Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

Tylko mnie taka refleksja naszła, że tradycyjne kominki zostały prawie całkowicie wyparte przez wkłady. Ciężko tu pokazywać jakieś konkretne zalety kominków. Poprostu kominek to kominek, tworzy klimat, a wkład kilka razy gorzej go tworzy. Takie mam odczucie.

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wlaśnie ze względu na ten klimat nie wyobrażam sobie kominka z wkładem.

Nie ma nic piękniejszego niż wieczór przy takim płonącym ogniu, i to ciepełko... To oczywiście bardzo subiektywna ocena i nie mam zamiaru nikogo przekonywać że taki kominek jest lepszy.

Co do ogrzewania, to zgadzam się - w pokoju, w którym taki kominek się znajduje, jest cieplutko, ale reszta domu nic z tego nie korzysta.

Ale od czego piec :wink: ..

Mimo wszystko, jesli ktoś natknie się na jakieś zdjęcie, to bedę wdzięczna za wstawienie go w tym wątku...

Tylko mnie taka refleksja naszła, że tradycyjne kominki zostały prawie całkowicie wyparte przez wkłady. Ciężko tu pokazywać jakieś konkretne zalety kominków. Poprostu kominek to kominek, tworzy klimat, a wkład kilka razy gorzej go tworzy. Takie mam odczucie.

Bo wklad jest nie po to, zeby tworzyc nastroj, tylko po to, zeby ekonomicznie wykorzystywac energie. Poza tymnastroj swoja droga a okopcone tluste sciany swoja... Nie ma sensu porownywac co lepsze a co gorsze. To tak jakbys porownywal sportowego jaguara z ciezarowka MAN. Kazde do czeo innego sluzy...

Szukam pomysłu na kominek (i na wiele innych elementów domu...), ale taki "prawdziwy" - bez wkładu. Może ktoś ma jakieś zdjęcia ? Z góry dziękuję .

:D jak to miło zobaczyć że nie tylko ja mam ochotę na kominek tradycyjny :D

od jakiegoś czasu zbieram "inspiracje" i chętnie się z Tobą nimi podzielę.

Mnie ciągnie do bardziej rustykalnego stylu....

przepraszam ale usunęłam zdjęcia, zaśmiecały ten wątek.....

Dzięki!!!

faktycznie, chyba te tradycyjne w stylu kominki sa najładniejsze.

Ja cały czas mam przed oczami kominek w rodzinnym domu (niestety dom sprzedany :cry: - ale kominek "obfotografowany" :D - jak mi się kiedyś uda , to wstawię zdjęcie)

Z tych na zdjęciach bardzo podoba mi się ten kamienny, ale do niego chyba powinien być ooogrrrooomny salon :cry: :cry:

Jeśli chodzi o te "tłuste i okopcone sciany" - o kórych ktoś napisał, to nie wiem o czym mówi :o . U moich rodziców kominek był przez 15 lat i ściany były białe, i okap też był biały , a na dodatek PARKIET PODCHODZIŁ POD SAM KOMINEK - i nic się nie brudziło, ani nie kopciło ( najwyraźniej fachowiec , który stawiał kominek był prawdziwym Fachowcem -przez duże F)

:roll:

Mam znajomego - mieszkańca starego domu w Nałęczowie. Ma stary, dobrze wykonany kominek otwarty. Niedawno w drugim kominku wstawił wklad i rozprowadził ciepło po domu. Po porównaniu obu rzowiązań (ze 3 lata uzytkowania) absolutnie stawia na tardycyjne, otwarte palenisko - ściany białe, nic się nie kurzy, nie pyli i ciepełko jest jak trzeba. Rozprowadzenie, mimo wielu poprawek i konsultacji specjalistów z lewa i prawa wciąż kurzy i robi smugi z każdego nawiewu. W sumie jedynym walorem wkładu jest rozprowadzenie ciepła ... i tyle. jak ktoś nie musi - to po co?

Nie rozumiem, czemu zaśmiecały :o :o :o :o

A czy w tym wątku jest gdzieś napisane TYLKO KOMINKI Z WKŁADEM :evil: ?????

Przecież temat jest jak byk: "kominki nasze!" - a kominek to kominek, prawda?

Bardzo proszę, wklejajcie RÓŻNE kominki, bo myślę, że nie jestem osamotniona w poszukiwaniach...

Nie rozumiem, czemu zaśmiecały :o :o :o :o

A czy w tym wątku jest gdzieś napisane TYLKO KOMINKI Z WKŁADEM :evil: ?????

Przecież temat jest jak byk: "kominki nasze!" - a kominek to kominek, prawda?

No wlasnie nasze prawdziwe z naszych domow... :)

To nie jedyny "walor". Jeszcze jest bezpieczniejszy. Dla mnie to też ważne.

A poza tym - są przecież wkłady z szybą podnoszoną do góry. Czy ktoś to ma? Czy można to użytkować raz jak wkład, raz jak kominek otwarty?

Oczywiście, że są i mozna palić w otwartym palenisku. Te z drzwiczkami na bok też. Kominki z szybą otwieraną do góry (chowają się wtedy w obudowę) są niestety droższe. Miałam taki mieć, ale muszę mieć teraz z tą chol... pionową szybą i tam jest z tym problem :evil:

Merliko! Ja się z Joshi nie zgadzam i też mi żal wycietych kominków, a i swoich nie wyrzucę. Ale to wszystko pokłosie walki z jedna taką Panią, co tu dużo osób zdażniła, no i rzeczywiście potrafiła naśmiecić. Myslę, że póki nie przesadzamy, to na wszystko jest tutaj miejse. Watek jak rozmowa - twór żywy i trudno go ubrać w ramy formalne. :wink:

Witam.

Znów coś wkleję (się pochwalę znaczy się).

Wkład Dovre 2100 vis'a vis, zabudowany w ścianie, obramówka - gres wielkoformatowy (33x120 cm) w kolorze "ziemistym", płyta przednia konstrukcyjno - izolacyjna, wysokotemperaturowa Promat Promatect H, tynk Oikos Trawertino, wykończenia - listwa aluminiowa satynowa.

Kominek jest o tyle ciekawie zabudowany że można dokładać do niego drewno od strony tylnej (za ścianą jest kotłownia). No i ciepło rozchodzi się poprzez szczelinę powietrzną wokół całej zabudowy (oprócz tego przednia płyta też jest ciepła).

Jeden z moich oryginalniejszych pod względem konstrukcji oraz i samego wyglądu.

Pozdrawiam

http://foto.onet.pl/upload/24/45/_552686_n.jpg

http://foto.onet.pl/upload/13/98/_552688_n.jpg

http://foto.onet.pl/upload/34/17/_552689_n.jpg

Wyciagam z lamusa - wiem, ale mam pytanie - jakie to materiały? I czy to skomplikowane, żeby zrobić taki nawiew między płytami?

Jesli można to dopytałabym jescze o wkałady - Forrest, jak uważasz lepsze są wkłady żeliwne czy stalowe, i dlaczego?

Przepraszam, ale mam komp awaryjny, a w pracy brak czasu na studiowanie czy nie było już na ten temat.

czemu wszyscy stosuja w obecnych czasach kominki zamkniete?? dla mnie to jest smieszne!! duzo bardziej efektywne sa kominki otwarte!! ludzie co wy sie dymu boicie?? no chyba ze plytami OSB tam palicie!! przeciez kominek jest po to by ladnie pachnialo w domu gdy w srodku pali sie drewno!! by slyszec strzelajace iskry!! o ile wogole tam jakies beda!! bo kto pali w kominku drewnem iglastym!! jak sie pali w kominku to bukiem albo brzoza!! zobaczcie jak to pieknie wyglada! czy wy wszyscy tu poszaleliscie?? ma ktos normalny otwarty kominek?? :roll:

przez 10 lat używałam jak tu ktoś nazwał "prawdziewgo " kominka z otwartym paleniskiem ....cudnie sie palilo w nim ...w letnie wieczory przenosiliśmy nasze biesiady do domku letniskowego właśnie po to, by posiedzieć przy ogniu .Fajnie było ...ale .....trzeba było uważać na fruwające iskry ,które potrafiły w przypływie radosnej energii wypalić dziury w ubraniach mimo ,że palenisko miało specjalną osłonę .I bardzo szybko się paliło drzewo , i musieliśmy ogień wygasać kiedy nie zostawaliśmy na noc .....

Teraz w domu mamy tzw "profanację "kominka ,ale wcale nie żąłuję .Jest bezpieczne -nie boję sie wyjść z domu kiedy sie pali w kominku ,o wiele dłużej pali sie wsad , okolice kominka są o niebo czystsze niż przy otwartym palenisku ( otwart kominek miałam wykończony klinkierem ,teraz granitem ).....a ciepło ? bucha przez szybę tak samo mocno ....no i rozprowadzenie do górnych pokoi ...super .....

wydaje mi się ,że jednak bardziej lubię zamknięty ..... 8)