DANIEL SIS 31.03.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Ja jestem przekonany, że obudowa styka się z górną belką, widać to na zdjęciu. Dom nie siada w nieskończoność, w końcu zatrzymuje się na pionowych elementach konstrukcyjnych. Jednak ciągle pracuje, delikatnie ugina się i dlatego też zawsze dajemy odstęp. Nie piszę tego po to aby wytykać błędy, piszę to z troski i ku przestrodze innym. Bardzo serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pakuś 01.04.2013 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Witam, mam takie pytanie - czy ktoś ma wkład kominkowy 'BASIA' z kratek - ew. czy ktoś coś zasłyszał jakąś opinie -będę wdzieczny jestem tuż przed wyborem wkładu a jestem zszokowany ile tych stron do przeczytania tu jest kominek będzie raczej często używany -do ciągłego palenia rozprowadzenie powierza oprócz salonu tez do 2-3 pomieszczeń - grawitacyjne rozprowadzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rej 14.04.2013 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 nie mam ale wiem że żeliwo jest z azii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 14.04.2013 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Witam. nie mam ale wiem że żeliwo jest z azii A konkretniej ... ? Pozdrawiam. PS. Pakuś ... jest taki wątek "Kominki z Kratki.pl" - tam poszukaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.04.2013 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Witam. A konkretniej ... ? Pozdrawiam. PS. Pakuś ... jest taki wątek "Kominki z Kratki.pl" - tam poszukaj Forest jego uczysz szukania......on jest ten teges ........Wchodzę w to, bo wiem wszysyko o kominkach i chętnie pomogę innym............ Mało postów a jaki wyszczekany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 14.04.2013 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Witam. Panowie może tu już o tym było ale potrzebuję informacji:) Czym fachowo ocieplić rurę doprowadzającą powietrze do kominka ( rura pod chudziakiem ). Czytałam że powinno się ocieplić bo wychładza podłogę , ale nie wiem czym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.04.2013 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Witam. Panowie może tu już o tym było ale potrzebuję informacji:) Czym fachowo ocieplić rurę doprowadzającą powietrze do kominka ( rura pod chudziakiem ). Czytałam że powinno się ocieplić bo wychładza podłogę , ale nie wiem czym ? Nie przesadzasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 14.04.2013 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Witam.Droga Pani. Jeżeli chce mieć pani zaizolowaną rurę bądź kanał prostokątny do doprowadzenia powietrza to najszybciej można to wykonać za pomocą rękawa izolacyjnego do kanałów.http://images46.fotosik.pl/2024/cebb66ccae00a022m.jpgOd środka rękawa jest specjalna wysokotemperaturowa folia ale w tym przypadku zabezpieczy przed efektem rosy. Całość będzie zaizolowana, wygłuszona więc pani posadzka będzie bezpieczna.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.04.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 nie mam ale wiem że żeliwo jest z azii Co to jest azia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.04.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Nie przesadzasz? Przesadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 15.04.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Nie przesadzasz? Przesadza. A co będzie jak mi stópki zmarzną od zimnej podłogi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
house4live 15.04.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 A co będzie jak mi stópki zmarzną od zimnej podłogi ? Chętnie przyjadę i ogrzeję a w gratisie wymasuję Jeśli chcesz to prowadzić w tzw "chudziaku" to po prostu zrób to pcv Fi110 (a jeśli nie masz pojęcia jaki będzie stał tam docelowo wkład - to pcv Fi160) i po krzyku:) nie będzie problemu z skroplinami tak jak w rurze czy kanale z ocynku:) A na marginesie to po to prowadzi się to w chudziaku właśnie aby potem nie ochładzało posadzki:) Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorlaje 16.04.2013 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Przeciez jak rura idzie pod chudziakiem to nie ma siły, żeby było to odczuwalne!!! Na chudziak idzie przecież spora warstwa styro i na to posadzka i dopiero docelowe wykończenie, to jak ktoś przez te warstwy poczuje zimno, to chyba księżniczka co groszek przez 10 materacy czuła jak w dupsko uwierał Ja mam położone doprowadzenie na chudziaku, pod rurą podłozone jest 10cm styro - rura płaska grubości 5 cm położona w kolejnych 5 cm grubości ocieplenia, na to posadzka i deska dębowa 2 cm - i nie powiem - daliśmy z tym ciała i faktycznie jak idę na boso to podłoga jest w tym miejscu zimniejsza od reszty...no ale pod chudziakiem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 16.04.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Przeciez jak rura idzie pod chudziakiem to nie ma siły, żeby było to odczuwalne!!! Na chudziak idzie przecież spora warstwa styro i na to posadzka i dopiero docelowe wykończenie, to jak ktoś przez te warstwy poczuje zimno, to chyba księżniczka co groszek przez 10 materacy czuła jak w dupsko uwierał Ja mam położone doprowadzenie na chudziaku, pod rurą podłozone jest 10cm styro - rura płaska grubości 5 cm położona w kolejnych 5 cm grubości ocieplenia, na to posadzka i deska dębowa 2 cm - i nie powiem - daliśmy z tym ciała i faktycznie jak idę na boso to podłoga jest w tym miejscu zimniejsza od reszty...no ale pod chudziakiem! Pewnie, że masz rację. Ale zdarzają się inwestorzy nadzwyczaj wrażliwi i chcący bardziej niż normalnie. Zdarza się też, że jest chudziak, na chudziak idzie wełna mineralna bądź ekofiber czy celuloza. Na chudziaku są legary odpowiednio zaizolowane i między tymi legarami jest wcześniej wymieniona izolacja. Na legarach oczywiście drewniana podłoga. W takiej sytuacji warto zaizolować dodatkowo kanał doprowadzający powietrze tym bardziej w domach drewnianych albo starych, poddanych renowacji. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 16.04.2013 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Witam. I znowu nudy we wątku ... przeplatane co jakiś czas technicznym problemem ... a wątek nie po temu ... Skoro sami użytkownicy ognisk domowych się nie kwapią, to może ja tak nieśmiało ... rozruszam towarzystwo ... Uprzedzam - dla miłośników retro stylu i ogólnie pojętej elegancji z wieków ubiegłych przełomu ... tyle że jeszcze we wnętrzu nie wykończonym. Do kompletu - tak to nazwałem. "Kuchnia do kompletu" i "Piec do kompletu". Najpierw kuchnia, bo kuchnie warto rozpowszechniać i propagować. Niewielka, bo i miejsca nie za dużo na nią. Ale zgrabna i oprócz płyty oraz piekarnika, jeszcze chlebowe palenisko pomieściła. To te drzwiczki po lewej stronie pieca. Dosyć nietypowa konstrukcja, bo ze zrzutem popiołu do ukrytego pod nimi również popielnika. Po prawej część kuchni robocza - na narzędzia do jej obsługi. No i samo palenisko - niewielkie i płytkie, bo w komin też nie za duży (14x14 cm) idące. Płyta kuchenna z góry widoczna - z nacięciami (słoneczkiem) i fajerką. Na ścianie haczyki do powieszenia ... "czegośtam" ... reling wokół niej i ten dodatkowy, żeby się gospodyni szmatki i ściereczki od płyty nie poprzypalały. Piekarnik z wyczystką pod spodem. Ot i kuchenka cała. Miało jej nie być ... ale się kanał jeden w kominie ceglanym znalazł ... przypadek ... aż żal było nie skorzystać ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 16.04.2013 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Witam. A teraz clou całej kuchennej imprezy ... pieca chlebowego rozpalanie Niecierpliwości swej poskromić nie umieliśmy i jeszcze na odgarnięte ledwie co żagwie chlebek był wrzucony ... ... 20 minut i ... zakalec się udał nam wyśmienicie ... no cóż ... kara za pośpiech ... Gospodyni czasu będzie miała aż nadto by się sama nauczyć ... Za to jabłuszka w tzw. międzyczasie w piekarniku doszły do stanu "chrupkości" i zapachem swym pięknie urozmaiciły zimowe jeszcze popołudnie, co tylko pobudziło apetyty na to ażeby do rozgrzanego pieca włożyć coś jeszcze ... No tośmy włożyli to co można na szybko w takich sklecić warunkach ... I po kilkunastu minutach "przegląd tygodnia" niesamowicie pachnący w swej włoskiej postaci gotowy już był ... ... aż w paluchy parzyło ... nikt nawet widelca nie użył ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.04.2013 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Foreścik a tą reklamę zamieszczasz by się do ciebie zgłaszać byś to postawił u inwestora???Czy postawiłeś w swoim nie wykończonym domciu??? Wersja namber tu czyli pieca chlebowego to też z twojego domostwa??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 17.04.2013 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Chętnie przyjadę i ogrzeję a w gratisie wymasuję Pozdrawiam:) Przeciez jak rura idzie pod chudziakiem to nie ma siły, żeby było to odczuwalne!!!.. to jak ktoś przez te warstwy poczuje zimno, to chyba księżniczka co groszek przez 10 materacy czuła jak w dupsko uwierał Gdzie się nie ruszę po forum to czytam żeby ocieplić tą rurę . Jak się chcę dowiedzieć czym - to słyszę" nie ocieplać" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.04.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Gdzie się nie ruszę po forum to czytam żeby ocieplić tą rurę . kłamczuszek. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?194855-Budowanie-energooszcz%C4%99dnego-Sfinksa&p=5930214#post5930214 Wszyscy widać to olali. I mają rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 17.04.2013 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 (edytowane) Od dawna marzyła mi się taka kuchnia z paleniskiem chlebowym jak pokazał Forest-Natura. Chciałabym takie cudo umieścić w piwnicy - pod salonem - i podpiąć do tego samego komina co komienk salonowy. Czy to jest możliwe? Kiedyś, gdzieś czytałam, że jeśli pomiędzy podłączeniem dolnego i górnego kominka jest zachowana odległość min.....(ileś tam), to istanieje taka możliwość. Mam nadzieję, że to co kiedyś czytałam to nie z serii "dawno i nieprawda" Edytowane 24 Kwietnia 2013 przez moniss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts