Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Piękny kominek! Pozdrawiam Bydgoszcz! Czasami jeździmy tam do rodzinki... :p

Dzięki :) . Bydgoszcz a właściwie to Osielsko pod Bydgoszczą równie serdecznie Cię pozdrawiają :) i zapraszają w skromne acz gościnne progi :) :) :)

I jeszcze raz kominek , tym razem od strony jadalni .

http://img108.imageshack.us/img108/3000/p10108805sm.jpg

Pozdrowionka :)

Dzięki za zaproszenie, choć skromnie to u Was nie jest. :wink: Widzę tutaj prócz tego kominka to cala reszta jest piękna.., podłoga, drzwi, schody... Wszystko to co widać na zdjęciu jest ładne. Gratuluje takiego pięknego domu. :p

Witam.

Kominek Maxtorki to dla mnie pod względem architektoniczno-funkcjonalnym "kwintesencja" współczesnego nowoczesnego kominka.

Równie dobrze można było w to miejsce "wsadzić" ścianę działową i kominek frontem do salonu i też by kominek tam "był" - tyle że na zasadzie "bycia". Oddzielenie otwartego parteru od wejścia (te duże drzwi to rozumiem wejście do domu?) barierą prawie otwartego ognia (trzy szyby w kominku) to kolejny przykład że kominek nie można traktować tylko pod kątem "ekonomiczno-opałowym" jako swoisty polski kombajn grzewczy załatwiający problem sezonu zimowego.

Brawa dla projektanta (firma kominkowa, architekt, inwestor?) kominka.

Pozdrawiam.

Witam.

Kominek Maxtorki to dla mnie pod względem architektoniczno-funkcjonalnym "kwintesencja" współczesnego nowoczesnego kominka.

Równie dobrze można było w to miejsce "wsadzić" ścianę działową i kominek frontem do salonu i też by kominek tam "był" - tyle że na zasadzie "bycia". Oddzielenie otwartego parteru od wejścia (te duże drzwi to rozumiem wejście do domu?) barierą prawie otwartego ognia (trzy szyby w kominku) to kolejny przykład że kominek nie można traktować tylko pod kątem "ekonomiczno-opałowym" jako swoisty polski kombajn grzewczy załatwiający problem sezonu zimowego.

Brawa dla projektanta (firma kominkowa, architekt, inwestor?) kominka.

Pozdrawiam.

Dziękujemy bardzo za życzliwe słowa , zwłaszcza że padają ust fachowca . Umiejscowienie i rodzaj kominka to nasza ( inwestorów ) wydumka , rodzaj obudowy podpatrzyliśmy w katalogu bodajże Chemineese Godin a wykonanie zleciliśmy profesjonaliście . Kiedy byliśmy na etapie przygotowawczym budowy (ale już po wybraniu projektu ) oglądaliśmy mnostwo gazet wnętrzarskich i zainteresował nas kominek dwustronny . Pomyśleliśmy , ze fajnie by było umieścić go na wprost wejścia tak by ogień od samego początku cieplutko witał gości i żeby mieć go równiez na oku siedząc w salonie . I tej wersji trzymaliśmy sie twardo do momentu kiedy zobaczyliśmy w salonie Jotula takie wielkie , trójstronne akwarium . To zasiało ziarno niepewności - a może by tak dodać jeszcze jedną szybę do naszego dwustronnego i w ten sposób mieć możliwość patrzenia na ogień jeszcze od strony jadalni ?

Zaczęliśmy szukać takiego kominka , ale żeliwnego , bo ten Jotula był bodajże stalowy + cegła szamotowa i był otwierany tylko przez podniesienie wszystkich trzech szyb . I tak znaleźliśmy nasz Seguin Duteriez model Multivision 7000 półwyspowy lewy . Otwiera się z dwóch stron - od strony salonu uchylnie i do góry a od strony hallu uchylnie .

Z tej też strony mamy kosz z drewnem .

Po roku mieszkania śmiało możemy powiedzieć , że ten kominek to jedna najfajniejszych rzeczy w naszym domku . Odpalamy go codziennie wieczorkiem a w dni wolne nawet od rana . Ogień wprowadza taką niesamowitą atmosferę , ciepłą , rodzinną . A najfajniej jest wracać wieczorkiem i już przez szyby drzwi widzieć te migoczące światełka , po prostu bajka :) A jak się milutko przy nim zasypia :)

Serdecznie pozdrawiam - Maxtorka :)

Wysłałam zapytanie do Witrosa o kominek nr. 1 z ich oferty. Dziękuję bardzo za taka szybką odpowiedz. To już dobry początek, bo wiadomo, że klienta się szanuję. Dzięki Witros jeszcze raz. Pozdrawiam serdecznie!

• 2 weeks później...

Witam.

Trochę "klasyki" przed świętami:

http://foto.onet.pl/upload/21/83/_562284_n.jpg

Wkład Spartherm Ambiente Prismo 770x510 Standart.

Marmur Daino Reale (Brecia Sarda jak kto woli bo nazewnictwo jest różne), czerwone wstawki z włoskiego konglomeratu marmurowego Rosso Asiago. Jako ciekawostka - do budowy tego kominka wykorzystano prawie 10 m2 marmuru.

Pozdrawiam.

(...)

Tak dla odmiany coś zupełnie innego, dla odzwierciedlenia że kominek musi być dopasowany wyglądem do wnętrza które go otacza.

http://foto.onet.pl/upload/12/99/_519956_n.jpg

To dzieło mojego przyjaciela, też "kominkarza".

Pozdrawiam.

Forest, zainteresował mnie ten kominek, widzę coś takiego w mojej chałupie letniskowej. :D

Proszę, napisz coś więcej o nim, co to za kamień, czy izolowany od wkładu, a może ciepły :roll:

Mam wkład Comfort Tarnavy, myślę, że też by pasował do tego stylu.

• 2 weeks później...

A ja chciałabym pokazać kolejne wcielenie kominka z projektu Is75 (chyba dobrze zacytowałam nick?). Ten projekt nas zachwycił i postanowiliśmy zlecić jego wierną realizację. Dodaliśmy tylko połkę z marmuru z przyczyn praktycznych, ale staralismy się by byla ona jak najmniej widoczna.

http://edom380a322.photosite.com/Album1/?page=3

Wokół kominka neistety bałagan budowlany.