Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

...

witam

Proszę o ocenę obudowy wkładu Jotul. Na zewnątrz pustak Ytong, wewnątrz wełna Paroc. Zaciekawiło mnie brak pełnego wykończenia wełny wewnątrz taśma wokół rur spiro. Ponoć wełna Paroc nie pyli...???

[ATTACH=CONFIG]207188[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]207189[/ATTACH]

Pozdr.

lepiej całą obudowę pokazać. Szczególnie jaka wentylacja owej obudowy. Ale zrobione jest to niechlujnie i z brakiem profesjonalizmu.

pzdr

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

....a kafle....są wyzwaniem jak K2 ( kafle Kuliga). Jakoś sobie radzimy ale przygód przy tym jest co nie miara. Wielu dobrych ludzi podpowiadało mi jak mam się za to zabrać ale byli i tacy co mnie dołowali. Ale jak to mówią w Toruniu- Alle luja i do przodu.!

czemu kafle z Rozwadowa są wyzwaniem, miłaem zamiar z uwgi na ,,bliskość,, wykorzystać je w moim ,,trociniaku,,

Naukę kaflarstwa lepiej odbyć na kaflach mniej "klimatycznych" niż Zduny czy Kulig. Właścicieli obu kaflarni serdecznie przy okazji pozdrawiam. Mam nadzieję, że wpis ten nie wpłynie na dalsze losy naszej przyjaźni.;)

• 2 weeks później...

We, wiem tu pokazujemy kominki, ale bym mogła coś pokazać, muszę najpierw wiedzieć czy przeskoczę problem, a mianowicie

wymyśliłam sobie wkład kominkowy o szerokości 1132 mm, niestety scianka na , której ma stanąć ma jedyne 1100 mm i o ile ten centymetr czy dwa dała bym radę przedłużyć ściankę doklejając płytę k-g, o więcej nie dam rady.

I pytanie zasadnicze. Czy wkład kominkowy może być "wciśnięty na styk" do bocznych ścianek )prawa murowana, lewa k-g) czy musi być przestrzeń na wełnę, czy inne zabezpieczenia p-poż ?

Kominek ma stać w tej wnęce

DSCN4417.JPG

to tylna ścianka jest za krótka.

We, wiem tu pokazujemy kominki, ale bym mogła coś pokazać, muszę najpierw wiedzieć czy przeskoczę problem, a mianowicie

wymyśliłam sobie wkład kominkowy o szerokości 1132 mm, niestety scianka na , której ma stanąć ma jedyne 1100 mm i o ile ten centymetr czy dwa dała bym radę przedłużyć ściankę doklejając płytę k-g, o więcej nie dam rady.

I pytanie zasadnicze. Czy wkład kominkowy może być "wciśnięty na styk" do bocznych ścianek )prawa murowana, lewa k-g) czy musi być przestrzeń na wełnę, czy inne zabezpieczenia p-poż ?

Kominek ma stać w tej wnęce

DSCN4417.JPG

to tylna ścianka jest za krótka.

Jesteś pewna że ten ok 100 cm wkład ma tu stanąć w poziomie a nie w pionie? A nie lepszy byłby jakiś z boczną szybą?

Piotrze - jestem absolutnie pewna, że wkład ma być w poziomie :)

Wszelkie wkłady z boczną szybą odpadają - gdyż po prawej stronie będzie stał stół z litego drewna nie chcę by był "pogdrzewany", a poza tym drobnym detalem nie bardzo podobają mi się tego typu kominki.

Efekt osadzenia wkładu jaki chcę osiągnąć, jest zbliżony do tego z drugiej fotki w Twojej sygnaturce.

Z tym,ze "składzik" drewna będzie po prawej stronie, a obudowa ma być zupełnie prosta, bez kafli, czy kamienia. Wkład ma być "wtopiony" w ścanę.

Faktycznie, nowoczesne paleniska - wkłady kominkowe wertykalne (pionowe) cieszą się aktualnie dużym zainteresowaniem. Realizacji takich jest dużo i fajnie się prezentują. To prawda, że wizja ognia jest w nich bardziej okazała, a to ważne dla klientów traktujących kominek jako "ognisko domowe"

Pozdrawiam serdecznie z Krzeszowic

Ok. Czyli wchodzimy w przejście po prawej stronie?!

Piotrze, ta pokazana wnęka, to jakby wysepka, między salonem, kuchnią i korytarzem (ścianka nośna z kominem i podciąg)

Może tu lepiej widać

DSCN4413.JPG

po prawej w głębi kuchnia,przed kominkiem salon, a po lewej (niewidoczny na zdjęciu ) otwarty korytarz, troszkę widoczny tu

DSCN4417.JPG

i z góry

DSCN4608.JPG

Witam.

Aż się prosi o palenisko pionowe ... dziwnym jest że większość ludzi sądzi że to w paleniskach poziomych jest większa wizja ognia ... podczas gdy jest własnie na odwrót ... :rolleyes:

Pozdrawiam.

Faktycznie, nowoczesne paleniska - wkłady kominkowe wertykalne (pionowe) cieszą się aktualnie dużym zainteresowaniem. Realizacji takich jest dużo i fajnie się prezentują. To prawda, że wizja ognia jest w nich bardziej okazała, a to ważne dla klientów traktujących kominek jako "ognisko domowe"

Pozdrawiam serdecznie z Krzeszowic

Pewnie Panowie macie rację, niemniej nie rozważałam takiego rozwiązana.

Póki co zdecydowałam się na poziomy duży wkład. Jeśli zmieszczenie go w tę szczelinę będzie trudne, bądź bardzo kosztowne, rozważę wkład wertykanlny - acz chyba bez większego entuzjazmu :oops:

Mój kominek po malutku powstaje.

Niestety nie robię sam, doszedłem do wniosku, że w domku szkieletowym drewnianym nie ma co ryzykować.

Y-tong + płyty krzemieniowo-wapienne. Wkład unico hermes 2 modern 10kW. Dolot powietrza z zewnątrz.

CAM00233.jpg

CAM00287.jpg

Edytowane przez MasterCheat
pomyłka

• 2 weeks później...

WITAM,

Parę tygodni temu, zapowiadałem ,że "coś wymyślę" w temacie kominek inspirowany sztuką Hundertwasera. Mamy już zarys. Oto On !

Kominek powstaje we wspólnocie ludzi bezdomnych Betlejem w Jaworznie w sali Oratorium.

Wiele firm i osób sponsoruje jego powstanie.

Kominek o wysokości 360 cm z 2 palet płyt i palety cegieł szamotowych. Pniemy się mozolnie do góry . Budowla zostanie ozdobiona mozaiką z kafli piecowych.

1-duże.jpg

DSC_0011.jpg

DSC_0055.jpg

DSC_0015.jpg

Edytowane przez micula

witam,

może mi ktoś podpowiedzieć w temacie wykorzystania karton gipsu do obuwania kominka?

Generalnie kominek mam zrobiony z płyt krzemieniowo-wapiennych (pierwsza warstwa) i ytonga (6cm) druga warstwa).

teraz oklejam to z wierzchu płytami z karton-gipsu na klej gipsowy tak żeby uzyskać równą powierzchnię.

Fachowcy, którzy kominek stawiali powiedzieli ze mogę dać normalne płyty KG ponieważ obudowa kominka jest chłodna. Ale jednak mam pewne obawy co do miejsc gdzie są wyloty ciepłego powietrza, czy tam nie lepiej dać płyty ognioochronne ? czy to nie ma znaczenia większego?

Witam,

miało nie być ale zdecydowaliśmy na szybko że będzie kominek w salonie. Dodam że nie ma komina a dom stoi, ale parterówka dach wiązary sufitów jeszcze nie ma.

Nie mam czasu przekopać wątku więc czy możecie mi powiedzieć jaki komin postawić, jest chudziak na ten moment. więc lepiej lekki systemowy, ale na co mam zwrócić uwagę, albo konkretny polećcie

komin tylko do kominka wentylacja mechaniczna, doprowadzenie powietrza rurą kanalizacyjną pod chudziakiem 110tką zrobione tak w razie czego :)

No i jaki wkład? kominek tylko jako dogrzewanie w sezonie przejściowym kiedy chłodem wieje bez żadnych skomplikowanych instalacji, rozprowadzeń czy innych - narożny, prosty, nowoczesny

Witam,

miało nie być ale zdecydowaliśmy na szybko że będzie kominek w salonie. Dodam że nie ma komina a dom stoi, ale parterówka dach wiązary sufitów jeszcze nie ma.

Nie mam czasu przekopać wątku więc czy możecie mi powiedzieć jaki komin postawić, jest chudziak na ten moment. więc lepiej lekki systemowy, ale na co mam zwrócić uwagę, albo konkretny polećcie

komin tylko do kominka wentylacja mechaniczna, doprowadzenie powietrza rurą kanalizacyjną pod chudziakiem 110tką zrobione tak w razie czego :)

No i jaki wkład? kominek tylko jako dogrzewanie w sezonie przejściowym kiedy chłodem wieje bez żadnych skomplikowanych instalacji, rozprowadzeń czy innych - narożny, prosty, nowoczesny

Najlepiej to spróbować znaleźć fachowca w okolicy, a jego poczynania dopiero skonfrontować z wiedzą dostępną na forum. Próbujesz w dwóch trzech postach nauczyć się tego co zgłębiałem całe życie? 30 lat zduństwa i 20 lat praktyki w budowie kominków z wkładami. Nawet nie wiem od czego zacząć! :D A lubię pomagać...