Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Górny pasek gresu bym wywaliła.

Niestety nie dało rady. Konstrukcja wkładu wymusiła dodatkowy pasek gresu. Rozważane były inne rozwiązania np. ułożenie w gresu w pionie lub "zagłębienie" wkładu względem frontu obudowy i zmniejszenie grubości ściany z gresu, jednak Inwestorzy zdecydowali się na dodatkowy pasek.

Niestety nie dało rady. Konstrukcja wkładu wymusiła dodatkowy pasek gresu. Rozważane były inne rozwiązania np. ułożenie w gresu w pionie lub "zagłębienie" wkładu względem frontu obudowy i zmniejszenie grubości ściany z gresu, jednak Inwestorzy zdecydowali się na dodatkowy pasek.

Dylematy. Czasem jak już jest gotowe, przychodzi do głowy lepszy pomysł...

GOSIA ! Ładny sweterek !:rolleyes:

No mnie Pani domu nie chciała tak ładnie pozować do zdjęcia, ale chętny był kotek i piesek :)

KF 1.jpgKF 3.jpgKF 2.jpg

Aby zwierzaki mogły się zaprezentować to wpierw musieliśmy kominek wybudować, zajął miejsce wysłużonego "wełnowca" z przed kilkunastu lat.

KF 4.jpg

Kominek tzw. "ciepły". Całość wykonana z płyt ceramiczno-akumulacyjnych, palenisko firmy Brunner HKD 2,2. Tak wydajne palenisko nie może pracować bez dodatkowych systemów odbierających ciepło ze spalin. W tym przypadku zastosowaliśmy kanały szamotowe firmy Rath. Ozdobne elementy wykończeniowe to kafle wielkoformatowe firmy Mez o bardzo ciekawej czarno-brązowej fakturze.

Czyżby Mistrz sprawdzał moją wiedzę? Strzelam ;) - ok 2-3kW w zależności od temperatury powierzchni - może być?

Może jest jakieś porównanie do tradycyjnego pieca kaflowego?

Powierzchnie zbliżone.

No ale tu to typowa działka zduna - matematyka, obliczenia, obliczenia.

Na piecach kaflowych które za młodych lat rozbierałem u siebie w domu nie było "metek" tabliczek znamionowych z deklarowaną przez zduna mocą w KW. DZIWNE WTEDY ZASADY PANOWAŁY...

Może tylko chodziło o to aby było ciepło?

Mistrzu objaśnij mi to jak możesz najprościej, bom ciemna masa z obliczeń matematycznych. Dwie poprawki z matematyki miałem w średniej szkole.

No i ten temat w którym poruszane są takie sprawy jest chyba nie za bardzo właściwy..

Edytowane przez bohusz

Mam nadzieję że ten wpis powyżej to zwykłe żarty ...Raczej niewyobrażalne jest aby firma wykonująca ciepłe obudowy kominkowe czy też piecowe nie potrafiła obliczyć ilości emitowanego ciepła :) No chyba że... :stirthepot: Bohusz : Ja za młodych lat też rozbierałem;)... ale nie piece :wiggle: Obecnie buduje piec o nazwie Kumlavik , skandynawskie wzornictwo... proste.... poukładane..... estetyczne ... 8.8 metra powierzchni ...

Kominek niestety nie jest mój, ale moja firma "popełniła" go.

Szamoty są klejone do żeliwnych ścian paleniska.

Za sterowanie dopływem powietrza odpowiada elektronika firmy Tatarek, trzeba ją tylko trochę przeprogramować.

Do pełnego nagrzania ścian wystarczy spalić jednorazowo ok. 5kg drewna. Przy zamkniętych kratkach konwekcyjnych obudowa grzeje ok 8-10 godzin.