Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

Koniec prac kominkarzy.

Wyszło bardzo ładnie. Najbardziej martwiłem się o kamień bo dość spore płaty (mówili, że jestem pierwszym klientem którym się nie mieściły na standardowym samochodzie, którym zazwyczaj jeżdżą do klientów).

Napalili mi kurcze drzewem z palet i mi zakopcili szybę (sama czarna maź/sadza) :/

Przez co fotka wyszła jak wyszła.

WP_20161207_16_51_28_Pro (1980x1114).jpg

Na piętrze, nad kominkiem jest jeszcze rozprowadzenie grawitacyjne do 2 pomieszczeń. Ładnie dogrzewa.

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No bo tak faktycznie jest.

Kratka jest węższa.

Czym się może objawiać źle dobrana wielkość otworów wlotowego i wylotowego ?

Wkład może się przegrzać.

A TY właśnie rezygnujesz z gwarancji.

A szyba ładnie komponuje się z kamieniem :)

Edytowane przez fotohobby

Kominkarze nie umieją palić w kominku? To napewno są kominkarze czy Panowie od kg, którzy robią wszystko, w tym przy okazji kominki? Bo kominkarz z prawdziwego zdarzenia sądzę, że umie tak palić, żeby szyba była czysta :)

Z kontekstu faktycznie wyszło, że kominkarze napalili paletami pozostałymi na budowie.

Nie, ludzie od wykończeń wnętrz bo im pozwoliłem spalić paletę.

@fotohobby

Z tą gwarancją to nie jest tak do końca.

Robiła to firma znana od lat kratkom i firma kratki poleca korzystanie z kominka zamiast z instrukcji :)

Edytowane przez kaeres

Rozmawiałem z infolinią kratki i to od nich mam informacje poniżej.

Znają firmę, która mi to robiła i powiedzieli żebym się nie martwił. Jeżeli zrobili otwory mniejsze to z jakiegoś powodu (wspomniałem o rozprowadzeniu grawitacyjnym).

Poza tym nie ja będę do kratek zgłaszał ew. reklamację tylko kominkarze za mnie bo ja się zgłoszę właśnie do nich.

Witam

Jak dla mnie to Kaeres nie powinien mieć żadnych problemów z powietrzem.

Dolot powietrza do kominka zrobiony jest z zewnątrz więc powierzchnie doprowadzenia i wylotu jakoś się tam kompensują.

Będzie trzeba - wytnie kratkę od mniej widocznej strony. Pewnie nie będzie trzeba.

Ma kominek i się cieszy.

Bardzo dobrze - kominek fajna sprawa i będzie zadowolony.

Pozdrawiam Cię Kaeres i forumowiczów.

Kup płyn do szyb kominkowych Tytan taki czerwony atomizer( ja go kupuję w Kauflandzie ) ale pewnie jest dostęny w innych sklepach. Nie trzyj popiołem.

Taki narożny będzie się brudził . Radości jednak będzie wiele przy płonących polanach. Sama buzia się śmiejei robi się przyjemnie. Można się "zapatrzeć".

Z paleniem paletami to już nie ma co kontynuować sprawy. Przecież musisz czymś rozpalać - powoli potniesz na szczapki rozpałkowe.

Rozmawiałem z infolinią kratki i to od nich mam informacje poniżej.

Znają firmę, która mi to robiła i powiedzieli żebym się nie martwił. Jeżeli zrobili otwory mniejsze to z jakiegoś powodu (wspomniałem o rozprowadzeniu grawitacyjnym).

Poza tym nie ja będę do kratek zgłaszał ew. reklamację tylko kominkarze za mnie bo ja się zgłoszę właśnie do nich.

Co zrobisz gdy ten wykonawca , np z przyczyn losowych , za miesiąc zamknie firmę ?

To już Twój wybór.

Ja wolałbym szerszą kratke wlotowa, bo to obniży temperaturę powietrza na wylocie i zwiększy komfort korzystania z kominka.

Słuszna uwaga.

Przecież w kominkach KONWEKCYJNYCH to właśnie odpowiedni przepływ powietrza gwarantuje prawidłowy odbiór ciepła i komfort. Obudowa wykonana z IZOLATORA raczej nie zniweluje zmniejszonego odbioru ciepła konwekcją .

Witam ponownie

Osoby wypowiadające się, żeby sprawdzać , przewidywać mają rację i nie robią Karesowi na złość. Ten wkład jest mały (jak dla mnie) i oczywiście jak włoży 3 grabaki to będzie się działo. Ale nie włoży, będzie palił racjonalnie i albo będzie wypuszczał ciepło w komin i cieszył się dłużej czystą szybą albo mył szybę często. Znajdzie pośrednie rozwiązanie i tak będzie. W pokoju z kominkiem będzie grzała szyba i górna kratka. Reszta ciepła jak dobrze pomyślane odpływy powietrza będzie pięknie dmuchać w dwie kratki na górze. Jak mniej niż pięknie to zamontuje wentylatorki i powiem tyle, że mimo małej odległości od czaszy kominka to nic im będzie a wspomogą ogrzewanie. Montuj Kares te wentylatorki (zaplanuj zasilanie) i będzie dobrze. Wydatek na wentylatorki to w firmie Kratki 80 zł . Inne firmy też pewnie mają dobre wentylatorki. Montuj bez czujników. Trzeba dmuchać - wkładasz wtyczkę do gniazdka i działa. Nie trzeba wyjmujesz. Cicho to pracuje i jest wydajne. Dla sprawdzenia zamontuj jeden wentylatorek i zobaczysz o co chodzi - będzie porównanie z kratką bez wentylatorka.

Pozdrawiam

Witam

Jak dla mnie to Kaeres nie powinien mieć żadnych problemów z powietrzem.

Dolot powietrza do kominka zrobiony jest z zewnątrz więc powierzchnie doprowadzenia i wylotu jakoś się tam kompensują.

A co ma jedno do drugiego ?

Dolot powietrza zapewnia powietrze do spalania i to powietrze uchodzi przez komin.

A kratka zapewnia powietrze do konwekcji - chłodzenia wkładu i ogrzewania pomieszczeń.

Jeśli przepływ tego powietrza będzie zbyt mały, to żeby odebrać ciepło z kominka zostanie przegrzane i będzie niekomfortowe

Wydatek na wentylatorki to w firmie Kratki 80 zł . Inne firmy też pewnie mają dobre wentylatorki. Montuj bez czujników. Trzeba dmuchać - wkładasz wtyczkę do gniazdka i działa. Nie trzeba wyjmujesz. Cicho to pracuje i jest wydajne. Dla sprawdzenia zamontuj jeden wentylatorek i zobaczysz o co chodzi - będzie porównanie z kratką bez wentylatorka.

Porada warta " kominkarskiego Nobla" ......

Proponuje ułożyć rodzinny grafik na miesiąc , kto o której dyżuruje przy wtyczce , potem wejdzie wam w nawyk...

Witam

Nobel się przyda. Dlaczego wentylator ma ciągle dmuchać. Przecież chodzi o dodatkową funkcję jaka istnieje po zamontowaniu wentylatorka. Np właczy 2 godziny dziennie. Gdyby wentylatorki w kratki musiałyby być z czujnikiem to konstruktorzy nie puszczaliby na rynek ręcznie sterowanych. No tak czy nie. Tylko te bezobsługowe się zaleca ?. To jest forum. Załó

ż bloga i śmiało rozdawaj Noble a szybko pisał będziesz do czytelników z wąskiego grona odbiorców czyli dla siebie i rodziny. No tak to działa.

Witam ponownie

Osoby wypowiadające się, żeby sprawdzać , przewidywać mają rację i nie robią Karesowi na złość. Ten wkład jest mały (jak dla mnie) i oczywiście jak włoży 3 grabaki to będzie się działo. Ale nie włoży, będzie palił racjonalnie i albo będzie wypuszczał ciepło w komin i cieszył się dłużej czystą szybą albo mył szybę często. Znajdzie pośrednie rozwiązanie i tak będzie. W pokoju z kominkiem będzie grzała szyba i górna kratka. Reszta ciepła jak dobrze pomyślane odpływy powietrza będzie pięknie dmuchać w dwie kratki na górze. Jak mniej niż pięknie to zamontuje wentylatorki i powiem tyle, że mimo małej odległości od czaszy kominka to nic im będzie a wspomogą ogrzewanie. Montuj Kares te wentylatorki (zaplanuj zasilanie) i będzie dobrze. Wydatek na wentylatorki to w firmie Kratki 80 zł . Inne firmy też pewnie mają dobre wentylatorki. Montuj bez czujników. Trzeba dmuchać - wkładasz wtyczkę do gniazdka i działa. Nie trzeba wyjmujesz. Cicho to pracuje i jest wydajne. Dla sprawdzenia zamontuj jeden wentylatorek i zobaczysz o co chodzi - będzie porównanie z kratką bez wentylatorka.

Pozdrawiam

Cześć. Dzięki za miłe słowo. Co do porad z wentylatorem to raczej nie znajdzie zastosowania u mnie bo powietrze ładnie się rozprowadza po tych dwóch pomieszczeniach grawitacyjnie.

Poza tym wszystko już zamontowane i zabudowane.

Zdun Darek. Czy dziursko na grawitacyjne nic rekompensuje ?