Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

Witam.

Pozwolisz Majka że powiększę, bo "warto" :D

Miło się pracowało, a to też ważne dla końcowego efektu. Poza tym dawno nie robiłem rustykalnej obudowy.

Obudowa wkładu z płaszczem wodnym wykonana z ciętego w 5-cio cm pasy i układanego bez fug piaskowca tenczyńskiego (okolice Krakowa). Jeden z moich bardziej "pracochłonnych" ale i zarazem wdzięcznie wyglądających kominków (koloryt idealnie wpasowany we wnętrze domu, zwłaszcza na tle podłogi).

http://foto.onet.pl/upload/11/25/_580699_n.jpg

http://foto.onet.pl/upload/35/97/_580700_n.jpg

Nad wnęką na drewno znajduje się naczynie wzbiorcze zamontowanego wcześniej wkładu. Dosyć ciekawie zrobione jest doprowadzenie powietrza do wkładu. Zarówno do wewnątrz (tego w CTM-ach nie ma - ale dało się dorobić) jak i na zewnątrz przed wkład - wykorzystywane przy otwieraniu drzwiczek. Do tego wentylator wspomagający rozpalanie i przepustnice pozwalające sterować rozdziałem powietrza.

Pozdrawiam.

Wykorzystam wpis Foresta, aby podziekować Mu za dobrą robotę.

jestesmy bardzo zadowoleni :D

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

planuje polozyć trawertyn beżowy na kominek. material ma leżeć na powierzchni 1,5mx1,5m.

czy orientujecie sie cenach ? ewentualnie gdzie w warszawie lub zachodnich okolicach Warszawy kupic taki kamien (oczywiście z montażem) ?

z gory dzieki

pozdrawiam

Też planuję, bo mi się podoba, ale to raczej pieśń dość odległej przyszłości. W niczym się nie orientuję, a najmniej w cenach, bo pewnie mi przejdzie ochota.

Ładniusi. :D Ale tą klapke od wyczystki to bym raczej białą zamontował, troszkę się rzuca w oczy i psuje efekt.

Ciekawe, jak będzie wyglądała ściana po skorzystaniu z wyczystki :roll: . Ja bym chyba obłozyła ten kawałek czymś zmywalnym, jeśli już to "urządzenie" jest w salonie.

[

Ciekawe, jak będzie wyglądała ściana po skorzystaniu z wyczystki :roll: . Ja bym chyba obłozyła ten kawałek czymś zmywalnym, jeśli już to "urządzenie" jest w salonie.

ale mnie zaskoczyłaś :wink: się nie zastanawiałam :-? na razie tylko raz korzystaliśmy z wyczystki - jak trzeba było wyciągnąć...srokę, która wpadła nam przez komin 8)

Witam.

Kominek powyżej to środkowoamerykańska "kiva".

Rodzaj kominka i zarazem pieca do ogrzewania i przygotowywania potraw. Można go spotkać począwszy od południowych stanów USA aż po południowe krańce Meksyku. Bardzo rozpowszechniony w hacjendach i "wyjazdowych" domach amerykanów z pogranicza. Praktycznie nie umieszczenie kiv'y przez projektanta i wykonawcę takiego domu równa się z przekreśleniem szansy na jego sprzedaż.

Ciekawa jest jego konstrukcja.

Otóż dawniej meksykanie budowali kiv'ę oblepiając gliną szkielet z trzciny, a dokładniej z wysuszonych źdźbeł owocostanowych traw. Tak jak dawniej budowano np. okapy pieców w chłopskich gospodarstwach na terenie naszego kraju. Samo palenisko budowane było tylko z suszonych na słońcu glinianych cegłach, które miały o wiele większą wytrzymałość na ogień i żar. Przed kiv'ą była zawsze płyta kamienna tak jak na zdjęciu, służąca za...patelnię, na której pieczono tortilę, czyli placki z mąki kukurydzianej.

Kominek na zdjęciu powyżej jest oczywiście wydaniem nowoczesnym tego typu kominka. Obecnie kominki te są bardzo szczegółowo zwymiarowane i budowane wg. wielkości otwory paleniska" 32, 37, 42 calowe (najczęściej). Komorę paleniskową produkuje się na masową skalę z gotowych szamotowo-ceramicznych elementów i buduje się wraz z takim samym ceramicznym kominem. Następnie już nie z trzciny a ze stalowego i osiatkowanego szkieletu wykonuje sięglinianą obudowę całości. Glinę nie barwi się niczym - ma tam właśnie taki kolor (najczęściej, bo można spotkać jeszcze nieco czerwieńszą).

Jeżeli by ktoś reflektował - zapraszam. Była by to pierwsza w naszym kraju kiv'a (z tego co się orientuję). Dla zainteresowanych mam kilkadziesiąt zdjęć kiv'a z różnych regionów pogranicza Meksyku i USA.

Pozdrawiam.

..

Jeżeli by ktoś reflektował - zapraszam. Była by to pierwsza w naszym kraju kiv'a (z tego co się orientuję). Dla zainteresowanych mam kilkadziesiąt zdjęć kiv'a z różnych regionów pogranicza Meksyku i USA.

Pozdrawiam.

Dlatego nieśmiało poprosiłam o wklejenie kilku zdjęć z Twoich zbiorów, ale...już zmykam do przeszukiwania Internetu - tej kopalni wiedzy 8) :) :)