T-ownik 31.05.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Szkoda, że większej komory nie zastosowałeś, ale sama wersja akwarium super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lorin 01.06.2013 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 prosty kominek cały z cegły, z belką i portalem z kwasówki...chyba rzeczywiscie za duzo szczęscia na raz ...czyli odrzucamy panel z kwasówki , zostaje cegła, z niej napewno nie zrezygnuje a co do drewnianej belki...może w zestawieniu z cegłą nie bedzie żle wygladała. Ponawiam prośbe , jeżeli ktoś z Państwa ma u siebie prosty kominek z cegły, prosze o zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ceel 03.06.2013 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 ...czyli odrzucamy panel z kwasówki , zostaje cegła, z niej napewno nie zrezygnuje a co do drewnianej belki...może w zestawieniu z cegłą nie bedzie żle wygladała. Ponawiam prośbe , jeżeli ktoś z Państwa ma u siebie prosty kominek z cegły, prosze o zdjęcia też chętnie bym zobaczył bo planuje w podobnym stylu kominek, szukam tylko inspiracji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 03.06.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 (edytowane) banan Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shiza34 03.06.2013 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 shiza, z cegły da się zrobic strop i sklepienia łukowe, a ty się martwisz o wytrzymałość dwóch kawałków sciany nadwieszonych moze łącznie z metr i związanych po srodku. jesli spoiwo jest właściwe powinno się utrzymać samo, więc mozesz raczej spać spokojnie nie widzę natomiast wlotu powietrza o jaki wlot powietrza chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micula 21.07.2013 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 NA Twoim terenie robimy akcję budowy dużego kominka dla Wspólnoty bezdomnych. Mam nadzieję ,że włączysz się w to przedsięwzięcie.Na ten czas pozyskaliśmy wielu godnych sponsorów .Proszę Cię o kontakt 602 241 998 Waldemar MICULA lub [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 21.07.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 (edytowane) NA Twoim terenie robimy akcję budowy dużego kominka dla Wspólnoty bezdomnych. Mam nadzieję ,że włączysz się w to przedsięwzięcie.Na ten czas pozyskaliśmy wielu godnych sponsorów . Proszę Cię o kontakt 602 241 998 Waldemar MICULA lub [email protected] Na moim terenie, czyli dokładnie gdzie? Ja bardzo chętnie włączam się aktywnie i konkretnie w wszelkie działania, które wspierają wyjście na prostą. Robię to od kilkunastu lat, czyli od czasu gdy sam na prostą z zawirowań wyszedłem... Jeżeli Jesteś przy kompie to napisz coś więcej na mój adres [email protected] Pozdrawiam Akcje można nagłośnić również w serwisach i forach dyskusyjnych samopomocowych, którymi administruję. No i nie należy również lekceważyć stron społecznościowych (nowych) na Facebooku, które również stworzyłem i zarządzam. Dodam tylko, abym się zaangażował, akcja taka nie może być komercyjna i sponsorowana przez sponsorów liczących na efekty finansowe. Edytowane 21 Lipca 2013 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdalenaKrzysztof 21.07.2013 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Prosimy o komentarze i uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdalenaKrzysztof 21.07.2013 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 21.07.2013 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 (edytowane) Regipsiarze w akcjiIzolowana wełną ścianka z różowego kartonu i gipsu wzmocnionego włóknem... Trzeba pilnować tylko aby temperatura w środku nie przekroczyła 100 stopni Edytowane 21 Lipca 2013 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 21.07.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 (edytowane) Witam.M & K ... nieprawidłowo wykonane wyjścia DGP grawitacyjnego - kratka górna kominka będzie zaciągać powietrze. Zbyt mała powierzchnia wylotu (-ów) ogrzanego powietrza z samej zabudowy.Pozdrawiam. Edytowane 21 Lipca 2013 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micula 21.07.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Po to kupiliście wkład stalowo -szamotowy ,żeby izolować ,ściany? Z jakiego materiału jest komin ( murowany ,czy systemowy), czy wiecie jak jest zamontowana końcówka rury spalinowej do komina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 22.07.2013 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Z całym szacunkiem, ale dzisiaj tak się nie robi kominków. Forest wytknął podstawowe błędy...ja dodam, że podłączenie do komina fatalne, Elastyczna rura będzie przypalać wełnę i będzie zapach o którym na FM niejednokrotnie pisano. No i ten arkusz wełny jako izolacja stropu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdalenaKrzysztof 22.07.2013 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Witam. Kominy są systemowe Końcówka rury spalinowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa72_krakow 22.07.2013 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Przepraszam, ze sie wtrace - to z czego w dzisiejszych czasach robi sie obudowe? Bo mnie tak samo zaproponowano - kartongips + welna.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 22.07.2013 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Przepraszam, ze sie wtrace - to z czego w dzisiejszych czasach robi sie obudowe? Bo mnie tak samo zaproponowano - kartongips + welna.... przede wszystkim przestrzegam, że po kilku paleniach mocniejszych trójnik popęka, ponieważ jest na sztywno, tzn otynkowany szczelnie dookoła. Ceramika "pracuje" i musi dookoła mieć dylatację!!!!!! To pierwszy karygodny błąd, który instalator powinien wykluczyć! A obudowy dzisiaj robi się albo z płyt, które akumulują ciepło albo na bazie płyt wermikulit bądź krzemianowych, które stanowią jednocześnie izolację i obudowę. O kaflach nie wspomnę... Tak w skrócie...może inni rozszerzą wątek. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 22.07.2013 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 (edytowane) Przepraszam, ze sie wtrace - to z czego w dzisiejszych czasach robi sie obudowe? Bo mnie tak samo zaproponowano - kartongips + welna.... No a Ty Ewo co na to? Bo to przecież tylko propozycja... PS Teraz dopatrzyłem, że to małopolska... powiat wadowicki Czyli w małopolsce też jednak są jeszcze firmy robiące kominki kartonowe. Edytowane 22 Lipca 2013 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 22.07.2013 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Ceramika "pracuje" i musi dookoła mieć dylatację!!!!!! To pierwszy karygodny błąd, który instalator powinien wykluczyć! ja bym rzekł, że niezdylatowany trójnik ceramiczny to błąd wtórny, pierwotny zaś tkwi w zastosowaniu ceramiki do kominka ciepła czy zimna obudowa zawsze lepsza niż wełniana, ale tak naprawdę korzyści energetyczne krzemianu czy ciepłej obudowy z akubetonu czy ala szamotu są podobne, jedna będzie mieć temperaturę pokojową (zimna) a ciepła pewnie kilka stopni C więcej co nie stanowi żadnych korzyści energetycznych poza oczywiście zdrowotnymi (brak wełny) prawdziwe ciepełko to akumulacja nie w płytach, które ze względu na swoją masę/grubość nie wiele mogą zmagazynować, prawdziwe ciepło tkwi w duszy pieco-kominka, ale z drugiej strony nie każdy chce grzać, niekiedy chce po prostu sobie w kominku popalić i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 22.07.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 (edytowane) czy ala szamotu są podobne, jedna będzie mieć temperaturę pokojową (zimna) a ciepła pewnie kilka stopni C więcej co nie stanowi żadnych korzyści energetycznych poza oczywiście zdrowotnymi (brak wełny) prawdziwe ciepełko to akumulacja nie w płytach, które ze względu na swoją masę/grubość nie wiele mogą zmagazynować, prawdziwe ciepło tkwi w duszy pieco-kominka, ale z drugiej strony nie każdy chce grzać, niekiedy chce po prostu sobie w kominku popalić i już Jeżeli chodzi o sprawy akumulacji w obudowie z płyt grubości 3 cm, nie wiem jakie Masz doświadczenie, aby tak jednoznacznie twierdzić. Bo nasze i użytkowników są zupełnie inne. Bądź co bądź to nieraz i 500 kg masy. Oczywiście to pewien kompromis. Edytowane 22 Lipca 2013 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 22.07.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Śmiem twierdzić, że wszystko co nie ma kontaktu bezpośredniego ze spalinami nagrzewa się długo. Powietrze w wentylowanej komorze grzewczej jest wspaniałym izolatorem i słabym przewodnikiem. Promieniowanie z małej na dużą powierzchnię też nie trwa krótko, taka obudowa potrzebuje czasu i energii. Daleki jestem od krytyki Twoich pomysłów i nie przyszło mi to nawet do głowy. Podczas długiego, ciągłego palenia to oczywiste, że obudowa się nagrzeje i będzie ciepła, jest to jakiś pomysł na kominek, ale o prawdziwej akumulacji nie ma mowy, pieco-kominka z tego nie będzie, może i takie jest założenie tej technologii Napisz proszę jakiego rzędu temperatury osiągają twoje obudowy podczas kilkugodzinnego użytkowania kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts