Kominki Piotr Batura 21.02.2016 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Czy waszym zdaniem piece Romotopa, są godne uwagi? Zastanawiam się nad którymś z tych: http://www.romotop.pl/piece-kominkowe-romotop/stromboli-03-metal-piec-kominkowy- http://www.romotop.pl/piece-kominkowe-romotop/evora-t-03-plyta-stalowa-piec-kominkowy piec ma stać w salonie który jest otwarty na kuchnie i jadalnie razem około 80mStromboli znany od lat, Evora, nowsza produkcja...Mam bardzo pozytywne zdanie na temat tych urządzeń. Kilka sztuk rocznie sprzedaję od kilkunastu lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 21.02.2016 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 (edytowane) To może poproszę Panów instalatorów o wycenę I jeszcze ten http://www.okazje.info.pl/okazja/dom-i-ogrod/jotul-f-166-cb-zeliwny-piec.html Edytowane 21 Lutego 2016 przez JACUŚ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 21.02.2016 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 To może poproszę Panów instalatorów o wycenę Będziesz Pan zadowolniony! Szczególnie jak się okaże, że transport będzie droższy od montażu;) Szukaj kogoś w swojej okolicy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 21.02.2016 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Ok dzięki, mam jeszcze pytanie czy ten system czystej szyby naprawdę się sprawdza? Jotul niema tego systemu, który Twoim zdaniem jest najlepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 21.02.2016 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Czy waszym zdaniem piece Romotopa, są godne uwagi? Zastanawiam się nad którymś z tych: http://www.romotop.pl/piece-kominkowe-romotop/stromboli-03-metal-piec-kominkowy- http://www.romotop.pl/piece-kominkowe-romotop/evora-t-03-plyta-stalowa-piec-kominkowy Evora ma CDP- czyli 100% poboru powietrza do spalania z poza budynku. Jeśli natomiast wybierasz Stromboli to wersja "N" ma także CDP , ten pokazany przez Ciebie starszy typ Stromboli pobierał z pomieszczenia Obydwa modele posiadamy na wystawie , możesz je zobaczyć na żywo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 21.02.2016 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Ok dzięki, mam jeszcze pytanie czy ten system czystej szyby naprawdę się sprawdza? Jotul niema tego systemu, który Twoim zdaniem jest najlepszy? jeśli do Darka msz zbyt daleko to zapraszam do Bielska, na miejscu również mam evore i strombole na nodze do zobaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 21.02.2016 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Ok dzięki, mam jeszcze pytanie czy ten system czystej szyby naprawdę się sprawdza? Jotul niema tego systemu, który Twoim zdaniem jest najlepszy? Jotul to doskonały produkt, ale Romotop też nie w kij dmuchał...Różnica w cenie jaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 21.02.2016 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Obecnie przebywam w Norwegii, mogę go tu kupić za około 5300 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 21.02.2016 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 To może poproszę Panów instalatorów o wycenę I jeszcze ten http://www.okazje.info.pl/okazja/dom-i-ogrod/jotul-f-166-cb-zeliwny-piec.html To oferta w Norwegii ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 22.02.2016 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Tu jest oferta z Norwegii http://www.varme.no/norsk/produkter/joetul-f-166/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franki31 23.02.2016 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 77 (do krawedzi radiatora) + 10 daje 87. jak sie uprzesz to zabudujesz Witam, byłbym niezwykle wdzięczny za przedstawienie krótkiej listy artykułów, które powinienem nabyć do zabudowy tego wkładu. Chodzi o jak najprostszą i zajmującą jak najmniej miejsca zabudowę. Chyba że może ktoś mi polecić jakiś mniejszy kominek narożny w podobnej cenie, a więc ok 3000,00 zł. Dziękuję za pomoc. Franki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franki_31 28.02.2016 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Witam ponownie, z uwagi na niedużo miejsca na zabudowę kominka rozważam również zakup pieca obrotowego (tzw. kozy). Takiej jak np. piec obrotowy andora. Nie zastosuje tu co prawda systemu DGP, ale myślę, że ciepło wygenerowane przez piecyk pójdzie i tak w górę klatką schodową do pomieszczeń na poddaszu. Ma ktoś jakieś doświadczenia z takimi piecami? Dziękuję za Wasze opinie. Franki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ViWaldik 06.03.2016 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2016 WitamFranki uważam ,że kominek w zabudowie będzie lepszy. Ciepło z nad kominka (z kopuły powietrznej) rozprowadź- porozkuwaj przez ściany otwory i ewentualnie strop tak a by jak najwięcej pomieszczeń ( nawet klatka schodowa ) miało swoje kratki nawiewne - trzeba to zrobić poprzez takie karbowane rury - ale to wszędzie wygląda tak samo. I tak nie ogrzejesz tym domu ale nie będzie tak źle. Będą pomieszczenie, gdzie będzie chłodniej - to te bez kratek z kopuły. To taki najprostszy system DGP. To ciepłe powietrze z "kozy" wcale nie pójdzie po całym domu. Będzie jakiś stały przepływ w tym samym strumieniu i tyle. Rozproszenie ciepła będzie bardzo powolne. Jakimś przyśpieszeniem jest właśnie ten system DGP, który grawitacyjnie do sąsiednich pomieszczeń wdmucha ciepłe powietrze i powinno być względnie miło. Nastaw się żeby było ładnie w salonie i miło popatrzeć na ogień - to jest przyjemne. Szybko też przekonasz się ,że dobrze jest mieć przy kominku trochę kamienia/płytek to coś czasem wypadnie tego żarku. Nie trzeba tak bardzo wtedy uważać przy podkładaniu czy wybieraniu popiołu. Warto to zaplanować i może wkomponować kamień na etapie budowy. Pozdrawiam Czytających Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franki_31 11.03.2016 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 @ViWaldik serdecznie Ci dziękuję za Twoją opinię. Będę jeszcze wdzięczny za dalsze przybliżenie tematu: 1. Czym najlepiej obłożyć taki narożny kominek, aby wyglądało to nowocześnie i nie zabierało dużo miejsca: Płyty G-K czy płyta Varmsen, czy bloczki sylikatowe, czy też płyty krzemianowo-wapienne? 2. Czy coś jeszcze należy włożyć pomiędzy kominek, a płytę, np. wełnę itd. Czy też w przypadku grzania rekreacyjnego sama płyta wystarczy? 2. Widziałem gotowe wąskie ramki ozdobne do niektórych kominków, nie trzeba czekać na realizację i nie zajmą one dużo miejsca, warto? 3. Rozważam zakup kominka narożnego bez szprosa za ok. 3000,00 zł. Pozostało mi trzech kandydatów: Maja, Torres i KFD EKO (najlepsza cena). Który byłby najbardziej godny polecenia? Dodam jeszcze tylko, że posadzki w pokoju z kominkiem mam z płytek, więc żarki nie będą mi straszne . Dziękuję za pomoc i pozdrawiam Franki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ViWaldik 12.03.2016 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 WitajNie jestem monterem więc nie powinienem rozstrzygać spraw technicznych. Planowanie zacząłem zimą a realizacja późnym latem. Żona widziała to tak ja trochę inaczej i trudno było coś wypośrodkować. W końcu jakiś aranżer/stylista coś zaproponował ale nie trafiło to do nas. Długo poszukiwałem wyglądu kominka- zdjęcia, forum, sprzedawcy i przypadkowo trafiłem na kominek klasyczny (generalnie myślałem o nowoczesnym). To kominek , który był w eksploatacji pełniąc też rolę reklamy - w firmie od sprzedaży płyt kamiennych. Od razu oboje byliśmy pewni, że tak to ma wyglądać. Po wykonaniu kominka tak się wkomponował w pokój jak by był tam zawsze. Nic bym nie zmienił. Nadal mi się podoba a zresztą lubię ten magiczny widok ognia. Tak więc skup się na wyglądzie czy to będzie pasowało do wnętrza i czy technicznie podłączysz dolot powierza czy nie da rady - to rzutuje na wkład. Mały kominek z mniejszą kopułą to zapewne mniej energii/mniej ciepła do dystrybucji. Większy kominek - zawalenie pokoju pogorszenie wyglądu. Ja bałem się tego "za dużego" kominka ale wyszło elegancko i nie przywaliło chociaż wkład jest duży bo palę łupami 40 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franki31 18.03.2016 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Witam Państwa, czy mógłby mi ktoś tutaj coś powiedzieć nt. wkładu kominkowego KFD EKO MAX7?Najbardziej konkurencyjna cena z mniejszych kominków narożnych. Wydaje się być ciekawszą opcją od wkładu Maja i Torres.Ma ktoś jakieś doświadczenia? Będę wdzięczny za pomoc.PozdrawiamFranki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 10.07.2016 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2016 W przyszłym tygodniu dojedzie do mnie brunner HKD 2.2 xl sk. Jak tylko będzie to się pochwalę "potworem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 11.07.2016 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 W przyszłym tygodniu dojedzie do mnie brunner HKD 2.2 xl sk. Jak tylko będzie to się pochwalę "potworem" Gdzie ty go zamontujesz? Kościół? Widzę moc 35-64KW Pomijam cene 9 tysięcy EURO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 11.07.2016 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Montuje go w domu 240 m2 powierzchni użytkowej. Instalacja jest tak zrobiona, że przyjmie moc i będzie powoli oddawać ciepło do podłogówki. Grzanie będzie zarówno w wodę jak i ceramikę. Zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce. Co do ceny to cena katalogowa standardowo jest dość wysoka Myślę, że wkłady kominkowe nie są tu wyjątkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagi69 13.07.2016 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 obudowa ciepła wykonana z cegły ręcznie formowanej wytwórniw Hofmanowska ,wkład Hajduk AThttp://images78.fotosik.pl/707/fe428bb41134ad83med.jpgPozdrawiam bagi69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts