Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

Dzięki Magda S.Jak zamocowana jest gięta płyta gk.Może jeszcze zdjęcia z montażu kominka.Pozdrawiam!

Nie mam niestety zdjęć z etapu pośredniego, ale z grubsza rzecz biorąc wygląda to tak, że wkład kominkowy jest obudowany stelażem do płyt gk(którego elementy poziome sa łukowo wygięte), a płyty są przykręcane do tej konstrukcji.

Pozdrawiam, Magda

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj Goga, jeśli chodzi o wykończenie dołu kominka to nie jest to żadna specjalna listwa - to jest ten sam marmur, z którego jest zrobiona półka. U mnie są to płytki, niezbyt długie (choć i tak długości ok. 20-30 cm), podejrzewam, że trochę zeszlifowane na brzegach, żeby miejsca łączenia nie były zbyt kanciaste... Generalnie wygląda to jak półokrągły cokół. To, że to są płytki, widać dopiero z bardzo bliska.

Pozdrawiam, Magda

Tommco- cieszę się, że ci się podoba. Szczerze mówiąc też strasznie lubię swój kominek :lol: Płytę wybierałam sama- gość który miał robić obudowę zabrał mnie do hurtowni marmurów i pokazał mi istne cuda. Mówię ci oczu nie można było oderwać. Z trudem wybarałam płytę z której powstało to oto dzieło :lol:

Pozdrawiam cieplutko w ten cudownie śnieżny (nareszcie) dzień

:D

gorgu77 Ja mniej-więcej wychodziłem od takiego projektu...tyle, że....kominek u mnie jast na środku, nie mógł być masywny, za szeroki, później miał być jaknajprostszy. Potem już nie miało być "pęknięcia", a teraz nawet nie pozwalają mi dać "zajefajnego" ognistego kolorku na obudowie....więc chyba u mnie było za dużo kompromisów.....

Mimo, że mój był już prezentowany na początku tego wątku....to jeszcze raz go wkleję...a co...

http://foto.onet.pl/upload/41/5/_374305_n.jpg

Pozdrawiam,

T.

Tommco- twój kominek jest superowy- co to za kamień i jak zamierzasz go wykończyć? Gdzie on stoi- w salonie czy jak? Napisz coś więcej.

Ja swój teraz zrobiłabym bez pęknięcia, no ale trudno już jest i tak pozostanie. U mnie kominek wykończony jest malinowym stiukiem, jedna ściana w salonie jest też tego koloru więc razem fajnie to wygląda. Aha- u mnie musiał być taki kominek bo z prawej strony wkładu mam komin i de facto wkład stoi z boku komina, z lewej strony wkładu wybudowaliśmy sciankę dla zachowania proporcji- ale za ścianką mam schowek na różne różnosci kominkowe (rozpałki itd)

gorgu77 Płyta to marmur Fatima Beige. To co jest białe jest pociągnięte tynkiem strukturalnym Beckersa. Wydawało nam się nieco zbyt chropowate i pomarszczone, więc kazałem to trochę zeszlifować. Efekt jest fajny, bo jest miejscami chropowate, a miejscami się błyszczy. Miałem ochotę, żeby to co białem pomalować na jakiś czerwony/ognisty kolor.

Kominek stoi w salonie, a za nim już są schody na poddasze. Jest tak, że można biegać dookoła.

Jeśli chodzi o wzory marmuru i granitu, to wiem, że można dostać szamotania pępka...niesamowita jest ta natura:)

Pozdrawiam

T.

Tzn. barierkę czy balkonik...? Tak? Ostatnio właśnie się nad tym zastanawialiśmy, ale zdecydowaliśmy, że zrobimy tylko drewnianą barierkę na długość dwóch okien...Szkoda nam teraz psuć elewację, żeby robić balkonik a na piętrze jak się ma działkę, to się i tak z niego raczej nie korzysta.

Pozdrawiam

T.