Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

Ale dlaczego w takim razie nie czuć nic w pokoju gdzie stoi kominek i jest wspomniana własnie wełna?

Czego się używa do budowy kominka?

Ceramiki, materiałów niepalnych, materiałów nie produkujących toksyn po podgrzaniu...Forest napisał resztę...

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Bo najprawdopodobniej masz też sknoconą zabudowę - powietrze do DGP jest ściągane z górnych kratek wylotowych w zabudowie. I dlatego nic nie czuć w salonie a w innych pomieszczeniach jak najbardziej.

Jak kominek był "nowy", to smrodu z wełny było na tyle dużo że i w salonie capiło, teraz jej duża część się utleniła (wypaliła) i capi trochę mniej.

Zdjęcia ... zdjęcia ...

Pozdrawiam.

Ok. zdjęcia czego dokładnie mam zrobić? Strzelić fotkę przez kratkę co tam w środku wytworzyli?

A przy okazji. Jest sposób żeby temu zaradzić? Gdyby tak nie capiło to bym może w przejściowych okresach popalił trochę

no tak wlasnie pytam jakie maja ludzie kominy w swoich domach do kominka bo duzo czytalem ze ceramiczne lubia pekac ze wzgledu na wysoka temperature

jesli ktos ma kilka lat jakis konkretny model i nic sie mu z nim niestalo do tej pory to pomoglo by mi to z wyborem do swojego domu ktory bede budowal na wiosne

Witam.

Bo najprawdopodobniej masz też sknoconą zabudowę - powietrze do DGP jest ściągane z górnych kratek wylotowych w zabudowie. I dlatego nic nie czuć w salonie a w innych pomieszczeniach jak najbardziej.

Jak kominek był "nowy", to smrodu z wełny było na tyle dużo że i w salonie capiło, teraz jej duża część się utleniła (wypaliła) i capi trochę mniej.

Zdjęcia ... zdjęcia ...

Pozdrawiam.

20150205_202417.jpg

20150205_202406.jpg

[ATTACH=CONFIG]303338[/ATTACH]

Kolega z forum, Batura pytał o pokazanie kratek, tych u góry i tych na dole obudowy. Ty pokazałeś jedną śmiesznie małą kratkę u góry obudowy. Na zdjęciu nie widać dolnych kratek.... czyżbyś zapomniał sobie ich zrobić?

Cóż te ludziska sobie wymyślają? Radosna twórczość realizacyjna....

Pamiętajmy:

Kominki wykonane z materiałów izolacyjnych służą głównie celom dekoracyjnym i wizualnym, nie akumulują ciepła bo w czym? Działają na zasadzie dmuchania, mielonym powietrzem z kurzem i wszelkiej maści alergenami.... no i w wypadku wełny ponoć z jakimiś toksynami. Dlatego wentylowanie kratkami musi być intensywne, kratki maksymalnych wielkości na dole i w górze z każdej strony kominka, czym więcej tym lepiej... lepiej i zdrowiej, jakby w tym wypadku wkład kominkowy był nie zabudowany

Tylko czasami tu nie napisz, że kominek budowała jakaś dekoracyjna firma kominkowa, lub fachman typu "pan od kominków "atrapowo dekoracyjnych"

Edytowane przez bohusz

Witam.

Ta rura właząca w wełnę do czego służy ?

Brak otworów wlotowych (kratek) w zabudowie.

Przy kratkach wylotowych redukuje się powierzchnię o 1/3, jest to nieczynne pole przepływu powietrza - musiał byś mieć na wylocie jeszce ze trzy takie kratki jakie masz ... pod warunkiem że miałbyć jeszcze wogóle jakiekolwiek kratki wlotowe ...

Za plecami wkłądu widać już jak się utlenia (spala) lepiszcze welny i klej między nią a folią aluminiową

Kominek do przenudowy ... całkowitej ...

Pozdrawiam.

Witam.

Ta rura właząca w wełnę do czego służy ?

Brak otworów wlotowych (kratek) w zabudowie.

Przy kratkach wylotowych redukuje się powierzchnię o 1/3, jest to nieczynne pole przepływu powietrza - musiał byś mieć na wylocie jeszce ze trzy takie kratki jakie masz ... pod warunkiem że miałbyć jeszcze wogóle jakiekolwiek kratki wlotowe ...

Za plecami wkłądu widać już jak się utlenia (spala) lepiszcze welny i klej między nią a folią aluminiową

Kominek do przenudowy ... całkowitej ...

Pozdrawiam.

Kratka wlotowa jest tylko w przedpokoju za scianą z prawej strony kominka podobnej wielkosci jak wylotowa. No to zaje....cie. całe szczęście że nie potrzebuje w nim palić

Dzień dobry, czy kominek z płaszczem wodnym tez powinien mieć w swojej obudowie kratkę wlotowa na dole i wylotowa na górze?Właśnie odkryłam ,że mam górną ale dolnej nie mam. co prawda mam lukę między obudową kominka u podstawy i na pewno tam mam wlot ale planuję tam zabudować-( powierzchnia gdzieś ok 60cm razy 2 cm) ale to nie typowy wlot.

A to ci odpowiedź. kominek Edilkamin z płaszczem, izolacja z takiego szarego izolacyjnego materiału krojonego piłką- nie pamiętam nazwy, cała obudowa tez z tego materiału. zastanawiam się czy w ogóle jest potrzeba kratka jakakolwiek- sufit po 5 latach mam trochę brudny i salon do malowania.

Możesz zlikwidować kratki. Przedtem zlikwiduj jednak źródło wysokiej temperatury we wnętrzu obudowy, jakim jest rura dymowa. Potrzebna będzie dobra izolacja. Wkład też powinien zostać zaizolowany, by całą energię skierować we właściwa stronę. A jak z osprzętem? Nic w środku niema? Jakiś zaworek, odpowietrznik - do których powinien być dostęp. Trochę trzeba się pogimnastykować. Głową i łapkami, by ne walnąć babola...:)

Witam wszystkich miłośników kominków.

Przeglądając forum i szykując się do budowy swojego kominka, natrafiłem na kilka dobrych rad, więc chętnie podzielę się swoimi spostrzeżeniami, gdyż wszystko wykonałem własnoręcznie i aktualnie działa znakomicie:rolleyes:

Wkład Amelia 25kW firmy Kratki.pl wybrała żona, bo ma duuużą szybę z widokiem na ogień. Ogrzewam dwa poziomy z DGP na górnym poziomie, w sumie ok. 150 m. kw. Wkład w wersji deco i ozdobną ramką wygląda całkiem sympatycznie, chociaż aby go przenieść potrzebna była pomoc sąsiedzka - w sumie 4 mężczyzn.

Wkład umieszczony w rogu salonu, tak więc obudowa wymagała "dorobienia" dwóch ścianek. Zdecydowałem się na płyty silca, które są bardzo przyjaznym materiałem do obróbki, chociaż kruchym. Wysokość 275 cm, boki szer. 100 cm i oczywiście izolacja z tych płyt istniejących ścian pochłonęły 18 płyt silca, dostępnych w np. "zielonych" marketach budowlanych po ok. 70 zł za sztukę. Mi udało się zejść z ceny 15% za ubytki płyt, które nie miały znaczenia przy montażu. Fajna alternatywa dla płyt G-K i wkładów izolacyjnych z wełny.

Miałem dylemat co do kratek wentylacyjnych, tzn. wlotowa na dole jest maksymalnie duża w ściance bocznej, więc nie widać jej wcale, ale ze względu na DGP postanowiłem nie robić wylotowej u góry komory konwekcyjnej (tej z wkładem), a jedynie w komorze dekompresyjnej. I był to błąd, przed którym przestrzegam. Przy rozpaleniu próbnym małą ilością drewna i nie do końca zamkniętej (skończonej) obudowie wszystko było dobrze, DGP załączyła się, sprawdziłem szczelność przewodów spalinowych i do końca dopaliłem wsad trzech kawałków drewna. Problem pokazał się przy zamknięciu obudowy kominka i rozpaleniu większą ilością drewna (spory płomień). Okazało się, że wzrost temperatury w komorze konwekcyjnej i brak pobierania przez turbinę wystarczającej ilości powietrza, doprowadził do przegrzewania się wkładu. Następująca polimeryzacja farby (normalne zjawisko przy nowym wkładzie) w zbyt dużej temperaturze zaczęła wydzielać duże ilości dymu, który zaczął rozprowadzać się po całym domu przez DGP. Szybkie dopalenie drewna i wietrzenie domu okazało się niezbędne, tak jak wycięcie kratki wentylacyjnej u góry komory konwekcyjnej. To rozwiązało problem, więc wszystkim szukającym informacji czy stosować kratki wentylacyjne przy DGP odpowiem z autopsji: ZDECYDOWANIE TAK. Nie musimy obawiać się, że ciepła nie wystarczy do DGP i ogrzania dodatkowych pomieszczeń - starczy ciepła i jeszcze zostanie w miejscu montażu wkładu. Teraz wszystko pali się jak należy i nie ma obawy o przegrzanie wkładu, a jednocześnie turbina DGP pobiera dość ciepła do innych pomieszczeń.

Trochę przydługo, ale każdy kto montuje sam swój kominek, z pewnością doceni naukę na czyichś - moich błędach. Nie mam porównania do innych wkładów, ten jest moim pierwszym, ale wydaje się, że szczerze mogę go polecić szukającym dobrego wkładu za rozsądną cenę. :)

:rolleyes:

. Nie mam porównania do innych wkładów, ten jest moim pierwszym, ale wydaje się, że szczerze mogę go polecić szukającym dobrego wkładu za rozsądną cenę. :)

Nic dodać nic ująć .

Kolego nie masz żadnego porównania a chwalisz i szczerze polecasz...

Jak sam napisałeś "wydaje się" ... no właśnie tylko się wydaje .......