Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki za wskazówkę, trzymaj kciuki:)

Pozdrawiam yvs

Nie przejmuj się - nie od razu Kraków :) Post na który odpowiadasz został napisany 12-03-2010, 18:17 a jego autor ostatni raz napisał coś na forum 20-02-2011 07:24 ale zaglądał tu ostatnio 19-07-2012 07:45 - więc bądźmy dobrej myśli; chociaż wydaje mi się, że większą szansę będziesz miała na odpowiedź pisząc w dzienniku budowy E&S - tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?131487-Komentarze-Selene-II-dziennik-budowy-E-amp-S/page6

Pozdrawiam

jm1964

My mamy Jotul-I-80-RH-Panorama z 3 kregami akumulacyjnymi, rozprowadzony nawiew powietrza do kilku pomieszczen. Na razie wstepnie zabudowany, nie wykonzony jeszcze. Palilismy juz zeszlej zimy, teraz tez przepalamy ( na razie nie mieszkamy ) i jak na razie dziala rewelacyjnie, bardzo ladnie ogrzewa pomieszczenia na gorze, kregi tez dlugo oddaja cieplo. Jak mi sie uda wstawie foty.

JAK mówi bagi69 ....Pada deszcz jest pochmurno,kończy się .....w naszych .... lasach, liscie żółkną - nieuchronnie idzie zima. Czas zatem kończyć prace w ogrodzie i przenieś się do środka domów. Zanim to jednak nastąpi przedstawiam Wam nasze najnowsze "dziecko"- Piec chlebowy,2 typy wędzarni,ognisko do palenia chrustu, blat roboczy +"zachowanko." . Trochę było z tym "zabawy" ale mam nadzieję ,że wyszło ciekawie. Pozdrawiam. Waldemar

IMG_0015.jpg

IMG_0017.jpg

IMG_0021.jpg

IMG_0417.jpg

JAK mówi bagi69 ....Pada deszcz jest pochmurno,kończy się .....w naszych .... lasach, liscie żółkną - nieuchronnie idzie zima. Czas zatem kończyć prace w ogrodzie i przenieś się do środka domów. Zanim to jednak nastąpi przedstawiam Wam nasze najnowsze "dziecko"- Piec chlebowy,2 typy wędzarni,ognisko do palenia chrustu, blat roboczy +"zachowanko." . Trochę było z tym "zabawy" ale mam nadzieję ,że wyszło ciekawie. Pozdrawiam. Waldemar

Kawał wspaniałej roboty. Gratuluję !

Żeby nie było że tylko pytam :)

Nasz kominek. Wkład Franco Belge Hekla 12kW - żeliwny.

Kominek postawiony 10lat temu. Od trzech lat jesteśmy obrażeni na gazidło i ogrzewany nim ok.120mkw - na jednym poziomie (turbinka zabudowana - nie słychać)

Obecnie to już ostatnie chwile naszego kominka, wielkimi krokami zbliża się zmiana aranżacji pokoju kominkowego i jadalni.

Trzeba będzie bardzo delikatnie rozebrać obudowę, może się komiś jeszcze przyda?

http://imageshack.us/a/img707/8063/dsc1804o.jpg

http://imageshack.us/a/img708/6643/dsc1805x.jpg

http://imageshack.us/a/img571/9118/dsc1813t.jpg

http://imageshack.us/a/img441/3203/dsc1806r.jpg

Dodam jeszcze jedno beznadziejne zdjęcie "Kozy K6 " z pokoju kinowego. Koza sprawuje się po prostu świetnie!

Zdjęcie lipne bo ogólnie w pokoju jest ciemno :(

Może się zmobilizuję i zrobię jakieś foto ze statywu...

http://imageshack.us/a/img14/1809/180920121611.jpg

Edytowane przez KotSylwester

Witam.

Przed zrobieniem nowego komika zróbcie "solidną" wizję komina, bo trochę za bardzo "podkapca" Wasz kominek. Albo komin "nie teges" albo podłączenie samo kominka nie czyszczone wcale, albo też palicie za dużo ... wodą ... czyli mokrym drewnem :rolleyes:

Pozdrawiam.

Witam.

Przed zrobieniem nowego komika zróbcie "solidną" wizję komina, bo trochę za bardzo "podkapca" Wasz kominek. Albo komin "nie teges" albo podłączenie samo kominka nie czyszczone wcale, albo też palicie za dużo ... wodą ... czyli mokrym drewnem :rolleyes:

Pozdrawiam.

Forest a gdzie ty to widzisz???

bo trochę za bardzo "podkapca

co podkapaca??? kumin,szyba,itp???

Z kominami nie jest kolorowo, czyszczone są co roku ale mają przekrój 17x17. Całkowita wysokość ok 15m, od wejścia w górę jeszcze 10m. Z czerwonej cegły - 60letnie.

Zanim nowy zabudujemy, popalimy 2-3 tygodnie dla testów i zastanawiam się nad ew. podłączeniem do dwóch przewodów kominowych (o ile sztuka na to w ogóle pozwala).

W dodatku komin jest 3 m obok. Nowy kominek będzie już przesunięty bliżej komina. Co do drewna to staramy się sezonować min. 2 lata ale mieliśmy w zeszłym roku trochę nie końca suchego drewna. Sam wkład dobrze się sprawuje, zamyka, otwiera, działa, grzeje, wg.mnie problemem jest wina ekipy montującej, która "trochę" skopała montaż mówiąc wprost :)

Wszelkie uwagi i krytyka mile widziane.

Witam.

Odpowiem wprost ... mam dokładnie takie na warsztacie :cool: - kiedyś zostałem nim "obdarowany" przy okazji wymiany kominka na nowszy.

Ale nie o palenisko tu chodzi tylko o to, że kopcenie przy otwieraniu drzwiczek to z reguły nie jest normalne zjawisko, nawet w tanich i żeliwnych wkładach sprzed dziesięciu laty.

Pozdrawiam.

Witam.

Odpowiem wprost ... mam dokładnie takie na warsztacie :cool: - kiedyś zostałem nim "obdarowany" przy okazji wymiany kominka na nowszy.

Ale nie o palenisko tu chodzi tylko o to, że kopcenie przy otwieraniu drzwiczek to z reguły nie jest normalne zjawisko, nawet w tanich i żeliwnych wkładach sprzed dziesięciu laty.

Pozdrawiam.

Widzisz i tu jak zwykle masz rację(zawsze) ale niestety nie do końca zapominając o tym ,że okopcenie właśnie tej górnej części składowej obudowy z czego by nie była jest także wynikiem nie dostosowania sposobu jaki powinien towarzyszyć przy otwieraniu drzwiczek.No chyba ,że twoje "automaty" maja to wpisane by np.przy otwarciu drzwiczek celem dorzucenia paliwa i tym samym podniesieniu zapotrzebowania na ciepełko samo ograniczało się............ciąg kominowy-szyber,przepustnica itp.:cool:.bo łogień morze nam także okopcić wąsy i nie tylko:yes::D