatem:). Niżej choć nie mój ale zgodny z jakąś tam normą tak dla zrównoważenia poglądów dotyczących obudowy z kamienia. http://img40.imageshack.us/img40/8701/rockfireplacee129482935.jpg Uploaded with ImageShack.us Specjalny, jestem upierdliwy do bólu. Poszukaj w necie czego dotyczy certyfikat a na tym forum poszukaj co piszą o nim propagatorzy wkładów nim obdarzonych;) Ja tutaj doczytałem się rewelacji, między innymi ,że obdarzone są nim wyłącznie wkłady z dolotem powietrza z zewnątrz etc. Pamiętaj , że każda głupota powtarzana po wielokroć staje się obowiązującą prawdą. A Poxilina ma certyfikat Poxipolu ( lub na odwrót ) I aby tracycji stało się zadość- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 19.09.2011 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Co tak fajnie pali się w tym kamiennym monstrum.. na drewno to nie wygląda Alkohol jakiś czy co ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.09.2011 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Baderecki certyfikat DIN plus dotyczy produktu-paliwa a nie urządzenia tak jak to wyżej napisałem.Co nie które firmy świadczące usługi związane z produkcja paliw utożsamiają się właśnie: http://gryfskand.pl/PL/wegiel-drzewny-i-jego-pochodne/dnv-din-plus.html poczytaj a paradoks w nazewnictwie czy to norma czy certyfikat ,a może norma certyfikująca będzie tego świadectwem. Pamiętaj , że każda głupota powtarzana po wielokroć staje się obowiązującą prawdą. A Poxilina ma certyfikat Poxipolu ( lub na odwrót ) ciekawe czego lub kogo to dotyczy??? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 19.09.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 (edytowane) .Polska na razie ma "dziki zachód" w kwestii norm . Widzę ,że niektórym tęskno do "zamordyzmu" Awatarek na osłodę.(więcej tu : http://www.kominki-batura.pl/kaflowy4_2s.html ) Edytowane 19 Września 2011 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts