micula 11.11.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2011 Po kilku latach intensywnego używania kominka przyszedł czas na jego wymianę .Na miejscu starego powstał nowy kominek ale utrzymany w "starej konwencji". Zastosowano wkład Kobok, ściany ciepłe szamotowe , marmur , łupek z piaskowca , resztę pokryto specjalnym tynkiem i farbą Ortner. Po rozbiórce istniejącego kominka ....namówiłem ( nie bez kłopotów) , inwestora do zmiany całego systemu kominowego i dotychczasowej jego izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 12.11.2011 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 (edytowane) Bardzo, bardzo ważne fotki. Dokładnie obrazują jak wygląda "wełna kominkowa" po kilku latach eksplatacji.Nic dodać, nic ująć - fotki mówią wszystko. Ile takich kominków użytkownicy zamieszczaja w tym temacie...bo przecież nadal są amatorzy "wełnowców" Edytowane 12 Listopada 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 12.11.2011 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Bohusz , tez jestem zwolennikiem obudów ceramicznych,ale z całym szacunkiem , te zdjęcia nie mówią jak wyglądakominek z wełny po kilku latach eksploatacji . Te zdjęcia każą się tylko domyślać , że kominek z wełny niebył prawidłowo wykonany lub zastosowano w nim niewłaściwąwełnę. Fakt niezaprzeczalny ,że przy ceramice , trudniej jest popełnićjakieś błędy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 12.11.2011 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 (edytowane) Słuchaj Eniu ja piszę co ja widzę. Ty pisz w jednej osobie również co Ty widzisz.Wełna jest z ekranem, czyli z zdjęć wnioskuję, że typowa do izolacji wewnętrznej kominków. Widzę ekrany z foli metalowej praktycznie przepalone, również wełna jest nadpalona. To widać na zdjęciach gołym okiem.Również jakoweś rury typu elestyczne dziwnie wyglądają. Poowijane jakąś folią...Błędy wykonawcze to insza inszość...Dziwne, że nie widzisz problemu... Tym bardziej biorąc pod uwagę prognozy ekonomiczne (podwyżki np. gazu) i ogólny drastyczny kryzys, trzeba zakładać, że kominki będą eksplatowane intensywnie... Piszesz, że przy ceramice trudniej popełnić błedy. Inwestorzy podejmujący się samodzielnego wykonania kominku, właśnie z reguły wybierają wełnę i płyty gipsowe z dodatkiem papieru, bo wydaje im się to proste, łatwe i szybkie do wykonania. Nie czytałem abyś tu na forum odwodził ich od tego i wskazywał wykonawstwo z ceramiki jako prostsze, łatwiejsze i przyjaźniejsze dla zdrowia domowników i ich portfeli. Edytowane 12 Listopada 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 12.11.2011 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 A ja myślę ,że za mało wiesz o wełnie , bo z niej nie robiłeś (?).To dobrze , bo nie masz czego żałować. Nie sugeruj mi jednak ,że nie umiem czytać. Napisałeś :"Dokładnie obrazują jak wygląda "wełna kominkowa" po kilku latach eksplatacji."Co jest nieprawdą ,jeśli odnosisz to do wszystkich kominków wykonanychz wełny i do wszystkich gatunków wełny , której używano zanimpojawili sie "wykonawcy ceramiczni". Ja akurat wiem co to za wełnana zdjęciach , ale to nie miejsce by o tym pisać . Nie zaśmiecajcie tego wątku zdjęciami i tekstami technicznymi . Kto jak kto ale, branżowcy,mogli by mieć trochę szacunku dla zasad tego forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micula 12.11.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 (edytowane) CYTAT Z POSTU ENIU: Nie zaśmiecajcie tego wątku zdjęciami i tekstami technicznymi . Kto jak kto ale, branżowcy,mogli by mieć trochę szacunku dla zasad tego forum.Odp:Pokazałem 2 fotki dotyczące metamorfozy kominka ( stan z przed i po) plus dodałem fotki tego com ze zgrozą zobaczyłem po drodze.Fotki te pokazałem "ku przestrodze". Jednak postaram się więcej "nie zbaczać" na sprawy techniczne . Edytowane 13 Listopada 2011 przez micula poprawa błędu ortograficznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 12.11.2011 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 A mi wcale nie przeszkadza popatrzeć na kominek... też od środka. (To, co jest i jak wygląda w środku, jest ważniejsze dla funkcjonowania kominka, od tego jak on prezentuje się "w garniturku", choć istotnie: w tym wątku przeważnie "garniturkami" się chwalimy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 13.11.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 CYTAT Z POSTU ENIU: Nie zaśmiecajcie tego wątku zdjęciami i tekstami technicznymi . Kto jak kto ale, branżowcy, mogli by mieć trochę szacunku dla zasad tego forum. Odp: Pokazałem 2 fotki dotyczące metamorfozy kominka ( stan z przed i po) plus dodałem fotki tego com ze zgrozom zobaczyłem po drodze. Fotki te pokazałem "ku przestrodze". Jednak postaram się więcej "nie zbaczać" na sprawy techniczne . Zawsze zaśmiecasz jak piszesz TY a nie Eniu ... Najlepiej powklejać ładne obrazki i po temacie . ale wtedy piszą że to mało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mleczajka 15.11.2011 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Witajcie. Mam ogromną prośbę o radę. Jestem na etapie wykańczania kominka. W chwili obecnej wygląda on tak, jak na zdjęciu. Nie chcę obkładać go kamieniem. Myślałam tylko o zatynkowaniu i pomalowaniu dobrą farbą. Jednak obawiam się, że nie będzie to zbyt praktyczne. I tu mam zagwozdkę - czy taka rama wokół wkładu jak na zdjęciu inspiracji jest integralną częścią wkładu czy można ją kupić osobno? Czy w moim przypadku (wkład Gall700) takie rozwiązanie jest możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micula 17.11.2011 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 CYTAT Z MLECZAJKA I tu mam zagwozdkę - czy taka rama wokół wkładu jak na zdjęciu inspiracji jest integralną częścią wkładu czy można ją kupić osobno? Czy w moim przypadku (wkład Gall700) takie rozwiązanie jest możliwe?Odpowiem jak do mnie napiszesz na [email protected] lub zadzwoń- Eniu zabronił zaśmiecać wątek takimi pytaniami i ...odpowiedziami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki.fm 17.11.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 A z czego (jakich materiałów) jest wykonana ta rama? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mleczajka 18.11.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 A z czego (jakich materiałów) jest wykonana ta rama? hmm, chyba ze stali Już sprawdziłam, producent mojego wkładu nie ma takiej ramy w ofercie. Co mi proponujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki.fm 18.11.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Elementy zabudów kominkowych są niezależnymi elementami względem wkłądów kominkowych. Ramy stalowe są czasami stosowane, ale należy zwrócić uwagę, iż dość mocno się nagrzewają od szyby kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 18.11.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Elementy zabudów kominkowych są niezależnymi elementami względem wkłądów kominkowych. Ramy stalowe są czasami stosowane, ale należy zwrócić uwagę, iż dość mocno się nagrzewają od szyby kominka. no to już wiesz wszystko Mleczajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 19.11.2011 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 te rury spiro lekka masakra ale zapewne kominek zwykły powietrzny więc z tą wełną to też nie dramatyzujmy , wszystko zależy do czego i w jakich warunkach się użyje sam uczciwie odpowiedź w sporej zabudowie dobrze wentylowanej , gdzie znajduje się kominek z PW też zaizolowany jakie będą temperatury a jakie będę w takim powietrznym ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micula 19.11.2011 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 te rury spiro lekka masakra ale zapewne kominek zwykły powietrzny więc z tą wełną to też nie dramatyzujmy , wszystko zależy do czego i w jakich warunkach się użyje sam uczciwie odpowiedź w sporej zabudowie dobrze wentylowanej , gdzie znajduje się kominek z PW też zaizolowany jakie będą temperatury a jakie będę w takim powietrznym ... Czuję się zobligowany do odpowiedzi, podaj na jakim wątku technicznym mam to zrobić. Powiem tylko ,że zastałem sytuacje gdzie komin wykonany z rury dymowej był przecięty a po przejściu przez strop był umieszczony w komorze wykonanej ze zwykłej płyty gipsowo -kartonowej izolowanej od środka wełna ze sreberkiem. Nie było tam żadnej wentylacji tej konstrukcji. Oddziaływanie temperatury na płytę G-K i watę widać na foto. Mimo,że to jest ważne ze względów bezpieczeństwa ,to zaniechajmy dyskusji na ten temat w tym wątku. Proszę tylko o instrukcje jak się przechodzi na wątki techniczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 19.11.2011 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Mimo,że to jest ważne ze względów bezpieczeństwa ,to zaniechajmy dyskusji na ten temat w tym wątku. Proszę tylko o instrukcje jak się przechodzi na wątki techniczne. No tak to temat typowo dotyczący wyglądów końcowych kominków wkomponowanych w konkretne pomieszczenie. Czyli temat kosmetyczny. Do wątków technicznych w których poruszane są konkretne sprawy zwiazane z budowaniem kominków, wejść bardzo prosto. Jest takich tematów tutaj w kategori kominki wiele. Druga sprawa, że te tematy są mało czytelne, wiele w nich postów niemerytorycznych i wiele również polemik osobistych. Czyli po wejściu do kategori "kominki" szukasz tematu który Cię interesuje, lub zakładasz swój temat i piszesz w nim. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micula 19.11.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Nie chciałem rozwijać tego tematu bezpieczeństwa ...po karcących uwagach ENIU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 19.11.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Nie chciałem rozwijać tego tematu bezpieczeństwa ...po karcących uwagach ENIU Micula , żeby moja żona miała tyle respektu co TY Jeśli dobrze rozumiem , to jesteś taki mądry z komputera jak ja na początku i nie wiesz jak poruszać się po forum. Wciśnij na klawiaturze "home" i pojawią ci się nagłówki strony : Forum >> Instalacje - wymiana doświadczeń >> Kominki >> KOMINKI nasze wybierz >>Kominki >> , i wyświetlą ci się inne wątki z tego działu . Wybierz któryś najbardziej pasujący do tego co masz ochotę powiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 19.11.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 (edytowane) MICULA Ja bym za bardzo nie przejmuwał się karcącymi, surowymi uwagami.Tutaj każdy kazdego chciałby karcić, upominać i nawet wyobraź sobie - pouczać.Jeszcze może do tego dojść, że nie bedzie komu .... powiedzieć, bo sami poważni i wyuczeni i bznesomamieni. A tutaj trzeba luz, uśmiech i żarcik i swobodna luźna dyskusja praktycznie o niczym, ale z wskazaniem reklamowo na kominki.Tak więc wrzuć na luz i pisz co chcesz i gdzie chcesz. No i co ważne kiedy tylko chcesz. A co do Twoich fotek ostatnich według mnie bardzo pouczajace czytelnie i obrazkowo. Przeta 96.76891205% kominków prezentowanych w tym temacie to wełnowce + karton Edytowane 19 Listopada 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts