Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

Dziękuję. Bardzo chętnie pokażę, ale są jeszcze trochę niedokończone. Poza tym to dział kominki :wink: Myślę o ujawnieniu się w galerii zdjeć domów forumowiczów 8) ale jakoś mi odwagi brak :oops:

chetnie obejrze Twoje wnetrza - kominek bardzo mi sie podoba

wiec sie zbieraj i zakladaj galerie :D

pozdrawiam

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Kolejna ciekawa technicznie realizacja. Kominek "wiszący" z wkładem Spartherm Ambiente Piccolo 450/575. Kamień - Travertino Rosso (pod kominkiem będzie jeszcze płyta z tego kamienia).

http://foto.onet.pl/upload/3/38/_607281_n.jpg

http://foto.onet.pl/upload/8/24/_607282_n.jpg

Pozdrawiam całą Grupę nadarzyńsko-grodziską :wink:

• 2 weeks później...
Jak robiliście kominek? Murowany czy z kartongipsu? Miałem w planach murowany z wkładem Jotula ale mi wykonawca nawalił i jestem w kropce cały plan budowy legł w gruzach (zamiast w murach :cry: ) A umnie większość wykonawców robi tylko w kartongipsie co mi się wcale nie podoba. Jaka jest Wasza opinia o tych technologiach czy lepiej murowany jak kiedyś za czasów dziadków czy z kartongipsu? I jak się sprawdzają w użytkowaniu jedne i drugie? B to forum już trochę trwa.

Ile powierzchni minimum zajmuje wkłąd kominkowy wraz z obudową ?

W tym domku http://www.archipelag.pl/domek-rzuty.php?KatID=3990500&ProjID=418 zamierzam przestawić kominek centralnie pod słupek, tak aby można było umiejscowić kominek trzystronny (szybki z trzech stron). Czy to jest dobry pomysł. Czy na takie rozwiązanie jest wystarczająco miejsca (około 3 m od ściany przy spiżarni do ściany przy schodach)?

pozdrawiam

niezbyt czesto pojawiam sie na forum,bo wykanczam dom i sie,ale czesto przegladam rozne zdjecia które podrzucacie bardzo dziekuje bo mozna tu znalezc cos dla siebie.szukam obudowy kominka do drewnianego domu kiedys jak byłam na innym etapie widziałam na foum a teraz nie moge go znalezc,był zielony cimny z kafli ,gdyby ktos wiedzial o czym mówie bede wdzieczna,w czesci kominki przejzałam wszystko,niestety nie ma. :cry:

fasola25

dzięki .... tak to trawertyn (ma piekne "dziurki"),... tak szczerze powiedziawszy to nieszczególnie lubię kamienie, a zwłaszcza najpopularniejsze marmury :-? ,... ale mój mąż, strasznie sie upierał, i marzył o takim kominku z trawertynu ... więc dałam sie przekonać, ... myśle że było warto .... chciałam coś nowoczesnego ale i "skromnego", i lekkiego, i ładnego, i .... ... miom zdaniem tak właśnie jest ... :lol:

jak myślicie ... na jaki kolor pomalować całą ściane z kominkiem, ... ja mam zamiar pomalować ja na czekoladowo albo w kolorze ciemnej kawy z mlekiem ??? cały salon bedzie w brązach, więc będzie pasować ... czekam na sugestie ... :lol: :lol: :lol:

ja mysle, ze taka czekolada wspaniale podkresli kolor tego pieknego trawertynu, na jasnej scianie nie bedzie go tak dobrze widac

JURAS - fajoski kominek i te drewniane drzewiczki są fajne:) Potrzebuję takich zawiasów i uchwytów do mebli kuchennych - skąd masz takie?

SMIESZEK - kominek też fajny, ale dojrzeałem extra schody (drewniane i ciemne). Dasz wiecej zdjęć? Jakie to drewno? Czym masz malowane?

Pozdrawiam wszystkich, ech ładne te kominki...

Juras czy góra Twojego kominka jest pomalowana w stiuk ??

(

To nie stiuk to jest tynk dekoracyjny metodą przecierki, tutaj delikatnie, ale bardziej wyryte (coś jak kora brzozowa) zamierzam zrobić na hollu i korytarzach. Pomysł kominka wziął się z dodatku o kominkach, który bodajże ok. września był w muratorze. Oczywiście w naszymi modyfikacjami.

Jaką metodą robiłeś taki tynk przecierany, szalenie mi się podoba, a nie za bardzo wiem, jak się zabrać, jakie materiały, jaka technika?

Myślałam, że już nigdy nie będę mogła nic tu wkleić. Ale wreszcie mogę pokazać co wyczarował pewien facet, co kocha drewno. Tak teraz wygląda nasz kominek:

http://img383.imageshack.us/img383/5853/obraz4786jr.jpg

http://img383.imageshack.us/img383/549/obraz4800ip.jpg

Jak to zrobiłaś?