Kominki Piotr Batura 02.10.2013 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 ps. jeszcze jedno. Czym najlepiej ukryć połączenie kartongipsu z płytą marmurową? Akryl? Sylikon? Masz kominek zbudowany z porządnych ceramicznych materiałów (płyta KW) i koniecznie chcesz go popsuć tekturą i gipsem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 02.10.2013 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 (edytowane) Niby tak, ale zbyt równe to to nie jest... wziąłem się do roboty i kominek już oklejony płytami KG, a z boku zrobiłem półeczki. Zaczyna to nabierać formy. Półeczki i góra kominka z płyt zielonych, bo akurat takie mi zostały po budowie i nie było sensu kupować nowych. Edytowane 2 Października 2013 przez MasterCheat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johana 02.10.2013 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Nic takiego nie miałam na mysli..... ale dziękuję za pomoc, a raczej totalny jej brak. Wystarczyło napisać warte polecenia wkłady sa firmy x, y, z a komin dobrej jakości i w rozsądnej cenie firmy q, a wykonawca to oczywiście będzie dobierał przekroje moce i inne parametry, wiadomo, że sama tego nie zrobię, ale każdy zachwala to za co ma dodatkowy cash od producentów, więc zapytałam bezinteresownie tutaj. Nawet nie wiem od czego zacząć! A lubię pomagać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.10.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Nic takiego nie miałam na mysli..... ale dziękuję za pomoc, a raczej totalny jej brak. Wystarczyło napisać warte polecenia wkłady sa firmy x, y, z a komin dobrej jakości i w rozsądnej cenie firmy q, a wykonawca to oczywiście będzie dobierał przekroje moce i inne parametry, wiadomo, że sama tego nie zrobię, ale każdy zachwala to za co ma dodatkowy cash od producentów, więc zapytałam bezinteresownie tutaj. Nawet nie wiem od czego zacząć! A lubię pomagać... Wkłady godne polecenia to produkty Spartherm, Brunner, Romotop, Hajduk, Unico, Pama, MCZ, Kobok...Czasem może to być jakis Blanzek, a nawet Kratki pl. Kominy niezłe ma Poujoulat, Darco, Jeremias. Rozsądna cena to pojęcie względne. Dla jednych to brak kłopotów, czyli wcale nie niska. Dla drugich to chęć wydania niewiele za wszelka cenę i bez patrzenia na konsekwencje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 03.10.2013 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 no i pierwsze palenie A ten wlot powietrza na wkład z dołu to aby nie za mało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 08.10.2013 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Kurcze nie wiem. Jeśli ktoś widzi że coś jest nie tak to proszę o zwrócenie uwagi. Generalnie najbardziej martwi mnie górna część półeczki, którą sobie zabudowałem po lewej stronie. Mam tam wylot ciepłego powietrza i tam jest bardzo gorąco. Płyta KG naprzeciwko wylotu nagrzewa się tak że się nie da jej dotknąć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 08.10.2013 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Głupi pomysł z tym wylotem. Powinieneś zrobić kanał z płyt KW i wywalić ciepło poza niszę, albo dać kratkę z przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 08.10.2013 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Kurcze nie wiem. Jeśli ktoś widzi że coś jest nie tak to proszę o zwrócenie uwagi. Generalnie najbardziej martwi mnie górna część półeczki, którą sobie zabudowałem po lewej stronie. Mam tam wylot ciepłego powietrza i tam jest bardzo gorąco. Płyta KG naprzeciwko wylotu nagrzewa się tak że się nie da jej dotknąć.... eniek ma rację. po co tam zrobiłeś Wylot? Generalnie kominek jest przegrzany, jest zła wentylacja i jest małe piekło. Musisz to poprawic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 08.10.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 (edytowane) wylot był najpierw jak półeczki nie było jeszcze w planie.... ps. to nie jest jedyny wylot z obudowy po przeciwnej stronie jest drugi identyczny. no i jest tez rura na poddasze, ale na razie zaślepiona. I właśnie zastanawiał się czy nie przedłużyć tego wylotu jakimś stalowym kanałem prostokątnym tak aby przeleciał na wylot poza półeczki. Edytowane 8 Października 2013 przez MasterCheat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 09.10.2013 04:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Zrób kanał z płyt KW... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 09.10.2013 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 w sumie to może i racja. nie będzie trzeba tego już ocieplać i zabudowywać jak się w miarę równo zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonor 10.10.2013 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Witam. Proszę o pomoc Szanownych Forumowiczów. Buduję kominek z płyt Silca. Używam systemowego kleju, którego niestety zabrakło na przyklejenie ostatniej płyty. Jakoś tak średnio chce mi się wydawać kilkadziesiąt zł. na specjalny klej do w/w płyt. Chciałem prosić o sugestię jakim klejem mogę go zastąpić. Pozdrawiam, Norbert. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 10.10.2013 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Witam. Proszę o pomoc Szanownych Forumowiczów. Buduję kominek z płyt Silca. Używam systemowego kleju, którego niestety zabrakło na przyklejenie ostatniej płyty. Jakoś tak średnio chce mi się wydawać kilkadziesiąt zł. na specjalny klej do w/w płyt. Chciałem prosić o sugestię jakim klejem mogę go zastąpić. Pozdrawiam, Norbert. Nie martw się klejem. użyj czarnych wkrętów do drewna 5,5 cm. Dawaj je co 15 cm. Podejrzewam, że i tak będziesz całą bryłę zaciągał klejem i wtapiał siatkę, więc to w zupełności wystarczy. Niczym się mnie martw tylko działaj. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonor 10.10.2013 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Dzięki za info. Chyba rzeczywiście tak zrobię, choć klej oprócz tego że klei również uszczelnia połączenia. Przypomniało mi się, że powinienem mieć jeszcze trochę silikonu wysokotemperaturowego (taki czerwony, do 320 stopni). Chyba nie powinno nic się stać jeśli oprócz wkrętów go użyję. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 10.10.2013 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Dzięki za info. Chyba rzeczywiście tak zrobię, choć klej oprócz tego że klei również uszczelnia połączenia. Przypomniało mi się, że powinienem mieć jeszcze trochę silikonu wysokotemperaturowego (taki czerwony, do 320 stopni). Chyba nie powinno nic się stać jeśli oprócz wkrętów go użyję. Pzdr. broń boże tego paskudztwa czerwonego. Omijaj dalekim łukiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonor 10.10.2013 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Prawdę mówiąc nie mam złych doświadczeń z tym silikonem. Swoje zadania zawsze spełniał. DANIEL SIS Może jakiś mały argumencik przeciw temu silikonowi tym bardziej, że chciałem go zastosować oprócz wkrętów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonor 10.10.2013 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Albo może zasugeruj coś innego. Gdzieś wyczytałem, że podobno klej gipsowy od biedy można w tym przypadku zastosować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 10.10.2013 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 nie stosuj ani silikonu czerwonego ani kleju gipsowego. Silikon pod wpływem temperatury może wydawać specyficzny zapach. Klej gipsowy nie zda egzaminu, ponieważ popęka. Zapewne wiesz, że od wewnętrznej strony zabudowy będzie trochę grzało. Dlatego właśnie stosujemy te płyty, ponieważ są stabilne i sztywne co daje możliwość tworzenia obudowy stabilnej przy jednoczesnej izolacji. Naprawdę wystarcza śruby czarne i nic więcej. Na łączeniach wystarczy wkleić siatkę na klej elastyczny i masz na 110 % trwałość. A później czy to gładź, tynk strukturalny czy coś innego, kwestia gustu i wyobraźni.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonor 11.10.2013 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Dzięki, zastosuję się do Twojej sugestii. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 12.10.2013 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Kurcze nie wiem. Jeśli ktoś widzi że coś jest nie tak to proszę o zwrócenie uwagi. Generalnie najbardziej martwi mnie górna część półeczki, którą sobie zabudowałem po lewej stronie. Mam tam wylot ciepłego powietrza i tam jest bardzo gorąco. Płyta KG naprzeciwko wylotu nagrzewa się tak że się nie da jej dotknąć.... Jeszcze apropo moich nieszczęsnych półeczek. poza zabudową tunelu (który defakto będzie głupio wglądał bo grubość górnej pułki się potroi) rozważam 2 koncepcje: a) wycięcie w ściance z KG (ma ona szerokość 40 cm) naprzeciwko wylotu powietrza 2 (żeby to jakoś ładnie wyglądało) poziomych otworów około 25x15 cm, tak aby poprawić wentylację tamtego miejsca. b) zaślepienie otworu płytą KW i wycięcie zamiast niego otworu na froncie kominka pod tunel. (troszkę mniej mi się ta koncepcja podoba bo powietrze z temtego wylotu miało być skierowane w stronę pokojów, a tak będzie prosto na salon leciało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts