Mki1719508566 11.02.2012 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Ale ostatnio zrobiłem eksperyment, i po zakończeniu palenia, gdy jeszcze był żar, zatkałem szmatą wlot rury doprowadzającej powietrze do wkładu. Niektórzy forumowicze to prawdziwi MOCARZE Eksperymentowanie wchodzi w modę ..... Boże chroń Polskę !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 12.02.2012 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Witam. Toomyem ... dobry eksperyment. Jak ktoś go robi to znaczy że świadomie może używać szczelnego pieca bez obaw Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fentanyl 13.02.2012 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Witam! Przymierzam się do zakupu wkładu Tarnava w grę wchodzą kominki o mocy maksymalnej: 18kw i 21kw. 18- nastka ma odprowadzenie spalin fi 160 , 21kw- fi 180. Mój komin ma przekrój 14x14 naturalnie cegła h=7 lub 8m, obecnie współpracuje z "kozą" Dovre bez zakłóceń. Na oko ciąg doskonały. Po otwarciu popielnika, huczy jak piec martenowski. Koza ma odprowadzenie fi -150. PYTANIE: Czy mogę zaryzykować wybór 21kw z rurą fi 180 i zredukować do 160 - (Sprzedawca twierdzi, że śmiało pociągnie). Czy lepiej wziąć 18kw z fi 160? Dodam, że wolę mocniejszy i znam obowiązujące normy. Ponadto ewentualne frezowanie lub tzw portki do komina niezbyt mi się widzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fentanyl 13.02.2012 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Mam jeszcze pytanie dotyczące zabudowy wkładu. Ma to być zabudowa nowoczesna oszczędna w formie i kosztorysie, z rozprowadzeniem DGP. W tego typu zabudowie widzę, że doprowadzenie powietrza z pokoju do wkładu i obiegu dgp ( nie mylić z powietrzem doprowadzonym bezpośrednio do wkładu z zewnątrz) często jest wykonywane z boków a nie od frontu. Czy to rozwiązanie spełnia swoje zadanie, czy jest koniecznością estetyki pod klienta. W większości opracowań dotyczących obiegu powietrza zaznaczona jest opcja wlotu na dole od frontu. I jeszcze jedno pytanie do praktyków. Czy rury DGP powinny znajdować się poniżej kratek na obudowie kominka przeznaczonych do odprowadzania nagrzanego powietrza do pomieszczenia w którym stoi kominek i czy przewód, który w zamiarze ma transportować największą ilość ciepła powinien znajdować się niżej niż pozostałe( będzie do niego podłączony banan na strychu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiakulka 13.02.2012 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 palę i palę w tym naszym kominku, bardzo to lubię więc raczej mamy za gorąco:) czemu jak się rozpędzę to mamy taki niebieski ogień? mam podciągnięty gaz do kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 13.02.2012 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 jak palisz łupanym drewnem to na bank niebieski płomień od gazu łupkowego:D:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiakulka 13.02.2012 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 no tak!!! zgadza się!!! nie podzielę się!!! uprzedzam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fentanyl 14.02.2012 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 (edytowane) http://img825.imageshack.us/img825/9163/koza3s.jpg Koza zabudowana jak wkład kominkowy z rozprowadzeniem DGP. Jak do tej pory sprawdza się b. dobrze jednak ma zbyt małą moc w stosunku do kubatury stąd konieczność zakupu mocniejszego żeliwniaka. Początkowo ogrzewała w tradycyjny sposób jedną kondygnację, ale po remoncie i podzieleniu salonu została zaburzona wymiana powietrza na kondygnacji i dlatego taki tymczasowy pomysł. Edytowane 14 Lutego 2012 przez fentanyl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polo1974 14.02.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Osobiście nie znam tematu zbyt dobrze, ale ostatnio przeczytałam artykuł na temat kratek w obudowie kominka odprowadzających rozgrzane powietrze. Na załączonym zdjęciu takiej kratki nie widać, ale to koza, a nie wkład kominkowy, więc może takowej kratki nie potrzebuje?Jak to naprawdę jest z tymi kratkami? Rzeczywiście ich brak niesie za sobą jakieś realne niebezpieczeństwo?Drodzy wysoko wyspecjalizowani panowie kominkowi fachowcy! Proszę o jakąś fachową opinie na ten temat:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rikmen 14.02.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Osobiście nie znam tematu zbyt dobrze, ale ostatnio przeczytałam artykuł na temat kratek w obudowie kominka odprowadzających rozgrzane powietrze. Na załączonym zdjęciu takiej kratki nie widać, ale to koza, a nie wkład kominkowy, więc może takowej kratki nie potrzebuje? Jak to naprawdę jest z tymi kratkami? Rzeczywiście ich brak niesie za sobą jakieś realne niebezpieczeństwo? Drodzy wysoko wyspecjalizowani panowie kominkowi fachowcy! Proszę o jakąś fachową opinie na ten temat:) A widzisz kochaniutka tą czarną plamę na suficie-tam jest kratka...Pzdr.RiK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 14.02.2012 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 A widzisz kochaniutka tą czarną plamę na suficie-tam jest kratka...Pzdr.RiK. no i zobacz , że ta koza stoi na solidnych kopytach i jej lekko od spodu podwiewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 15.02.2012 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 ale to koza, a nie wkład kominkowy, więc może takowej kratki nie potrzebuje? Jak to naprawdę jest z tymi kratkami? Rzeczywiście ich brak niesie za sobą jakieś realne niebezpieczeństwo? Tematem nie jest brak lub obecność kratki w obudowie.. Podstawa to odpowiednia cyrkulacja ciepłego powietrza gdy zabudowujesz wkład [ tu piecyk/kozę] który jest przeznaczony do grzania konwekcyjnego , co wybierzesz kratki metalowe czy kafle z otworami a może po prostu dziur w obudowie to już spraw wtórna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fentanyl 15.02.2012 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Czarna plama na suficie jest z kratki dylatacyjnej. Ze względu na małą moc kozy 8kw nie zrobiłem kratek wylotowych w obudowie. Ma to dobre i złe strony. Dobrą jest to,że temp w przewodach dgp jest wysoka i nagrzewa na tyle ile zdoła pomieszczenia na pietrze i poddaszu, natomiast jest na tyle wysoka,że występuje zjawisko pyrolizy i znacznie brudzi. Wyjściem jest otwarcie na maxa dolotu powietrza z zewnątrz , które jest doprowadzone pod kozę ale znowu kosztem temperatury w przewodach tj. spadku wydajności. Tak źle i tak niedobrze. Dlatego zdecydowałem ,że podczas nowej zabudowy z odpowiednim wkładem obowiązkowo turbina, która obniży temp. w obudowie, w przewodach i ograniczy pyrolizę jednocześnie podnosząc sprawność i możliwość sterowania. Dlatego jeszcze raz proszę o opowiedz na moje poprzednie posty dotyczące obiegu powietrza i ewentualnej redukcji rury dymowej oraz położenia rur dgp doprowadzonych do wkładu, żeby to wszystko sprawnie działało. Estetyka chociaż ważna nie może obniżać sprawności urządzenia, które ma grzać stale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubawesol 15.02.2012 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Czy ktoś z Was ma może zdjęcia realizacji kominka dwustronnego jak np. Nordpeis TOKYO? Poszukuję opinii i zdjęć innych niż te na stronach producenta i dystrybutorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
proximka 16.02.2012 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Witam. Śledzę ten wątek już dłuższy czas i przyznaję, że inspiracje odnośnie wyglądu mojego kominka wzięłam właśnie stąd. Oto efekt, trzeba jeszcze pomalować, ale to za jakiś czas: http://www.fotoload.pl/123aa14/80caa99fcf11f33ffd03c11cb204583a156_min.jpg http://www.fotoload.pl/123aa39/4aef5568297fa93d833d2c96a58e33cc5166_min.jpg http://www.fotoload.pl/123aa33/f98693b40eb9e0243538b11597d73f7d15996_min.jpg http://www.fotoload.pl/123aa19/218ed2866c914773de9490534e2e3d8b15627_min.jpg A co planujesz zrobić w tej wnęce przy ścianie, bo TV to się raczej nie zmieści. mam ten sam układ i się też nad tym zastanawiam kominek ma pewnie z 50 cm głębokości.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 16.02.2012 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Będzie tam stawiała dzieci ..do konta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomyem 16.02.2012 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 ... bankowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia_x 16.02.2012 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 A co planujesz zrobić w tej wnęce przy ścianie, bo TV to się raczej nie zmieści. mam ten sam układ i się też nad tym zastanawiam kominek ma pewnie z 50 cm głębokości.? TV będzie na ścianie obok. Kominek jest dość głęboki, bo wkład znajduje się na kominie, który przylega do ściany. Niestety tak wyszło. No i wnęka jest dość głęboka. Mój małż chce tam zabudować jakieś półki ala barek. Narazie to tylko pomysł, zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dmomot 16.02.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 prosze Was o rade-projektant wymyślił taki kominek - ale kamieniarze zniechęceją że kamień ciężki że 1,7 m x40 cm kawał marmuru z boku to za duży ciężar itpmają rację ? a wogóle co sądzicie o projekcie - nie jest przekombinowany?dodam że sufit w salonie jest wyższy niż standard- 3,3 m http://images49.fotosik.pl/1325/1b43bf7fd2ee3d04med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 16.02.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Komu ma się Twój kominek podobać. Tobie czy nam? Marmur o wym. 170 / 40 to żaden problem, więc kamieniarz coś ściemnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts