Karina K. 19.12.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 WITAJ, Dzwoniłaś do mnie - fajnie .Zadałem Tobie kilka pytań ,na które miał odpowiedzieć Twój wykonawca kominka i co ? Dziękuję Ci Micula za pomoc. Zdecydowaliśmy się na nowego fachowca - tym razem z polecenia. Twoje informacje okazały się bardzo pomocne. Jeszcze raz dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micula 19.12.2012 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Dziękuję Ci Micula za pomoc. Zdecydowaliśmy się na nowego fachowca - tym razem z polecenia. Twoje informacje okazały się bardzo pomocne. Jeszcze raz dzięki. OK ! miło ,że mogłem choć trochę pomóc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 19.12.2012 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 I ja dziękuję za co nieco.Więc domyślam się, że klient tylko "wizualki" dostaje. Bez jakichkolwiek szczegółów technicznych. (czy to zasada jakaś branży kominkowej? I czy to znaczy, że nie mam co spodziewać się projektu z wymiarami, z opisem technicznych rozwiązań? ciekawe czy znalazł by się "śmiałek", co to zdecydował by się na budowę domu na podstawie samych obrazków elewacji?). Niestety nie mogę zobaczyć, co margod zapodał, bo chyba na moim służbowym lap-ie firma "cóś" zablokowała. W każdym bądż razie z innego wątku wiem, że wiele cierpliwości do klienta ma i wiele propozycji zabudowy przedstawia (nie tylko pod względem kolorystyki, ale i samej bryły). Cudne te kuchnie, Forest. (Tak na marginesie, jaki przekrój komina do kuchni jest wymagany? i czy musi być bezpośrednie doprowadzenie powietrza pod palenisko, czy tu pobieranie z pomieszczenia się stosuje?) Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karina K. 20.12.2012 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 OK ! miło ,że mogłem choć trochę pomóc:) Pomogłeś i to nawet bardzo szkoda, że wcześniej nie miałam takiej wiedzy na temat kominków... ale podobno pierwszy dom dla wroga, drugi dla przyjaciela, trzeci dla siebie wszystko przede mną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 20.12.2012 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 (edytowane) Witam.Bajana ... jak masz projekt wizualny to i jest on od razu dokładnie zwymiarowany. Zwłaszcza przy kaflach i "klockach".Sęk w tym, że zrobienie takiego projektu to spore koszty i mnóstwo czasu, więc jeżeli za niego się na zapłaci, lub realizacja nie jest pewna, to mało kto chętnie chce pokazać szczegóły. Ludzi biegających potem z projektem w ręku po wykonawcach i szukających kto jest o przysłowiowe sto złotych tańszy, jest mnóstwo. A te przysłowiowe sto złotych to bardzo łatwo "zgubić" ujmując kilka rzeczy z projektu tak, żeby tego przyszły użytkownik nie zauważył. Ot choćby nagminna praktyka w jednej z mocno reklamujących się firm na FM nie podłączania czerpni powietrza do wkładów jednej z markowych firm ... bo przyłącze kosztuje 100 Euro, a ciężko jest wymyślić jakieś tańsze rozwiązanie w miejsce firmowego ... albo brak izolacji w całym wnętrzu kominka, albo zwykła rurka plus kolanko do komina zamiast dodatkowy wymiennik, albo kratki mniejsze lub ich mniejsza ilość, albo zastosowanie wkładu bez czerpni powietrza bo to i kłopotliwe i narobić się trzeba dodatkowo a i droższe od konkurencji będzie, no takich sytuacji jest mnóstwo. Nagminnym się staje ostatnio "pocienianie" wszystkiego - izolacja krzemianowo-wapniowa ma już u wielu wykonawców 2,5 cm zamiast dotychczasowych 3 cm, wełna najpierw miała 5 cm (oryginalnie francuska), potem 3 cm, potem 2,5 cm a obecnie powszechna jest "tania" wełna ... tyle że ma już tylko 2 cm grubości ... Żeliwo w paleniskach ma nagminnie 4-8 mm grubości zamiast dotychczasowych 8-12 ... I "żeniąc" taki wkład już na starcie jest się bardziej konkurencyjnym ...Idzie wielkimi krokami "lipa", a lipnym być bardzo łatwo ...Nie chciałbym bronić tu nikogo, ale łatwo jest mi zrozumieć pewien tok rozumowania takiego wykonawcy. Kuchnie spokojnie na kominach 14x14 "chodzą", ale jak jest taka kuchnia mocno rozbudowana i wyposażona, to i obieg spalin w niej czasami 4-5 albo i więcej metrów może sięgnąć, nie mówiąc już o tym że naraz mogą funkcjonować i dwa osobne paleniska (piec chlebowy i trzon kuchenny). Wtedy potrzeba komina dużo większego. Uniwersalny rozmiar komina to fi 140 - 160 mm dla kuchni niedużych i 160-180 dla rozbudowanych i dodatkowo wyposażonych.Pozdrawiam. Edytowane 20 Grudnia 2012 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micula 20.12.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 I ja dziękuję za co nieco. Cudne te kuchnie, Forest. (Tak na marginesie, jaki przekrój komina do kuchni jest wymagany? i czy musi być bezpośrednie doprowadzenie powietrza pod palenisko, czy tu pobieranie z pomieszczenia się stosuje?) Pozdrowienia ODPOWIEM SŁOWAMI FORESTA ( bo zapomniał Tobie odpowiedzieć na część Twojego pytania) FOREST ...pisał przy "malinowej lalecze" Kuchnia posiada doprowadzenie powietrza do spalania z zewnątrz budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 22.12.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 OK.Dzięki Wam, za każde dobre, pomocne słowo. Wszystkim miłośnikom ognia kominkowego życzę spokojnych, rodzinnych, pogodnych i radosnych Świąt!!!Niech prawdziwy duch Świąt Bożego Narodzenia podsyci ogień w Waszych serduchach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micula 22.12.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 UF! zdążyliśmy do świąt ... Przedstawiam pomysł na drewutnie inną ....niż inne. Wybarwiona na "real foto" WESOŁYCH ŚWIAT ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 22.12.2012 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 UF! zdążyliśmy do świąt ... Przedstawiam pomysł na drewutnie inną ....niż inne. Wybarwiona na "real foto" WESOŁYCH ŚWIAT ! Micula. Ty jesteś większy szajbus ode mnie... ...a dzięcioły gdzie?!.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micula 22.12.2012 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 ENIU ... Ja większy szajbus od Ciebie?Wydaje mi się ,że masz problem z ...ptakiem...Ciągle o niego pytasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 22.12.2012 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Witam. Kiedyś mieliśmy dzięcioła zielonosiwego, który regularnie nawiedzał nas wieczorami siadając na pobliskiej stalowej (sic!) latarni i walił w nią całą swoją dzięciołową mocą. Dudniło jak cholera ... Jako że to dosyć rzadkie ptaszysko uznaliśmy że to egzemplarz uchnięty w skutek chowu niemal wsobnego z racji małej ilości osobników ... potem wykoncypowaliśmy że to samiec i w ten sposób daje znać potencjalnym swoim konkurentom że to on tutaj jest od przedłużania ciągłości gatunku ... a latarnia pełniła rolę pudła rezonansowego wołającego "spier...j" do innych kolegów dzięciołów ... Niestety był tak upierdliwy że dopiero walenie w tę samą latarnię czym popadnie, byle głośniej od rzeczonego amanta przyniosło ulgę ... Z dzięciołami żartów nie ma ... przylecą ... wydziobią ... i tyle ich widzieć będzie ... Micula ... szypułkowy czy bez ... ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 22.12.2012 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 ENIU ... Ja większy szajbus od Ciebie? Wydaje mi się ,że masz problem z ...ptakiem...Ciągle o niego pytasz. To się nazywa problem z pamięcią.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micula 23.12.2012 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 (edytowane) CYTAT To się nazywa problem z pamięcią.... ODPOWIEDŹ: Mało tego bo tak w ogóle to jestem dziwny ! Tak twierdzi nie tylko moja żona:) i jestem z tego dumny! Jako ,że kominek wielki jest, przeto teraz jego wyższa część.-zakończona... wreszcie Nie widać dzięcioła ? a to szkoda. Edytowane 25 Grudnia 2012 przez micula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 29.12.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 niestety ale nie wygląda.u góry tez nie widac szczeliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan761 29.12.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Witam,Może ktoś pomoże. Nasz komin wystaje 24 cm na salon. Jak zrobić zabudowę żeby to wyszło estetycznie? Planujemy wkład uniflam selenic.. Razem to daje jakieś 75 cm a salon jest raczej mały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 29.12.2012 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 jak mały to z prawej strony komina trzeba ustawić. Optycznie się powiększy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 30.12.2012 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Mam takie dyżurne zdjęcia na tą intencję. Konsekwencje takiego pomysłu to rura stalowa kielichami do góry od dołu do końca komina na dachu, z solidnym daszkiem i opierzeniem przeciwdeszczowym. Na wkładzie redukcja tak, by skropliny leciały do wkładu, a nie na. Odstępstwa od takiego dictum to albo mądrze, albo wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 30.12.2012 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 jak mały to z prawej strony komina trzeba ustawić. Optycznie się powiększy. albo z lewej i zamien ten wkład na cos innego, nawet nie zmieniając budzetu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOMIS 02.01.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Mam ten sam problem z kominem wchodzącym 30 cm do pokoju. Komin systemowy, proszę o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOMIS 02.01.2013 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Dom zbudowany wg projektu "Tamaryszki 4" pracownia ARCHON.http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-tamaryszkach-4/m465c04ae047c6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts