kominiarz 28.12.2013 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Nie chodziło mi o to, że kominek będzie głównym źródłem ogrzewania a jedynie pomocniczym. A poza tym nie pamiętam, żeby dłużej nie było prądu jak kilka minut do 1 h max. W sumie zadając to pytanie na forum to bardziej miałem na myśli i chodziło mi o wygląd zewnętrzny tego kominka, zabudowa itd. Ok, rozumiem. Takie rozwiązania są właśnie ogrzewaniem pomocniczym, ale nie dla każdego. Piece i pieco kominki to pewna filozofia, inna kultura ognia, mimo wszystko poza walorami estetycznymi warto zwrócić uwagę na to co wewnątrz. To Twoja kasa, po co puszczać 2/3 ciepła kominem, o wiele lepiej sprawnie i przyjemnie korzystać z paleniska i przykręcić np. o 1/3 kurek z gazem, a to w skali roku jest już coś. Powodzenia i dziękuję nawet jak nic nie pomogłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 29.12.2013 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Pomogłeś, pomogłeś i to wiele ( nie pierwszy to raz zresztą) bo gdyby nie Twoja odpowiedź to nie miał bym pojęcia, że istnieje coś takiego jak pieco-kominek.A skoro już wiem, że coś takiego jest to wiesz może jak to się ma cenowo w porównaniu do wkładu z płaszczem? Gdzieś około 10kw a raczej poniżej.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 29.12.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Pomogłeś, pomogłeś i to wiele ( nie pierwszy to raz zresztą) bo gdyby nie Twoja odpowiedź to nie miał bym pojęcia, że istnieje coś takiego jak pieco-kominek.A skoro już wiem, że coś takiego jest to wiesz może jak to się ma cenowo w porównaniu do wkładu z płaszczem? Gdzieś około 10kw a raczej poniżej.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 29.12.2013 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 (edytowane) Dobre pytanie, zależy jaka strefa cenowa np. za taki wkład wodny: http://www.szalonymax.pl/product-pol-30119-52230119-Wklad-kominkowy-Brunner-9kW-HKD-2-2k-SK-z-plaszczem-wodnym-rama-wykonczeniowa-czarna-drzwi-podnoszone-szyba-prosta-pojedyncza-.html można pewnie zrobić coś fajnego na gotowo i jeszcze na 10 kubików drewna zostanie, ostatnio byłem u klienta gdzie w salonie stały dwa kominki Brunera wodne vis a vis i każdy z nich kosztował z montażem lekko 80 tysi. Trzeba przyjąć, że pieco kominek jest droższy od normalnego kominka średnio 100%. cenę na pewno generuje również robocizna, ponieważ w takim przypadku roboty jest dużo więcej. Co do innych wkładów wodnych myślę, że cena markowego kominka H2O i porządnego pieco kominka to koszta porównywalne. Za miesiąc jadę na zduńskie targi do Austrii, wrzucę na pewno jakieś fajne zdjęcia i pokażę co jest teraz na topie i trendy. Edytowane 29 Grudnia 2013 przez kominiarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 29.12.2013 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 No to czekam z niecierpliwością na zdjęcia i nowinki ale jak to już zwykle bywa nowinki kosztują krocie. Krocie za dużo.A wracając do tematu to nie chodzi mi o jakieś złote wypasy za 80 k tylko ot taki zwykły pieco-kominek vs wkład z płaszczem. Chodzi mi o stan surowy bo i jedno i drugie trzeba jakoś "ubrać" i przyozdobić więc zakładam, ze koszty wykończenia takie same lub bardzo porównywalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 29.12.2013 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 "każdy z nich kosztował z montażem lekko 80 tysi"kominiarz - to co on ma za te 80 000 PLN ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 29.12.2013 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Jak weźmiesz sobie takiego HKD 2.2XL-SK-r EAS/EOS z płaszczem i dodatkowymi gadżetami, dorzucisz elektronikę plus dojdzie obudowa ful wypas, projekty, sztab ludzi zaangażowanych w takie dzieło i do tego robota to za 80 chyba nie zrobisz, kto bogatemu zabroni, chałupka, że nie jedna gmina takiego gimnazjum nie ma, ale jedno jest pewne... guzików nie przyszywał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 29.12.2013 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 HKD 2.2 XL SK dostępne jest tylko w komplecie ze elektronicznym sterownikiem EOS. Palenisko idealnie współpracuje z dedykowanym zbiornikiem buforowym i systemem zarządzania energią BHZ. Do centrali można podpiąć różne źródła ciepła i zarządzać nimi jednym sterownikiem (EOS). Cena - kompletu jest wysoka, ale wiele razy spotkałem się z kotłowniami o wiele droższymi, zaprojektowanymi przez "inżynierów magików", które nie do końca spełniły oczekiwania inwestora. Uważam, że na etapie projektu instalacji centralnego ogrzewania warto zainteresować się tym systemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micula 30.12.2013 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Witam, A w Krakowie na Kanoniczej ulicy powstaje kominek na bazie historycznego portalu znalezionego w piwnicy tejże kamienicy. Targaliśmy go z piwnicy na III piętro aby zawiesić go na roboczych łańcuchach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 30.12.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 witaj micula. Jak zawsze coś ciekawego i w ciekawych miejscach:)A jak ta kopuła nad kominkiem w krakowskich podziemiach, zdobi już kominek?Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia w przyszłym roku na waszych terenach, spędzimy trochę tam czasu no i wybudujemy coś ciepłego, ba gorącego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micula 01.01.2014 00:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 witaj micula. Jak zawsze coś ciekawego i w ciekawych miejscach:) A jak ta kopuła nad kominkiem w krakowskich podziemiach, zdobi już kominek? Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia w przyszłym roku na waszych terenach, spędzimy trochę tam czasu no i wybudujemy coś ciepłego, ba gorącego. WITAJCIE W NOWYM ROKU!!! Kopuła "się robi" ale w Częstochowie, bo wam się nie chiało:) jak ją zamontujemy podeślę fotki. DLA WSZYSTKICH FORUMOWICZÓW DO SIEGO ROKU!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubawesol 05.01.2014 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Wiem jak ciężko było znaleźć w internecie (przed zakupem) zdjęcie tego kominka stojącego gdzieś u kogoś w domu dlatego postanowiłem się podzielić. Oto nasz Nordpeis Stockholm z wkładem N21. Oceńcie sami... Nam się baardzo podoba i super użytkuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 06.01.2014 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 kubawesol na podłodze to panele czy płytki? Nie zdarza się, że coś tam przy załadunku wyleci (iskra, odrobina popiołu...)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubawesol 06.01.2014 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Princesa, to są płytki drewnopodobne. Jeśli decydowałabyś się na ten kominek to zdecydowanie polecam postawić go już po płytkach bo ma fajny kształt a jak tego nie uwzględnisz to musisz zrobić tak jak u mnie czyli opasać listwą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 06.01.2014 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 kubawesol, co to za płytki? Wyglądają świetnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubawesol 06.01.2014 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Płytki to Marazzi Treverk Home Rovere 30x120 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 06.01.2014 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 kubawesol u mnie będzie koza chyba... Natomiast płytki wyglądają do złudzenia jak panele... stąd było moje pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzyna_k12345 07.01.2014 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Hej, ja zakupiłam ostatnio ekologiczny wkład kominkowy, ponieważ w moim budynku nie mogę mieć zwykłego kominka. Efekt jest całkiem zadowalający, polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 07.01.2014 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Hej, ja zakupiłam ostatnio ekologiczny wkład kominkowy, ponieważ w moim budynku nie mogę mieć zwykłego kominka. Efekt jest całkiem zadowalający, polecam Dlaczego ekologiczny? Spala bezdymnie opony czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.01.2014 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Branża Wy macie w swoim repertuarze kominki ekologiczne???Bo za nim zmienię........na "NOWSZY MODEL" :Dto tą ciekawostkę muszę dopisać do kapownika.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts