beti 1719510133 22.11.2012 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Wklejam zdjęcie po raz pierwszy - może wyjdzie. jak nie, to sorki. Spróbuję jutro http://images35.fotosik.pl/1718/f666103358424b32m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micula 23.11.2012 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 (edytowane) To już masz po drzewie... ach te fachmany od kominów szczególnie w domach drewnianych ... Nawet nie zapytasz.. a są różne fachmany.... Wykonałem solidną trzy warstwową wentylowaną izolację tego kominka. Wcześniej pokazywany przez zemnie kominek ( ten od Legaret) ,też był postawiony w domu drewnianym . Napisz do mnie na priva to opowiem Tobie o niektórych ...fachmanach kominiarzach. Edytowane 23 Listopada 2012 przez micula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 23.11.2012 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Nawet nie zapytasz.. a są różne fachmany.... Wykonałem solidną trzy warstwową wentylowaną izolację tego kominka. Wcześniej pokazywany przez zemnie kominek ( ten od Legaret) ,też był postawiony w domu drewnianym . Napisz do mnie na priva to opowiem Tobie o niektórych ...fachmanach kominiarzach. Nie oburzaj się na mnie! Nie jestem tu, aby sobie z kogoś drwić. Kominki robisz piękne, ale nie o kominkach piszę tylko o kominie, a że nie bardzo wiesz o co chodzi to już odpowiadam: Kominy systemowe takie jak na załączonym pierwszym zdjęciu powinny być pobudowane zgodnie z deklaracją zgodności producenta i założeniami wynikającymi z badań nad tymi kominami odnośnie spraw przeciwpożarowych. Jak zerkniesz sobie w deklarację zgodności tego produktu to przeczytasz, że minimalna odległość tego komina (czytaj obudowy z keramzytobetonu) powinna wynosić minimum 100mm od materiałów palnych. A dlaczego? Ponieważ podczas pożaru sadzy ta obudowa nagrzeje się do temperatury ponad 300oC, a jest to temperatura zapłonu drewna, dlatego te min. 10 cm przestrzeni powietrznej jest najlepszym izolatorem. Dam Tobie dobrą radę: przed instalacją jakiegokolwiek kominka posiłkuj się opinią kominiarską, że dany przewód nadaje się do podłączenia jakiegokolwiek urządzenia grzewczego na paliwa stałe i sam zwracaj na to uwagę ponieważ jest to bardzo ważna sprawa. Z kominiarskim pozdrowieniem. Ps. poinformuj właściciela budynku w celach przywrócenia wartości użytkowej tego systemu (czytaj odsunięcia materiałów palnych min. 10cm od tego komina) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 23.11.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Micula, Kominiarz nie przesadza. Te dwie belki drewniane pomiędzy dziura do komina, to bomba z opóźnionym zapłonem. Masz jakieś foty na wprost, sprzed montażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 23.11.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 ja obłożyłem komin systemowy wełną kominkową z folią z rockwola 3 warstwy obrobić to jeszcze warstwą farmacela? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micula 23.11.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Micula, Kominiarz nie przesadza. Te dwie belki drewniane pomiędzy dziura do komina, to bomba z opóźnionym zapłonem. Masz jakieś foty na wprost, sprzed montażu? Mam fotki. Sytuacja była dla mnie zastana, nie miałem wpływu na miejsce usytuowania komina. Zrobiłem tak: -Wyrzuciłem watę znajdującą się pomiędzy słupami a wejściem do komina . -Wnętrze "dziupli" wyłożyłem płyta izolacyjna RATH , stelaż i następnie płyta K-W . - Przejście rury pomiędzy belkami jest dodatkowo wentylowane jedną rurą wychodząca na zewnątrz kominka. - Za wkładem ( licząc od słupów) płyta "OGIEŃ" na to stelaż z izolacji K-W ,na to płyty K-W.całość wentylowana. Co jeszcze mogłem zrobić?. Nie obrażam się ..cały czas się uczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 23.11.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 (edytowane) Niemiecka szkoła na drewno to 10cm ceramiki (suporeks, cegła itp) +10 cm izolacji. potem kilka cm pustki powietrznej wentylowanej i dopiero wkład lub rura spalinowa. Rura bywa szczególnie złośliwa. Oczywiście Niemcy przesadzają. W związku z tym pozwalam sobie dawać tylko 8 cm ceramiki i 8 cm izolacji . Jak to się ma do Twoich zabezpieczeń? Drewno to nasz wróg nr 1! Mimo, ze bez niego nie ma sensu cały ten kominkowy biznes. Szkoda byłoby puścić z dymem takie ładne drzewo. I jeszcze jedno z takim drewnem warto przewidzieć. Najlepszą izolacje i najlepiej wykonane zabezpieczenia szlag trafi, jak drewno zacznie "pracować". Skręcająca się belka skruszy wszystko co my do niej przykręcimy. Edytowane 23 Listopada 2012 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 23.11.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Musze to dodać! Pomiędzy tymi belkami nie powinno być żadnych urządzeń ogniowych (w tym wypadku rury). Za mała jest miedzy nimi odległość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spartankaa 27.11.2012 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 (edytowane) ps. mam nadzieję ,że nie uraziłem. ps3. i jeszcze niżej zdjęcie mojego schwarzkunia Pewnie, ze nie! Konstruktywna krytyka zawsze mile widziana Może dwa słowa o dobeczku? Może byc na PW coby nas nie wywalili z wątku Piękny....... A to moj..niestety juz za TM od 7 lat....... http://images34.fotosik.pl/474/dc44ae1ad476e266m.jpg Edytowane 27 Listopada 2012 przez Spartankaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 28.11.2012 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Kominy systemowe takie jak na załączonym pierwszym zdjęciu powinny być pobudowane zgodnie z deklaracją zgodności producenta i założeniami wynikającymi z badań nad tymi kominami odnośnie spraw przeciwpożarowych........ Witam kominiarzu ma podobna sytuacje http://images39.fotosik.pl/1856/41f062db904dd21dmed.jpg i http://images50.fotosik.pl/1770/0acbc6d38c101fa5med.jpg Element konstrukcyjny domu. Pomiedzy kominem schiedel a podoprą drewnianą raptem 2-3 cm co zastosowac płytę krzemianową ale chyba nie wejdzie czy wełnę ktora stroną do słupa? Abstrachując od projektu , wykonawcy , inwestora tak jest i legara nie jestem w stanie zmienić - przenieśc. Jak radzisz. dodam ze temperatury w dolnej częsci komina nie są wysokie. komin po paleniu 4 godzinnym lekko ciepły bo mam wodę ktora odbiera ciepło ze spalin. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 28.11.2012 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 (edytowane) Witam, niestety dobrze by było jak by to odsunął cieśla i podparł troszkę dalej. W załączeniu część z deklaracji zgodności. I tu ciekawostka, czegoś nie rozumiem... w kominie „słabszym” do 400oC odległość od materiałów palnych G50 czyli 50mm, a w kominie mocniejszym przeznaczonym do większych temperatur G100 czyli od materiałów palnych 100mm. Jakiś błąd wkradł się w tę deklarację, jak w kominie przystosowanym do temperatury 600oC może być nie mniej jak 10cm od np. konstrukcji drewnianej to dlaczego komin „słabszy” ma odległość 5cm od materiałów palnych zakładając pożar sadzy wewnątrz 1000oC? Sprawdź jaki masz system kominowy i odsuń materiały palne zgodne z deklarowaną odległością, koszt naprawy np. 500 – 5000zl, koszt budynku np. 500000zł. http://www.schiedel.pl/uploads/media/DZ_Schiedel_RONDO_PLUS_13063-1_01.pdf Edytowane 28 Listopada 2012 przez kominiarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micula 01.12.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 (edytowane) Witam, Zakończyliśmy właśnie kominek pod roboczym tytułem " kominkowo -filmowo". Inwestor poinformował mnie ,że nic nie zakłóca Jemu i Jego rodzinie przyjemności oglądania TV z projektora umieszczonego nad czopuchem. O konstrukcji i izolacji pisałem wcześniej dodam ,że po tynkowaniu ,cieniowanie odbyło się przy pomocy specjalistycznych farb dostosowanych do kominków ciepłych.Motyw na kominku jest stylizowany na fragment przysłony blaszkowej...tak kiedyś takie były. Na jednej z fotek pokazuje się razem z kominkiem (mam ok.180 cm ) aby można zobaczyć ,że powstał" kawał kominka". Na lewo od kominka zamontowaliśmy 4 półki na osprzęt dźwiękowy ( granit 3 cm wkuwany na trzy boki w ściany) w tym dwustronnie polerowana najwyższa półka ( a jakie były z tym związane przygody -można poczytać w ostatnim numerze Nowego Kamieniarza. Pozdrawiam P.S.Kolorystykę kominka wykonano dokładnie"pod paluszek" Pani Tego domu. Edytowane 1 Grudnia 2012 przez micula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.12.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 I w ten oto sposób, po 7 latach istnienia wątku, wygrałeś konkurs na najbardziej zakręcony kominek. Ja tam w każdym bądź razie wręczę Ci przy najbliższej okazji jakiś puchar. Aaa! I jeszcze jedno. Jesteś w klubie niereformowalnych.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 01.12.2012 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Witam. Ja tam w każdym bądź razie wręczę Ci przy najbliższej okazji jakiś puchar. Tylko żeby pełny był ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 01.12.2012 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Witam, niestety dobrze by było jak by to odsunął cieśla i podparł troszkę dalej................ Kominiarzu mam jeszcze jedno pytanie czy ewentualny pozar sadzy moze wystąpic tylko w kominie ? czy trzeba tez czyscic wnętrze kominka - czopuch. Dlaczego pytam ? dzis czysciłem kominek standardowo szybę , wyjąłem górną płytę ktora znajduje sie nad paleniskiem ( duzo sadzy zastałem ).w gornej częsci kominka. pozdrawiam radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.12.2012 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Witam. Tylko żeby pełny był ... Pozdrawiam. Bardziej "pełność" ową na myśli miałem, do pucharu wagi nie przykładając Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 02.12.2012 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Kominiarzu mam jeszcze jedno pytanie czy ewentualny pozar sadzy moze wystąpic tylko w kominie ? czy trzeba tez czyscic wnętrze kominka - czopuch. Dlaczego pytam ? dzis czysciłem kominek standardowo szybę , wyjąłem górną płytę ktora znajduje sie nad paleniskiem ( duzo sadzy zastałem ).w gornej częsci kominka. pozdrawiam radek Dobrze, że tak zaglądasz. Dbanie o dobry stan techniczny to obowiązek każdego użytkownika urządzenia grzewczego. To co tam zastałeś to pewnie raczej popiół niż sadza, ale sadza na deflektorze też może się zdarzyć. Zależy to przede wszystkim od kultury pracy samego kominka i oczywiście od kultury użytkownika. Nie ma złotego środka i każdy nawet taki sam kominek nie będzie działał wszędzie tak samo, zależy to od wielu czynników. Zaglądaj tam co jakiś czas, usuwaj zanieczyszczenia z przewodu kominowego regularnie. Odsuń konstrukcję drewnianą od komina z uwagi na fakt, że w tym momencie nie masz ubezpieczenia w tym zakresie nawet jak je regularnie opłacasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micula 02.12.2012 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 (edytowane) I w ten oto sposób, po 7 latach istnienia wątku, wygrałeś konkurs na najbardziej zakręcony kominek. Ja tam w każdym bądź razie wręczę Ci przy najbliższej okazji jakiś puchar. Aaa! I jeszcze jedno. Jesteś w klubie niereformowalnych.. WITAJ Piotrze. Wiesz jak bardzo cenię sobie Twoje uwagi przeto zapytam: 1. "najbardziej zakręcony kominek" -to uznanie niekonwencjonalnego podejścia do tematu ,czy "przykrywka" do stwierdzenia ,że połączyłem "do kupy" coś co nigdy nie powinno występować razem w takiej formie? 2. "jesteś w klubie niereformowalnych" znaczy ,że ,mimo kursów ,szkoleń, rozmów, czytania literatury, praktyki ...obrażam się na wiedzę i nie potrafię z niej korzystać. wykonując nadal "Takie coś"? Proszę napisz otwartym tekstem ,bo chciałbym uniknąć "igrania z ogniem". P.S. Mogę zaproponować do naszej wspólnej przyszłej realizacji niepalną mozaikę kamienną ( np. inspirowaną obrazem G. Klimta) , na czopuch ciepłego kominka ale czy znajdziesz kogoś chętnego? Edytowane 2 Grudnia 2012 przez micula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.12.2012 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 1. Nie ma tu żadnych podtekstów. Jesteś mocarzem. 2. A to taka dygresja nawiązująca do wypowiedzi niejakiego Kbaba w innym wątku, nie mająca nic wspólnego z Tobą. Niepalną mozaikę zapamietam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micula 05.12.2012 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 (edytowane) CYTAT Z POSTU KOMINIARZA. "Dam Tobie dobrą radę: przed instalacją jakiegokolwiek kominka posiłkuj się opinią kominiarską, że dany przewód nadaje się do podłączenia jakiegokolwiek urządzenia grzewczego na paliwa stałe i sam zwracaj na to uwagę ponieważ jest to bardzo ważna sprawa." WITAJ Kominiarzu ,Piotrze i.... Zobacz com otrzymał właśnie. Radosna twórczość Panów od budowy kominów kwitnie nadal... Inwestor ma dom z bala a ja mam tam postawić ciepły kominek. Jak mam się za to zabrać po lekturze twoich cennych uwag? Dlaczego Tak się dzieje ?,czy budowniczy ,czy projektanci nie mają wyobraźni ,czy też za nic sobie mają wszystkie certyfikaty, zgodności itp? Edytowane 5 Grudnia 2012 przez micula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts