kaeres 08.12.2016 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Koniec prac kominkarzy. Wyszło bardzo ładnie. Najbardziej martwiłem się o kamień bo dość spore płaty (mówili, że jestem pierwszym klientem którym się nie mieściły na standardowym samochodzie, którym zazwyczaj jeżdżą do klientów). Napalili mi kurcze drzewem z palet i mi zakopcili szybę (sama czarna maź/sadza) :/ Przez co fotka wyszła jak wyszła. Na piętrze, nad kominkiem jest jeszcze rozprowadzenie grawitacyjne do 2 pomieszczeń. Ładnie dogrzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 08.12.2016 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Kominkarze nie umieją palić w kominku? To napewno są kominkarze czy Panowie od kg, którzy robią wszystko, w tym przy okazji kominki? Bo kominkarz z prawdziwego zdarzenia sądzę, że umie tak palić, żeby szyba była czysta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 08.12.2016 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Drewno zapewne było mokre , jak długo palili żeby tak uświnić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 08.12.2016 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 No szczeliny są za małe a efekt tego bedzie taki ze palac w kominku bedziesz grzał niebo a nie dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.12.2016 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 (edytowane) No bo tak faktycznie jest. Kratka jest węższa. Czym się może objawiać źle dobrana wielkość otworów wlotowego i wylotowego ? Wkład może się przegrzać. A TY właśnie rezygnujesz z gwarancji. A szyba ładnie komponuje się z kamieniem Edytowane 8 Grudnia 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaeres 09.12.2016 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 (edytowane) Kominkarze nie umieją palić w kominku? To napewno są kominkarze czy Panowie od kg, którzy robią wszystko, w tym przy okazji kominki? Bo kominkarz z prawdziwego zdarzenia sądzę, że umie tak palić, żeby szyba była czysta Z kontekstu faktycznie wyszło, że kominkarze napalili paletami pozostałymi na budowie. Nie, ludzie od wykończeń wnętrz bo im pozwoliłem spalić paletę. @fotohobby Z tą gwarancją to nie jest tak do końca. Robiła to firma znana od lat kratkom i firma kratki poleca korzystanie z kominka zamiast z instrukcji Edytowane 9 Grudnia 2016 przez kaeres Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.12.2016 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Powiesz to na infolinii, jak będziesz zgłaszał awarię. Wszystko jest OK, póki się nie spieprzy. Później producent może zmienić zdanie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaeres 09.12.2016 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Rozmawiałem z infolinią kratki i to od nich mam informacje poniżej. Znają firmę, która mi to robiła i powiedzieli żebym się nie martwił. Jeżeli zrobili otwory mniejsze to z jakiegoś powodu (wspomniałem o rozprowadzeniu grawitacyjnym).Poza tym nie ja będę do kratek zgłaszał ew. reklamację tylko kominkarze za mnie bo ja się zgłoszę właśnie do nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.12.2016 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 To już Twój wybór. Ja wolałbym szerszą kratke wlotowa, bo to obniży temperaturę powietrza na wylocie i zwiększy komfort korzystania z kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ViWaldik 10.12.2016 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 WitamJak dla mnie to Kaeres nie powinien mieć żadnych problemów z powietrzem.Dolot powietrza do kominka zrobiony jest z zewnątrz więc powierzchnie doprowadzenia i wylotu jakoś się tam kompensują.Będzie trzeba - wytnie kratkę od mniej widocznej strony. Pewnie nie będzie trzeba.Ma kominek i się cieszy. Bardzo dobrze - kominek fajna sprawa i będzie zadowolony.Pozdrawiam Cię Kaeres i forumowiczów.Kup płyn do szyb kominkowych Tytan taki czerwony atomizer( ja go kupuję w Kauflandzie ) ale pewnie jest dostęny w innych sklepach. Nie trzyj popiołem.Taki narożny będzie się brudził . Radości jednak będzie wiele przy płonących polanach. Sama buzia się śmiejei robi się przyjemnie. Można się "zapatrzeć".Z paleniem paletami to już nie ma co kontynuować sprawy. Przecież musisz czymś rozpalać - powoli potniesz na szczapki rozpałkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 10.12.2016 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Rozmawiałem z infolinią kratki i to od nich mam informacje poniżej. Znają firmę, która mi to robiła i powiedzieli żebym się nie martwił. Jeżeli zrobili otwory mniejsze to z jakiegoś powodu (wspomniałem o rozprowadzeniu grawitacyjnym). Poza tym nie ja będę do kratek zgłaszał ew. reklamację tylko kominkarze za mnie bo ja się zgłoszę właśnie do nich. Co zrobisz gdy ten wykonawca , np z przyczyn losowych , za miesiąc zamknie firmę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 10.12.2016 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 To już Twój wybór. Ja wolałbym szerszą kratke wlotowa, bo to obniży temperaturę powietrza na wylocie i zwiększy komfort korzystania z kominka. Słuszna uwaga. Przecież w kominkach KONWEKCYJNYCH to właśnie odpowiedni przepływ powietrza gwarantuje prawidłowy odbiór ciepła i komfort. Obudowa wykonana z IZOLATORA raczej nie zniweluje zmniejszonego odbioru ciepła konwekcją . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 10.12.2016 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Co zrobisz gdy ten wykonawca , np z przyczyn losowych , za miesiąc zamknie firmę ? Znajdzie innego, polecanego przez Ciebie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ViWaldik 11.12.2016 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Witam ponownieOsoby wypowiadające się, żeby sprawdzać , przewidywać mają rację i nie robią Karesowi na złość. Ten wkład jest mały (jak dla mnie) i oczywiście jak włoży 3 grabaki to będzie się działo. Ale nie włoży, będzie palił racjonalnie i albo będzie wypuszczał ciepło w komin i cieszył się dłużej czystą szybą albo mył szybę często. Znajdzie pośrednie rozwiązanie i tak będzie. W pokoju z kominkiem będzie grzała szyba i górna kratka. Reszta ciepła jak dobrze pomyślane odpływy powietrza będzie pięknie dmuchać w dwie kratki na górze. Jak mniej niż pięknie to zamontuje wentylatorki i powiem tyle, że mimo małej odległości od czaszy kominka to nic im będzie a wspomogą ogrzewanie. Montuj Kares te wentylatorki (zaplanuj zasilanie) i będzie dobrze. Wydatek na wentylatorki to w firmie Kratki 80 zł . Inne firmy też pewnie mają dobre wentylatorki. Montuj bez czujników. Trzeba dmuchać - wkładasz wtyczkę do gniazdka i działa. Nie trzeba wyjmujesz. Cicho to pracuje i jest wydajne. Dla sprawdzenia zamontuj jeden wentylatorek i zobaczysz o co chodzi - będzie porównanie z kratką bez wentylatorka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.12.2016 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Witam Jak dla mnie to Kaeres nie powinien mieć żadnych problemów z powietrzem. Dolot powietrza do kominka zrobiony jest z zewnątrz więc powierzchnie doprowadzenia i wylotu jakoś się tam kompensują. A co ma jedno do drugiego ? Dolot powietrza zapewnia powietrze do spalania i to powietrze uchodzi przez komin. A kratka zapewnia powietrze do konwekcji - chłodzenia wkładu i ogrzewania pomieszczeń. Jeśli przepływ tego powietrza będzie zbyt mały, to żeby odebrać ciepło z kominka zostanie przegrzane i będzie niekomfortowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 11.12.2016 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Wydatek na wentylatorki to w firmie Kratki 80 zł . Inne firmy też pewnie mają dobre wentylatorki. Montuj bez czujników. Trzeba dmuchać - wkładasz wtyczkę do gniazdka i działa. Nie trzeba wyjmujesz. Cicho to pracuje i jest wydajne. Dla sprawdzenia zamontuj jeden wentylatorek i zobaczysz o co chodzi - będzie porównanie z kratką bez wentylatorka. Porada warta " kominkarskiego Nobla" ...... Proponuje ułożyć rodzinny grafik na miesiąc , kto o której dyżuruje przy wtyczce , potem wejdzie wam w nawyk... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ViWaldik 11.12.2016 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 WitamNobel się przyda. Dlaczego wentylator ma ciągle dmuchać. Przecież chodzi o dodatkową funkcję jaka istnieje po zamontowaniu wentylatorka. Np właczy 2 godziny dziennie. Gdyby wentylatorki w kratki musiałyby być z czujnikiem to konstruktorzy nie puszczaliby na rynek ręcznie sterowanych. No tak czy nie. Tylko te bezobsługowe się zaleca ?. To jest forum. Załóż bloga i śmiało rozdawaj Noble a szybko pisał będziesz do czytelników z wąskiego grona odbiorców czyli dla siebie i rodziny. No tak to działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomi1-83 11.12.2016 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 to może i ja się pochwalę niemal już skończonym kominkiem wykonanym z cegły rustykalnej ręcznie formowanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monach 11.12.2016 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 ładnie, z rozmachem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaeres 12.12.2016 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Witam ponownie Osoby wypowiadające się, żeby sprawdzać , przewidywać mają rację i nie robią Karesowi na złość. Ten wkład jest mały (jak dla mnie) i oczywiście jak włoży 3 grabaki to będzie się działo. Ale nie włoży, będzie palił racjonalnie i albo będzie wypuszczał ciepło w komin i cieszył się dłużej czystą szybą albo mył szybę często. Znajdzie pośrednie rozwiązanie i tak będzie. W pokoju z kominkiem będzie grzała szyba i górna kratka. Reszta ciepła jak dobrze pomyślane odpływy powietrza będzie pięknie dmuchać w dwie kratki na górze. Jak mniej niż pięknie to zamontuje wentylatorki i powiem tyle, że mimo małej odległości od czaszy kominka to nic im będzie a wspomogą ogrzewanie. Montuj Kares te wentylatorki (zaplanuj zasilanie) i będzie dobrze. Wydatek na wentylatorki to w firmie Kratki 80 zł . Inne firmy też pewnie mają dobre wentylatorki. Montuj bez czujników. Trzeba dmuchać - wkładasz wtyczkę do gniazdka i działa. Nie trzeba wyjmujesz. Cicho to pracuje i jest wydajne. Dla sprawdzenia zamontuj jeden wentylatorek i zobaczysz o co chodzi - będzie porównanie z kratką bez wentylatorka. Pozdrawiam Cześć. Dzięki za miłe słowo. Co do porad z wentylatorem to raczej nie znajdzie zastosowania u mnie bo powietrze ładnie się rozprowadza po tych dwóch pomieszczeniach grawitacyjnie. Poza tym wszystko już zamontowane i zabudowane. Zdun Darek. Czy dziursko na grawitacyjne nic rekompensuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts