Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Liwko !

Wiele = (kilka) osób z branży wentylacji mechanicznej, czemu na nich nie skaczesz jak na Foresta jak tak chwalą i reklamują sprzedawane i montowane przez siebie produkty WM?

„mówiło ci” przestań traktować innych przedmiotowo, zacznij podmiotowo.

Liwko !

Wiele = (kilka) osób z branży wentylacji mechanicznej, czemu na nich nie skaczesz jak na Foresta jak tak chwalą i reklamują sprzedawane i montowane przez siebie produkty WM?

Wiesz o tym, czy znowu tylko przypuszczasz?

No wiec wiedz o tym, że kilku osobom sromotnie się oberwało gdy się wydało, że nie zachwalają pewnych produktów wyłącznie z miłości do forumowiczów. Kilku zamilkło, kilku założyło płatne profile, a innym obcięto nicki.

Taki przykład. Jest na forum taki jeden co się nazwał "Kamieniarz". W awatarze miał piękną kamienną kostkę. Od pewnego czasu kostki ni widu ni słychu a nick mu się zmienił na K***rz. Widzisz analogię do "kominiarz"???

I żeby nie było. Nie ja powiadomiłem admina, "Kamieniarz" nie reklamował w swoich postach swojego biznesu, a Forest to bezczelnie robi!

Ani "Kamieniarz", ani ty, nie macie płatnego profilu i do puki nie zaczniecie nachalnie reklamować swój biznes, włos wam z głowy z mojej strony nie spadnie:D

Forest może w Austrii, czy Niemczech można, ale u nas nie. Nie ma szczelnych kuchni kaflowych. Ten okap nad kuchnią ile kubików ma na godzinę 800? czy więcej, prawdziwa gastronomia. Myślę sobie, że spokojnie wyciągnie spaliny z kuchni przy zamkniętych oknach i otwartym kanale doprowadzającym powietrze, jaki ten kanał jest DN100? Może skompensuje 20% wywiewu nie więcej. Widziałem takie coś ostatnio wykonane przez prawdziwego rosyjskiego zduna, zrobił super, ale okap dal nad kuchnią grawitacyjny.

Nie ma szczelnych kuchni kaflowych, bo takich nie widziałeś? Kanały kumulacyjne tez Cię zaskoczyły, wywołując zdziwienie, ze takie coś jest i można. A potem klient dzwoni i mówi, ze kominiarz nie chce podpisać, bo nie widział. Przyjedź kiedy na nasze szkolenie branżowe. A może chcesz sie przejechać do Austrii na targi w styczniu? Trochę byś się w tych sprawach podszkolił, światopogląd rozwinął.

Co do kuchni Foresta. Osobiście ją odbierałem :D

niktspecjalny. Twoja miłość do mnie jak i moja do ciebie jest powszechnie znana.

Tyle, że ja już od dawna cię olewam.

Kominiarz. Skoro argumenty poparte danymi, zdjęciami, faktami, do ciebie nie nie trafiają, to co się dziwisz, że tak ktoś w końcu reaguje...

Bez odbioru.

Drodzy odbiorcy wątku Kominki Nasze, nie zrażajcie się patologią :p:mad: serwowaną przez K.liwko. Jego arogancja dotąd nie zauważona przez admina widać jest aż tak prosta ,że niedługo już nikt nie da mu pola by żądać satysfakcji.Wklejajcie swoje kominki pokazujcie je tu na FM a jak ktoś się za bardzo rozhula to mu się inteligentnie przymknie szyberek ;):).

p.s pisownia uproszczona wiele tłumaczy więc nie ma co się zniża do poziomu K.liwko. Jak olewa to i mu w tym nie przeszkadzajmy.Ma chłop wielki problem w stanie w którym żyje ,który nie wnosi nic do topiku.;):)

pzdr.

Nie ma szczelnych kuchni kaflowych, bo takich nie widziałeś? Kanały kumulacyjne tez Cię zaskoczyły, wywołując zdziwienie, ze takie coś jest i można. A potem klient dzwoni i mówi, ze kominiarz nie chce podpisać, bo nie widział. Przyjedź kiedy na nasze szkolenie branżowe. A może chcesz sie przejechać do Austrii na targi w styczniu? Trochę byś się w tych sprawach podszkolił, światopogląd rozwinął.

Co do kuchni Foresta. Osobiście ją odbierałem :D

Za granicę jeżdżę na szkolenia specjalistyczne dotyczące stricte kominów, nie instaluje kominków, ale bardzo je lubię i się tym tylko interesuję, może z racji tego, że komin zaczyna się już w palenisku itd. nie wiem wszystkiego, Ty też nie wiesz wszystkiego i mógłbym Tobie zapodać tematy, o których nawet z kominami nie słyszałeś, a masz z nimi również do czynienia. Do Austrii chętnie pojadę na te targi, daj na priwa info co do terminu, kosztów itd. może na narty się przy okazji załapie... podłącze tam na szkoleniu wszelkie moje ustrojstwa do pomiaru CO i jak okap wyciągnie nawet z 20 ppm CO będzie klapa, jak nie mogę wówczas przyznać Tobie rację. Na razie to czysta teoria, robiłeś takie pomiary? Cały układ wyciąg, palenisko był testowany? Masz na to papier? Wg naszych krajowych przepisów jest to niedopuszczalne. Możesz się z tym nie zgadzać, możesz robić wszystko nawet sprzecznie z przepisami, Twoja sprawa. Odnośnie kanałów akumulacyjnych na kominku masz rację, na moim terenie nie widziałem takiego kominka, może to u nas nowość, może Warszawa i okolice dopiero raczkuje w tym temacie.

To nie ty mnie na kominie przyłapałeś tylko ja Ciebie na kuchni, więc porównanie nieadekwatne do sytuacji. Dobra kuchnia, jest za to porównywalna z dobrym kominkiem, a te zabronione nie są. Powiem więcej. Są kuchnie szczelniejsze od kominków montowanych w domach z WM zgodnie z prawem. Nie strasz mnie, za stary jestem:) Sprawdzę czy są miejsca na KOK w Wels.

Przepraszam ,że na tym forum ale sprawa jest "paląca".

PIOTRZE!!!

Od kilku dni staram się dowiedzieć czegoś w OSKP w sprawie wyjazdu na targi, bez skutecznie!

Piotr chętnie pojadę z Tobą - mam na zrzutę.

Wezmę miodziankę Toruńską -może TO cię przekona?

Uwędzę kiełbasy i upiekę piernik A niech tam - dokładam! -sprawdzasz?

Waldemar.

Edytowane przez micula

Drodzy Forumowicze! Zwracam się z ogromną prośbą do tych z Was, którzy mają doświadczenie bądź "oko" do kominków. Otóż wybudowano mi wa salonie mały koszmarek, zupełnie odbiegający od tego, co miało być zrobione. Niestety nie mam już ani czasu, ani też funduszy, by wyburzyć całość. Dlatego może ktoś z Was podpowie jak to "coś" przerobić, by wyglądało w miarę przyzwoicie? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie. Pozdrawiam.

IMG_8490.jpgIMG_8493.jpgIMG_8494.jpg

Micula - dzięki, przedzwonię jeśli nie masz nic przeciwko jutro. A co do kosmitów - to nie kosmici (chociaż kto wie) - raczej zbytnie zaufanie do "fachowca" i niespodziewany pobyt w szpitalu :( tak czy siak mam co mam i brak mi pomysłu na reorganizację tej konstrukcji. Mam nieodparte wrażenie, że całość jest jakaś taka niedopasowana i wygląda jak beczka. Nie wiem czy to kształt kamienia nie komponuje się z belką, czy belka z kamieniem, czy też kamień z górną częścią obudowy, czy co jeszcze :( Wszelkie wskazówki poprawek przyjmę z otwartymi ramionami :)

PS. Dudi ... zacznij od tego jak ma wyglądać sam kominek, jaką funkcję ma spełniać tak naprawdę ijakie jest zapotrzebowanie na ciepło w Twoim domu ... czy wkład będzie kosztował 1,5 czy 6,5 tys. to już "wyjdzie samo" na końcu ...

Dziękuję za zainteresowanie moim pytaniem.

Wnętrze domu planujemy wykończyć w tzw. nowoczesnym stylu. Cały parter mamy otwarty, czyli salon otwarty na jadalnie, hol, kuchnię, ponad 60m2. Kominkiem na pewno nie będę palił tak aby ogrzewać dom, nie chcę kotłowni w salonie. Weekendowe palenie czyli tak aby bardziej oko cieszyło, może również od czasu do czasu w tygodniu.

Podobają się nam prostokątne wkłady stalowe np. Spartherm, natomiast one zabijają ceną. Tak więc znalazłem zamienniki w postaci Arysto 750x450 , Hajduk AT 750x450, KFD EcoLine 5183., gdyż nie chciałbym wydać więcej na wkład jak ok 4-5tys.

Myślimy zabudować wkład na szerokości ok 130cm i wysokości 285cm do opaski, opaska będzie w salonie z płyty GK. Od wylewki do stropu mam 308cm. Tak więc mam pytanie jaka czynność powinna być wykonana wcześniej obniżenie sufity czyli tzw. opaska, do okoła sufitu, czy obudowa kominka z silki lub wełny.

Z czego lepiej obudować z wełny izolacyjnej 650zł, czy płyty izolacyjnej Silca 1350zl.

Są to koszty podane przez jedną z firm gdzie pytałem o wkład. Dodatkowo jeszcze mam wyceniony system Bertams rury spalinowe 400zł, materiały budowlane 700zł, oraz montaż kompletnego kominka 2000zł

Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez Dudi1978