Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Przedstawiam Wszystkim a w szczególności kol. FOREST-owi kominek ,który wykonuję dzięki jego poleceniu mojej skromnej firmy inwestorowi z Brodnicy.

Jest to kominek ,którego zadaniem jest podgrzewanie jednej z rur sytemu LEGARET ( podobny do monstrualnej podłogówki -gdzie czynnikiem grzewczym jest powietrze a nie woda.) Nad wkładem umieszczony jest wymiennik ciepła a do niego są podłączone rury,jedna idzie z podłogi a druga idzie do podłogi. Przepływające powietrze przez wymiennik ogrzewa się pośrednio od spalin a następnie wraca do systemu. Dzięki czemu kominek może wspierać ogrzewanie całego fundamentu pod domem i pomaga oszczędzić prąd potrzebny do ogrzania domu. Z lewej będzie drewutnia a z prawej będzie ławeczka. liczę też na to ,że ściany kominka również nagrzeją się i będą promieniować ciepłem. ( zastosowano materiał ceramiczny nie tak kumulacyjny jak szamot ale zawsze coś). Ściana za wkładem wykonana z izolacji na "ruszcie" z pasków izolacji wentylowana w 4 miejscach.albowiem dom jest w konstrukcji drewnianej.

IMG_0182.jpg

IMG_0190.jpg

IMG_0196.jpg

Edytowane przez micula
dodano info o izolacji

Spalanie suchych obierek z ziemniaków powoduje obniżenie temperatury spalania sadzy. Jednak nie oczyszcza przewodu kominowego. Cząsteczki węgla po prostu łatwiej się spalają i nie osadzają w takim stopniu w przewodzie kominowym. Ten sam efekt daje odpowiedni dopływ powietrza do kominka i wysoka temperatura. Poza tym palenie obierek poprawia samopoczucie "palacza", który uważa, że zaoszczędzi na usługach kominiarskich ;)

WITAM,

Proszę handlowców, producentów ,dystrybutorów ,inwestorów....o wkład dla NELI SZA .Nasza skromna pracownia da resztę ( osprzęt, izolację, obudowę ceramiczną,kleje ,tynki ) i jak NELA SZA będzie chciała to wspólnie podarujemy NELI SZA bezpieczny kominek.

POZDRAWIAM

Edytowane przez micula

WITAM,

Proszę handlowców, producentów ,dystrybutorów ,inwestorów....o wkład dla NELI SZA .Nasza skromna pracownia da resztę ( osprzęt, izolację, obudowę ceramiczną,kleje ,tynki ) i jak NELA SZA będzie chciała to wspólnie podarujemy NELI SZA bezpieczny kominek.

POZDRAWIAM

Deklaracje przyjmują tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209002-Firmy-deklaruj%C4%85ce-pomoc-w-odbudowie!-AUKCJA

Witam.

Kamieniarz ... to ten słynny "wynik" dyskusji o telewizorze nad kominkiem ? ... ;)

No to teraz zobligowany jesteś wręcz podzielić się swoimi wrażeniami już jako użytkownik. Jak się ogląda jedno czy drugie (ogień-TV), jaka jest faktycznie temperatura przed ekranem nad palącym się kominkiem, itp. No i napisz jak to zrobiłeś. Prosimy - wiedzy nigdy za wiele.

Pozdrawiam.

Forest zaskakujesz mnie po raz kolejny.Jak masz podzielną uwagę :D to to-ogień na dole w ogóle ci nie będzie przeszkadzać.Ja to bym na miejscu kamieniarza nie pisał jak to zrobił a wiesz dlaczego......bo mu zaraz powiecie ,że nastąpi wybuch i chałupa się sfajczy.:sick:. Z drugiej strony przy takiej wiedzy jednak to mimo wszystko ty powinieneś być tą dominująca postacią w temacie.Zapewne widziałeś,oglądałeś a tu się troszku zgrywasz po swojemu rzecz jasna ;););)

A oto nasz kominek

http://fotoo.pl//out.php?i=425066_1.jpg

Pierwszy ogień :-)

http://fotoo.pl//out.php?i=425065_2.jpg

Juz prawie skończony.

http://fotoo.pl//out.php?i=425063_mac-5401.jpg

Kominek jak kominek - ładny :) Parę podobnych popełniłem :D Ale co tam kominek , psiaki masz przepiękne :)

pzdr

Witam. Ja się podłączę do tematu. Chciałbym się Was zapytać czy dobrano mi odpowiedni kminek. Kominek będzie stał w salonie o powierzchni 36m2, z niego będzie zrobione rozprowadzenie ciepłego powietrza /grawitacyjne/ trzema przewodami do pomieszczeń na piętrze.

Polecono mi kominek o mocy 16 kw, a dokładnie zastanawim się nad kupnem kominka w kratki.pl o nazwie zuzia 16 kw lewy/prawy.

Pozdrawiam

A czy ktoś może zabrać głos w mojej sprawie?

Wiocha straszna ! Jak dla mnie . Ale nie sugeruj się moim skromnym zdaniem może się nie znam .

Przecież nie wkleiłem tu zdjęcia tylko po to żeby mnie chwalono ;-) można było ładniej, nowocześniej, ale jest jak jest ! A z wiochą to wcale się nie pomyliłeś , sąsiad za płotem ma owce :-) .

Witam.

Kamieniarz ... to ten słynny "wynik" dyskusji o telewizorze nad kominkiem ? ... ;)

No to teraz zobligowany jesteś wręcz podzielić się swoimi wrażeniami już jako użytkownik. Jak się ogląda jedno czy drugie (ogień-TV), jaka jest faktycznie temperatura przed ekranem nad palącym się kominkiem, itp. No i napisz jak to zrobiłeś. Prosimy - wiedzy nigdy za wiele.

Pozdrawiam.

Tak dokładnie, kominek skończyłem w lecie, nie dawno pojawił się telewizor więc dopiero teraz dałem zdjęcia.

Co do budowy to całość wykonana jest z 3cm płyt krzemianowo-coś tam coś tam (nie pamiętam, do kupienia w liroju) , cała przednia część powyżej wkładu jest zrobiona z podwójnej płyty.

Początkowo kominek miał być niższy ale zachciało mi się odzysku ciepła ze spalin w układzie otwartym, dodatkowe elementy tj. zbiornik wyrównawczy wymusiły podwyższenie obudowy. Ramkę wokół wkładu zrobiłem z granitu "szwed" , wyciełem je w formie "L" tak żeby zakrywały białą płytę od strony wkładu.

Sam telewizor wisi na stelażu z profili stalowych 2x4cm który musiałem pospawać w "zygzak" i przykręcić na kołki rozporowe do nadproża które budowlańcy umieścili nad wnęką na kominek. Profile umieściłem na pierwszej płycie a drugą musiałem odpowiednio nafrezować aby zakryła profile.

Po 4 godzinnym paleniu na maxa najcieplej jest na styku drewnianej półki i pionowej ścianki pod telewizorem, nie jest tego dużo, powierzchnia około dwóch dłoni, temp. w tym miejscu to około 38 stopni, za telewizorem w miejscu stalowych profili jest około 36 stopni. Ogólnie reszta obudowy jest letnia 25-30 stopni, bezpośrednio nad wkładem na wysokości półki jest 28 stopni :-) ciepła w ogóle nie czuć w okolicach TV (a tak mnie straszono że TV spłynie z kominka ;-) )

Po bokach umieściłem duże kratki wentylacyjne coś około 2x 20x49cm.

I teraz najważniejsze : TV nie przeszkadza w oglądaniu ognia i na odwrót, tzn. jeśli leci coś ciekawego w TV to nie spoglądam na dół chyba że coś tam strzeli w kominku . Inaczej jest gdy zmuszony jestem przez dzieci do ogląda bajek albo jakiegoś innego badziewia to wtedy gapię się w ogień. ;-)

Edytowane przez k***a*z