Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

Poczekaj, poczekaj... przyjdzie i na Ciebie kolej. Mam wrażenie, że coś Twojego zakwalifikowało się do Top 10 w konkursie ?

Niestety nie przykładam do tego wagi, ale podobno coś już było

w poprzedniej edycji. Niestety nie mam cierpliwości tkwić przed TV,

nawet tego nie widziałem :(

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jak czytam to wszyscy bardzo odbiegają od tematów ,ktoś wstawi żarcik i później 5 stron komentarzy,piszą byle pisać ,wszystko mało ciekawe mam na myśli tylko tych nudziarzy,którzy siądą do komopa i byle co byle gdzie napiszą

jak czytam to wszyscy bardzo odbiegają od tematów ,ktoś wstawi żarcik i później 5 stron komentarzy,piszą byle pisać ,wszystko mało ciekawe mam na myśli tylko tych nudziarzy,którzy siądą do komopa i byle co byle gdzie napiszą

To po grzyba takie brednie piszesz? Niby to ma być na temat?

Gdybyśmy przez trzy lata napisali po 7 postów, to to forum by dawno już nie istniało :p

Ciekawostka z gatunku "kaflowy, tylko bez kafli poproszę". Coraz więcej

takich zleceń się pojawia. Ma grzać jak piec kaflowy, ma być jak piec kaflowy,

tylko żeby nie wyglądał jak piec kaflowy. No to proszę! Na zewnątrz obudowa

nagrzewająca się jak kafle, w środku "ekscesy" zduńskie z cegły szamotowej,

palenisko enia z kwadratową szybą, tak skonstruowane, by kawałki drewna

długości 50-55 cm, układać w nim prostopadle do szyby (nie spadną nigdy

na nią, nie pobrudzą). Bez rusztu, sterowanie komputerkiem. Ma ogrzewać 160 m2, więc dlatego kratki w obudowie, ale niekoniecznie.

Można je będzie zamknąć, wtedy powinien "trzymać" dobę, jak go się

do tego namówi
:D

Ot tak mnie naszło. Świeżo postawione po sąsiedzku. Kolorki próbujemy:)

1.jpg

2.jpg

Edytowane przez Kominki Piotr Batura

olamac, to ja pierwsza pochwalę :)

Kominek bardzo mi się podoba, właśnie coś podobnego w formie chciałabym mieć. Najbardziej działa mi na wyobraźnię ten gzymsik wysunięty (obudowa). Ja chciałabym mieć takie siedzisko obok kominka, a właściwie razem z kominkiem - ale chyba pozostanie to w mojej strefie marzeń. W każdym razie moim zdaniem kominek efektowny, prosty - dla mnie super.

No, to pochwaliłam :)

Na podłodze będzie kamień lub gres, więc to nie problem. Ale zmartwiłeś mnie stwierdzeniem "grzać nie grzeje". Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie będzie on stanowił głównego sposobu ogrzewania domu, ale jakieś ciepło chyba daje? Biorąc pod uwagę nasze "okazjonalne" korzystanie z kominka, powinien wystarczyć ;)

Mam jeszcze pytanie. Czy to prawda, że nie może on współpracować z WM i rekuperacją?

Na podłodze będzie kamień lub gres, więc to nie problem. Ale zmartwiłeś mnie stwierdzeniem "grzać nie grzeje". Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie będzie on stanowił głównego sposobu ogrzewania domu, ale jakieś ciepło chyba daje? Biorąc pod uwagę nasze "okazjonalne" korzystanie z kominka, powinien wystarczyć ;)

Mam jeszcze pytanie. Czy to prawda, że nie może on współpracować z WM i rekuperacją?

Przepraszam , za brak precyzji. Focus generalnie nie robi wkładów , kominków grzewczych, co nie oznacza ,że nie uzyskasz pewnej ilości ciepła z tego modelu. Ba , istnieje nawet szansa ( choć mała , ze wzg. na wysokość pomieszczenia ) ,że ogrzeje Ci salon. Za to na pewno będzie miło posiedzieć przy takim dziele sztuki , ciesząc się promieniującym ciepłem :) .

Co do rekuperacji , to musisz znaleźć myślącego wykonawcę , który wyjaśni Ci na jakiej zasadzie może to wspólpracować. Mitów w tej dziedzinie nie brakuje. Kiedyś jeden taki baranek od rekuperacji kazał mojemu klientowi likwidować progi w drzwiach, bo zakłóca to obieg powietrza :D Nie mówiąc już o posiadaniu psa czy kota , który będzie zmieniał bilans wymiany wychodząc równie często jak moje zwierzaki :D.

pzdr.

Witam.

CO prawda to nie kominek ... ale wątek o kuchniach przepadł gdzieś w całkiem innym dziale ...

Najpierw było pomysł ... Chcemy kuchnię, taką żeby w razie jak prądu nie będzie mogła i ogrzać spory kawał domu i żeby ugotować na niej obiad bez problemu oraz coś upiec. No i żeby konie na niej były ... i dworek do domu naszego podobny. Bo koń od zawsze z polską tradycją i dworkiem związany. A jak ktoś się wychował przy koniach i kuchnię taką używał to już mu zostaje do końca życia.

Projekt "się robił" długo i w bólach. Za kuchnią wnękę architekt zostawił i nie za bardzo wiadomo było co z nią począć. W końcu decyzja śmiała padłe że ją likwidujemy i część "bebechów" kuchennych w niej lokujemy:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=111585&d=1334568886

No i wynik pracy poniżej już na zdjęciach.

Palenisko małe bo i metraż kuchni niewielki, do tego nieduży piekarnik. Ale reszta kuchni dużo większa niż ... sama kuchnia właściwie ... Bo i szafka na gary się znalazła z drzwiczkami po Babci i płyta indukcyjna z nowoczesnym piekarnikiem (choć styl retro zachowują dla zgodnej oprawy z całością).

No i scena z polowania przed dworkiem z psami i końmi też oczywiście ma miejsce centralne, na kaflu ogromnym.

Pośrodku blat roboczy z granitu - tak żeby można było gary zarówno z płyty indukcyjnej jak i żeliwnej odłożyć, nie brudząc niczego. Nad nią reling na którym zawisną przyprawy w koszyczku.

Obowiązkowy murek nad kuchnią i wyłożenie ściany kaflami tak aby całość w czystości łatwo utrzymać. Do tego okap z belą dębową na której też można poustawiać do woli rzeczy kuchennych lub zawiesić na niej sznury grzybów do suszenia albo wianek cebuli czy czosnku. W okapie oświetlenie i wentylatory wywiewne z filtrami siatkowymi - osobne dla płyty ceramicznej i żeliwnej.

Okucia kuchenne inne niż tradycyjnie spotykane - z płytą stawianą na blacie kaflowym. Porządne i grube, z ładnym detalem zdobniczym. Drzwiczki kuchenne z szybą - tak żeby ogniem i w kuchni oczy nacieszyć.

Kafle z białostockiej kaflarni Kafel-Kar.

Projekt i wykonanie Forest-Natura Pracownia Zduńska.

Pozdrawiam.

Kuchnia w Dworku dół.jpg

Kuchnia w Dworku góra.jpg

Kuchnia w Dworku okap2.jpg

Kuchnia w Dworku płyta.jpg

Kuchnia w Dworku płyta indukcyjna2.jpg

Edytowane przez Forest-Natura