Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W salonie mam podłogę drewnianą. Czy konieczne jest tworzenie wokół kominka na podłodze opaski np kamiennej czy z kafli? Osobiście wolałabym jednolitą podłogę, ale mam obawy czy wypadający żar z kominka nie zniszczy mi podłogi. Jeden z użytkowników kominka określił, że drugi raz robiąc kominek decydowałby się tylko na drewnianą podłogę, bo jak twierdził nie zdarzyło mu się nigdy by cokolwiek gorącego wypadło z kominka. Czy faktycznie tak jest?

W salonie mam podłogę drewnianą. Czy konieczne jest tworzenie wokół kominka na podłodze opaski np kamiennej czy z kafli? Osobiście wolałabym jednolitą podłogę, ale mam obawy czy wypadający żar z kominka nie zniszczy mi podłogi. Jeden z użytkowników kominka określił, że drugi raz robiąc kominek decydowałby się tylko na drewnianą podłogę, bo jak twierdził nie zdarzyło mu się nigdy by cokolwiek gorącego wypadło z kominka. Czy faktycznie tak jest?

A u mnie się kilka razy zdarzyło. Na szczęście mam płytki.

Możesz położyć szkło hartowane grubości 6mm. Będziesz miał i drewno i bezpiecznie.

Piotrze jesteś czujny jak zawsze.. :rolleyes:

Szkoda tylko że nie pozwolisz ani razu pochwalić Twojego pomysłu.. :cry::cry:

Jeśli wolisz abym napisał że

" pod szkłem będzie widać każdy pyłek brudu , szkło dobrze przewodzi ciepło więc parkiet będzie się pod nim rozsychał "....

to mówisz/piszesz i masz ;)

Nasz kominek zrobiony przez męża :)

http://wykonanowkamieniu.pl/fotosy/kominek11.jpg

Sprawdza się rewelacyjnie :D

Zdjęcie pochodzi ze strony http://www.wykonanowkamieniu.pl

Ja mam szkło hartowane grafitowe, lepiej zabezpieczyć parkiet, czasami coś może się wydostać.

witam

to i ja się pochwalę naszym kominkiem. Wiem że nie wszystkim będzie się podobał ale dla nas jest super :) na pierwszych zdjęciach kominek z mokrymi kamieniami, a później z wyschniętymi. Docelowo kamień czeka na impregnat który go przyciemni

DSC_0001.JPG

DSC_0011.JPG

DSC_0029.JPG

DSC_0006.JPG

Bardzo piękny ! Lubię takie klimaty i podłoga.......... śliczne te dechy .

A jak ta boczna szyba mocno się brudzi?

bo wkład to chyba z kratek

Tak, wkład kratki, model Oliwia. Nie wzięłabym drugi raz z boczną szybą - nie dość że się brudzi to jeszcze trudno doczyścić bo ma zakamarki. Na dole jest wnęka, w której gromadzi się popiół. Zrobiłabym zdjęcie ale teraz bucha :-)

powoli rozglądam sie za wkładem kominkowym a dokładnie za dwustronnym (szyby vis'a'vis) Na razie mam ofertę na KFDesign Linea DFH1180 2.0 oraz Jotul Scan DSA 12 (aczkolwiek wizualnie bardziej podoba mi sie KF bo jest panoramiczny) Czy te wkłady są warte swojej ceny? Czy może polecacie jeszcze cos innego (im dłuzszy tym lepszy)? Wiem ze jeszcze spartherm ma takie kominki ale wkład któryby mnie ewentualnie interesował jest chyba jeszcze 2 razy droższy niz ten z KF. Aha jakos nie bardzo zalezy mi na mocy nominalnej-ma byc bardziej ozdobą i w zimowe wieczorne dni umilac nastrój i ewentualnie troche dogrzac pomieszczenie. dzieki za podpowiedzi!

Witam,

mam problem z tynkiem nad kominkiem. Kominek jest w tzw ciepłej zabudowie. Płyty nad paleniskiem są z materiału akumulującego ciepło. Na płyty (jest ich kilka) została na klej położna siatką, na siatkę specjalna masa gipsowa do ciepłych kominków (jakaś austriacka chyba), niestety po tygodniu pojawiły się rysy w miejscach gdzie łączą się płyty. Ekipa od gładzi gipsowych zaproponowała, że postara się to naprawić (zresztą gładź położna przez ekipę od kominków była nierówna). Ekipa od gładzi położyła na łączeniach płyt tapetę z włókien szklanych zatapiając ją w gładzi gipsowej (normalnej). Odczekałem 3 tygodnie, ale po rozpaleniu kominka, rozgrzaniu się płyt frontowych, nastepnego dnia fizelina lekko odeszła od ściany na odcinku 4 cm w miejscu łączenia płyt ciepłej zabudowy (nie na styku płyt z "zimną" ścianą).

Czy ktoś z Szanownych ma pomysł jak należy zabezpieczyć i wykończyć ścianę z płyt aby nie powstawały pęknięcia? Prosze o radę.

2Marca2012?authkey=Gv1sRgCPyfmqvykdGFEw#5715759446551249794

DSC00045.JPG

Edytowane przez azakrzew

powoli rozglądam sie za wkładem kominkowym a dokładnie za dwustronnym (szyby vis'a'vis) Na razie mam ofertę na KFDesign Linea DFH1180 2.0 oraz Jotul Scan DSA 12 (aczkolwiek wizualnie bardziej podoba mi sie KF bo jest panoramiczny) Czy te wkłady są warte swojej ceny? Czy może polecacie jeszcze cos innego (im dłuzszy tym lepszy)? Wiem ze jeszcze spartherm ma takie kominki ale wkład któryby mnie ewentualnie interesował jest chyba jeszcze 2 razy droższy niz ten z KF. Aha jakos nie bardzo zalezy mi na mocy nominalnej-ma byc bardziej ozdobą i w zimowe wieczorne dni umilac nastrój i ewentualnie troche dogrzac pomieszczenie. dzieki za podpowiedzi!

nikt nie zna tych kominków i nie jest w stanie mi doradzić?