Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Miało być dla Qbelka tym razem "bezkaflowo" ... ale jakoś nie mogłem się powstrzymać ... coś z kamienia będzie "kolejnom razom".

Wesoły Miro 2.

Druga realizacja wzorowana na twórczości katalońskiego surrealisty Joan Miro - tym razem inspiracją dla inwestorów był jego "Ogród".

Piec kaflowy oparty podobnie jak prezentowany wcześniej biały "kaflak" na doskonałym palenisku piecowym Termokaust (opisałem tam go dokładniej).

Całość pieca ważąca ok. 1,5 tony, jest wprost wyśmienicie ulokowana do tego by stanowić główne źródło ciepła w tym domu. Domek - nie za wielki, z tak usytuowanym kominem (zadbano o to na etapie projektu) by piec stał dokładnie pośrodku bryły domu, na wprost schodów wiodących na górę. Dodatkowo wentylacja grawitacyjna "wzbogacona" została w małą sztuczkę dla polepszenia cyrkulacji i wymiany powietrza pomiędzy parterem a piętrem.

Oczywiście oprócz pieca dom wyposażony jest w bezobsługową instalację grzewczą ale jak życie pokazało dwie zimy temu, to co na prąd - może być jego pozbawione nawet i na dwa tygodnie ... a taki piec może śmiało przejąć praktycznie całość roli grzewczej w domu. Tak jak to onegdaj właśnie piece czyniły.

Projekt pieca i wykonanie - Pracownia Zduńska Forest Natura

Kafle i grafika na nich wykonana - Kafel-Art / Jadwiga "Yadzik" Gajda-Lusina

Napis (data) na kaflu wieńczącym - projekt i wykonanie (własnoręcznie) ... sześcioletni syn Inwestorów ... radochy i satysfakcji co niemiara :yes:

Pozdrawiam.

Weso?y Miro2 1.jpg

Weso?y Miro2 5.jpg

Weso?y Miro2 8.jpg

Weso?y Miro2 10.jpg

Wesoły Miro2 11.jpg

Edytowane przez Forest-Natura

Forset ...szacun.

ale...

Dodatkowo wentylacja grawitacyjna "wzbogacona" została w małą sztuczkę dla polepszenia cyrkulacji i wymiany powietrza pomiędzy parterem a piętrem.

mógłbyś to rozwinąć troszkę... .Czyżby jakiś kanał, przepust w suficie, dodatkowy kanał w kominie ...

pozdrawiam

rumunezz

To już drugi kominek w tym stylu zrobiony przez Foresta. Piękny!!!! I pewnie znow wzór zastrzeżony? ;) Ja dla siebie znalazłam grafikę Picassa :D lub obrazki malarki ze znanej mi tylko strony :D Nie pokażę i od razu zastrzegam :D

Forest to jest podłoga drewniana u klienta?

http://img29.imageshack.us/img29/8696/kominkikafelart.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Edytowane przez Aleksandryta

To już drugi kominek w tym stylu zrobiony przez Foresta. Piękny!!!! I pewnie znow wzór zastrzeżony? ;) Ja dla siebie znalazłam grafikę Picassa :D lub obrazki malarki ze znanej mi tylko strony :D Nie pokażę i od razu zastrzegam :D

Forest to jest podłoga drewniana u klienta?

Podłogą sie nie przejmuj - to tylko atrapa ...:D

Witam.

Niby dwa podobne piece ... a wielkość, proporcje i przede wszystkim to co jest umieszczone w ich środku - całkiem różne i inne od siebie. No i co za tym idzie funkcja i przeznaczenie (ja to nazywam ideologią grzania) też odmienne.

Ten przypomniany przez Aleksandrytę to "szybkoogrzewacz" wieczorno - weekendowy na 2-3 godziny palenia. Konwekcja plus lekka akumulacja (żeby ciepły był).

Większy, z Żyrafą (:p) to "długodystansowiec do ciężkich zadań".

Na podłodze przed pierwszym - cotto czyli płytki ceglane ręcznie formowane, ale gładkie i bez glazury czy angoby. Świetne na ogrzewanie podłogowe.

Pozdrawiam.

Witam

Chciałabym sie poradzic w sprawie doboru wkladu kominkowego ( producent, model). Kiedys ktos mi tu napisał ze powinnam znalesc watek kominkowy techniczny i tam zostanie mi udzielona pomoc. Jednak nie znalazlam takowego aktualnego. Jesli ktoś byłby tak miły i podal mi linka to byłabym wdzieczna.

Pozdrawiam

http://foto.rogucki.com/piskosch/budowa/kominek2.jpg

Witam serdecznie

Proszę o radę z czego wykonać tą wygiętą część obudowy w kolorze pomarańczowym, bo jestem na etapie planowania budowy takiego kominka, cała obudowa ma być wykonana z płyty SILCA ale jej nie da się tak wygiąć aby osiągnąć taki efekt.