Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

Głupi jesteś...nie podałam ani żadnego sklepu ani reklamy firmy sprzedającej tylko model wkładu, który się u mnie dobrze sprawdza. Napisałam tylko swoje odczucia i nie mam zamiaru wdawać się w głupie dyskusje.

Jak akurat nie masz tego wkładu w swojej ofercie i nie pasuje Ci mój post to nie zabieraj głosu...

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Głupi jesteś...nie podałam ani żadnego sklepu ani reklamy firmy sprzedającej tylko model wkładu, który się u mnie dobrze sprawdza. Napisałam tylko swoje odczucia i nie mam zamiaru wdawać się w głupie dyskusje.

Jak akurat nie masz tego wkładu w swojej ofercie i nie pasuje Ci mój post to nie zabieraj głosu...

To że Forest jest głupi wszyscy na tym forum wiedzą od lat.

Całe szczęście ,ze w końcu ktoś mądry się zjawił.

Gdyby jeszcze czytać się nauczył, w jakim celu założono ten

wątek byłoby super ...:D

Witam,

Ja od niedawna posiadam kominek Arysto 10 PDJ, jestem z niego zadowolona ponieważ ma nowoczesny wygląd, posiada szyber i doprowadzenie powietrza z zewnątrz, łądnie się pali i dobrze reguluje płomień, a do tego cena jest niewygórowana.

W razie pytań co do kominka, proszę pisać chętnie odpowiem.

Pozdrawiam

Ale się droczysz z nami, powoli dawkujesz swoje informacje.

Pisząc o kominku zapewne miałaś na myśli całość, wkład kominkowy i obudowa.

Nie daj się prosić, wklejaj zdjęcia swojego kominka i napisz z czego i jak wykonana jest obudowa.

Pozdrawiam

To że Forest jest głupi wszyscy na tym forum wiedzą od lat.

Całe szczęście ,ze w końcu ktoś mądry się zjawił.

Gdyby jeszcze czytać się nauczył, w jakim celu założono ten

wątek byłoby super ...:D

eniu ty do kobiety o tak :D gdzie się podziały twoje maniery ;);) ? Za chwilę izabela przez jedno "ly" pokona cię swoim doświadczenie i po ptokach.:D:D:D.Podpytam cię z lekuchna w innym wątku o pewną moją problematykę kominkowo-szybową.

Witam.

No i spłoszyliście mi tu Izabelę ...

A temat taki rozwojowy był ... tak pomiędzy 11.00 - 13.00 dnia dzisiejszego na kilku innych forach budowlanych i kominkowych też pojawili się masowo "miłośnicy" tej marki palenisk.

Hurtem jakoby. Aż miło było czytać ... :D

Szukałem Izabeli ... niestety ... Za to wszyscy po pierwszym "poście" mieli ...

Pozdrawiam.

To nie szkoła :yes: Z resztą wpisu się nie zgadzam :mad: Co to za określenie "kot" ?? Ile musi być wpisów aby otrzymać odpowiedź ?? Czy jest może jakiś "wewnętrzny regulamin" ??

Żeby nie było: "kot" - w sensie, że ktoś niezorientowany... i nowy. Oczywiście -w formie żartobliwej. Nie byłoby postu, w którym użyłam tego określenia, gdyby z innym nastawieniem zwrócono się o pomoc. (Sama byłam kiedyś "kot"... i "ganiali" i trochę "ponabijali się" ze mnie, albo moim kosztem). I co? Może i dalej jestem. I co?

No, a Mistrz to dlaczego nie odpowiedział na pytanie zainteresowanej? http://manu.dogomania.pl/emot/z_jezorem.gif Na wątku technicznym już bardzo kulturalnie "rozmowa" się zaczęła i tak przebiegała.

Niektórzy forum kominkowe traktują inaczej niż np. stację benzynową, tzn.: jest sprawa, załatwiam, odjeżdżam.

Forum kominkowe ma swojego ducha, atmosferę. Jest jak dom... z kominkiem... do którego się wraca. I domowników forum, doradców, liderów i całą elitę - najpierw wypadałoby poznać, zanim "od proga" zacznie "się stawiać" , "nóżką tupać" albo domowników "ustawiać", dopiero co tu wszedłszy (czytaj: "kotem" będąc).

Jak się "zelicieje" (?) http://manu.dogomania.pl/emot/lol3.gif można się nawzajem trochę "pokąsać" ...dla lepszego krążenia.

Taka izabela2011 np.: "arysto" "głupi"... Co to jest?! Dwa posty, i ... ..."zgasła". Pokaże swój kominek arysto?

"Kominki", to specyficzne forum. Żywe... jak ogień. Lubię tu zagladać.

I bardzo mi się podobają mozaikowe realizacje made in micula. Szczególnie kształty... te obłości... faktury... duchówki... elfówki...

Tylko... czy to praktyczne, że one takie białe i w większości w tynku? Jak taka obudowa prezentuje się (szczególnie) nad paleniskiem? Ją się czymś impregnuje, czy po prostu trzeba często malować? Bo wydaje mi się, że szybko się brudzi.

To nie jest forum kominkowe to jest forum budowlane pt. forum.muratordom.pl Inwestorzy nowi wchodzą tu z zapytaniami i problemami do rozwiąznia .To forum nie jest kółkiem różańcowym,żeby każdego całować po ręce a w szczególności kogoś kto myśli,że jemu się należy...

Forum to ma służyć wymianie doświadczeń związanych z budową i tylko tyle a nie ze zaznajomieniem się z "nie kotami" i proszeniem łaskawie o zlitowanie się nad problemem "kota"

"Dokładnie tak ale jednak nie tak :) " http://manu.dogomania.pl/emot/hahaha2.gif

I......cytat: bardzo mi się podobają mozaikowe realizacje made in micula. Szczególnie kształty... te obłości... faktury... duchówki... elfówki...

Tylko... czy to praktyczne, że one takie białe i w większości w tynku? Jak taka obudowa prezentuje się (szczególnie) nad paleniskiem? Ją się czymś impregnuje, czy po prostu trzeba często malować? Bo wydaje mi się, że szybko się brudzi.[

Dziękuję za dobre słowo.... na temat naszej działalności. Spieszę dodać,iż:

Wykonane przez nas kominki są dokładnie takie jak życzą sobie inwestorzy. Skoro poprosili nas o wykonanie kominka widocznie nie chcieli kamienia w okół paleniska.

Mamy też realizacje z kamieniem ,mozaiką w okolicach otwierania drzwiczek,ale zapewniam Cię ,że nasze kominki są prawidłowo podłączone do systemu odprowadzenia spalin a także do systemu doprowadzenia powietrza do spalania i w zasadzie nie ma problemu "cofki" spalin. A jak taki kominek nabierze "kolorków" od gorącego powietrza to jest jeszcze bardziej w "klimacie".

Dodam tylko , że jak piaskowiec się wybrudzi , to często

kariera takiego kominka jest zagrożona , bo wygląda to paskudnie.

Biały "przaśny" kominek nabiera smaku dopiero ze śladami

używania. Z kolei odnowienie (malowanie) to prozaiczna

czynność . Można go odmalować w jeden wieczór, poprzedzający

wizytę teściowej.:)

http://www.kominki-batura.pl/rustykalny1.html

Micula, a te kominki to wykonujesz na podstawie projektów, które poszczególni inwestorzy "organizują" we własnym zakresie, czy konkretny projekt powstaje z ich i Twoim udziałem?

Czasami sobie myślę, że taki "przaśny" kominek jest "łatwiejszy" w realizacji - może bardziej w projektowaniu - ( to znaczy jego bryła), ze względu na brak ograniczenia rozmiarami kafli.

I myślę też, że kominek wydaje się cieplejszy jeśli jest ciemniejszy. Teraz myślę o kaflach. Chyba ciemne kafle "inaczej" akumulują i oddają ciepło niż jasne.

Mam gdzieś ciekawe zdjęcia "przaśnych" z kaflami, i z tego co mi sie pamięta, to nad paleniskiem kafli nie było. Jak znajdę, to pokażę.

Edytowane przez bajanadjembe

BAJANADIEMBE.... Z projektami to jest cała zabawa, najczęściej jest tak:.." jakiś ładny i jakiś inny niż wszystkie". Projekt do "Bryły Soli" powstał po ...wykonaniu wstępnej bryły kominka.

Te '"przaśne" lub jak ja je nazywam "chłopskie" często są skutkiem tęsknoty za " domem u babci" lub chęcią utrzymania stylu ... "Bo kuchnia też będzie w stylu wiejskiej chaty." kominek dla Elfów" albo prowansalski wynikł na skutek zauroczenia Prowansją przez Panią inwestor. Zazwyczaj wykonujemy projekty sami na podstawie ..opowieści inwestora ...bo ja mam to już w głowie a niech Pan to narysuje" . Mam nawet projekt kominka grzewczego w kształcie .."igloo z dwoma niedźwiedziami w czasie zawieruchy śnieżnej " lub "tańcząca flamenco" (jeszcze nie zrealizowane).Mogę wysłać np. na priva. Mnie rozmiar kafli dotychczas nigdy nie ograniczał albowiem nie wykonałem jeszcze cało kaflowego kominka ,zazwyczaj jest to obwódka w okół paleniska lub kafle w tynku częściowo zatopione. Ciemny kolor kafli daje bardzo ładne refleksy od ognia i ja też odbieram te kafle jako "cieplejsze" Z tym ,że jasny kolor kafli jest bardziej przydatny ze względu na aranżację całego wnętrza. Kafle ciemne nadają charakter pomieszczeniu ..a nie każdy ma do końca ustaloną koncepcję przestrzeni domu.

Ostatnio wykonałem kilka kominków "pod linijkę" i w porównaniu do kominków "przaśnych" dla mnie to mordęga. A! mam jeszcze projekt kominka (ba nawet wykonałem jego model) powyginany ,pokręcony,z trzema siedziskami ,mini winiarnią, stoliczkiem, drewutnią

Można go pokryć częściowo kaflami lub mozaiką ....może ten projekt zrealizujemy u Ciebie?

IMG_3624.jpg

Edytowane przez micula

Tańcząca flamenco... brzmi bardzo ciekawie i już mi działa na wyobraźnię. Głębokie kolory, żywioł i... wrażliwość.

Co do znaczenia (ważności) kominka w pomieszczeniu: uważam, że kominkowi powinna być podporządkowana cała reszta. A całość harmonijnie współgrać. Jakiś detal w pomieszczeniu może jednak ni stąd ni zowąd wyskoczyć "nie w temacie", "z innej bajki"... dla ożywienia... przełamania nudy. (Ale kominek - zawsze pierwsze skrzypce).

Podziwiam, że tak gładko układa się współpraca Inwestror-Wykonawca. Dobre porozumienie to podstawa.

Już odnalazłam moje typy, i te bardziej "chłopskie" też. Ponieważ wnętrza moje nie będą zbyt "przaśne", skłaniam się jednak w stronę "kaflaka". Do takiego, to i przytulić się... jest ochota inna, jakoś... jakby więcej śmiałości.

Oto piecyki, które mi się podobają. Przedstawiam je bo być może jeszcze dla kogoś będą inspiracją.

Pierwsze trzy zdjęcia to moi faworyci. Mniej więcej tak widzę swój salon.

Pozostałe (bardziej wiejskie) też w moim typie. Z wyjątkiem zdjęcia piątego.

Przyjemnego oglądania.

01.jpg

02.jpg

03.jpg

04.jpg

05.jpg

Ciąg dalszy.

Przyjemnego oglądania i zapraszam do dyskusji.

Zatem...przedstawione przez Ciebie kominki należą do grupy piecy akumulacyjnych ( niektóre z wizją ognia). Ten typ pieca kominka jest charakterystyczny dla regionów Austrii i południowych Niemiec. Składają się z paleniska ceramicznego połączonego z kanałami kumulacyjnymi. konstrukcje takie dają gwarancję długiego łagodnego oddawania zgromadzonego ciepła. Mają wysoką temperaturę spalania drewna i wiele innych zalet ( można o tym przeczytać choćby w ostatnim numerze "Świata Kominków". Kwestia zdobnictwa ,tynkowania jest "dowolna" ale prawidłowe wykonanie zależy od stosowania tylko materiałów systemowych. Fotka Nr 2 pokazuje tylko część kominka albowiem jego druga część jest w drugim pomieszczeniu co znakomicie zwiększa zasięg grzania takiego kominka. W Polsce są już podobne realizacje. Mogę wysłać fotki na priva. Swoją drogą "Tańcząca flamenco " mogła by być "kolorową plamą ognia" w spokojnym salonie:)

Witam

Taki komienk z cyklu popularne. Oczywiście tradycyjnie zdjęcie przedstawia bryłę szamotową, teraz wykończenie może być dowolne według wyobraźni klienta konkretnego i nie przypuszczam, aby konkretne wykończenie któryś z klientów chciał powielić.

Wkład kominkowy UNICO Dragon 2 B

Wewnątrz obudowy zabudowane fiku miku, zwiększające optymalnie i konkretnie efekt grzewczy kominka jako całości

kominek_dragon_2b_2.jpg

Edytowane przez bohusz