Majka 27.02.2006 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Witam. Pozwolisz Majka że powiększę, bo "warto" Miło się pracowało, a to też ważne dla końcowego efektu. Poza tym dawno nie robiłem rustykalnej obudowy. Obudowa wkładu z płaszczem wodnym wykonana z ciętego w 5-cio cm pasy i układanego bez fug piaskowca tenczyńskiego (okolice Krakowa). Jeden z moich bardziej "pracochłonnych" ale i zarazem wdzięcznie wyglądających kominków (koloryt idealnie wpasowany we wnętrze domu, zwłaszcza na tle podłogi). http://foto.onet.pl/upload/11/25/_580699_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/35/97/_580700_n.jpg Nad wnęką na drewno znajduje się naczynie wzbiorcze zamontowanego wcześniej wkładu. Dosyć ciekawie zrobione jest doprowadzenie powietrza do wkładu. Zarówno do wewnątrz (tego w CTM-ach nie ma - ale dało się dorobić) jak i na zewnątrz przed wkład - wykorzystywane przy otwieraniu drzwiczek. Do tego wentylator wspomagający rozpalanie i przepustnice pozwalające sterować rozdziałem powietrza. Pozdrawiam. Wykorzystam wpis Foresta, aby podziekować Mu za dobrą robotę. jestesmy bardzo zadowoleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejZdzis 27.02.2006 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 planuje polozyć trawertyn beżowy na kominek. material ma leżeć na powierzchni 1,5mx1,5m. czy orientujecie sie cenach ? ewentualnie gdzie w warszawie lub zachodnich okolicach Warszawy kupic taki kamien (oczywiście z montażem) ? z gory dziekipozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOGUS66 01.03.2006 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 ?????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helism 01.03.2006 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 planuje polozyć trawertyn beżowy na kominek. material ma leżeć na powierzchni 1,5mx1,5m. czy orientujecie sie cenach ? ewentualnie gdzie w warszawie lub zachodnich okolicach Warszawy kupic taki kamien (oczywiście z montażem) ? z gory dzieki pozdrawiam Też planuję, bo mi się podoba, ale to raczej pieśń dość odległej przyszłości. W niczym się nie orientuję, a najmniej w cenach, bo pewnie mi przejdzie ochota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 02.03.2006 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 a to mój kominek. http://majkagw.photosite.com/~photos/tn/1389_200.ts1140558297000.jpg witaj Majka widze że Twój CTM ma już tez "ubranko" wyszedł bardzo ładnie mój wygląda tak: http://www.album.astral.pl/album/fotos/2112/56/2191/2.jpeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 02.03.2006 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Ładniusi. Ale tą klapke od wyczystki to bym raczej białą zamontował, troszkę się rzuca w oczy i psuje efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.03.2006 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Ładniusi. Ale tą klapke od wyczystki to bym raczej białą zamontował, troszkę się rzuca w oczy i psuje efekt. Ciekawe, jak będzie wyglądała ściana po skorzystaniu z wyczystki . Ja bym chyba obłozyła ten kawałek czymś zmywalnym, jeśli już to "urządzenie" jest w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 03.03.2006 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 [ Ciekawe, jak będzie wyglądała ściana po skorzystaniu z wyczystki . Ja bym chyba obłozyła ten kawałek czymś zmywalnym, jeśli już to "urządzenie" jest w salonie. ale mnie zaskoczyłaś się nie zastanawiałam na razie tylko raz korzystaliśmy z wyczystki - jak trzeba było wyciągnąć...srokę, która wpadła nam przez komin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 03.03.2006 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Ivonesca, fajnie obudowaliście CTM'a. Podoba mi się. A wyczystką się nie martw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
everyday 05.03.2006 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 ładne ubranko ma ten kominek, gratuluję. A tutaj taki uroczy, rustykalny - może kto zrobi kiedy podobny i fotka sie przyda http://www.americanclay.com/images/photo-gallery/Fireplace1ADJ.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 05.03.2006 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Witam.Kominek powyżej to środkowoamerykańska "kiva".Rodzaj kominka i zarazem pieca do ogrzewania i przygotowywania potraw. Można go spotkać począwszy od południowych stanów USA aż po południowe krańce Meksyku. Bardzo rozpowszechniony w hacjendach i "wyjazdowych" domach amerykanów z pogranicza. Praktycznie nie umieszczenie kiv'y przez projektanta i wykonawcę takiego domu równa się z przekreśleniem szansy na jego sprzedaż.Ciekawa jest jego konstrukcja.Otóż dawniej meksykanie budowali kiv'ę oblepiając gliną szkielet z trzciny, a dokładniej z wysuszonych źdźbeł owocostanowych traw. Tak jak dawniej budowano np. okapy pieców w chłopskich gospodarstwach na terenie naszego kraju. Samo palenisko budowane było tylko z suszonych na słońcu glinianych cegłach, które miały o wiele większą wytrzymałość na ogień i żar. Przed kiv'ą była zawsze płyta kamienna tak jak na zdjęciu, służąca za...patelnię, na której pieczono tortilę, czyli placki z mąki kukurydzianej.Kominek na zdjęciu powyżej jest oczywiście wydaniem nowoczesnym tego typu kominka. Obecnie kominki te są bardzo szczegółowo zwymiarowane i budowane wg. wielkości otwory paleniska" 32, 37, 42 calowe (najczęściej). Komorę paleniskową produkuje się na masową skalę z gotowych szamotowo-ceramicznych elementów i buduje się wraz z takim samym ceramicznym kominem. Następnie już nie z trzciny a ze stalowego i osiatkowanego szkieletu wykonuje sięglinianą obudowę całości. Glinę nie barwi się niczym - ma tam właśnie taki kolor (najczęściej, bo można spotkać jeszcze nieco czerwieńszą).Jeżeli by ktoś reflektował - zapraszam. Była by to pierwsza w naszym kraju kiv'a (z tego co się orientuję). Dla zainteresowanych mam kilkadziesiąt zdjęć kiv'a z różnych regionów pogranicza Meksyku i USA.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
everyday 05.03.2006 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Forest - Natura jeste niesamowity, bardzo dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 05.03.2006 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Forest-Natura - jesli mógłbyś pokazać te zdjęcia, byłabym bardzo wdzięczna Jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
everyday 05.03.2006 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 anSi ja mam jeszcze dwie fotki: http://www.americanclay.com/images/photo-gallery/arch-living.jpg i czekamy teraz obie na zdjecia Forest Natury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
everyday 05.03.2006 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 http://www.americanclay.com/images/photo-gallery/CAROLB2ADJ.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
everyday 05.03.2006 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 znalazłam trzeciš, ostatniš : http://www.americanclay.com/images/photo-gallery/NYTimes-007.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 06.03.2006 00:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Witam. Najprościej będzie wpisać w Gogle kiva fireplace. Mnóstwo materiałów. Internet to "kopalnia" wiedzy, również o kominkach i piecach Książek i albumów też można mnóstwo znaleźć (np. na "ebaju" i "amazonie") Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
everyday 06.03.2006 01:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 tyz prowda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 06.03.2006 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 .. Jeżeli by ktoś reflektował - zapraszam. Była by to pierwsza w naszym kraju kiv'a (z tego co się orientuję). Dla zainteresowanych mam kilkadziesiąt zdjęć kiv'a z różnych regionów pogranicza Meksyku i USA. Pozdrawiam. Dlatego nieśmiało poprosiłam o wklejenie kilku zdjęć z Twoich zbiorów, ale...już zmykam do przeszukiwania Internetu - tej kopalni wiedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 06.03.2006 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Forest, a dla mnie masz jakies zdjecia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts