Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

Witam

Moja uwaga dotycząca wyboru kominka jest taka - jeżeli budować kominek to taki, żeby dał radę ogrzać dom - nawet jeżeli będzie miał charakter tylko opalania doraźnego. Jak na stan mojej wiedzy to 3,3 kW będzie za mały. Jedni będą używać okazjonalnie inni grzać w formie głównego źródła ogrzewania - dlatego znanej marki z dobrymi opiniami użytkowników. Po zabudowaniu wszelkie zmiany to koszty i stany nerwowe.

Pozdrawiam

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...

Pani Urszulo - współczuję.

U mnie kominek montowała firma i w zasadzie trochę kamienie z obudowy się porozklejały ale nie jest źle - oczywiście inna firma.

Sam projekt obudowy podpatrzony ale rozprowadzenie to już mój pomysł - analizowałem wszystko dość długo przed montażem. Człowiek, który mi to wszystko składał to pracownik firmy i jednocześnie rolnik - byłem zaskoczony - ale uważam, że się znał na pracy i jeden element rozprowadzenia ciepła zmieniłem po jego sugestii - myślę, że miał całkowitą rację.

Jenak ten pasztet co wysmażyła ta firma u Pani to "historia boksu" - nie do uwierzenia.

Ja byłem przy robotnikach bez przerwy i robiłem zdjęcia. Nie wiem czy ich to denerwowało ale pomyślałem że to dobry pomysł.

Szczególnie radzę być przy podłączeniu powietrza do kominka i odprowadzenia spalin - to musi być idealne - koniecznie patrzeć

Pozdrawiam

Pani Urszulo - współczuję.

U mnie kominek montowała firma i w zasadzie trochę kamienie z obudowy się porozklejały ale nie jest źle - oczywiście inna firma.

Sam projekt obudowy podpatrzony ale rozprowadzenie to już mój pomysł - analizowałem wszystko dość długo przed montażem. Człowiek, który mi to wszystko składał to pracownik firmy i jednocześnie rolnik - byłem zaskoczony - ale uważam, że się znał na pracy i jeden element rozprowadzenia ciepła zmieniłem po jego sugestii - myślę, że miał całkowitą rację.

Jenak ten pasztet co wysmażyła ta firma u Pani to "historia boksu" - nie do uwierzenia.

Ja byłem przy robotnikach bez przerwy i robiłem zdjęcia. Nie wiem czy ich to denerwowało ale pomyślałem że to dobry pomysł.

Szczególnie radzę być przy podłączeniu powietrza do kominka i odprowadzenia spalin - to musi być idealne - koniecznie patrzeć

Pozdrawiam

No i na co będziesz patrzeć?!;)

Witam Państwa, do salonu w mojej szeregówce (parter+poddasze - ok. 100 m2) planuję zakup kominka narożnego. Przewiduję grzanie jedynie rekreacyjne/podstawowym źródłem ciepła jest piec gazowy. W związku z tym mam kilka pytań do doświadczonych forumowiczów:

1. Warto przy takim gabarycie szeregówki (parter+poddasze po ok 50 m2) iść w kierunku instalacji DGP? Czy wystarczy sam kominek w salonie, a ciepło i tak pójdzie do góry otwartą klatką schodową?

2. Czy w moim przypadku (rozpalanie rekreacyjne) moc kominka będzie miała znaczenie? Rozważam następujące modele kominków:

a) Nordflam Torres - 14kW

b) Maja - 12kW

c) Zibi - 14 kW

d) Zuzia - 16 kW

d) KFD EKO MAX7 - 14kW

Miał ktoś z którymś z tych kominków jakieś doświadczenia? Nie ukrywam, że ostatni jest najbardziej rozsądny cenowo, ale czy cierpi na tym jego jakość (wykonanie, możliwości grzewcze)?

Dziękuję za Wasze opinie i pozdrawiam

Franki

Musisz pamiętać, że DGP wiąże się z większym zabrudzeniem wokół kratek wylotowych, więc jeżeli chodzi o palenie rekreacyjne ja odpuścił bym sobie DGP.

Co do wkłądów:

a) nie montowałem osobiście

b) sprawdzony żeliwny wkład z którym nie ma problemów, lecz powietrze do spalania tylko po części pobierane jest z dolotu z zewnątrz (o ile weźmiesz go w opcji)

c) jedyny z których podałeś powietrze do spalania bierze "tylko" z zewnątrz - moim zdaniem najrozsądniejszy wybór

d) za mocny dla Ciebie

e) moim zdaniem wkład ten wygląda brzydko po zabudowaniu, montowałem tylko raz i ciężko mi się wypowiedzieć

Witam Państwa,

dziękuję za informacje.

@ Raczynski Kominki JG - czy pobór powietrza do spalania z wnętrza domu przy rekreacyjnym paleniu jest tak bardzo uciążliwy, że należy na to zwracać uwagę?

@ Zdun Darek B - gdzie mogę znaleźć cenę w jakiej jest ten wkład? Wymienione przeze mnie modele nie przekraczają kwoty 3500,00 zł. A jak wygląda sytuacja z tym kominkiem?

Pozdrawiam

Franki

@ Raczynski Kominki JG - czy pobór powietrza do spalania z wnętrza domu przy rekreacyjnym paleniu jest tak bardzo uciążliwy, że należy na to zwracać uwagę?

Większość osób twierdzi że będzie palić rekreacyjnie, po czym jak instalator prawidłowo wykona kominek, nauczy kultury palenia i prawidłowego użytkowania "połkną bakcyla" rekreacyjne palenie jest kilka razy w tygodniu (jak nie częściej).

Spalanie tlenu z pomieszczenia często objawia się nawet bólami głowy i ospałością.

Co do Romotopa zaproponowanego przez Zdun Darek B cena będzie "troszkę wyższa" a możesz go dostać u każdego z nas - wystarczy popytać.

Dziękuję za cenne wskazówki. W sumie ten Zibi wydaje się najrozsądniejszym rozwiązaniem. Jego pewnym minusem z mojej perspektywy byłyby gabaryty. Jest on chyba najdłuższy i najszerszy z opisanych wkładów. U mnie kominek będzie opierał się o komin i ścianę, jego przeszklony front będzie skierowany do pokoju, natomiast przeszklony bok na wejście do pokoju. Obudowa kominka optymalnie miałaby być nowoczesna i lekka, a więc tylko jakieś płyty, właśnie jakie najlepiej? Chciałbym aby cała obudowa maksymalnie zrównała się ze ścianą wejścia do pokoju. Mam tutaj obecnie do dyspozycji 90 cm. Jeśli chodzi o głębokość, to dobrze byłoby, aby zrównała się ona z linią komina - 63 cm.

Widzę, że szerokość Zibiego to 768 mm, natomiast głębokość to 482 mm+klamka. Nie wiem więc, czy na długości tych 13 cm luzu wystarczy...

Bardzo byłbym wdzięczny za Państwa opinie. Może muszę się niestety zainteresować jakimś krótszym wkładem...

Pozdrawiam

Franki

630 mm - 482mm zostaje mało na wykonanie; izolacji ściany , cyrkulacji powietrza , półki przed wkładem

Proponowałem wkład o głębokości korpusu 370mm ..... masz dodatkowe 112mm ... razem 260mm na wszystko co potrzebujesz aby poprawienie technicznie wykonać tą obudowę

@ Zdun Darek B - dzięki za info. Chyba się nie zrozumieliśmy. Ja napisałem, że z długością będzie krucho w przypadku Zibiego, bo jego długosć to 768 mm, a ja mam 900 mm. W przypadku głębokości Zibi ma 482 cm+klamka, a ja dysponuję 640 cm, choć teoretycznie, jeśli chodzi o głębokość, to kominek mógłby nawet "wejść" trochę do pokoju. Martwi mnie tylko kwestia długości. Jak Twoim zdaniem byłoby z długością?

Pozdrawiam

Franki

77 (do krawedzi radiatora) + 10 daje 87.

jak sie uprzesz to zabudujesz

@ Zdun Darek B - dzięki za info. Chyba się nie zrozumieliśmy. Ja napisałem, że z długością będzie krucho w przypadku Zibiego, bo jego długosć to 768 mm, a ja mam 900 mm. W przypadku głębokości Zibi ma 482 cm+klamka, a ja dysponuję 640 cm, choć teoretycznie, jeśli chodzi o głębokość, to kominek mógłby nawet "wejść" trochę do pokoju. Martwi mnie tylko kwestia długości. Jak Twoim zdaniem byłoby z długością?

Pozdrawiam

Franki

Czy waszym zdaniem piece Romotopa, są godne uwagi?

Zastanawiam się nad którymś z tych:

http://www.romotop.pl/piece-kominkowe-romotop/stromboli-03-metal-piec-kominkowy-

http://www.romotop.pl/piece-kominkowe-romotop/evora-t-03-plyta-stalowa-piec-kominkowy

piec ma stać w salonie który jest otwarty na kuchnie i jadalnie razem około 80m