Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam! Przymierzam się do zakupu wkładu Tarnava w grę wchodzą kominki o mocy maksymalnej: 18kw i 21kw. 18- nastka ma odprowadzenie spalin fi 160 , 21kw- fi 180. Mój komin ma przekrój 14x14 naturalnie cegła h=7 lub 8m, obecnie współpracuje z "kozą" Dovre bez zakłóceń. Na oko ciąg doskonały. Po otwarciu popielnika, huczy jak piec martenowski. Koza ma odprowadzenie fi -150.

PYTANIE: Czy mogę zaryzykować wybór 21kw z rurą fi 180 i zredukować do 160 - (Sprzedawca twierdzi, że śmiało pociągnie). Czy lepiej wziąć 18kw z fi 160? Dodam, że wolę mocniejszy i znam obowiązujące normy. Ponadto ewentualne frezowanie lub tzw portki do komina niezbyt mi się widzą.

Mam jeszcze pytanie dotyczące zabudowy wkładu. Ma to być zabudowa nowoczesna oszczędna w formie i kosztorysie, z rozprowadzeniem DGP. W tego typu zabudowie widzę, że doprowadzenie powietrza z pokoju do wkładu i obiegu dgp ( nie mylić z powietrzem doprowadzonym bezpośrednio do wkładu z zewnątrz) często jest wykonywane z boków a nie od frontu. Czy to rozwiązanie spełnia swoje zadanie, czy jest koniecznością estetyki pod klienta. W większości opracowań dotyczących obiegu powietrza zaznaczona jest opcja wlotu na dole od frontu. I jeszcze jedno pytanie do praktyków. Czy rury DGP powinny znajdować się poniżej kratek na obudowie kominka przeznaczonych do odprowadzania nagrzanego powietrza do pomieszczenia w którym stoi kominek i czy przewód, który w zamiarze ma transportować największą ilość ciepła powinien znajdować się niżej niż pozostałe( będzie do niego podłączony banan na strychu)?

http://img825.imageshack.us/img825/9163/koza3s.jpg

Koza zabudowana jak wkład kominkowy z rozprowadzeniem DGP. Jak do tej pory sprawdza się b. dobrze jednak ma zbyt małą moc w stosunku do kubatury stąd konieczność zakupu mocniejszego żeliwniaka. Początkowo ogrzewała w tradycyjny sposób jedną kondygnację, ale po remoncie i podzieleniu salonu została zaburzona wymiana powietrza na kondygnacji i dlatego taki tymczasowy pomysł.

Edytowane przez fentanyl

Osobiście nie znam tematu zbyt dobrze, ale ostatnio przeczytałam artykuł na temat kratek w obudowie kominka odprowadzających rozgrzane powietrze. Na załączonym zdjęciu takiej kratki nie widać, ale to koza, a nie wkład kominkowy, więc może takowej kratki nie potrzebuje?

Jak to naprawdę jest z tymi kratkami? Rzeczywiście ich brak niesie za sobą jakieś realne niebezpieczeństwo?

Drodzy wysoko wyspecjalizowani panowie kominkowi fachowcy! Proszę o jakąś fachową opinie na ten temat:)

Osobiście nie znam tematu zbyt dobrze, ale ostatnio przeczytałam artykuł na temat kratek w obudowie kominka odprowadzających rozgrzane powietrze. Na załączonym zdjęciu takiej kratki nie widać, ale to koza, a nie wkład kominkowy, więc może takowej kratki nie potrzebuje?

Jak to naprawdę jest z tymi kratkami? Rzeczywiście ich brak niesie za sobą jakieś realne niebezpieczeństwo?

Drodzy wysoko wyspecjalizowani panowie kominkowi fachowcy! Proszę o jakąś fachową opinie na ten temat:)

A widzisz kochaniutka tą czarną plamę na suficie-tam jest kratka...Pzdr.RiK.

ale to koza, a nie wkład kominkowy, więc może takowej kratki nie potrzebuje?

Tematem nie jest brak lub obecność kratki w obudowie.. Podstawa to odpowiednia cyrkulacja ciepłego powietrza gdy zabudowujesz wkład [ tu piecyk/kozę] który jest przeznaczony do grzania konwekcyjnego , co wybierzesz kratki metalowe czy kafle z otworami a może po prostu dziur w obudowie to już spraw wtórna. :yes:

Czarna plama na suficie jest z kratki dylatacyjnej. Ze względu na małą moc kozy 8kw nie zrobiłem kratek wylotowych w obudowie. Ma to dobre i złe strony. Dobrą jest to,że temp w przewodach dgp jest wysoka i nagrzewa na tyle ile zdoła pomieszczenia na pietrze i poddaszu, natomiast jest na tyle wysoka,że występuje zjawisko pyrolizy i znacznie brudzi. Wyjściem jest otwarcie na maxa dolotu powietrza z zewnątrz , które jest doprowadzone pod kozę ale znowu kosztem temperatury w przewodach tj. spadku wydajności. Tak źle i tak niedobrze. Dlatego zdecydowałem ,że podczas nowej zabudowy z odpowiednim wkładem obowiązkowo turbina, która obniży temp. w obudowie, w przewodach i ograniczy pyrolizę jednocześnie podnosząc sprawność i możliwość sterowania. Dlatego jeszcze raz proszę o opowiedz na moje poprzednie posty dotyczące obiegu powietrza i ewentualnej redukcji rury dymowej oraz położenia rur dgp doprowadzonych do wkładu, żeby to wszystko sprawnie działało. Estetyka chociaż ważna nie może obniżać sprawności urządzenia, które ma grzać stale.

Witam.

Śledzę ten wątek już dłuższy czas i przyznaję, że inspiracje odnośnie wyglądu mojego kominka wzięłam właśnie stąd. Oto efekt, trzeba jeszcze pomalować, ale to za jakiś czas:

http://www.fotoload.pl/123aa14/80caa99fcf11f33ffd03c11cb204583a156_min.jpg

http://www.fotoload.pl/123aa39/4aef5568297fa93d833d2c96a58e33cc5166_min.jpg

http://www.fotoload.pl/123aa33/f98693b40eb9e0243538b11597d73f7d15996_min.jpg

http://www.fotoload.pl/123aa19/218ed2866c914773de9490534e2e3d8b15627_min.jpg

A co planujesz zrobić w tej wnęce przy ścianie, bo TV to się raczej nie zmieści. mam ten sam układ i się też nad tym zastanawiam :) kominek ma pewnie z 50 cm głębokości.?

A co planujesz zrobić w tej wnęce przy ścianie, bo TV to się raczej nie zmieści. mam ten sam układ i się też nad tym zastanawiam :) kominek ma pewnie z 50 cm głębokości.?

TV będzie na ścianie obok. Kominek jest dość głęboki, bo wkład znajduje się na kominie, który przylega do ściany. Niestety tak wyszło. No i wnęka jest dość głęboka. Mój małż chce tam zabudować jakieś półki ala barek. Narazie to tylko pomysł, zobaczymy co z tego wyjdzie.

prosze Was o rade-projektant wymyślił taki kominek - ale kamieniarze zniechęceją że kamień ciężki że 1,7 m x40 cm kawał marmuru z boku to za duży ciężar itp

mają rację ? a wogóle co sądzicie o projekcie - nie jest przekombinowany?

dodam że sufit w salonie jest wyższy niż standard- 3,3 m

http://images49.fotosik.pl/1325/1b43bf7fd2ee3d04med.jpg