Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

Trzeba rozdzielić krnąbrność lakieru od doktryny politycznej.

Lakier to lakier, do tego został wyprodukowany i takie ma przeznaczenie.

Uważam, że nie ma sensu na ten temat bajdurzyć.

Cieszę się z Twoich wniosków...

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 4 weeks później...
Jak uważacie czy lepiej kominek montować przed położeniem płytek na podłodze czy na płytkach? Będę mieć w salonie płytki drewnopodobne.

Uważam że lepiej montować kominek bez płytek, ponieważ stawiając go na płytkach trzeba go dodatkowo zabezpieczyć przed przesuwaniem się żeby po jakimś czasie nie powstały duże szpary między zabudową a kominkiem.

Jak uważacie czy lepiej kominek montować przed położeniem płytek na podłodze czy na płytkach? Będę mieć w salonie płytki drewnopodobne.

Mam osobiste doświadczenie z ustawieniem wkładu bez płytek (płytki są dalej wokół obudowy kominkowej w salonie) i niestety beton stale się lekko pyli, przez otwory w obudowie odkurzam co jakiś czas ale pył gromadzi się stale. Teraz ustawiłbym wkład na płytkach, a nóżki wkładu można zablokować o obudowę, np. kawałkami płytek ułożonych na kleju.

Dzięki za odpowiedz. Jednak będę montować na płytkach. Dzisiaj byłam w salonie kominków i babka też nam doradzała na płytkach ze względu na pył. A co sądzicie o wkładach Arysto ? Zastanawiamy się nad modelem Arysto A10 L [510+510] / 510 DJ H i czy zamawiacie cały montaż (wraz z obudową) w salonach z kominkami, czy zlecacie to jakiemuś innemu fachowcowi. Zrobiono nam wycenę na ok 10tyś z czego sam wkład to 4500. A obudowa jedna z tańszych, bez ławeczki.

arysto.jpg

coś takiego jak na stronie:

http://www.kominki-szczecin.pl/produkt3539-10-0-1.html

Fajny, tylko roboty z takimi troszkę jest.

Ostatnio miałem okazję potrenować.

WITAM, Ostatnio miałem okazje wykonać kominek ceglany .Zastosowałem wkład UNICO DRAGON plus wymiennik stalowo -szamotowy .Inwestor bardzo zadowolony szczególnie z ciepła w dochówce :) dodatkowo wyprowadziłem rurę mini dpg na 1 piętro ( bez ścianek działowych) . Całość ładnie "daje ciepło". cegła ręcznie formowana trzy krotnie obcinana na płytki elewacyjne.

1-DSC_0807.jpg

1-DSC_0854.jpg

Edytowane przez micula