jm1964 19.09.2012 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Witajcie Stoję przed wyborem kozy czy też pieca wolnostojącego. Próbowałem się czegoś dowiedzieć w "kozim wątku" ale zdaje się nikt tam nie zagląda, więc spytam tu, może jakaś dobra dusza pomoże budżet - 2000-3000 więc nie jotul i dovre Rozważam: - Romotop (czechy) choć mam wątpliwości po opowieści, że w ciągu 2 tygodni w takim piecyku rozszczelniło się mocowanie wylotu spalin do korpusa i po naprawie gwarancyjnej dalej jest to samo... - Thorma (słowacja) - Prity (bułgaria) - Tarnava (piec DuoTar) Znam bardzo pozytywne doświadczenia z wkładami Tarnava dlatego myślałem o tym ostatnim rozwiązaniu ale estetyka wykonania kózki jest zbyt siermiężna - spawy (solidne ale za to niechlujne) po wierzchu kwalifikują mebel do kotłowni, a nie do mieszkania. Czy może ktoś z was może spojrzeć fachowym okiem na poniższe fotki i coś podpowiedzieć? Mam świadomość, że z racji budżetu żaden z tych modeli nie jest idealnym rozwiązaniem, jednak na pewno są lepsze i gorsze - wiem, że wermikulit jest mniej trwały niż szamot, ale nie jest to najistotniejsze - rozwiązanie jest czasowe. Bardziej zależy mi na poprawności konstrukcyjnej - żeby mi się paliło, a nie żebym klął przy każdym dotknięciu Na co zwracać uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 19.09.2012 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Witajcie Stoję przed wyborem kozy czy też pieca wolnostojącego. Próbowałem się czegoś dowiedzieć w "kozim wątku" ale zdaje się nikt tam nie zagląda, więc spytam tu, może jakaś dobra dusza pomoże budżet - 2000-3000 więc nie jotul i dovre Rozważam: - Romotop (czechy) choć mam wątpliwości po opowieści, że w ciągu 2 tygodni w takim piecyku rozszczelniło się mocowanie wylotu spalin do korpusa i po naprawie gwarancyjnej dalej jest to samo... - Thorma (słowacja) - Prity (bułgaria) - Tarnava (piec DuoTar) Znam bardzo pozytywne doświadczenia z wkładami Tarnava dlatego myślałem o tym ostatnim rozwiązaniu ale estetyka wykonania kózki jest zbyt siermiężna - spawy (solidne ale za to niechlujne) po wierzchu kwalifikują mebel do kotłowni, a nie do mieszkania. Czy może ktoś z was może spojrzeć fachowym okiem na poniższe fotki i coś podpowiedzieć? Mam świadomość, że z racji budżetu żaden z tych modeli nie jest idealnym rozwiązaniem, jednak na pewno są lepsze i gorsze - wiem, że wermikulit jest mniej trwały niż szamot, ale nie jest to najistotniejsze - rozwiązanie jest czasowe. Bardziej zależy mi na poprawności konstrukcyjnej - żeby mi się paliło, a nie żebym klął przy każdym dotknięciu Na co zwracać uwagę? Jotula możesz wyrwać za 2.9 tys - jest teraz chyba promocja na wersję MF F3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm1964 19.09.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Jotula możesz wyrwać za 2.9 tys - jest teraz chyba promocja na wersję MF F3 Dzięki za informację - kozunia śliczna i firma zacna - ale chyba muszę mieć coś ze 20 cm wyższego - taka pchła zginie mi w kącie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yvs 19.09.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Witam serdecznie, gratuluję kominka - prześliczny, ech..., taki o jakim z mężem marzymy.... Czy moglibyście pomóc spełnić nam nasze marzenia i podać kontakt do fachowca, który wykonał tą boską robotę...? Kominek to nasze ostatnie i zarazem najtrudniejsze dla nas zadanie do zrealizowania, bo kompletnie się nie orientujemy w temacie. Ach, jeszcze jedno pytanie o wkład kominkowy, bo ze zdjęcia wynika, że jest dość płytki (a o taki nam chodzi, bo nie mamy aż tyle miejsca) . Pozdrawiam, gratuluję domu yvs ps. nie jestem stałą bywalczynią forum i nie do kkońca wiem jak się tu poruszać Wow! Nie przypuszczałam, że nasz kominek wywoła tyle pozytywnych emocji! Super! Portal jest dębowy (choć początkowo miał być jesion ze względu na bardziej wyraziste słoje drewna), bielony, wykonany przez stolarza na zamówienie. Cegła to Vandersanden Lithium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm1964 19.09.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 (...) ps. nie jestem stałą bywalczynią forum i nie do kkońca wiem jak się tu poruszać Nie przejmuj się - nie od razu Kraków Post na który odpowiadasz został napisany 12-03-2010, 18:17 a jego autor ostatni raz napisał coś na forum 20-02-2011 07:24 ale zaglądał tu ostatnio 19-07-2012 07:45 - więc bądźmy dobrej myśli; chociaż wydaje mi się, że większą szansę będziesz miała na odpowiedź pisząc w dzienniku budowy E&S - tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?131487-Komentarze-Selene-II-dziennik-budowy-E-amp-S/page6 Pozdrawiam jm1964 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 20.09.2012 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 można pójść na maxa Z wkładów portalowych, najbardziej "plaskaty" jest chyba Mini S Spartherma. Trochę jednak kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zet_zet 20.09.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Witam serdecznie, gratuluję kominka - prześliczny, ech..., taki o jakim z mężem marzymy.... Czy moglibyście pomóc spełnić nam nasze marzenia i podać kontakt do fachowca, który wykonał tą boską robotę...? Kominek to nasze ostatnie i zarazem najtrudniejsze dla nas zadanie do zrealizowania, bo kompletnie się nie orientujemy w temacie. Ach, jeszcze jedno pytanie o wkład kominkowy, bo ze zdjęcia wynika, że jest dość płytki (a o taki nam chodzi, bo nie mamy aż tyle miejsca) . Pozdrawiam, gratuluję domu yvs ps. nie jestem stałą bywalczynią forum i nie do kkońca wiem jak się tu poruszać Hahaha już myślałem, że piszecie o moim kominku i wkładzie Racja, trzeba przeglądać wcześniejsze posty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm1964 21.09.2012 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Z drugiej strony trudno przejrzeć wątek co ma 264 strony A na moje pytanie o tanią kózkę nikt nie chce odpowiedzieć - dobra sam se kupię a do Was się odezwę, jak będę wydawał 12 tys Zdravim! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salon Kratki.pl 21.09.2012 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Dzień dobry Państwu. A to może zaproszę do nas Piecyków kilka modeli do wyboru, ceny nie powalające. Może spodobają Ci się np. te z poniższego linku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?200026-Prosze-o-pomoc-przy-wyborze-kozy-)&p=5518473&viewfull=1#post5518473 Pozdrawiamy i zapraszamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm1964 21.09.2012 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Dzień dobry Państwu. A to może zaproszę do nas Piecyków kilka modeli do wyboru, ceny nie powalające. Może spodobają Ci się np. te z poniższego linku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?200026-Prosze-o-pomoc-przy-wyborze-kozy-)&p=5518473&viewfull=1#post5518473 Pozdrawiamy i zapraszamy. Bardzo Ci dziękuję za propozycję i za skierowanie do wątku, który tak na prawdę opisuje moje rozterki - dzięki jeszcze raz, jak się zdecyduję na "kratki" - odezwę się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaksio2 22.09.2012 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Witam wszystkich.Jestem nowym użytkownikiem forum i bardzo proszę znawców poniższego problemu o pomoc. Posiadam Jotula z urządzeniem wodnym. Jetem w chwili obecnej w fazie zabudowy kominka. problem tkwi w tym czy izolować urządzenie wodne wełną mineralną, czy tez zostawić nie izolowane i liczyć na zwiększenie efektywności poprzez dodatkowe nagrzewanie z termosu. Konsultowałem to z dwoma przedstawicielami Jotula i uzyskałem dwie sprzeczne odpowiedzi. Wydawało by się ze lepiej jest zostawić cylinder nie izolowany, bo przecież temperatura w termosie będzie dużo wyższa, niż ta na powierzchni urządzenia wodnego i w tym wypadku powinien powstać proces pochłaniania ciepła przez cylinder, a nie oddawania. Jeszcze raz bardzo proszę o opinię w tej kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yvs 24.09.2012 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Ja również jestem pełna zachwytu nad kominkiem i PILNIE proszę rownież o kontakt do wykonawcy tego kominka:) pls:) Nasz kominek tuż po zamontowaniu (portal drewniany + cegła ręcznie formowana) http://lh5.ggpht.com/_iA2SFq8K5Uc/S5i5o98Z6CI/AAAAAAAAAv0/KamlK7RvLbM/s512/domek%20002.jpg (...) Piękny! Mogłabym na takie cudo patrzeć godzinami i gdybym teraz miała wykonać kominek, pewnie zrobiłabym podobny Gratuluję! Jezeli możecie podeślijcie namiary na stolarza na prv, bo chetnie skorzystam w razie potzreby z usług takiego fachowca. Zakładam, ze pewnie inne zlecenia też przyjmuje;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzodzo 25.09.2012 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Witam!!! Czy ktoś wie jakiej firmy może być ta koza? http://imageshack.us/a/img528/9130/kominekkoza.png POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 25.09.2012 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Witam Coś ostatnio wątek zrobił się bardzo techniczny i nikt nie chwali sie swoimi kominkami, a więc pokaże jedną z ostatnich naszych realizacji. Pieco-kominek wybudowany w lokalu handlowym, który mieści się w starej, przedwojennej kamienicy. Zadanie pieca to ogrzanie pomieszczenia o powierzchni ok. 60m2. Najtrudniejszym zadaniem było znalezienie kafli o odpowiednim kolorze. Właścicielka sklepu nawiasem mówiąc, jedna z najtrudniejszych i najupierdliwszych moich klientek (moja żona ), zażyczyła sobie kafli w karmazynowym kolorze. Po długich poszukiwaniach znaleźliśmy "prawie" odpowiedni kolor w krakowskiej kaflarni "Kafel - Art". Na szczęście sprawy techniczne - wybór wkładu oraz pozostałych materiałów pozostały w mojej gestii. Oto efekt : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 25.09.2012 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Jeszcze kilka słów na temat techniki i materiałów. Nie ukrywam, że z powodu trudności z oszcowaniem zapotrzebowania lokalu na ciepło, miałem niezłą zagwozdkę co i jak zastosować. Jedno było pewne, żona musi mieć ciepło! Wybór padł na znakominte palenisko firmy Spartherm MINI Z1, do którego podłączyłem układ kanałów akumulacyjnych. Zabudowawa z płyt ceramiczno-betonowych, wewnątrz w przemyślany sposób "napakowaliśmy ile wlezie" kształtek magnezytowych. Izolacja ściany i sufitu z płyt krzemianowo-wapniowych, o kaflach wspomniałem wcześniej. No i oczywiście nieodzowna elektronika sterująca procesem spalania. Celowo zastosowałem kratki konwekcyjne zamykane żaluzją, tak aby możliwe było sterowanie temperaturą w pomieszczeniu. W przypadku dużych mrozów mozna uchylić żaluzję i szybko nagrzać pomieszczenie gorącym powietrzem. Wprawne oko fachowców zauważy pewnie, że układ kanałów nie posiada tzw. krótkiej drogi. Działanie celowe, ponieważ piec ma być jak najmniej obsługowy. Należy załadować drewno do paleniska, podpalić i zająć się przyjemnym "handlowaniem". W nawale pracy łatwo zapomnieć o przełączniu szybra "na kanały", no i gorące spaliny uciekły by w "kosmos" Jesteśmy już po pierwszych paleniach, piec sprawuje się znakomicie. Spalając 10 kg brykietu piec jest ciepły przez ok 20 godzin! Oczywiście w zime przy ujemnych temperaturach na zewnątrz, czas grzania znacznie się skróci. Zapewne przed zamknięciem sklepu, trzeba będzie rozpalić po raz drugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 26.09.2012 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 I bardzo dobrze, że tak się uparła, bo do takiego lokalu jak najbardziej pasują, a i charakteru im nie można odmówić.Co do typu klienteli, to w tym przypadku zawsze jest wyjście - rozwód! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 26.09.2012 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Witam Coś ostatnio wątek zrobił się bardzo techniczny i nikt nie chwali sie swoimi kominkami, a więc pokaże jedną z ostatnich naszych realizacji. Jeszcze kilka słów na temat techniki i materiałów. Nie ukrywam, że z powodu trudności z oszcowaniem zapotrzebowania lokalu na ciepło, miałem niezłą zagwozdkę co i jak zastosować. Jedno było pewne, żona musi mieć ciepło! Rozbawiłeś mnie :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 26.09.2012 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Witam. Zostałem wczoraj nr 2 na "fanpejdżu" ... jak kupisz żonie bujany, wiklinowy fotel, to przywiozę w prezencie kota żeby mógł się na nim grzać przed ogniem ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagi69 26.09.2012 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 WitamTo i ja zaprezentuję.http://images10.fotosik.pl/2426/f69964fc40e0a59amed.jpgCo prawda nie napakowany kumulacją ale grzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 26.09.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Co prawda nie napakowany kumulacją ale grzeje. ...zostaniesz za to ukamienowany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts