molus 05.01.2006 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 08.01.2006 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Witam.Katja - kamień to piaskowiec (Jura krak.-częst.) - dziki (łupany).Kominek izolowany, ale ogrzewający dodatkowo wodę użytkową i mały układ c.o.. Stanowi jedyne żródło ciepła w całorocznym domku mieszkalnym (parter z poddaszem nieużytkowym ca. 80 m2) ogrzewając go w sposób grawitacyjny (DGP). Belka drewniana z akacji, czopuch wykończony (tego na tym zdjęciu nie widać) białym cementem z ciekawą aplikacją odciśniętych dłoni mieszkańców w momencie wprowadzania się (dlatego użyto trwałego i "niezniszczalnego" białego cementu).Całość wnętrz zaprojektowana i wykonana przez artystkę plastyczkę i zarazem Panią Domu - jeżeli byś zechciała skorzystać z jej usług - zdecydowanie polecam. Znamy się już jakieś 15 lat i nie znam drugiej osoby, która by tak "czuła" tego typu (wiejskie) klimaty. A ten kominkarz i zarazem mój przyjaciel to jej mąż.Wkład to Tarnava Prestige 16 kW.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goto 08.01.2006 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 A nasz wygląda tak:http://img468.imageshack.us/img468/4239/img38169es.jpg Taki zwykły, ale nam się bardzo podoba.Trzeba to jeszcze wszystko wkoło pomalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 09.01.2006 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Witam. Katja - kamień to piaskowiec (Jura krak.-częst.) - dziki (łupany). Kominek izolowany, ale ogrzewający dodatkowo wodę użytkową i mały układ c.o.. Stanowi jedyne żródło ciepła w całorocznym domku mieszkalnym (parter z poddaszem nieużytkowym ca. 80 m2) ogrzewając go w sposób grawitacyjny (DGP). Belka drewniana z akacji, czopuch wykończony (tego na tym zdjęciu nie widać) białym cementem z ciekawą aplikacją odciśniętych dłoni mieszkańców w momencie wprowadzania się (dlatego użyto trwałego i "niezniszczalnego" białego cementu). Całość wnętrz zaprojektowana i wykonana przez artystkę plastyczkę i zarazem Panią Domu - jeżeli byś zechciała skorzystać z jej usług - zdecydowanie polecam. Znamy się już jakieś 15 lat i nie znam drugiej osoby, która by tak "czuła" tego typu (wiejskie) klimaty. A ten kominkarz i zarazem mój przyjaciel to jej mąż. Wkład to Tarnava Prestige 16 kW. Pozdrawiam. Forest, dzięki za odzew Urocze wnętrze i uroczy kominek. Teraz jestem na etapie kominka, teraz znaczy na wiosnę, bo chałupa jest na razie letniskowa, a dokładniej w stanie bardzo surowym, ale zamkniętym . Poproszę namiary Twoich przyjaciół, tylko obawiam się odległości Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmieszek 13.01.2006 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 kurcze, jak bardzo się cieszę, że natknęłam się na to forum i ten wątek. Dzięki waszym uwagom i zdjęciom zaczynam wierzyć, że projekt mojego kominka powstanie do końca przyszłego tygodnia Potem podzielę się z Wami swoim projektem i spostrzeżeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rs6000 13.01.2006 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 A tak wygląda mój kominek : http://czajen.pl/~slaweczek/zdjecia/kominek.JPG A tak w perspektywie : http://czajen.pl/~slaweczek/zdjecia/kominek1.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yemiołka 14.01.2006 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 to mój kominek, co gorsza wcele mnie nie zachwyca, zastanawiam sie jak go przerobic, moze pomalowac, moze belke wywalić, taraz bym caly z klinkieru zrobiła. http://foto.onet.pl/upload/43/67/_216714_n.jpg Muffi, nic nie zmieniaj, Twój kominek ma jaja! Fajny... A te koronkowe dziureczki to są nawiewy powietrza?? cio to i z czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yemiołka 14.01.2006 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 Witam. Katja - kamień to piaskowiec (Jura krak.-częst.) - dziki (łupany). Kominek izolowany, ale ogrzewający dodatkowo wodę użytkową i mały układ c.o.. Stanowi jedyne żródło ciepła w całorocznym domku mieszkalnym (parter z poddaszem nieużytkowym ca. 80 m2) ogrzewając go w sposób grawitacyjny (DGP). Belka drewniana z akacji, czopuch wykończony (tego na tym zdjęciu nie widać) białym cementem z ciekawą aplikacją odciśniętych dłoni mieszkańców w momencie wprowadzania się (dlatego użyto trwałego i "niezniszczalnego" białego cementu). Całość wnętrz zaprojektowana i wykonana przez artystkę plastyczkę i zarazem Panią Domu - jeżeli byś zechciała skorzystać z jej usług - zdecydowanie polecam. Znamy się już jakieś 15 lat i nie znam drugiej osoby, która by tak "czuła" tego typu (wiejskie) klimaty. A ten kominkarz i zarazem mój przyjaciel to jej mąż. Wkład to Tarnava Prestige 16 kW. Pozdrawiam. strasznie fajna chata. takie uwielbiam, bo od razu chce mi się w takich zamieszkać... kominek też klimatyczny. a dałbyś jeszcze kawałek tej chaty na fotkach?? plizzzzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertus 16.01.2006 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 To ja też pokażę nasz kominek.Wkład to Hajduk, obudowa z gliny szmotowejhttp://foto.onet.pl/upload/20/3/_563254_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yemiołka 16.01.2006 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 To ja też pokażę nasz kominek. Wkład to Hajduk, obudowa z gliny szmotowej http://foto.onet.pl/upload/20/3/_563254_n.jpg a możesz z bliska pokazac? = kafle jakowes z szamotu wyprodukowaliscie czy jak? bo to chyba nie w 1 kawalku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertus 17.01.2006 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Dzisiaj zrobię fotki i jutro wstawię.To są 4 kafle wypalone z gliny szamotowej. Oczywiście sam tego nie robiłem. Kafle kupiłem gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muffi 17.01.2006 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 to mój kominek, co gorsza wcele mnie nie zachwyca, zastanawiam sie jak go przerobic, moze pomalowac, moze belke wywalić, taraz bym caly z klinkieru zrobiła. http://foto.onet.pl/upload/43/67/_216714_n.jpg Muffi, nic nie zmieniaj, Twój kominek ma jaja! Fajny... A te koronkowe dziureczki to są nawiewy powietrza?? cio to i z czego? Te koronkowe dzireczki to są kafle, same w sobie są śliczne ale trochę przesadziliśmy: kafle, klinkier , drewno... troche za dużo Zastanawiam sie czy nie pomalowac go na jakis ciemniejszy kolor, zeby sie optycznie zmniejszył, sama nie wiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yemiołka 17.01.2006 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Muffi, nie histeryzuj! za dużo to mają kominki z milionem marmurowych półeczek, wnęk, zwrotów akcji i innych cudów. Twój jak dla mnie jest skromny na swój sposób... i niepowtarzalny. i ma koronki. a pomalowac zawsze można - może czapkę na kolor klinkieru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 18.01.2006 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Witam.Yemiołka podeślij mi priva to prześlę Ci te zdjęcia.Pozdrawiam.I na świeżo nowy kominek wedle mojego projektu, nieco wzorowanego na nowoczesnych kominkach kaflowo-szamotowych Sommerhuber'a: http://foto2.m.onet.pl/_m/84b8433c1428ab7b79bbc3feda716146,10,19,0.jpg http://foto3.m.onet.pl/_m/6681189fae96b56e1fd55416223ad477,10,19,0.jpg http://foto0.m.onet.pl/_m/15e57356ce4c714315df60f6c76a0544,10,19,0.jpg Kominek szamotowy, wtulony pomiędzy komin Schiedla i filar nośny (dodatkowo tylna ściana pomiędzy nimi również szamotowa).Wkład Tarnava Comfort I 18 kW, kamień to włoski konglomerat marmurowy Giotto (nie do odróżnienia ze szlifowanym, żółtym piaskowcem), wykończenie fakturowanym, białym tynkiem szamotowym. Kominek ogrzewa cały dom ok. 160 m2 na dwa sposoby - konwekcją (turbina kominkowa z DGP i płynnym regulatorem obrotów) i poprzez akumulowanie i wypromieniowanie ciepła z obudowy i tylnej ściany szamotowej. Poprzez regulator turbiny i regulowane kratki kominkowe jest możliwy wybór sposobu ogrzewania.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 19.01.2006 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 Witaj Forest-Natura Super. Ten wzór chyba jest do zastosowania u mnie o ile pamiętasz moje kiedyś pytanie.Wyjaśnij proszę co to jest "wykończenie fakturowanym, białym tynkiem szamotowym" Czy jest to gotowy produkt do kupienia w sklepie czy jakiś patent i czy "tylna ściana szamotowa oznacza wymurowanie jej z cegieł szamotowych? Jeżeli tak to jaki jest orientacyjny ciężar m.kw. takiej ściany i czy można to wymurować na posadzce gr. 8cm zbrojonej włóknem propylenowym bez obawy o jej pękniecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 19.01.2006 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 Witam. Yemiołka podeślij mi priva to prześlę Ci te zdjęcia. Pozdrawiam. (...) Forest ja też poproszę o zdjęcia tego klimatycznego wnętrza. Adres e-mailowy w stopce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnnaRz 20.01.2006 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 Witam. No to i ja coś wkleję (tak w ramach autoreklamy). To mój "ostatni wypust" z tego tygodnia. http://foto.onet.pl/upload/15/72/_519911_n.jpg Pozdrawiam. witam, czy troche wiecej moglabym sie dowiedziec o tym kominku? firma, model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 24.01.2006 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Te koronkowe dzireczki to są kafle, same w sobie są śliczne ale trochę przesadziliśmy: kafle, klinkier , drewno... troche za dużo Zastanawiam sie czy nie pomalowac go na jakis ciemniejszy kolor, zeby sie optycznie zmniejszył, sama nie wiem ? mnie bardzo się podoba, zdjęłabym tylko kafle, a kolory pozostawiła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 24.01.2006 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 czym będzie wykończona wnęka na drewno?[/b] Tam się przecież będzie brudzić od szczap. Pewnie najlepiej też marmur, tylko co na to portfel? Jakie będzie u was rozwiązanie? kominek piękny, ale nie pasuje mi zupełnie ta wnęka.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 24.01.2006 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Witam.AnnaRZ - dwia posty "poźniej" był opis.lonly - tynku szmotowego nie kupisz w jakimkolwiek sklepie czy hurtowni budowlanej, samemu też go nie zrobisz. Ja stosuję głównie tynki firm Hasit i Hagos ale zdaża mi się również próbować i innych - Brula, Kago, Brunner, Rueg, Baumitt (tynki gliniane). Czasami są to te same mieszanki robione w jednym zakładzie-mieszalni ale firmowane logo poszczególnych dużych firm z branży kominkowo-zduńskiej. Często mozna je jeszcze wzbogacać własnymi dodatkami (podobnie jak kleje, fugi i zaprawy specjalistyczne) ale to już są tajemnice poszczególnych wykonawców. A "fakturowany" oznacza tyle że nadano mu jakiś wygląd - a to zależy od fantazji wykonawcy i upodobania klienta (zacierka, baranek, korniki różnego rodzaju, folie, szpachle, fale, wiejska ściana, kudły, pędzel, stiuki - nazw jest tyle ilu wykonawców robiących takie faktury).Tylna ścianka jest z szamotu, a ile waży - to zależy z czego jest postawiona - cegla na "płask" lub na "rąb", cegła "czwórka", płytki różnej szerokości (2,5 lub 3,2 cm), płyty dużego formatu i gotowe panele szamotowe albo cieńkie płyty (nawet grubości płyt GK) szamotowe, cementowe, krzemianowe, krzemianowo-wapniowe i inne. Ten kominek ze zdjęć jest zrobiony z cegieł i prostek szamotowych łączonych na zaprawę szamotową (ale też nieco udoskonaloną). Waży dużo więcej niż zwykły kominek. O ile nie postawił bym go na piętrze "szkieletowca" to na normalnej grubości posadzce betonowej (a już Twoja jest naprawdę solidna i przygotowana na dużo większe ciężary) nic się nie powinno stać. Co innego jeżeli miał by to być piec z prawdziwego zdażenia, z dodatkowymi ławami i kanałami o powierzchni podstawy 2-3 m2. Taki wymaga własnego fundamentowania bo może ważyć nawet i ze dwie-trzy tony.Poniżej zdjęcia kominka również szamotowego, wzorowanego nieco na tradycji i formie ruskich pieców ceglanych. Postawiony jest w starym domu na drewniano-szynowo-ceglanym stropie Kleina, w regionie gdzie co kilka miesięcy potrafią być silne tąpnięcia (ja też je czuję). Podstawa jest "pływająca" tzn. bez zrywania nawet istniejącego parkietu, tyle że z solidnym i grubym jego zabezpieczeniem p.poż. Wkład Tarnavy 14 kw, rozgrzewający obudowę do ok. 40 st. (na zewnątrz). Kominek jest odpowiednio zakotwiony w podłodze, i ścianach ale tak że "pracuje razem z nimi" wszystkie elementy są wiązane ze sobą i obudowa nie pęka, i nic się z nią złego nie dzieje. http://foto.onet.pl/upload/2/20/_562290_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/35/49/_562292_n.jpg Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts