Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cubus2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam zapytanie.

W jakiejś gazecie widziałe, jak z przodu kominka, na podłodze drewnianej zamiast części zrobionej z płytek, czy kamienia leżała . . . no własnie :D.

Nie dało się zobaczyć dokładnie ale tak jak zwykle lezy tam blacha ocynkowana srebrna, to tu leżała pięknie dopasowana też chyba blacha ale w koloze złotym. Ma ktoś pojęcie co to mozę być i gdzie można coś takiego dostać?

Zachęcony kominkami przedmówców, zaintrygowany dziełami Foresta i oszołomiony realizacją u Rezi'ego, poddam pod opinię inspirację dla mojego kominka.

http://images25.fotosik.pl/28/42640eee10f9cfbe.jpg

Wkład (Jotul I 18 Harmony) już jest kupiony. Obudowa powstanie na początku sierpnia. Nasz kominek będzie dość wierną realizacją wzoru na zdjęciu. Różnice będą następujące:

1) cegła będzie szamotowa (jasnożółta)

2) portal będzie wykonany z marmuru (na zdjęciu jest drewniany)

3) pod cegłami okalającymi wkład od spodu będzie postument marmurowy, podnoszący całość o ok. 12 cm

4) czerwień na ścianie będzie mniej drapieżna, bardziej burgundowa (reszta ścian kremowa; ten sam burgund przejdzie na detale jadalni i ściany kuchni (z jadalni widać i kuchnię i salon)).

5) po obu stronach "szafy" kominka powstanie zabudowa pod książki, drewno, durnostojki

Mam nadzieję, że pod koniec września (wnętrza powinny być już z grubsza gotowe; jeszcze bez podłóg) będę mógł wstawić zdjęcie "tak jest" obok zdjęcia "inspiracja".

Pozdr.

M

Ja też wybrałam ten wkład. :) Ale Ja planuję zrobic cały kominek w cegle plus cała ściana w cegle ręcznie formowanej przy której będzie stac kominek.

Podobno ten wkład mocno grzeje? Jestem ciekawa... kominek będę miała za miesiąc... więc na razie czekamy :)

Kominek grzeje bardzo mocno! Taki sam mają moi rodzice w domu z bardzo prostym rozprowadzeniem gorącego powietrza (jeden punkt na parterze i jeden na korytarzu piętra). Jak się dobrze napali, to cały parter i cała góra 140-metrowego domu są ciepłe (testowane w temperaturach nie niższych niż 5 C; bo to dom letniskowy, drewniany, mało szczelny termicznie, praktycznie nieocieplony, z jednoszybowymi oknami).

Pozdrawiam,

Maciek

A może macie jakieś pomysły na kominek dwustronny vis a vis ? Kupiliśmy Sartherma...Varię Fd

no właśnie

siędzę nad kartką paiepru z ołówkiem w ręku i kombinuję jak tu zabudować mój kominek vis a vis

myślę na razie nad strona od saloną, a czeka mni jeszcze jadna :lol:

zaraz cosik poszukamy :wink:

Zachęcony kominkami przedmówców, zaintrygowany dziełami Foresta i oszołomiony realizacją u Rezi'ego, poddam pod opinię inspirację dla mojego kominka.

http://images25.fotosik.pl/28/42640eee10f9cfbe.jpg

Wkład (Jotul I 18 Harmony) już jest kupiony. Obudowa powstanie na początku sierpnia. Nasz kominek będzie dość wierną realizacją wzoru na zdjęciu. Różnice będą następujące:

1) cegła będzie szamotowa (jasnożółta)

2) portal będzie wykonany z marmuru (na zdjęciu jest drewniany)

3) pod cegłami okalającymi wkład od spodu będzie postument marmurowy, podnoszący całość o ok. 12 cm

4) czerwień na ścianie będzie mniej drapieżna, bardziej burgundowa (reszta ścian kremowa; ten sam burgund przejdzie na detale jadalni i ściany kuchni (z jadalni widać i kuchnię i salon)).

5) po obu stronach "szafy" kominka powstanie zabudowa pod książki, drewno, durnostojki

Mam nadzieję, że pod koniec września (wnętrza powinny być już z grubsza gotowe; jeszcze bez podłóg) będę mógł wstawić zdjęcie "tak jest" obok zdjęcia "inspiracja".

Pozdr.

M

Śliczniuśki, poprostu zachwyt.

i ja podzelam tę opinię!!!!!!!!!!

Taak...

Ten przykład to z katalogu Jotula. Tylko że niemożliwy do zrealizowania bez podniesienia kominka właśnie o te 12cm.

Też mam zamiar zrobić taką obudowę wkładu. Na dole dam 2 rzędy cegieł co podniesie wkład o te 12cm. Dodatkowo w dolnym rzędzie będzie przerwa ok 40 cm zakryta kratą (nie kratką tylko dość grubą kratą, kutą?). Tędy będzie przepływać powietrze ogrzewane wkładem.

MCB

A może macie jakieś pomysły na kominek dwustronny vis a vis ? Kupiliśmy Sartherma...Varię Fd

no właśnie

siędzę nad kartką paiepru z ołówkiem w ręku i kombinuję jak tu zabudować mój kominek vis a vis

Kombinuj, kombinuj, też jestem zainteresowana.

Może Forest coś podrzuci?

no właśnie

Kombinuj, kombinuj, też jestem zainteresowana.

Może Forest coś podrzuci?

no właśnie :lol:

Forest ratuj

stoi ten mój goły wkład koło komina i nie wiem jak go uryźć :wink:

dziękuję za słowa uznania , po 3 latach budowania to naprawde miłe słowa

wkład to KFD linea 1050 ( wymiar 100 x 50)

kamień to marmur Breccia Sarda , płyta wycinana z jednego kawałka, kamień z obróbką i montażem kosztował około 2000 zł

Annja

na podłodze to polski gres polerowany VentoRosato z Cersanitu oraz wstawki z drewna Merbau

Rezi powiedz proszę czy ten komin ponad i wokół kamiennej obudowy masz pomalowany farbą czy jakiś tynk strukturalny, tynk? Chcę obłozyć mój kominek kaflami udającymi kamień i tak zastanawiam się nad resztą komina

Wszystko zależy w jakim chcesz mieć stylu kominek i co masz do dyspozycji. Czy będziesz dopiero budować jakieś ścianki, czy masz już miejsce na kominek (może zdjęcie?). A tak wogóle to ten kominek można obudować na wiele sposobów, dokładnie jak kominki jednostronne. Marzył mi się taki, nawet by mi pasował. Tyle tylko, że wychodziłby mi na salon i pokój dla dzieci, więc bałabym się, żeby mi się dzieciska nie poparzyły...