jjana 31.01.2012 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Podobno betonowy zbrojony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szama 01.02.2012 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Jakiś czas temu pewna firma zamontowała nam kominek i coś mi nie pasuje z grzaniem. Kominek solidnie rozpalony a ja stoję 40-50cm od szyby i jest ciepło a powinno być gorąco. Kolejna sprawa to rura od DGP, zamontowana jest powyżej wylotowej kratk, czy tak może zostać? Panowie niezbyt dokładnie wykończyli wewnątrz obudowę kominka i widać przez kratki wylewkę. Wygląda to nie ciekawie, więc włożyłam przez kratki wlotowe małe płyty z gipskartonu i oparłam o wkład żeby nie było widać nóżek. Czuję, że coś przekombinowałam . Znawcy kominków co o tym sądzicie? Generalnie do była pierwsza rzecz zamontowana w domu i porażka od samego początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 01.02.2012 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Jakiś czas temu pewna firma zamontowała nam kominek i coś mi nie pasuje z grzaniem. Kominek solidnie rozpalony a ja stoję 40-50cm od szyby i jest ciepło a powinno być gorąco. Kolejna sprawa to rura od DGP, zamontowana jest powyżej wylotowej kratk, czy tak może zostać? Panowie niezbyt dokładnie wykończyli wewnątrz obudowę kominka i widać przez kratki wylewkę. Wygląda to nie ciekawie, więc włożyłam przez kratki wlotowe małe płyty z gipskartonu i oparłam o wkład żeby nie było widać nóżek. Czuję, że coś przekombinowałam . Znawcy kominków co o tym sądzicie? Generalnie do była pierwsza rzecz zamontowana w domu i porażka od samego początku. Najprawdopodobniej palisz "wodą " . Spróbuj użyć suchego drewna. Mokre może dać Ci płomień , ale o cieple zapomnij. O innych kwestiach nie wypowiem się - nie widzę ( wrzuć zdjęcia ) pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koza79 02.02.2012 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 (edytowane) Witajcie!! Mam taki projekt kominka. Trochę mnie zastanawia aspekt praktyczny tego białego kamienia z którego zrobiona jest półka kominka. Czekam na sugestie i pomysły co by tu ewentualnie zmienić/ulepszyć P.S Półka pod wkładem będzie raczej kanciasta niż okrągła a jeśli chodzi o wnęki to stawiam na pierwsze rozwiązanie Edytowane 2 Lutego 2012 przez koza79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 02.02.2012 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Z wyjątkiem kamienia pod wkładem,nic bym nie zmieniał. Jak nie będziesz palić, to nawet kamień bym zostawił Oczywiście mówimy o wyglądzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 02.02.2012 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Trzeba mieć długie ręce aby dokładać drewna przez tak dużą półkę [ foto 1] Projekt w stylu nowoczesny minimalizm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 02.02.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Z wyjątkiem kamienia pod wkładem,nic bym nie zmieniał. Jak nie będziesz palić, to nawet kamień bym zostawił Oczywiście mówimy o wyglądzie... Zawsze można postawić drugi kominek typowy do grzania Witaj Eniu. Jak miło po pracy poczytać Cię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artom12 02.02.2012 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Co do ciepła z kominka to Bader ma rację, co do zainstalowania rury DGP powyżej kratek wylotowych to istotnie porażka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jungi 03.02.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 A to mój kominek TarnaVva Primero 14kW + dedykowana podstawa w trakcie zabudowy. Za kilka dni powinien być gotowy. Zdjęcie z pierwszego przepalenia. Gęba już się cieszy Kominek w bloku na III piętrze, niestety bez możliwości doprowadzenia powietrza z zewnątrz. Powietrze zostało doprowadzone z przed pokoju z okolic drzwi wejściowych do mieszkania. Będzie rozprowadzanie na przed pokój i na górę na 2 pomieszczenia które są bezpośrednio nad salonem robota idzie cała parą: już skończony, prawie..... Jeszcze tylko pomalować, zrobić panele, dociąć szkło przed kominek i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubawesol 03.02.2012 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Ile cm z prawej i lewej strony trzeba doliczyć obudowując kominek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 03.02.2012 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Witam.Zobacz w instrukcji obsługi i montażu ile cm producent paleniska zaleca pomiędzy nim a obudową, dolicz ściankę zabudowy (może być z różnych rzeczy zbudowana) i będziesz miał odpowiedź o minimum. Maksimum zależy tylko od formy wizualnej zabudowy.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 03.02.2012 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 A to mój kominek TarnaVva Primero 14kW + dedykowana podstawa w trakcie zabudowy. Za kilka dni powinien być gotowy. Zdjęcie z pierwszego przepalenia. Gęba już się cieszy Kominek w bloku na III piętrze, niestety bez możliwości doprowadzenia powietrza z zewnątrz. Powietrze zostało doprowadzone z przed pokoju z okolic drzwi wejściowych do mieszkania. Będzie rozprowadzanie na przed pokój i na górę na 2 pomieszczenia które są bezpośrednio nad salonem robota idzie cała parą: już skończony, prawie..... Jeszcze tylko pomalować, zrobić panele, dociąć szkło przed kominek i już "Cielak" już się zalogował w nowym miejscu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jungi 03.02.2012 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 "Cielak" już się zalogował w nowym miejscu ... a ostatnio w tym watku była mowa o czyms ciepłym i wilgotnym w pobliżu kominka to na potrzeby zdjęcia przesunąłem śpiącego pas w pobliże kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubawesol 03.02.2012 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Właśnie chodzi mi dokładnie o grubość ścianki. Jak wstawię powiedzmy wkład o szerokości X cm to ile ma ścianka z jednej i drugiej. Chciałbym po prostu wiedzieć ile przestrzeni w sumie zajmie mi to w pokoju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artom12 03.02.2012 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Wielkość zabudowy zależy od wielu rzeczy np. wkład wystawanie komina,estetyka. Najprościej przy kominku narożnym odmierz po ścianach 95-100 cm. potem pod kątem prostym 32-35cm. połącz te punkty i wyjdzie kształt zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.02.2012 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Jak dasz 12 centymetrową cegłę, ścianka będzie miała 12 cm. Jeśli tą cegłę postawisz na sztorc, wyjdzie 6 cm. Gdy zastosujesz jako ściankę 2 mm blachę, ścianka będzie miała 2 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 04.02.2012 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 (edytowane) Jak dasz 12 centymetrową cegłę, ścianka będzie miała 12 cm. Jeśli tą cegłę postawisz na sztorc, wyjdzie 6 cm. Gdy zastosujesz jako ściankę 2 mm blachę, ścianka będzie miała 2 mm. A jeżeli standardowe odlewane płyty szamotowe OWO to będzie to 3 cm. Edytowane 4 Lutego 2012 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 04.02.2012 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 kubawesol!A może to pomoże w obliczeniach wielkości obudowy. http://kominki24h.pl/obudowabergamonarona-p-123.htmlwpisz w "gugle" jest tam dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netmar 07.02.2012 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Witajcie!! Mam taki projekt kominka. Trochę mnie zastanawia aspekt praktyczny tego białego kamienia z którego zrobiona jest półka kominka. Czekam na sugestie i pomysły co by tu ewentualnie zmienić/ulepszyć [ATTACH=CONFIG]98782[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]98783[/ATTACH] P.S Półka pod wkładem będzie raczej kanciasta niż okrągła a jeśli chodzi o wnęki to stawiam na pierwsze rozwiązanie wersja 2 zdecydowanie ładniejsza zapowiada się ciekawy kominek czekam na efekt koncowy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 07.02.2012 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Skoro już zacząłem pokazywać co się robi z kaflami przedstawiam nasze kolejne dzieło - piec kaflowy nawiązujący do secesyjnej tradycji. .Cudenko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts