Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

CYTAT Z FORESTA:

Projekt kominka i wnętrz Widawscy Studio Architektury, Projekt techniczny i wykonanie Forest-Natura Pracownia Zduńska.

Pozdrawiam.

Mimo 'prostej" -w domyśle z komputerowej biblioteki .To właśnie POMYSŁ kominka jest w tym przypadku kluczowy. Wspólnie z projektem technicznym udało Wam się wycisnąć z tego wkładu o 2 okienkach maximum jego możliwości wizualnych. Umiejętne wykorzystanie różnicy poziomów w domu dało też ciekawy efekt. Użyty łupek nasuwa komputerowe skojarzenie z "tex turą" dostępną w "bibliotekach". Widać Tu Twojego "zmysła" zduńskiego. Wielokrotnie spotykam "plastikowe" projekty ale Tobie udało się dodać "duszę" do tego kominka. Z doświadczenia wiem ,że światło nie tyle "daje po oczach" co "obnaża" najdrobniejsze uchybienia wykonawcze.

Poniżej kominek z podwójnym przeszkleniem w układzie horyzontalnym (Spartherm Varia BFDh). Tylne przeszklenie pełni potrójną funkcję, wizualną -ogień widać od samego wejścia do domu, grzewczą - przez szybę swobodnie promieniuje łagodne ciepło ogrzewając bezpośrednio ciąg komunikacyjny domu i praktyczną - obsługa kominka (dokładanie drewna i usuwanie popiołu) może się odbywać od strony przedpokoju a nie salonu.

Dla mnie bomba Panie Ziemowicie.

2 pytania

-czy ciepło z szyby nie bedzie szkodzic schodom ?

zakładam ze stopnice sa drewniane bo jak inaczej ?

przy maksymalnym paleniu a takie polecacie szyba będzie generować duzo ciepła.

- dlaczego po stronie salonu zrezygnowano z płyty kamiennej bądz szkła pod wkładem?

nigdy nie widziałem takiego wkładu BFDh ale varia Bh jest płytka i przyznam ze często przy dokładaniu polano wyleci i jest zonk.

travertyn zlał by sie z kolorem drewna aczkolwiek nie wiem jak by wyglądało połączenie 2 kamieni łupka i travertynu

Witam.(...)

:rolleyes:

Projekt kominka i wnętrz Widawscy Studio Architektury, Projekt techniczny i wykonanie Forest-Natura Pracownia Zduńska.

Pozdrawiam.

O ile projekt kominka i wnetrz (na pewno) jest w posiadaniu inwestorów, to czy projekt techniczny kominka też? Czy to "tajemnica" Pracowni i inwetor nie dostał?

Snooker przy kominku... fajna sprawa.

Co?! Sie Widawscy narobili przy tym projekcie kominka! :D

Pomysł zaiste godny Einsteina. Trzeba nie lada finezji, niepospolitej fantazji, by takie coś narysować. Ale taka moda i co trzecie zdjęcie prezentowane publicznie, to właśnie takie cóś.

Jak jeszcze skupili się na zarysie, szczegóły pozostawiając Forestowi, chwała im za to. Gorzej jak wpieprzają się w detale o których nie mają pojęcia i próbują na wykonawcy wyegzekwować swoje chore pomysły....

Witam,

Chciałem zapytać o opinię na temat wkładów kominkowych z firmy Jarmołowicz z Przysuchy ?

Szukam niedużego wkładu do domu 80m2. Standardowego, raczej wersji ekonomicznej w cenie do ok 1000zł.

Przysucha leży akurat dość blisko, dlatego zainteresował mnie ten producent.

Będę wdzięczny za podpowiedź, dzięki !

Witam.

Co do formy architektonicznej współczesnych kominków i gustów samych inwestorów ... to można by dyskutować w nieskończoność z uwzględnieniem dwóch rzeczy wszakże. Pierwsza to ta że każdy może mieć gust inny i prawo do tego by podobało mu się akurat co innego niż sąsiadowi z lewa lub też Pani Lucynce ze sklepu z naprzeciwka. Druga tyczy się realizacji marzeń inwestorów przez architektów wnętrz. Jeżeli już zatrudnia się kogoś takiego to jest to zazwyczaj usługa kompleksowa uwzględniająca detale nie tylko w salonie ale i w całym domu. Sam kominek przedstawiony na zdjęciach jest tylko fragmentem większej całości, w której zazwyczaj wszystko jest poukładane i pasujące do siebie formą, kształtem czy kolorem.

Lubię pracować z architektami bo można się dużo nauczyć ... z reguły zresztą działa to w obydwie strony ... :rolleyes:

Nie do końca lubię współczesne, idące w tysiące niemal identycznych sztuk, kanciaste "szafy", nazywające się kominkami ... dlatego wykonując je liczy się detal, którym można taki kominek wyróżnić z "tłumu". Detal może być różny - ot wystarczy zamiast chłamowatego odlewu z gipsu zastosować kamień naturalny, wystarczy go też połączyć na rogach zacinając każdy filecik do kąta 45 stopni i przeszlifować żeby ostre nie były, wystarczy też "kratki" i ramy paleniska wyspawać samemu na identyczną szerokość i w tej samej formie i kształcie zamiast posiłkować się kupnymi rzeczami pasującymi czasami jak pięść do nosa, ot listwę oświetleniową dać mleczną właśnie, w anodowane aluminium okutą. Kominek zrobić tak by grzał całą olbrzymią swoją powierzchnią i ciepło to kilka ładnych godzin trzymał, a samo palenisko zamiast wprost do komina podłączyć, to wyposażyć w dodatkowe urządzenie też na miarę robione, które zbije jeszcze o te 200 stopni temperaturę spalin do "normalnej". Kominek z ogromnym paleniskiem i w dodatku szybą na przestrzał też może być ciepły i ulepszony technicznie oraz też może stanowić pokaźne źródło energii w domu ogrzewając go sprawnie i nie przegrzewając zarazem. Wszystko zależy od skali domu i ... kominka właśnie.

f5 ... ze schodami trochę się zastanawialiśmy, ale ich konstrukcja jest stalowo-szklana i bardzo ażurowa, a przestrzeń holu ogromna. Ze względu na schody z tej strony kominek jest "zimny" a szyba, która wręcz ginie na tle ściany (pomimo swoich rozmiarów) nie powinna zaszkodzić samym stopniom. Paleniska z przeszkleniami vis a vis mają dużo mniejszą temperaturę na szybach niż tradycyjne paleniska zbierające na szybie frontowej promieniowanie cieplne odbite z trzech ścian i dodatkowo jeszcze deflektora z materiału izolacyjnego. Przed kominkiem a jakże - szyba hartowana będzie. Przydymiana, w grafit wpadająca.

Pozdrawiam.

Witam.(...)

Lubię pracować z architektami bo można się dużo nauczyć ... z reguły zresztą działa to w obydwie strony ... :rolleyes:

Nie do końca lubię współczesne, idące w tysiące niemal identycznych sztuk, kanciaste "szafy", nazywające się kominkami ... dlatego wykonując je liczy się detal, którym można taki kominek wyróżnić z "tłumu". Detal może być różny - ot wystarczy zamiast chłamowatego odlewu z gipsu zastosować kamień naturalny, wystarczy go też połączyć na rogach zacinając każdy filecik do kąta 45 stopni i przeszlifować żeby ostre nie były, wystarczy też "kratki" i ramy paleniska wyspawać samemu na identyczną szerokość i w tej samej formie i kształcie zamiast posiłkować się kupnymi rzeczami pasującymi czasami jak pięść do nosa, ot listwę oświetleniową dać mleczną właśnie, w anodowane aluminium okutą. Kominek zrobić tak by grzał całą olbrzymią swoją powierzchnią i ciepło to kilka ładnych godzin trzymał, a samo palenisko zamiast wprost do komina podłączyć, to wyposażyć w dodatkowe urządzenie też na miarę robione, które zbije jeszcze o te 200 stopni temperaturę spalin do "normalnej". Kominek z ogromnym paleniskiem i w dodatku szybą na przestrzał też może być ciepły i ulepszony technicznie oraz też może stanowić pokaźne źródło energii w domu ogrzewając go sprawnie i nie przegrzewając zarazem. Wszystko zależy od skali domu i ... kominka właśnie.(...)

Pozdrawiam.

Też lubię z architektami, wykonawcami projektującymi "pracować"... z tego samego powodu, choć raczej nigdzie tej wiedzy nie wykorzystam (w sensie - nie na gruncie zawodowym).

Jednak lubię wiedzieć, ze szczegółami, co będzie u mnie stało -zanim stanie, jak ma działać -zanim zadziała.

I dokładnie o takie urządzenie mi chodzi, jak Forest opisał. Przemyślane, działające efektywnie, i mające wygląd (wystarczy, że taki, który podoba się zamawiającemu).

Jeden z wykonawców narysował mi prostą szafę. W części, była kratka (format kafla) i powiedział, że to jest projekt. Gdy zapytałam co będzie w środku, co tam gdzie nie będzie kafli, powiedział, że całe wnętrze to płyty izolacyjne krzemianowe. A wiedział, że kominek ma grzać promieniowaniem. Na ten "projekt" czekałam 3 miesiące. Pan chyba nie bardzo rozumiał co to jest "ciepły" kominek i promieniowanie.

I teraz... - gdyby ta bryła mi się spodobała, to skąd miałabym wiedzieć, czy obudowa będzie ciepła, gdybym „ciekawska”, „dociekliwa” nie była.

A przecież wielu inwestorów, po prostu, ufa wykonawcom…. Podoba im się wygląd i zamawiają.

Miałabym wiec "ciepły" kominek z wyizolowaną komorą, zapewne kratkami, gorącym powietrzem, ziejący (choć na rysunku kratki pokazane nie były).

Więc, czyż nie jest zasadnym otrzymać od wykonawcy projekt techniczny naszego kominka? Z opisem, z wymiarami... Chociażby po to, żeby zamawiający wiedział, że wykonawca... myśli i pamięta o ustaleniach?

Sam rysunek może wystarczy gdy zamawiamy np. stół...

Kominek, to jednak nie prosty mebel, ale skomplikowane urządzenie techniczne.

Więc, Waszym zdaniem, co powinien zawierać projekt... piecokominka?

Co powinno być w umowie, oprócz adresów, terminów, kwot, zapewnienia, że bedzie zrobione zgodnie z zasadami sztuki... bla,bla, bla... i z zastosowaniem wkładu takiego to a takiego.

Gdzie jest miejsce na ustalenia szczegółów technicznych? W jakim "dokumencie"? W projekcie…w umowie...? Nie chodzi mi o sam wkład, chodzi o całość.

Nie o technologię, ale o rozwiązania techniczne (ile czego, co gdzie, formaty, sposób podłączenia, jak, czym... no, wiecie, co mam na myśli).

Forest, pisze: "na miarę robione".. Czy te "miary" gdzieś są określone (konkretnie!)?... na piśmie (w umowie, w projekcie – załączniku do umowy) … przed zrobieniem?

Jaki ma być projekt, wynika po pierwsze z umowy z klientem, po drugie zdolności i możliwości wykonawcy. Wymiary i zawartość kominka to pomoc nie tylko dla inwestora. Im więcej zawrę w projekcie szczegółów i informacji, tym łatwiej jest wywiązać się z zadania. Od kilku lat poszedłem jednak dalej. Wszystkie piecokominki i kominki ( z wyjątkiem monstrualnych takich jak ten Foresta), elementuję i ustawiam wstępnie w warsztacie czy na ekspozycji. Zapraszam klienta i pozwalam mu zapoznać się z obiektem mającym powstać w jego domu. Pozwala to uniknąć zdziwienia, jak okaże się ,ze projekt na kartkach, czy w komputerze nic nie dał, bo klient np nie ma wyobraźni, albo rysunek w perspektywie widzi płasko. Na tym etapie można tez sporo zmienić, jeśli nie zrozumieliśmy się właściwie. Kominek i tak trzeba rozebrać, by go przewieźć pod wskazany adres. W takiej sytuacji wycięcie kafla, czy drobna przeróbka w ramach posiadanego (zakupionego przez klienta) materiału nie stanowi problemu. Można nawet zrobić aneks do umowy, zmienić trochę projekt i coś dokleić, rozbudować, bo klient dopiero jak na żywo zobaczył co zamówił to czasem za głowę się łapie. Oczywiście nie można przesadzać, czy dać sobą manipulować. Ale z drugiej strony wszystko można przecież wycenić.

Jeszcze słówko o tych wielkich szafach. Warto czasem poświęcić ze dwie płyty GK, lub balot styropianu, aranżując taką szafę w zaplanowanym miejscu. Miałem już sytuacje, że uratowało to salon od zagracenia, a klient upierający się na jakieś monstrum, zrozumiał swój błąd.

jak ma to być okazjonalnie i dla cieszenia oka to nic z tych wyrobów. Dołóż trochę i kup lepszy wkład. Co do obudowy, to moim zdaniem Silca. Na pewno nie jest dwa razy drożej jak dobrze policzysz - no i szybciej.

Myslałem przeznaczyć ok. 4000tys na wkład tak więc ile trzeba dołożyć do lepszego? Na Spartherm mnie nie stać!!!

Mam wycenę 1350 obudowa z płyty izolacyjnej Silca 1350 zł, 650 z wełnę. Obudowa do sufitu szerokość ok. 130cm wysokość ok. 290cm. Czy ta cena to zbyt wygórowana?

Witam,

Zastanawiam się na wkładem Arysto 750x450, Hajduk AT 750x450, KFD Ecoline 5183.

Co sądzicie Panowie, który wkład polecacie cenowo najtaniej wychodzi Arysto. KFD jest prawie w cenie Arysto, natomiast Hajduk wychodzi ok.1300-1400 zł drożej. Kominkiem nie zamierzam palić codziennie, palenie okazjonalne bardziej dla cieszenia oka, bynajmniej nam się tak wydaje na dzień dzisiejszy. Chcieliśmy zrobić obudowę w bardziej nowoczesnym stylu, tak więc który wkład polecacie. Ewentualnie proszę o polecenie czegoś innego ale w cenie powyższych.

Kolejne pytanie to obudowa z wełny, czy dwukrotnie droższa z płyt Silca. Będę wykonywał sufit podwieszany, obudowę planuję do sufitu, tak więc co powinno być wykonane wcześniej??

Z góry dziękuję za pomoc.

Panowie ponawiam pytanie. Proszę o fachową poradę.

Z powodu mojej laurki dla Foresta..uważam ,że jak już coś zrobi to zawsze jest to przemyślane a często ciekawe.

micula, podziwiam twoje dzieła i również dzieła Foresta (choć nie wszystkie mi osobiście się podobają), ale takie tutaj słodzenie jeden drugiem jest delikatnie mówiąc niesmaczne. Forest zasłużył sobie na krytykę za reklamę i głupie tłumaczenie. I gdybym wstał lewą nogą, tak jak on sugeruje, już dawno wylądował by u admina na dywaniku. Nie cierpię ukrytych branżystów, niejeden mógł już się o tym przekonać.

I na koniec do Foresta. Jeżeli kiedyś mi w czymś doradziłeś, to chwała ci za to, ale nie licz, że za to będę ci lizał cztery litery.

Witam.

Forest zasłużył sobie na krytykę za reklamę i głupie tłumaczenie. I gdybym wstał lewą nogą, tak jak on sugeruje, już dawno wylądował by u admina na dywaniku. Nie cierpię ukrytych branżystów, niejeden mógł już się o tym przekonać.

I na koniec do Foresta. Jeżeli kiedyś mi w czymś doradziłeś, to chwała ci za to, ale nie licz, że za to będę ci lizał cztery litery.

Wiesz w czym rzecz ... ?

Jestem tu dziesięć lat i napisałem trzy tysiące postów ... pokazując Forumowiczom około stu przeróżnych kominków, kuchni, pieców i pieco-kominków ...

Ty jesteś tu trzy lata i napisałeś dziesięć tysięcy postów ... pokazując Forumowiczom... kominek jeden ... gotowca z katalogu ...

Nie miałem profilu płatnego i wielu ludzi wytykało mi że jestem zdzierającym z ludzi wykonawcą kominków ... miałem profil płatny i ci sami ludzie mieli mnie za gó..o no bo przecież ... jestem zdzierającym z ludzi wykonawcą kominków ... nie mam znów profilu płatnego ... i tym razem znów ci sami ludzie znowu wieszają na mnie psy ... bo przecież jestem zdzierającym z ludzi wykonawcą ...

Na Twoim miejscu nie krępował bym się wcale i napisał do Admina co (kto) Cię drażni na FM.

Pozdrawiam.

PS. Dudi ... zacznij od tego jak ma wyglądać sam kominek, jaką funkcję ma spełniać tak naprawdę ijakie jest zapotrzebowanie na ciepło w Twoim domu ... czy wkład będzie kosztował 1,5 czy 6,5 tys. to już "wyjdzie samo" na końcu ...

Edytowane przez Forest-Natura

CYTAT Z LIWKO ....ale takie tutaj słodzenie jeden drugiem jest delikatnie mówiąc niesmaczne...

Liwko wybacz ( dziś są moje imieniny -przeto pozwoliłem sobie na odrobinę prywaty:)

A teraz przedstawiam pod Twoją i innych krytykę nasze nowe dziecko- monstrualne a jakże! drzewo.

Kominek ( a raczej dekoracja) wyrasta ponad "strop" w salonie ( wykonany a ażurowo umocowanych belek.

pozdrawiam

PC110012.jpg

PC110019.jpg

PC110016.jpg

PC110010.jpg

kobierno_kominek-drzewo091.jpg

Forest, o tych dziesięciu latach już wszyscy na forum wiedzą, może nawet nie tylko na tym. Myślisz że dzięki temu regulamin cię nie obowiązuje? Powtórz to jeszcze raz a obiecuję, że się przekonasz!

Nie cierpię mazgajów, którzy niby delikatnie pokazują swoje dzieło, a za chwilę walą reklamę na cały ryj! Nie rób z nas idiotów Forest!

A teraz przedstawiam pod Twoją i innych krytykę nasze nowe dziecko- monstrualne a jakże! drzewo.

Kominek ( a raczej dekoracja) wyrasta ponad "strop" w salonie ( wykonany a ażurowo umocowanych belek.

pozdrawiam

Już ci kiedyś pisałem, że osobiście takie aranżacje mi się nie podobają, jednak wykonanie bomba. A skoro inwestor zadowolony... Zapewne robi też wielkie wrażenie na gościach :)

Witam,

Chciałem zapytać o opinię na temat wkładów kominkowych z firmy Jarmołowicz z Przysuchy ?

Szukam niedużego wkładu do domu 80m2. Standardowego, raczej wersji ekonomicznej w cenie do ok 1000zł.

Przysucha leży akurat dość blisko, dlatego zainteresował mnie ten producent.

Będę wdzięczny za podpowiedź, dzięki !

Czy można prosić o wskazówkę ?

Witam.

Forest, o tych dziesięciu latach już wszyscy na forum wiedzą, może nawet nie tylko na tym. Myślisz że dzięki temu regulamin cię nie obowiązuje? Powtórz to jeszcze raz a obiecuję, że się przekonasz!

Nie cierpię mazgajów, którzy niby delikatnie pokazują swoje dzieło, a za chwilę walą reklamę na cały ryj! Nie rób z nas idiotów Forest!

Skoro twierdzisz że naruszam regulamin to nie wiem na co jeszcze czekasz ... poza tym ... nie zauważyłem żeby inni Forumowicze uważali się za idiotów więc pisz za siebie a nie za "nas" ...

Te zdjęcia poniżej i powyżej dedykuję specjalnie dla Ciebie Liwko, oraz wszystkim nie wyobrażającym sobie domu bez domowego ogniska, ale którym nie podobają się sztampowe "pudełkowate" z folderów - takie same jak u wszystkich sąsiadów naokoło ...

"Malinowa laleczka" - aranżacja kaflowej kuchni oraz zabudowy kuchennej w której umieszczone są dodatkowo: płyta indukcyjna, piekarnik elektryczny, mała płyta gazowa, dwa pochłaniacze elektryczne z podświetleniem. Dodatkowo całość ma jeszcze jedną ważną funkcję - maskuje brzydko wystający (jak zwykle) na środek kuchni komin systemowy, tworząc blacik roboczy, wnękę na kuchenne pierdółki i kuchenną szafkę okutą w stylowe drzwiczki.

Sama kuchnia niewielka, ale z szybką do doglądania ognia. W nadstawie dwa piekarniki ze stylowymi drzwiczkami. Obok paleniska miejsce na akcesoria (też dorabiane na miarę) do palenia i utrzymywania paleniska w czystości.

Część dalsza zabudowy znacznie większa, ale chodziło w tym wypadku raczej o to by właśnie palenisko na drewno dodatkiem było w razie braku prądu, gazu tudzież innych nieprzewidzianych okoliczności ... np. rodzinnego zjazdu z 30-toma ciotkami, pociotkami i wujkami, kiedy to wiadomo - zawsze miejsca na gary brakuje ... a i klimat przy strzelającej ogniem kuchni jakby weselszy i bardziej skory na "wieczorne Polaków rozmowy" ;)

Nad kuchnią okap rozbudowany ... no tu poszaleliśmy z inwestorami, bo i miejsce na fragment martwej natury wzorowanej na "Koszu z owocami" autorstwa Caravaggi'a pięknie na kafle przeniesionej i wypalonej w samej kaflarni, się znalazło. I takowoż nawiązujące do niego motywy roślinne na czterech kaflach w dalszej zabudowie murka kuchennego.

Sama laleczka (widoczna na murku) została wraz z piernikowym sercem kupiona przez latorośl gospodarzy jako prezent na uroczyste kuchni uruchomienie ... i tym sposobem kuchnia zyskała trzypokoleniowy (rodzice, sami inwestorzy i młodzież) przekrój rodzinnych wielbicieli jej użytkowania, z powodu czego było mi tym bardziej miło i przyjemnie :rolleyes:.

Sprawy techniczne - kafle z białostockiej kaflarni Kafel-Kar w kolorach malinowym i ecru. Okucia kuchenne żeliwne - solidne, porządne i ... po prostu ładne, fińskiej produkcji. Na płycie kuchennej specjalnie dwie fajery niczym nie malowane do bezpośredniego pieczenia na nich ... ten kto poznał jak smakują plastry ziemniaków osolone tylko z leksza i przypieczone bezpośrednio na kuchni, już na zawsze pozostanie ich wielbicielem ...

Kuchnia posiada doprowadzenie powietrza do spalania z zewnątrz budynku.

Projekt całości i wykonanie Forest-Natura Pracownia Zduńska.

W następnym poście detale ... bo warto ...

Pozdrawiam.

Malinowa laleczka.jpg

Malinowa laleczka 1.jpg

Malinowa laleczka 2.jpg

Malinowa laleczka 3.jpg

Malinowa laleczka 5.jpg

Edytowane przez Forest-Natura