Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

prosty kominek cały z cegły, z belką i portalem z kwasówki...chyba rzeczywiscie za duzo szczęscia na raz

...czyli odrzucamy panel z kwasówki , zostaje cegła, z niej napewno nie zrezygnuje :-) a co do drewnianej belki...może w zestawieniu z cegłą nie bedzie żle wygladała. Ponawiam prośbe , jeżeli ktoś z Państwa ma u siebie prosty kominek z cegły, prosze o zdjęcia :-)

...czyli odrzucamy panel z kwasówki , zostaje cegła, z niej napewno nie zrezygnuje :-) a co do drewnianej belki...może w zestawieniu z cegłą nie bedzie żle wygladała. Ponawiam prośbe , jeżeli ktoś z Państwa ma u siebie prosty kominek z cegły, prosze o zdjęcia :-)

też chętnie bym zobaczył bo planuje w podobnym stylu kominek, szukam tylko inspiracji

shiza,

z cegły da się zrobic strop i sklepienia łukowe, a ty się martwisz o wytrzymałość dwóch kawałków sciany nadwieszonych moze łącznie z metr i związanych po srodku.

jesli spoiwo jest właściwe powinno się utrzymać samo, więc mozesz raczej spać spokojnie

nie widzę natomiast wlotu powietrza

o jaki wlot powietrza chodzi?

• 1 month później...
NA Twoim terenie robimy akcję budowy dużego kominka dla Wspólnoty bezdomnych.

Mam nadzieję ,że włączysz się w to przedsięwzięcie.Na ten czas pozyskaliśmy wielu godnych sponsorów .

Proszę Cię o kontakt 602 241 998 Waldemar MICULA lub [email protected]

Na moim terenie, czyli dokładnie gdzie?

Ja bardzo chętnie włączam się aktywnie i konkretnie w wszelkie działania, które wspierają wyjście na prostą.

Robię to od kilkunastu lat, czyli od czasu gdy sam na prostą z zawirowań wyszedłem...

Jeżeli Jesteś przy kompie to napisz coś więcej na mój adres [email protected]

Pozdrawiam

Akcje można nagłośnić również w serwisach i forach dyskusyjnych samopomocowych, którymi administruję. No i nie należy również lekceważyć stron społecznościowych (nowych) na Facebooku, które również stworzyłem i zarządzam.

Dodam tylko, abym się zaangażował, akcja taka nie może być komercyjna i sponsorowana przez sponsorów liczących na efekty finansowe.

Edytowane przez bohusz

Witam.

M & K ... nieprawidłowo wykonane wyjścia DGP grawitacyjnego - kratka górna kominka będzie zaciągać powietrze. Zbyt mała powierzchnia wylotu (-ów) ogrzanego powietrza z samej zabudowy.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

Przepraszam, ze sie wtrace - to z czego w dzisiejszych czasach robi sie obudowe? Bo mnie tak samo zaproponowano - kartongips + welna....

przede wszystkim przestrzegam, że po kilku paleniach mocniejszych trójnik popęka, ponieważ jest na sztywno, tzn otynkowany szczelnie dookoła. Ceramika "pracuje" i musi dookoła mieć dylatację!!!!!! To pierwszy karygodny błąd, który instalator powinien wykluczyć! A obudowy dzisiaj robi się albo z płyt, które akumulują ciepło albo na bazie płyt wermikulit bądź krzemianowych, które stanowią jednocześnie izolację i obudowę. O kaflach nie wspomnę...

Tak w skrócie...może inni rozszerzą wątek.

pzdr

Przepraszam, ze sie wtrace - to z czego w dzisiejszych czasach robi sie obudowe? Bo mnie tak samo zaproponowano - kartongips + welna....

No a Ty Ewo co na to?

Bo to przecież tylko propozycja...

PS

Teraz dopatrzyłem, że to małopolska... powiat wadowicki

Czyli w małopolsce też jednak są jeszcze firmy robiące kominki kartonowe.

Edytowane przez bohusz

Ceramika "pracuje" i musi dookoła mieć dylatację!!!!!! To pierwszy karygodny błąd, który instalator powinien wykluczyć!

ja bym rzekł, że niezdylatowany trójnik ceramiczny to błąd wtórny, pierwotny zaś tkwi w zastosowaniu ceramiki do kominka

ciepła czy zimna obudowa zawsze lepsza niż wełniana, ale tak naprawdę korzyści energetyczne krzemianu czy ciepłej obudowy z akubetonu czy ala szamotu są podobne, jedna będzie mieć temperaturę pokojową (zimna) a ciepła pewnie kilka stopni C więcej co nie stanowi żadnych korzyści energetycznych poza oczywiście zdrowotnymi (brak wełny) prawdziwe ciepełko to akumulacja nie w płytach, które ze względu na swoją masę/grubość nie wiele mogą zmagazynować, prawdziwe ciepło tkwi w duszy pieco-kominka, ale z drugiej strony nie każdy chce grzać, niekiedy chce po prostu sobie w kominku popalić i już

czy ala szamotu są podobne, jedna będzie mieć temperaturę pokojową (zimna) a ciepła pewnie kilka stopni C więcej co nie stanowi żadnych korzyści energetycznych poza oczywiście zdrowotnymi (brak wełny) prawdziwe ciepełko to akumulacja nie w płytach, które ze względu na swoją masę/grubość nie wiele mogą zmagazynować, prawdziwe ciepło tkwi w duszy pieco-kominka, ale z drugiej strony nie każdy chce grzać, niekiedy chce po prostu sobie w kominku popalić i już

Jeżeli chodzi o sprawy akumulacji w obudowie z płyt grubości 3 cm, nie wiem jakie Masz doświadczenie, aby tak jednoznacznie twierdzić.

Bo nasze i użytkowników są zupełnie inne. Bądź co bądź to nieraz i 500 kg masy.

Oczywiście to pewien kompromis.

Edytowane przez bohusz

Śmiem twierdzić, że wszystko co nie ma kontaktu bezpośredniego ze spalinami nagrzewa się długo. Powietrze w wentylowanej komorze grzewczej jest wspaniałym izolatorem i słabym przewodnikiem. Promieniowanie z małej na dużą powierzchnię też nie trwa krótko, taka obudowa potrzebuje czasu i energii. Daleki jestem od krytyki Twoich pomysłów i nie przyszło mi to nawet do głowy. Podczas długiego, ciągłego palenia to oczywiste, że obudowa się nagrzeje i będzie ciepła, jest to jakiś pomysł na kominek, ale o prawdziwej akumulacji nie ma mowy, pieco-kominka z tego nie będzie, może i takie jest założenie tej technologii Napisz proszę jakiego rzędu temperatury osiągają twoje obudowy podczas kilkugodzinnego użytkowania kominka